Jurnal de calatorie – Capri
29/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Redactat de @Demeter
Faima insulei Capri a inceput la inceputul secolului 19, cand a fost ‘descoperita’ de calatorii care participau la Marele Tur al Italiei. Atunci s-a deschis si primul hotel al insulei, Hotelul Pagano, care mai pastreaza cartea de oaspeti, cu semnaturile primilor sai clienti. Intelectuali, scriitori, pictori, poeti, artisti – toti au calatorit spre Isola Azzurra, atrasi de Capri cea frumoasa. Nume ilustre au ales insula ca loc de retragere, iar altii nu au mai parasit-o. Astfel, Capri are o reputatie de centru cultural, pe langa privelistile spectaculoase.
Camille Du Locle (1832-1903)– Camille Du Locle a fost faimosul libretist francez care a scris Don Carlos, La Forza del Destino si Aida, pe muzica lui Verdi. Sosind pe insula in 1880, el a trait incognito un numar de ani, in cladirea numita “La Certosella”. Locuitorii insulei l-au poreclit “u’ francesiello” (piticul francez) din cauza staturii sale, in timp ce englezii l-au numit “acid drop” (picatura acida) din cauza sinceritatii sale fara compromisuri. Este ingropat in cimitirul din Capri.
Axel Munthe (1857-1949) – Axel Munthe a fost doctor, filantrop si un mare iubitor de animale. In 1884, a ajutat poporul Italian in timpul epidemiei de holera. Din 1885 a devenit un vizitator frecvent al insulei Capri la invitatia Reginei Victoria a Suediei (al carei doctor personal a fost) si si-a construit casa ‘Villa San Michele’ in Anacapri (partea de sus a insulei Capri) “open to the sun, wind, and light of the sea” (deschisa catre soare, vant si lumina marii). In 1910 s-a retras definitiv pe insula, unde a scris cartea sa faimoasa “The History of San Michele” (trad. In Ro – “Cartea de la San Michele”).
Thomas Mann (1875-1955) – Autorul german, care a castigat Premiul Nobel in 1929, si-a petrecut tineretea in Munich, frecventand cercuri intelectuale si artistice; in 1905 s-a casatorit cu Katja Pringsheim, cu care a avut 6 copii. Calatorind in strainatate pentru a participa la conferinte, in 1933 Thomas Mann a decis sa nu se intoarca in Germania din cauza ascensiunii la putere a lui Hitler. A trait in Elvetia si SUA, unde a primit cetatenia in 1944. Printre lucrarile sale se numara Buddenbrooks, Könglche Hoheit, The Magic Mountain (Muntele vrajit), Death in Venice (Moarte la Venetia). Monica Mann, una din ficele scriitorului, a trait in Capri o perioada mare de timp in Villa Monacone.
Curzio Malaparte (1898-1957)– Kurt Erich Suchert, al carui ‘nom de plume’ a fost Curzio Malaparte, s-a nascut in Prato, din parinti de origine Anglo-Saxona. In 1927 a devenit redactorul sef de la ziarul “Mattino” si s-a mutat la Neapole. Mai tarziu a devenit editor la ziarul “Stampa”. In timpul razboiului a luptat pe frontul Italian-Francez, in Rusia, Polonia, Germania, Croatia, Finlanda. Consecinta a ideilor sale politice si a felului ‘brutal’ de a le exprima, a fost arestat de mai multe ori. Curzio Malaparte a ajuns in Capri in 1936, in vizita la prietenul sau Axel Munthe. A cumparat o bucata de pamant pe varful stancilor la Capo Massullo, unde in 1938 a construit o vila pe care a numit-o “A house like me” (O casa ca mine). Vila apartine acum fundatiei ‘Giorgio Roncchi’, dedicata nepotului lui Malaparte, care a murit in 1944 in timpul razboliului.
Pablo Neruda (1904-1973) – Pablo Neruda, poetul din Chile, a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1971. La numai 19 ani a publicat prima sa carte – ‘ Crepuscolario’. In 1927 a intrat in serviciul diplomatic. A trait experienta razboiului civil din Spania intre 1936-1937, care i-a marcat destinul. Pablo Neruda a ajuns in Capri in 1952 cu iubita sa, cantareata din Chile Matilde Urrutia. Pe insula a locuit in frumoasa “Casa di Arturo” . In timpul anilor petrecuti la Capri, Neruda a scris si publicat colectia de poeme de dragoste “The Captain’s Verses” (Versurile Capitanului).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna seara !
Buna Ziggy 🙂