Jurnal de calatorie – Toscana (4) Florenţa-1
15/06/2013 | Autor SysAdmin Categorii: Opinii, Ziarul de Duminica |
Redeactat de @Desy Demeter
Florenţa ( Firenze ) este capitala Toscanei, pentru mine poate fi si capitala Italiei, ea fiind de facto din 1865 până în 1870 capitala Regatului Italiei. Florenţa este orasul in care traiesc cam 400 de mii de locuitori ( peste un milion in toata zona metropolitana). Florenţa este si locul de naştere al Renaşterii, supranumita atunci Atena medievala. Florenţa, din punct de vedere cultural, a fost unul dintre cele mai importante oraşe din Europa şi din lume pentru aproximativ 200 de ani – intre 1300 – 1500.
Influenţa culturala a Florenţei a fost atat de semnificativa încât dialectul vorbit de florentini în secolul al XIV-lea a fost şi este baza limbii italiene literare. Aproape toţi scriitorii şi poeţii din literatura italiană sunt legaţi de Florenţa, acest lucru ducând în cele din urmă la adoptarea dialectului florentin mai presus de toate dialectele locale, ca limbă literară a tuturor italienilor.
Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Benvenuto Cellini, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de’ Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale şi Emilio Pucci, au fost toti florentini, la fel cum au fost si cei mai putin iubiti sau memorati cu placere, Niccolò Machiavelli sau Girolamo Savonarola. Probabil am uitat cativa, dar sunt mult prea multi pentru a-i memora pe toti.
Oraşul este construit pe malurile pe râului Arno. Arno are o lungime de 241 km si traverseaza regiunea Toscana. Izvorăşte din versantul meridional al Muntelui Falterona, între regiunile Toscana şi Romagna, în interiorul Parcului Naţional al Pădurilor Casentinese, Muntelui Falterona şi Campigna (Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi del Monte Falterona e Campigna), la 1385 m deasupra mării.
Florenţa a fost intotdeauna un centru comercial şi economic puternic, fiind unul dintre cele mai bogate oraşe ale tuturor timpurilor. Florentinii au “reinventat banii” – în forma florinului de aur – acesta fiind motorul care a scos Europa din „Evul Mediu”, un termen inventat de Petrach, un florentin. Ei au finanţat dezvoltarea industriei în toată Europa – din Marea Britanie la Bruges, de la Lyon, în Ungaria. Ei i-au finanţat pe regii englezi în timpul Războiului de o sută de ani. Ei au finanţat papalitatea, inclusiv construcţia Avignon şi reconstrucţia Romei, când papalitatea s-a întors din “captivitatea franceză”.
Sunt multe de vizitat in Florenţa si de multe ori in sezonul estival cei peste un milion si jumatate de turisti deranjeaza. Noi vom vizita trei locuri pe care vi le sugerez si voua – Palazzo Pitti , Galeria Uffizi si daca iubiti poezia – mormantul lui Dante, care este poetul nostru preferat.
Am sa termin articolul de astazi cu cateva cuvinte despre Dante, citadin florentin, pe care il apreciem foarte mult. Dante este primul sommo poeta (“poet desvarsit”) de limbă italiană. Dante a fost primul “creator de universuri” si l-au urmat cu mai mult sau mai putin succes zeci de autori. Parte din ei au ajuns celebrii cu opere nemuritoare, altii au fost uitati si de generatiile in care au trait.
Dante, povesteste primul lui biograf Giovanni Boccaccio, (Trattatello in laude di Dante) spunea ca cel mai semnificativ eveniment al tinereţii a fost întâlnirea în 1274 cu Beatrice (nobila florentină Bice di Folco Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut ocazia sa-i vorbeasca vreodată. Îndrăgostit de ea până la adoraţie, Beatrice devine simbolul angelic al graţiei divine, pe care o va cânta exaltat în “Divina Commedia“. Se cunoaşte puţin despre educaţia primită de Dante, dar creaţiile sale scot în evidenţă o erudiţie deosebită pentru timpurile sale. A fost profund impresionat de filozofia şi retorica lui Brunetto Latini, care apare ca figură importantă în “Divina Comedie”.
Mai multe puteti citi pe blogul literar al lui Theophyle. (Aici )
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]