Europa şi Rusia “energetică” (1)
05/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Stiri Europene |
Exporturile ruseşti de petrol au ajuns la cel mai ridicat nivel in perioada post-sovietica, atingand 10,2 milioane de barili pe zi. Cu o medie de 70 – 90 USD pe baril în 2011 (a crescut de atunci la aproximativ 100-120 de USD pe baril), Rusia a incasat in 2011 309 miliarde USD din exporturile de petrol, gaz si produse petroliere.
Intre 75 şi 85% din exporturile de petrol ale Rusiei merg pe piaţa europeană. Aceste exporturi sunt transportate pe trei rute principale: Marea Baltică, Marea Neagră şi conducta Drujba, cel mai mare sistem de conducte de petrol din lume. Fiecare traseu de transport are problemele sale. Coasta rusa a Mării Baltice este înconjurata de o mişcare rapidă de gheaţă în apă şi îngheţul tinde să apară de-a lungul coastei din ianuarie şi pana la sfarsitul lui martie. Porturile de la Marea Neagră, principalul fiind Novorossiysk, sunt singurele porturi de “apa calda” ale Rusiei, insa cu un trafic foarte congestionat în Marea Neagră, în special la Bosfor.
Rusia consideră sistemul de conducte Drujba (Druzhba) ca ruta cea mai problematică. Drujba ruleaza petrol si gaz din Rusia prin Europa de Est, pe diferite trasee spre o serie de clienţi din Europa Centrală şi Occidentală. Pentru Moscova, problema cu acest sistem este dependenţa sa de vecinii săi, Belarus şi Ucraina, care de multe ori faulteaza la propriu si la figurat acest sistem de transport.
La mijlocul anilor 2000, Rusia s-a implicat într-o serie de dispute cu state europene asupra energiei, care au dus la intreruperea de petrol şi gaze naturale în mai multe rânduri. Un exemplu notabil a fost intreruperea alimentarii cu gaze naturale către Ucraina, ceea ce a condus la rândul său la o intrerupere de proportii a aprovizionării Europei Centrale si occidentale din Rusia. În 2006, o alta intrerupere a conductei Drujba spre Lituania, după o dispută legata de intretinerea unei rafinării a Rusiei, Lituania refuzand sa o repare, inclusiv o conducta avariată spre aceasta rafinarie. În sfarsit (deocamdata) in 2010, Rusia a redus livrările de petrol pentru Belarus din cauza unei dispute de preţuri şi Moscova a trebuit să facă livrările către Europa prin intermediul transporturilor pe mare.
Intr-o articol important, scris de Keith C. Smith, si intitulat “Rusia şi securitatea energetică europeană – dezbina şi domina publicat in 2008 (Russia and European Energy Security – Divide and Dominate”), sustine autorul ca detinatorii puterii la Kremlin au creat si au cultivat sistematic grupuri de interese “amicale”, atât în Europa Centrală cat şi de Vest. Aceste grupuri ” beneficiaza financiar de pe urma legăturilor formale şi informale cu companiile de energie de stat ale Rusiei”. El a sugerat că dacă Rusia reuşeşte să aservească o parte semnificativă a elitei politice şi economice a Europei cu ajutorul unor plăţi netransparente, impactul asupra suveranităţii naţionale şi luarea deciziilor in multe cancelarii Europene pot reprezenta un pericol mai mare decât dependenţa de resursele energetice. [Smith, Keith C Russia and European Energy Security–Divide and Dominate. Center for Strategic and International Studies. pp. pp. 7; 9; 11; 22–23.] În Germania, membri ai SPD au legături cu Kremlinul si Gazprom, inclusiv in Comitetele de Administratie ale companiei, primind compensatii financiare serioase sau in multe cazuri numai donaţii de partid. Gerhard Schröder a semnat un acord pentru construirea conductei Nord Stream chiar înainte de alegerile generale din Germania. Schröder a primit mai târziu un post bine remunerat de la Nord Stream AG.
Tratative si prietenia fatisa intre Europa si Rusia sunt elementele unei coexistente necesare intre un urias, care are nevoie urgenta de tehnologie Europeana si care poate plati cu materii prime necesare Europei in special energie si o Uniune de state care are nevoie de piete de desfacere. Exista o mare problema, problema pe care ambele parti nu doresc sa le discute si nici macar nu doresc sa fie amintite de altii. Folosindu-ma de o metafora pot sustine ca “acei copii nascuti din parinti batrani pot iesi cate odata idioti”. Ambii parteneri ai “coexistentei pasnice” traiesc cu o bomba care va exploda foarte curand, poate intr-o generatie, poate in doua. Bomba se numeste imbatranirea ireversibila a populatiei. Daca in Europa imbatranirea este eleganta, lenta si comoda, in Rusia ea imbraca cele mai mizerablie forme ale conditiei umane: alcoolism, tuberculoza si SIDA. Daca in Europa occidentala durata medie a vietii este de peste 78 de ani (in Romania cam 73), barbatii rusii traiesc in medie 59.3 ani si femeile 73.1.
Indiferent care sunt cauzele, ambii parteneri ai noilor afaceri, sunt de fapt “frati de suferinta”. Normal sa se simta bine impreuna! Din nefericire pentru Europeni, Rusia nu le poate rezolva nici macar problemele imediate. Rusia este lovita de multe probleme care ne preocupa si pe noi, o coruptie generalizata, o justitie discretionara si coruptibila, o populatie saracita de un jaf institutionalizat, nerespectarea mediului de afaceri si o renationalizare a resurselor privatizate. Intr-un cuvand – un mediu de afaceri demoralizant. Europenii gresesc si Rusii, neavand incotro, vor face ceea ce stiu ei mai bine, vor insela inca o data credulitatea Europei. Coexistenta Europa va avea afaceri profitabile ? Nu cred.
Bubliografie: Smith, Keith C. Russia and European Energy Security–Divide and Dominate– Center for Strategic and International Studies.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua ! asta e marea miza -razboiul pentru securitatea energetica 😀
Buna Ziggy,
Asa e. Sper ca dupa serialul asta, poate, niste oameni se vor dumiri.
Salutare tuturor.
“Whereas the traditional separation of economics from politics has made sense for the internal EU market due to the existing common norms and understanding of the overall importance of market forces, energy policies determined outside of Europe are, more than ever, defined by those strategic and geopolitical interests of national, foreign and security policies (particularly in Russia, China, OPEC countries, the US and others).”
“For many years, Germany and Western Europe have largely ignored the fact that Moscow has indeed used its energy exports and pipeline monopoly as an instrument of foreign policy to intimidate and blackmail neighbouring states…”
Frank UMBACH, “German Debates on Energy Security and Impacts on Germany’s 2007 EU Presidency”, in “Energy Security: Visions from Asia and Europe“, editor Antonio MARQUINA.
Salut 🙂
cunosc textul.