Muzee celebre: Vatican / Stanze di Raffaello
06/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Demeter
Cele patru camere ale lui Rafael (Stanze di Raffaello) din Palatul Vaticanului formeaza o suită de camere de receptie, partea publica a apartamentelor papale. Camerele sunt renumite pentru frescele pictate de Rafael şi ucenicii său. Împreună cu frescele de pe tavanul din Capela Sixtină pictate de Michelangelo, acestea sunt cele mai mari si mai frumoase fresce care marchează Renasterea italiana, in Roma. Cand am discutat despre picturile lui Rafael am dedicat un articol intreg uneia din cele patru camere mentionate – Stanza della Segnatura (Camera Semnaturii), pe care am considerat-o opera cea mai importanta a pictorului (magnum opus). Puteti reciti acest articol, aici.
Cele patru camere ale lui Rafael (Stanze di Raffaello), cunoscute si sub numele de “Camerele Vaticanului,” au fost, de fapt, apartamentul Papei Iulius al II-lea (1503-1513), care nu a dorit să trăiască în camerele locuite de predecesorul său, Alexandru VI (Borgia) şi prin urmare s-a mutat la etajul de mai sus, într-o aripa construita de Nicolae V în secolul al XV-lea. Mai multi artisti celebri, cum ar fi maestrul lui Raphael, Perugino, au lucrat deja la decorarea camerelor apartamentului papal. Papa Iulius al II-lea in cele din urma i-a dat lui Rafael (1483-1520) mana libera de a decora din nou aceste camere, ştergand toate lucrările anterioare.
Camerele au fost pictate în această ordine cronologică: Stanza della Segnatura între 1508-1511, Sala lui Heliodor, între 1511-1514, Sala Focului în Borgo, între 1514-1517 şi Camera lui Constantin între 1517-1524.
Stanza di Eliodoro – Sala lui Heliodor
Stanza di Eliodoro – Sala lui Heliodor a fost pictata între 1511 şi 1514, poarta numele numele unuia dintre tablouri. Tema din această camera privata, probabil, sală de audienţă – a fost protecţia cereasca acordată de către Cristos Bisericii. Cele patru tablouri principale sunt: “Alungarea lui Heliodor din Templu”, “Liturghia de la Bolsena”, “Intalnirea dintre Papa Leon I –ul şi Attila” şi ultimul, “Eliberarea Sfântului Petru din închisoare”.
n primele două dintre aceste fresce, Rafael isi flateaza “clientul”, adica patronul, Papa Iulius al II-lea, incluzandu-l ca participant sau observator; a treia pictura după moartea lui Julius include si un portret al succesorului său, Leon al X-lea.
Sala di Costantino – Camera lui Constantin
Cea mai mare dintre cele patru camere este Sala di Costantino (“Sala lui Constantin”). Picturile sale nu au început decat dupa ce Papa Julius şi Rafael însuşi au murit. Camera este dedicata victoriei creştinismului asupra păgânismului. Frescele sale reprezintă luptele împăratului roman Constantin şi au fost executate de Giulio Romano, Penni Gianfrancesco şi Raffaellino del Colle.
Deoarece acestea nu au fost executate de maestrul însuşi( Rafael), frescele sunt mai puţin celebre decât cele din camerele vecine. Continuând o tradiţie îndelungată de lingusire, asistenţii lui Rafael au redat în picturi caracteristicile pontifului in viata, respectiv Papa Clement al-VII-lea si Papa Silvestru.
Camera, care a fost proiectata pentru a fi folosita pentru receptii si ceremonii oficiale, a fost decorata de către şcoala lui Rafael, pe baza desenelor artistului, care a murit prematur, înainte de finalizarea lucrărilor (1520).
Pe pereţi sunt pictate patru episoade din viaţa lui Constantin, care atestă înfrângerea păgânismului şi triumful religiei creştine: “Viziunea Crucii”, “Bătălia de la Constantin împotriva lui Maxenţiu”, “Botezul lui Constantin” şi “Donaţia lui Constantin creştinilor din Roma”. Decorarea camerei este completata de figuri ale papilor, flancate de figuri alegorice care reprezentau virtuti.
Tavanul de lemn, care iniţial a fost construit de papa Leon al-X-lea (1513 – 1521) a fost înlocuit în conformitate cu dorinta papei Grigorie al XIII-lea (1572 – 1585), fiind încredinţat lui Tommaso Laureti, care a portretizat “Triumful religiei creştine” în panoul central, care acopera tavanul . Lucrarea a fost finalizată la sfârşitul anului 1585 sub Papa Sixtus al V-lea (1585 – 1590).
Stanza dell’incendio del Borgo – Sala Focului în Borgo
Numele acestei sali a fost preluat dintr-o fresca, ce il descrie pe Papa Leon al IV-lea facand semnul crucii pentru a stinge un incendiu aprins aproape de Vatican în districtul Borgo din Roma. Camera a fost folosită pe timpul lui Iulius al II-lea (papa intre 1503 – 1513), pentru reuniunile celei mai înalte instanţe a Sfântului Scaun: “Segnatura Gratiae et Iustitiae”, prezidată de papa.
Picturile de pe tavan, apartin lui Pietro Vannucci, numit si Perugino, comandate de Papa în 1508 si sunt legate de această funcţie papală. Pe timpul papei Leon al X-lea (papa intre 1513 – 1521), sala a fost folosită ca sală de mese. Rafael a primit sarcina de a crea frescele peretilor, care insa a încredinţat-o in mare parte ucenicilor sai. Lucrarea a fost finalizată între 1514 şi 1517.
Frescele ilustrează aspiraţiile politice ale lui Leon al X-lea, prin povestiri luate din biografiile relatate în Pontificalis Liber ale altor doi papi anteriori, cu acelaşi nume: Leon al III-lea (Încununarea lui Charlemagne) şi Leon al IV-lea (Incendiu în Borgo şi Bătălia de la Ostia). În toate episoadele Papa este infatisat printr-un portret al Pontifului in functie, adica Leon al X-lea.
Bibliografie, note si citate:
- Web. Vatican State – Stanze di Raffaello
- Web. Vaticam Museum – Stanza di Eliodoro
- Web. Vaticam Museum – Stanza di Constantino
- Web. Vaticam Museum – Stanza dell’incendio del Borgo
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna seara,
Frumoasa si enigmatica calatoria pe care o facem impreuna prin Muzeele Vaticanului. Pentru mine Stanze di Raffaello are ceva aparte. Acest sentiment este dat de impletirea iubirii lui Rafael pentru frumusetea artei picturale: a slujit ei si s-a slujit de ea. Multumesc frumos cu recunostinta pentru continuitatea temei.
http://www.youtube.com/watch?v=gMl1GL3bht4
http://www.youtube.com/watch?v=pzqab-lu59Y
O seara frumoasa si multa sananate alaturi de cei dragi.
cu placere
Iertati-mi indrazneala … incerc sa facem un salt intr-o alta dimensiune a frumusetii:
https://www.youtube.com/watch?v=QmmE5e0T1IM&list=RDyyeTYF5U2ts