Poziţia Comunităţii Politeia: USL masacrează suveranitatea poporului cu o “majoritate” de 30%.
29/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Eveniment, Opiniile Politeia |
Redactat de @Cetatean
La data de 29 mai 2013, USL a reusit, in Camera Deputatilor, sa revolutioneze stiinta Dreptului si sa stabileasca faptul ca “majoritatea” este cuantificabila la nivelul poporului suveran mentionat de Constititie in articolul 2, alineatul (1) cu ajutorul unui prag de valabilitate a referendumului de doar 30%.
Se deschide o noua era in dreptul constitutional romanesc, aceea in care 50%+1 nu mai reprezinta majoritatea. In locul acestei “desuete” majoritati matematice, a aparut “majoritatea” marca USL: 30%. La nevoie, va aparea si majoritatea 25%, 15% si, de ce nu, 1%, daca asa stabileste Parlamentul Infractorilor.
Fata de cele intimplate in Parlamentul Infractorilor pe data de 29 mai 2013, Comunitatea Politeia reactioneaza ca si pana acum, prezentand un punct de vedere oficial sub forma procedurii Amicus Curiae care este adresata tututor cetatenilor cu drept de vot din Romania, cu rugamintea de a fi descarcata, imprimata, semnata si faxata sau trimisa postal la Curtea Constitutionala (aveti aici adresa de contact ) in vederea intaririi unei eventuale contestatii scrise/depuse de deputatii PDL-PPDD.
Surse politice spun ca deputatii PDL au strans semnaturile deja, insa putem paria sau ca nu au formulat inca o sesizare oficiala, sau ca o vor formula in maniera cunoscuta: fara suficienta forta juridica.
Pentru a nu lasa suveranitatea reala a poporului sa fie batjocorita de infractorii din USL, Comunitatea Politeia avanseaza propriile argumente juridice si declara ca este de acord ca acestea sa fie preluate de orice cetatean al Romaniei si trimise in nume propriu pe adresa Curtii Constitutionale.
Avem datoria sa ne aparam suveranitatea de incercarea Parlamentului de a o confisca si de a ne face cadou o Constitutie “revizuita” cu voturile stranse in numar record doar in judetul lui Dragnea!
“Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor!” (Tudor Vladimirescu)
DOMNULUI AUGUSTIN ZEGREAN,
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
Stimate Domnule Preşedinte,
In temeiul art.14, art. 18 alin (1) si art. 28 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, înaintăm onoratei Curți prezentul punct de vedere formulat sub forma procedurii
AMICUS CURIAE
referitor la legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind oganizarea şi desfăşurarea referendumului.
Suplimentar față de cele menționate în sesizarea oficială înaintată de un grup de deputați în temeiul art. 146 lit. a) din Constituţie și ale art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, avansăm un punct de vedere care se referă la prevederile menționate în sesizarea oficială și care nu pot fi disociat de acestea.
Considerăm că legea criticată în sesizare este neconstituțională, întrucât articolul nr.1, punctul nr. 1 al legii, adoptat în forma: „La articolul 5, alineatul (2) va avea următorul cuprins: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”,
încalcă prevederile următoarelor articole din Constituția României:
– art. 1 alin. (3) si alin.(5),
– art. 2 alin. (1) și alin. (2)
– art. 81 alin. (1) si (2)
– art. 147 alin. (4)
In fapt: legea referendumului a suferit numeroase modificări in ultimii ani, cele mai multe dintre acestea fiind adoptate în vederea sau în cadrul procedurii de suspendare a Preşedintelui României (atât în anul 2007, cât și în anul 2012).
