Civilizaţii: Spania Maura (3)
27/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter
Zaragoza
Aşezarea a fost fondată de Sedentani, un trib de iberi, care au numit-o Salduie pe limba lor; mai târziu, romanii i-au spus Salduba. Împăratul roman Augustus a fost cel care a ridicat-o la rangul de oraş, denumindu-o – după cum era de aşteptat – Caesaraugusta.
După căderea Imperiului Roman de apus, noua aşezare romană a trecut în chip paşnic sub stăpânirea vizigoţilor. Numele său avea să se definitiveze sub cucerirea arabă din anul 714 d. Hr., când invadatorii arabi şi berberi aveau să ocupe oraşul, rebotezându-l Saraqusta. Pentru Zaragoza, cucerirea arabă a însemnat, de fapt, una dintre cele mai strălucitoare şi înfloritoare perioade din istoria sa. A devenit parte din Emiratul Cordobei şi a ajuns cel mai dezvoltat oraş musulman din nordul Peninsulei Iberice. Arabii l-au transformat într-o capitală a muzicii, artei şi ştiinţelor.
Zaragoza (in spaniolă, aragoneză și catalană Saragossa) este al cincilea oraș spaniol ca mărime, capitala comunității autonome Aragon. Este amplasată între Barcelona, Țara Bascilor, Munții Pirinei și partea centrală a Spaniei. Denumirea orașului Zaragoza vine de la orașul roman Caesaraugusta (nume dat în onoarea împăratului Caesar Augustus Octavian), cu varianta Zaragoza, folosită și azi. În perioada vizigota Zaragoza era cel mai important oraș din Tarraconensis și avea o importanță strategică pentru controlarea părții de nord-est a Hispaniei.
In anul 714, Zaragoza a fost cucerită de mauri, care au ocupat-o timp de 400 de ani. Pe atunci, așezarea era numită Saraqusta sau Medina Albaida “orașul alb”). Specificul orașului îl dă faptul că aici coexistă mărturii a patru culturi diferite în această urbe a diversității: Zaragoza romană, Zaragoza creștină, Zaragoza maură și Zaragoza ebraică.
Taifa Zaragoza devine stat independent musulman al maurilor din Al-Andalus, care înfiinţat în 1018, fiind unul dintre regatele independente (taifa), cu capitala in oraşul Saraqusta (Zaragoza). Taifa Zaragoza a apărut în secolul al 11-lea în urma distrugerii Califatului de Córdoba. Zaragoza a fost o cetate unde musulmani, creştini şi evrei trăiau în deplină toleranţă şi încredere reciprocă.
Admirabilul climat social de pe atunci avea să se sfârşească însă şi să se transforme în manifestări de ură violente odată cu izbânzile Reconquistei – lupta de aproape opt secole prin care regii creştini au recucerit posesiunile musulmane din Spania. Datorită alianţelor succesive, prin căsătorii, între casele domnitoare din peninsulă, regatul Aragon a devenit, în răstimp de câteva secole, parte a regatului Spaniei. Zaragoza are un climat mediteranean-continental, uscat şi secetos, cu ierni relativ reci şi veri fierbinţi, cu o medie de doar 318 milimetri de precipitaţii pe an. Ploaia este o raritate îndelung aşteptată, care se materializează doar în perioada primăverii.
Vara, mercurul termometrelor stăruie zile întregi la valoarea de 40 grade cu plus, în timp ce iarna temperatura aerului este cuprinsă între 0 şi +10 grade.
Bibliografie, note si citate:
David Levering Lewis, God’s Crucible: Islam and the Making of Europe, 570 to 1215, W. W. Norton & Company, 2008.
Chris, Lowney A Vanished World: Muslims, Christians, and Jews in Medieval Spain. New York: Oxford University Press, USA
Theophyle – Islam Vol II
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]