Manuscrise celebre: Codicele Borgia
18/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Stefano Borgia (1731-1804) a fost un Cardinal italian, distins teolog, colectionar de antichitati, istoric si un mare bibliofil.
Stefano a facut parte din cunoscuta familie Velletri, inrudita cu o alta cunoscuta familie italiana, Borgia. Educat sub supravegherea atenta a unchiului sau Arhiepiscopul de Fermo, manifesta aptitudini pentru cercetarea istorica si arheologia popoarelor antice. La varsta de numai 21 de ani fundeaza muzeul Velletri, de care s-a preucupat toata viata. Muzeul reuseste sa intre in posesia unui extraordinar manuscris Copt, devenind unul din cele mai renumite in Europa prin colectia Coptica pe care o poseda. Tanarul invatat si-a vandut bijuteriile si bunurile pe care le mostenise pentru a achizitiona si a documenta piesele muzeului lui. Stefano Borgia a deschis portile muzeului sau si a pus la dispozitie toate scrierile pe care le poseda tuturor invatatilor si cercetatorilor interesati, fara deosebire de religia carora apartineau, dezvoltand imprejurul sau o adevarata “fratie stiintifica”.
Codices Borgia (sing. Codex) este un grup de manuscrise, in majoritatea lor (dar nu in totalitate) pre-Columbiene, ale unor civilizatii Mezoamericane. Codicele contin in mara lor majoritate date extrem de importante despre religiile mezoamericane, panteonul lor, legendele si istoria vazuta prin prisma profetiilor formulate de aceasta extraordinara si mistica societate. Aceste Codice au fost identificate de Eduard Seler (1849 –1922) proeminent antropolog, etnoistoric, lingvist si epigraf. Originea exacta si locul in care au fost create sunt inca un subiect de dezbatere stiintifica.
Grupul Borgia contine urmatoarele codice :
(1) Codex Borgia and Codex Vaticanus B, aflat in biblioteca Vaticanului – Roma; (2) Codex Laud aflat in biblioteca Bodleiană Oxford University, Oxford; (3) Codex Fejervary-Mayer aflat in Merseyside County Museum, Liverpool; (4) Codex Rios aflat in biblioteca Vaticanului – Roma; (5) Codex Cospi – Biblioteca Universitara, Bologna; (6) Codex Fonds Mexicanus 20 (biblioteca Natională, Paris).
Codex Laud
Codex Laud, sau Laudianus, (catalogat ca MS. Laud Misc. 678, si pastrat in Biblioteca Bodleiana din Oxford) este un important manuscris care a apartinut episcopului englez William Laud (1573 – 1645. Codicele este un vechi manuscris mexican care a facut parte din grupul Borgia si este scris pe 48 pagini. Manuscrisul a fost datat in perioada pre-Columbiana, adica inaintea ocupatiei spaniole, mai mult ca sigur ca acest manuscris este incomplet.
Din acest codice am ales cateva din zeitatile principale ale Mezoamercanilor pre-Columbieni:
Quetzalcoatl – Quetzalcoatl a fost fiul lui Mixcoatl, care a omorat pe Itzpapalotl supranumit si fluturele de Obsidian. Sarpele cu pene si-a gasit cultul in altarele locate in Tula-Tollan si mai tarziu in Cholula. Legendele despre Quetzalcoatl sunt parte si astazi din folclorul bastinasilor mexicani.
Chalchiuhtlicue – Chalchiuhtlicue a fost zeita apelor dulci parauri, lacuri, si fluvii. Cultul ei si al consortului ei Tlaloc sunt din cele mai vechi, avand in vedere zonele aride ale Mexicului central. Altarul traditional la Teotihuacán.
Tlaloc – Tlaloc era consortul lui Chalchiuhtlicue si era zeul care aducea ploaia, stapanul apei din vazduhuri, si la fel de important ca Chalchiuhtlicue. Era recunoscut de masca albastra pe care o purta pe ochi.
Mayahuel – Mayahuel a fost zeita cactusului maguey, acest cactus fermentat oferea o puternica bautura alcoolica numita octli sau pulque. Cateodata impartea rochia ceremoniala si infatisarea cu Chalchiuhtlicue indicand o afinitate ridicata pentru apa. Femeiile il beau diluat cu apa rece. Cine viziteaza aceste zone poate incerca si astazi butura numita pulque – 60% alcool.
Mictlantecuhtli – Numele sau inseamna “Stapanul din Mictlan,” Taramul mortii. Apare deobicei ca schelet si insoteste cele mai sumbre ritualuri. Aduce in orice caz, nenorociri si nenoroc. Preotii lui erau cei mai temuti (si respectati).
Tonatiuh – Tonatiuh a fost incarnarea soarelui, stapanul paradisului celest , Vasnic luptator pentru a se reincarna in fiecare zi si a lumina pamantul.
Tezcatlipoca – Tezcatlipoca era eternul inamic a lui Quetzalcoatl, devenit mare erou in Tula-Tollan dupa ce l-a invins in fata poporului sau.
Xipe – Xipe era zeul razboiului si al fertilitati era si stapanul metalelor pretioase. Ritualuri dramatice si sangeroase aveau loc in onoarea lui. Aceste ritualuri sangeroase includeaua masacrarea sutelor de prizonieri ale triburilor invinse.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Resalut si aici
– Fermo, la o “azvirlitura de bat” de domiciliul meu .
– Borgia , mari experti in otravuri dar vad ca si mari intelectuali interesati de istorie .
– Stefano , un Stefan in italiana dar e evident ca cu toate aceste asemanari , nu exista nici un grad de rudenie intre noi . 🙂
Multumesc de articol .
Stef,
asta este din ramura cetatenilor cinstiti 😆 Mare intelectual si bibliofil. Asta si-a vandut averea pentru carti!
http://it.wikipedia.org/wiki/Stefano_Borgia