Aceste modificări au vizat articolul 10 din legea privind oganizarea şi desfăşurarea referendumului, încercându-se stabilirea unor condiţii derogatorii de la majoritatea absolută instituită de articolul 5, alineatul (2), care prevede că “Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
De data aceasta, prin legea adoptată de Camera Deputaţilor la data de 29 mai 2013 in calitate de camera decizională, se urmăreşte modificarea condiţiei generale de valabilitate a oricărui tip de referendum (fără a face vreo distincţie intre referendumul de revizuire a Constituţiei, cel de demitere a Preşedintelui României sau cel iniţiat de Preşedintele României). […]
Intregul text inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei – Amicus Curiae – Politeia
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Felicitari!
Cu asa o motivare nu ar trebui sa treaca de CCR.
Salut miki (long time),
sa speram ca cetatenii liberi a acestei tari se vor alatura!
salut , sa vedem cine are curaj sa preia munca ta – ma refer la indivizi coabitaci, politruci si alti defecti care au pe mana responsabilitatea conducerii acestei tari.
si pe asta o vom vedea. Citi s-a dus putin la odihna. A lucrat la document ieri pana la 3 dimineata! Bineinteles ca am anticipat rezultatele.
cinste lui si tot respectul . asta e ultimul test pentru un anume domn. daca se confirma si o informatie care o am de aseara ( am impartasit-o cu City) o sa … iti pui mainile “in cap” . 🙁
ti-am scris un mail f scurt ,daca ai timp , sa-l citesti !
L-am citit, multumesc. M-ai lasat ca la dentist!
:(.
“odihna” my foot 🙁
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/usl-masacreaza-suveranitatea-poporului-cu-o-majoritate-de-30/
Felicitari!
Ar trebui un fel de document (nu stiu cum sa-i spun) pe care sa-l semnam cat mai multi.
Poate aveti vreo ideecare sa aiba efect.
Salutare,
Legat de contestae la CCR, in aceasta faza doar Piratul o poate intoarce la reexaminare, sau direct la CCR o contesta si un numar de deputati respectiv senatori. Cetatenii o pot contesta doar prin Av. Poporului dupa ce o promulga Piratul. FC singura nu o poate contesta pentru ca nu are grup parlamentar. Am inteles ca PDL, UDMR si PPDD o vor contesta. Sr sa vedem motivarea lor ca am mai vayut contestari facute in doru lelii.
Salut
Cu tot respectul Ion. Amicus Curiae a fost acceptat de CCR de 3 ori in cursul ultimilor ani. Unul din ele era si al Pivnicersei. La subiect – te rog sa citesti documentul sa sa vezi daca este sau nu de doru lelii. Cat despre dl Presedinte, cred ca ni-am luat de o grija! Desi el ar trebui sa fie f. interesat ca legea sa nu treaca! Exista si o sezuizare a Avocatului Poporului. Si acolo cred ca ne-am luat de o grija.
Buna Theophzle,
Cu tot respectul eu vorbesc de o lege care nu este promulgata si publicata in MO. Sesizare se poate face doar de un grup de parlamentari sau de Pirat in aceasta situatie. Pivniceru s-a sesiyat pe o lege deja intrata in vigoare. Eu vorbeam de sesiyari in doru lelii din partea parlamentarilor.
Buna ziua,
Corect, nush dc n-au pus cvorum1%.
Incet-incet se construieste o veritabila dictatura camuflata in democratie.Se va numi Dictatura Parlamentara.
Totusi, eu cred ca toate prostiile astea care le pregatesc se vor intoarce impotriva lor, si asta destul de curand.
Doamna Ajuta!
Smechera CCR in acest caz
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru data de 19 iunie dezbaterea sesizării preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Statutul parlamentarilor, moment la care îşi vor fi preluat mandatele de judecători la Curtea Constituţională şi Valer Dorneanu, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, potrivit Mediafax.
Astia merita batuti cu franghia uda in piata Victorie. Ce ceapa masi il costa sa taca din gura?
http://www.ziare.com/becali/condamnat/becali-jelit-in-comisia-juridica-de-un-deputat-al-lui-mru-1237976
Salutare.
Deputatul de Constanta? Hmm, asta explica intrucatva iesirea. Nu o scuza, e drept.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14896756-liniste-furtuna.htm
Exact la asta ma refeream cand am spus ca toate se vor intoarce impotriva lor.
Si-au asezat lucrurile foarte bine, au majoritate mai mult decat necesara, l-au linistit si pe Basescu, sa pateasca ca Jiji nu cred sa mai vedem vreun grangur, dar nu pot sa controleze un singur lucru foarte important, faptul ca nu mai sant bani.E doar o chestiune de timp… scurt.
papiciulo,
situatia este foarte albastra (code blue) din ’92 nu a fost atat de rau!
un albastru infiniiiiit, vorba shlagarului!
lasa, theophyle, ca grecia (am citit undeva, nu stiu daca “la tine”) a intrat de ‘j de ori in faliment de cind e libera si ‘ndependenta, ceea ce nu’i împiedică pe greci s’o duca, individual, infinit mai bine decit populanii nostri, asa ca n’o sa le fie greu coabidracilor sa ne convinga ca orice faliment, inclusiv asta, e un pas obligatoriu spre p’opășirea tzarisoarii…
muzicaaaa!
Nikule,
Grecia de la independenta ei este in faliment. Problema ar fi ca noi nu suntem greci si lumea ne uraste sincer. Pe greci ii considera neseriosi pe noi hoti. Crede-ma ca asta este adevarul. Daca nu facem ceva mai de capul nostru o sa fie vai de mama generatiilor urmatoare. Mai Nikule, eu chiar iubesc tara asta!
Eram mult mai tanar in ’92, nu prea am perceput la vremea aia, era inflatia mare si $ crestea in fiecare zi.Pe urma am aflat ca ne-am salvat de la faliment in extremis.
Acum se tine € in frau cu orice pret, probabil pt bancile care s-ar trezi peste noapte cu 100% credite neperformante.Este somaj mare (mascat deocamdata) si multe firme private deabia se mai descurca ,inclusiv angajatii lor.Dar guvernantii incearca tocmai pe astea sa le jupoaie cat se poate, sa aiba strict pt salariile bugetarilor si pt pensii,ca pt altceva…,cred ca si de furat nu mai e pt orice gutan de-ai lor.
Cand salariile si pensiile alea or sa intarzie o saptamana, atunci sa vedem, cu toata constitutia lor votata de 20% din cei cu drept de vot.
papiciulo,
pai cam asta spuneam si eu. Cand nu o sa mai sune postasul o sa le sune si astora clopotele. Pana atunci o sa ne invarteasca cat cuprinde!
hai ca oamenii incep sa inteleaga pericolul. A fost preluat si de HotNews
http://www.hotnews.ro/opinii
Salut Teofil
Am preluat şi eu textul pe blogul meu.
salut tibi,
multumesc mult 🙂
Buna ziua
Este necesara informare si interventie la UE, SUA, GB, Canada, intreaga lista de state democratice din lume. Acum, nu mai tarziu.
A A salut!
dupa “coabitare” nimeni nu ne mai ajuta. S-a terminat bairamul. Coabitam fericiti!
Pai nu se ne ajute ei pe noi.
Sa-i ajutam noi pe ei sa studieze cel mai mare gang tiganesc (ca organizatie criminala) pe care il da Romania.
Vor intelege pericolele pentru ei insisi luand in entitati mari internationale grupuri criminale organizate la nivel de tara / parlament. Pericolele pentru societatea vestica si acumularile ei de cultura nu vin doar din Nordul Africii, etc.
Ele vin si din estul Europei, popoarele ticaloase care simuleaza democratia.
A A,
as vrea sa intelegi de ce sunt suparat pe aiureala asta de coabitare, sau de ce sunt suparat pe cei care nu inteleg tragedia. In clipa cand nici o institutie a statului, adica Parlament, Guvern, Justitie sau Presidentie nu au probleme cu mersul lucrurilor in Romania, NIMENI dar absolut nimeni in afara Romaniei nu are nici un drept legal sa spuna ceva despre ceea ce se intampla aici.
Au luat Parlamentul cu 70%, si-au aranjat justitia cum au vrut, au Guvernul lor si Presedintele nu misca in front – ce ar avea de spus strainii?!
strainii vor spune – out mincinosilor !, in special alora care au fost primiti si tratati de la egal la egal prin PPE , prin SUA etc. ! o sa vina si ziua respectiva cat de curand.sa urmarim doar ce vizite externe vor mai avea “oficialii” romani in capitalele statelor democrate .
Va inteleg bine supararea, nu sunteti singur.
Doar ca eu blamez si pe poporul buimac, am fost in teritorii la alegerile locale si le-am prevazut dezastrul din entuziasmul cu care marsaluiau pe ulite si strazi.
Salutare politeieni!
Felicitări Citi pentru operativitate şi pentru claritatea expunerii.
Am si eu o intrebare, pe care vi-o pun politicos:
Cum se face ca in Danemarca pragul de prezenta este de 30%, si in Franta, Germania, Marea Britanie, Elvetia, Norvegia sau Suedia pragul de participare este 0%, si totusi suveranitatea acestor tari nu a fost masacrata de acest fapt?
stimate domn Titus,
cand mita electorala si fraudele electorale vor ajunge la nivelul UK, Gemaniei, Elvetiei Norvegiei si Suediei, atunci da fara indoiala nu trebuie nici un prag electoral. Cand electorul este cumparat cu 50 de lei sau un litru de ulei de catre neo-comunisti atunci cel putin avem nevoie de un prag de reprezentare care face imposibila cumpararea totala a electoratului.
in UK pedeapsa pentru frauda electorala este 3 ani; in Germania pana la 5 in tarile scandinave exista amenzi usturatoare impreuna cu suspendare drepturilor electorale pana la 10 ani. Atunci e ok. Ce s-a intamplat in Teleorman sau Gorj dupa ce mortii au votat? Cineva a platit?
Deci amice Titus, in ce tara fost comunista nu avem prag electoral de 50%+1 ?
si, pe langa cele spuse de tine @Theophyle, mai este un criteriu ce se pare ca domnul Titus nu-l vede, si anume: constiinta civica!
salut maya,
adevarat. Lasa ca am pus tabela cu pragurile electorale. Lamaie multa lamaie 🙁
salut , tot politicos: daca martorul lui Basescu -pucistul urmarit penal dragnea- a reusit in vreo 15 ore sa aduca ” 7,2 milioane de romani” la vot … in cate ore va reusi sa aduca 30% -din ceva ce nu e inca clar – la vot ? pucistii neocomunisti si-au asigurat prin reducerea pragului.. un program redus de lucru in ziua referendumului : vor inchide taraba la ora 18 pentru ca la ora 22 sa poata sarbatori.
…si pentru ca in Romania exista un popor “dus rau cu capu’ ” care voteaza tot felul de mafioti si nulitati cu conditia / speranta ca va primi ceva personal, de pomana si crede ca soarele se invarte in jurul pamantului. Ce naiba sa le povestesti astora despre constitutie si suveranitatea poporului. Dupa cum s-a mai spus, pragul de 30 % inseamna doua milioane si ceva din totalul de 18 milioane de alegatori, care pot valida un referendum. In Romania se gasesc, nu doua ci 4/5 milioane de ” destepti” care sa voteze tot felul de trasnai.
Salut,
Tare ma tem ca furtuna de care se tot vorbeste o sa aiba loc doar, intr-un pahar cu apa.
Atat timp cat romanul are paine (fie ea si turceasca) iar circul este gratis, or sa se stranga in mici bisericute sa-si organizeze concediul de vara, nu ca sa-si bata capul cu acea cartulie ce se numeste “Constitutia Romaniei”.
Pentru ei, constitutia este doar un accesoriu ce este purtat la butoniera de presedintele tarii, ori de cate ori are ceva de spus contra “regimului”. Concluzia, pe cine intereseaza ce zice Piratul, atat timp cat nu este despre Elodia , Becali sau Cruduta? Pe nimeni, sau mai bine zis tot pe aceeia care au incercat din rasputeri sa-l tina la Cotroceni pe Presedintele Romaniei, cand era atacata institutia prezidentiala, sau care strigau din toti rarunchii atunci cand era batjocotita justitia sau oamenii de cultura ai acestei tari. Dar cum ei sunt prea putini iar vocea lor este prea slaba (de, oameni civilizati nu mahalagii), or sa fie acoperiti de ragaitul celor ce tocmai au mancat mici pe fond de manele si se scobesc printre dinti intre doua meciuri, spunand ca viata este frumoasa cand esti “revolutionar” si/sau asistat social si, nu inteleg ce se tot vaicaresc unii pe la televizor sau prin ziare.
Lehamite 🙁
Salut din nou!
Ar trebui ca unii dintre partizanii scoaterii cvorumului sau micsorarii lui pana la pragul de insignifianta sa se intrebe: care este rostul unui prag la referendum? sau, mai departe, care este rostul unui prag absolut (50%). Daca ar fi onesti, si-ar raspune: pentru a evita confiscarea suveranitatii de catre un Parlament care isi depaseste limitele prerogativelor conferite constitutional.
Cei care sustin ca unele tari nu au prag de cvorum ar trebui sa se intrebe: istoria acelor tari a aratat existenta, intr-o perioada istorica, a unei dictaturi parlamentare (cum a fost cea comunista, cu Marea Adunare Nationala “suprem organ al puterii de stat”)?
Salut
Sau vreo lovitură de stat ca aceea de vara trecută?
http://www.ziare.com/europa/romania-ue/comisar-european-bulgaria-si-romania-neguvernabile-1238059 haha , astept ca presedintele-premierul-ministrul de externe-kakarau – sa “faca urat” la acest domn comisar ! :))
A facut deja Corina Creatza 😆
cred ca deja “tremura” respectivul comisar…. 😀
buna seara ! 😀
salut
Cîrcoţaşii nici măcar n-au văzut reacţia lui Teofil la gestul iubitorului lui jiji. Asta e.
Ce să spui despre Culeţu? Este evident că-i depăşit de situaţie, ca să fiu gentil.
la urma urmei stii… nu culetu s a dus cu jiji la ” beute”, nu culetu a fost sprijinit de jiji in 2007 si tot asa . si-a zis si el o parere . nu-l cunosc , nu stiu cine e, deocamdata nu guverneaza el .
Am inteles ca Culetul e si el machidon. Nu stiu si nici nu-mi pasa. Solidaritatea cu un hot este o porcarie sinistra. Pacat de toate kkturile astea pe care MRU trebuie sa le suporte. Nu cred nici macar un minut ca FC trebuie scutit de critici. E chiar si de ce!
m-am gandit si eu ca e machidon si din spiritul asta a zis ce a zis. o sa critic si eu PFC cand e de criticat . da , solidaritatea cu un het este o porcarie — iar tovarasul premier coabitant se dadea solidar cu oierul taman cand sentinta urma sa intre in pronuntare.
Buna seara,
Am citit dimineata, din pacate nu am putut sa scriu 🙁 sentimentul/apartenenta la clan/familie ptr. aromani/machidoni este mai presus de orice. Din pacate pentru noi, cu astfel de iesiri ne facem de mirul lumii 🙁 Nu este ok. ptr. PFC astfel de iesiri, mai ales ca primesc busituri din toate partile.
buna 🙂
in alte seri, erau sute de comentarii la o postare din asta…
Da am remarcat si eu. insa viata ne a dovedit ca unii erau doar sloganari. iar daca nu e afect domnul Base .. atunci nu se merita sa aiba reactii. in schimb am citit ca sunt vre 2 , 3 rataciti enervati de declaratia facuta de un domn de la PFC in legatura cu jiji — le amintesc doar atat ” adrian nastase vindea copii cu vagonul ( declaratie din epoca “revolotionara” ) iar mai recent ..” nastase nu si a vandut tara ” . sanchi :))
Ziggy,am comentat despre Culetu de la FC. A facut o declaratie din care pentru prima parte merita un bravo, pentru a doua parte un huo sincer. I le-am adresat pe ambele.
Un imbecil, sa il “planga” pe Becali. Asta e. Merita suturi si cam atat. declaratia lui nu a produs efecte juridice, ci doar pagube de imagine.
cat despre “Nastase a facut doar o gainarie”, si acolo un huooo sanatos!
scriam la 7 52 :)) .am citit ca ai comentat si declaratia respectivului.
Resalut 🙂
Exact pe starea de amorţeală mizează puciştii pentru a-şi duce lovitura de stat pînă la capăt.
salut , cred ca de fapt pucistii isi dau mastile jos – vedem acum ca ei mereu au fost la putere – chiar si cand ii credeam in opozitie sau cu ” cutitul la os”. tovarasul Nupu ne o dovedeste cu spor iar tovarasul bujor a beneficiat din plin de relatia cu un anume domn care acum e consilier prezidential si mare facator de “drepte”.
Buna seara tuturor.
City, multumesc din nou 🙂
N-om fi cu totii sloganari. Dar e pur si simplu deprimant ca presedintelui copilot pare sa-i fie indiferent ce se intampla.
buna , poate in aceasta situatie va avea o reactie. vedem 😀
Nu mai indraznesc sa sper la lucruri bune…
Diana .. nu s au predat unii romani cand erau tinuti de bolsevici la Aiud,Sighet sau Pitesti. nu tre’sa ne lasam “doborati” de ciurucurile lui cacarau. toate se platesc in viata , mai devreme sau mai tarziu. bine ca oameni ca City au rabdare sa ne explice jmkeriile cu caracter “juridic” ale mafiei din Ro .
Nu ma las…Doar nu mai astept nimic de la copilot.
nu ai pentru ce 🙂
Presedintele….probabil ca 10 ani e prea mult (2*5 ani). Sa vedem daca are de gand sa isi trimita si el observatiile la CCR (va fi intrebat daca are observatii pe marginea contestatiei scrise de PPDD-PDL-UDMR)
Ce “contestatie” o mai fi si aia…
Exista, chipurile, opozitie…my ass…
am trimis textul.
Merci 🙂 Acuma, sa vedem daca aia de la PDL-UDMR-PPDD fac contestatie, ca fara contestatie, Amicus Curiae nu are valoare. Noi nu avem calitate procesuala la contestarea unei legi.
buna seara
ar trebui sa fiu bucuros/sintagma ” gashca” folosita pentru partide azi a fost confirmata;
nu sunt
ce s-ar putea face ?
cred ca o greva fiscala a ” evazionistilor buticari” ar fi posibila solutie…
cand nu vor avea bani de furat poate ca vor realiza ca nu ” evazionistii” depind de ei ci ei depind de ” evazionisti”
intru-un cuvant =” money talks”
am o problema de ” intelegere”
democratia ,asa cum am citit pana acum,inseamna majoritate;buna sau rea ,e majoritate si este acceptata;
ce democratie e aia in care 30% decid?
as ruga sa fiu scutit de exemple cu danemarca sau luxemburg/aia au realizat democratia cu vreo 200 ani in urma /in plus aia isi platesc taxele,au siguranta pe strazi asigurata si functionarii publici sunt in serviciul cetatenilor( sau ” supusilor” ca cele doua tari au rege( duce)”
salut , democratie de gashca.care are gashca mai activa si mai multe microbuze la dispozitie ..biruieste . 🙁
http://www.ziare.com/casa/proprietari/reuters-despre-retrocedari-romanii-se-lupta-cu-politicieni-comunisti-birocratie-si-coruptie-1238036 de citit .
Seara buna… desi nu prea este.
“Pregatirea” fusese inca de ieri cand comisia o pusese de unanimitate la avizare.
In mare parte pt ceea ce suportam astazi (si inca o vreme) ar trebui sa multumim unor ageamii care latrau pana mai ieri ca “reformeaza” statul roman. Poate ca trebuia sa le spuna si lor cineva ca se contabilizeaza efectele. De declaratii erau podurile pline chiar si-n comu’ism. Iar pt cine n-a-nteles pana astazi de ce ma legam de marea majoritate a ultranationalistului prosteanu… sper ca acum s-a-nteles ca exista si o mica majoritate. De 30% participare cu voturi valabil exprimate de minim 25%. Fusese anticipata cumva de declaratii la fel de sforaitoare ale unor capitani-de-jiudet cum ca ei ie alesii poporului cand de fapt aveau 25% voturi din 30% participare la vot.
Nu ma surprinde nr redus de replici Citi. Stiu ca exista o “celebra” zicala potrivit careia daca-ti spun trei oameni ca esti beat tre’ sa mergi la culcare. Insa conteaza f.mult ce valente, capacitati si chiar cat de treji sunt cei care fac recomandarea. Este posibil ca 70% sa se le legene la unison. Drept urmare percep pe oricare alt individ care nu se leagana in ritmul lor ca fiind beat. Pot merge chiar mai departe cu o exemplificare: intra cu acest text in “redactia” intact (sau… mai bine nu intra 😛 trimite-le un fax)
Buna Ken 🙂
Comisia juridica a dat ieri aviz cu unanimitatea celor 18 prezenti (din 27). Avizul s-a dat in 2 minute, la finalul sedintei, in viteza, fara nici o dezbatere, pe motiv ca “a venit acuma proiectul de la Biroul Permanent si e urgent”. Am vazut inregistrarea sedintei.
De fapt, am mai scris cifrele. Cvorumul de 30% e asa:
“– Prag minim de prezenta pentru ca referendumul sa fie valabil [valid]: 30% din listele electorale permanente. 30% din 18,2 milioane = 5,46 milioane.
– Prag de validare a rezultatului referendumului valabil (deci conditia de mai sus se presupune indeplinita pentru ca rezultatul sa conteze): 25% din 18,2 milioane = 4,55 milioane.
Deci daca avem 4,55 milioane de buletine corect stampilate, rezultatul e valabil (cu conditia sa fi avut minim 5,46 milioane de oameni care au trecut pe la urne si au intrat in cabinele de vot).
– Din cele 4,55 milioane de buletine de vot corect stampilate, se decide cu majoritatea voturilor valabil exprimate: 50%+1 din 4,55 milioane = 2.275.000+1.
Concluzie: intr-o tara cu 18,2 milioane votanti, 2.275.001 romani sunt “majoritatea” si pot adopta prin vot o Constitutie”.
Acest comentariu al meu repetat de mine de vreo 3 ori pe Politeia a fost preluat ca atare si folosit intr-o conferinta de presa de deputatul PDL Adrian Gurzau, care s-a dat mare cu “rationamentul” sau 😛 Pe net, totul e gratis pentru membrii PDL, nu? Probabil ca el considera blogurile o sursa de free software….
2.275.000 + 1 aduna dragnea in 4 ore. nu au pus in lege si ” referendumul se desfasoara de la 6 dimineata la 10 dimineata ” ?
au pus asa: “Bombinica Dragnea va fi desemnata, prin tragere la sorti, Presedinta BEC” (G/M).
Și acum e fix la fel, la o prezență de 50% plus 1. Deci, practic, procentul minim de voturi necesare pentru aprobarea unui referendum rămâne același. Hai să nu mai plângeam aiurea.
Seara buna,
nu pot decat sa scriu ca sunt de acord 100% si sa multumesc pentru efortul si patriotismul de care da C, Theophyle, alti scribi/cititori ai acestui blog.
Daca trebuie semnat ceva se stiu coordonatele mele.
salut mar,
fiecare cum poate si cu ce poate 🙂
multumeesc si eu pentru sprijin si…anduranta!
Asta vara, la suspendare, au fost peste 440 comentarii, acuma sunt de 7 ori mai putine. S-au zburatacit multi membri ai Comunitatii: unii considera ca Traian Basescu este inca un strateg genial, altora nu le place de MRU, altii vor ca MRU sa fie un fel de Traian Basescu reloaded, unii vor un morganatic partid al buticarilor, altii vor sa coabiteze, unii au plecat din tara, altii s-au saturat pur si simplu 🙁
Opinia mea e ca legea cvorumului e ultima mare batalie juridica la care luam parte. Ori la bal, ori la spital.
iar ideea in sine este Principiul si nu o anumita persoana.
Citi,
vizionarile au crescut si vizitatorii unici. Sa-ti dau un comentariu (facut pe un blog care isi schimba opiniile la fiecare 2 luni) al unui fost comentator celebru pe acest blog:
Adica asta e nebunie si ei sunt oameni normali!
Wow, eu asta o pot incadra personal lejereanu la Moj Cracila, ‘Epurashu de Pasti si alte asemenea crezuri ‘nastrusnice’.
merci ca imi zici 🙂
iar ce spune comentatorul-girueta ma face sa ma prapadesc de ras. Ala stie politica asa cum stiu eu sa gatesc retete traditionale japoneze!!! 😀
hihi . doar atat :))
Seara buna
Nu stiu cine e comentatorul ala celebru dar daca nu e @TDS , ma arunc in vana ! 🙂
Dac-as fi rau as zice ca si tie ti-e teama de miscarea popo-lara 😛
C. am citit si sunt de acord cu amaraciunea ta. Calitatea umana se vede la momente de cumapana, Soclul este pentru statui cu riscurile aferente….pasarele, intemperii, patrupede, etc, nu mai spun ca timpul a dovedit cu varf si indesat ca unele statui mai pica dupa soclu, sunt afectate de tip si se uratesc iremediabil 🙁
nu neaparat @ city, lumea este satula de dat din “tastatura”, nimic nu se schimba 🙁 Poate ca acesta este un motiv de a nu mai comenta, nu crezi?
in afara de cvorum, pregatiti-va ca la inceputul lui iulie, INS-ul cu oameni numiti de Ponta sa scoata cifra de 15 milioane de cetateni cu drept de vot. Tineti minte ce va zic azi.
.. inca nu m-au lasat sinapsele… si sper sa n-o faca pana la-nceputul cuptorului… dar as propune ca pe listele electorale sa-i puna doar pe asistati. Eventual cu multiplicare x4. La ceilalti sa puna divizor /4. cucuvaia sa aiba drept de veto (ca pe vremea cpun) 😉
Daca va este dori de amintiri dureroase la Nasul este un documentar datator de spaime 🙁
Eu citesc cu consecventa tot ce se scrie. n-am parasit blogul, care a ramas ultima speranta.
Dar de comentat- mai rar. A fost un timp cand am scris cate ceva, dar am primit obseravtii nemeritate (dupa parerea mea) si cum sunt o persoana sensibila (cam ca o femeie!!) am renuntat sa mai imi spun parerile. Acum, cand lucrurile s-au mai calmat ,nu comentez dim motivul ca nu vreau sa va trasmit un fel de pesimism cu care ma lupt de ceva vreme.
Dar caut pe blog orice comentariu care incearca sa mai lamureasca prezentul, caci despre viitor nu cred ca se pot face previziuni.
lasa, Cedric, stiu ca esti mereu aproape 🙂
Buna seara
PDL, PPDD și UDMR vor ataca legea la Curtea Constituțională. