Articole pe subiectul: manuscrise

Manuscrise celebre: Codicele Borgia

Stefano Borgia (1731-1804) a fost un Cardinal italian,  distins teolog, colectionar de antichitati, istoric si un mare bibliofil. Stefano a facut parte din cunoscuta familie Velletri, inrudita cu o alta cunoscuta familie italiana, Borgia. Educat sub supravegherea atenta a unchiului sau Arhiepiscopul de Fermo, manifesta aptitudini pentru cercetarea istorica si arheologia popoarelor antice. La varsta de numai 21 de ani […] Continuare…

Manuscrise celebre: Tabletele de aur Pyrgiene

Deobicei manuscrisele sunt produse dintr-un material care poate varia de la papirus, pergament, numeroase materii vegetate sau animale si pana la hartie. Tehnica a fost intodeauna inscriptionarea cu ajutorul unor unelte care puteau asterne pe materialul ales cuvintele sau desenele folosindu-se de coloranti sau cerneluri produse in diferite moduri. De astazi voi prezenta cateva manuscrise inscriptionate (scrijelite sau daltuite) pe metale diferite […] Continuare…

Manuscrise celebre: Ashkar-Gilson

Manuscrisul Ashkar-Gilson  este rezultatul unei descoperiri accidentale, care aduce lumină asupra transmiterii manuscriselor într-una din perioadele cel mai problematice din istoria Bibliei ebraice si implicit al Vechiului Testament crestin. Manuscrisul Ashkar-Gilson este format din doua fragmente diferite care alcătuiesc împreună textul Cântării de Laudă (din Exodul 15), cântată de poporul Israel după eliberarea din sclavia egipteană, când a asistat la […] Continuare…

Budismul în China şi manuscrisele de la Dunhuang

Budismul este o religie şi o filozofie orientală având originea în India în secolul al VI-lea î.Hr. şi care s-a răspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale şi de Sud-Est. Budismul se bazează pe învăţăturile lui Gautama Siddhartha ( Buddha Shakyamuni ), gânditor indian care a trăit între 563 î.Hr. şi 483 î.Hr. Budismul aparţine grupului de religii dharmice […] Continuare…

Diploma andreană – Andreanum / Goldener Freibrief

Diploma andreană (în latină Andreanum, germană Goldener Freibrief) sau Goldener Freibrief der Siebenbürger Sachsen (Hrisovul de aur al saşilor transilvăneni) a fost un document de concesiune, emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, prin care reconfirma coloniştilor germani o serie de privilegii, care au fost menţinute pe tot parcursul evului mediu, unele chiar pâna în anul 1876. În 1486 diploma a […] Continuare…

Basarab I-ul şi Chronica Hungarorum

Despre Codicologie Codicologia este disciplina istorica care se ocupa cu tehnica de scriere si producere a manuscriselor, urmărind elementele grafice, sistemele de producere a materialelor de tăiere și liniere a filelor, modul de numerotare ale acestora, stilul și ornamentația paginilor iluminate, producerea copertelor si modul in care aceste mansucrise au fost legate si pastrate initial. Ca disciplina codicologia s-a desprins […] Continuare…

Bibliotecile Antice (7) Surse, manuscrise şi epigrafie

Despre Surse Surse Primare reprezinta un termen generic care se foloseste in cercetarea multi-disciplinara. In  Istoriografie sursa primara este intodeauna sursa originara care sta la baza prezumtiei istorice. Sursa Originara/Primara  trebuie intodeauna sa apartina perioadei in discutie fara alteratii de interpretare. In cazul nostru, trebuie sa fie un manuscris sau fragmente din el, identificabil(e) cu perioada istorica a evenimentelor (imposibil) sau […] Continuare…