Manuscrise celebre: Tabletele de aur Pyrgiene
07/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Deobicei manuscrisele sunt produse dintr-un material care poate varia de la papirus, pergament, numeroase materii vegetate sau animale si pana la hartie. Tehnica a fost intodeauna inscriptionarea cu ajutorul unor unelte care puteau asterne pe materialul ales cuvintele sau desenele folosindu-se de coloranti sau cerneluri produse in diferite moduri. De astazi voi prezenta cateva manuscrise inscriptionate (scrijelite sau daltuite) pe metale diferite de la aur, cupru, plumb sau chiar fier.
Primul pe care il voi prezenta sunt asa numitele “tabletele de aur Pyrgiene“. Tabletele de aur din Pyrgi au fost descoperite in anul 1964 pe locul unui sanctuar pagan (astazi identificat ca etrusc) in orasul Santa Severa (in antichitate Pyrgi) pe coasta Tireniană a Italiei. Tabletele sunt inscriptionate in foi de aur masiv de aproximativ 20-21 de carate, suficient de maleabile pentru inscriptionare si de dure pentru a se pastra. Doua dintre tablete sunt inscriptionate in limba Etrusca, o a treia tableta in limba Feniciana. Textul Fenician nu corespunde textului Etrusc, din cat a fost posibil de tradus pana in zilele noastre.
In orice caz, textul este o dedicatie a regelui by Thefarie Velianas, regele cetatii Caere, zeitei Astarte (Ashtart la Fenicieni, Ashtoret la evrei, Ishtar sau Astartu la Akkadieni). Corespondenta lui Astarte la Etrusci a fost Uni si mai tarziu Uni-Astre, la Romani a fost Venus si la Greci Afrodita.
Textul Fenician a fost destul de simplu de tradus, avand in vedere cunostintele noastre in aceasta limba. Feniciana este aproape sinonima limbii Cananite si include limbile popoarelor care au populat Levantul – Fenicieni, Cananiti, Israeliti, Ugariti si Akkadieni. Alfabetul Fenician este adevaratul alfabet al Bibliei, sau cel putin al primelor cinci carti din Vechiul Testament (Tanah) cunoscut sub numele de Pentateuch (“cele cinci carti ale lui Moise”) si de evrei pe numele de Torah.
Textul Etrusc a fost mai complicat de tradus. Cercetatorii l-au tradus pe baza vocabularelor derivate din diferite texte paralele (latino-etrusce) sau din alte surse majoritar latine.
Tabletele au fost inscriptionate intre anii 530 – 480 i.Hr si dezvaluie o profunda influenta feniciana / punica asupra teritoriile ocupate de etrusci. Avand in vedere ca Pyrgi a fost localizata pe malul marii (Tireniană) exista posibilitatea unei comunitati feniciene in aceasta cetate etrusca.
Tabletele sunt expuse astazi in Muzeul National Etrusc din Roma (Villa Giulia).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]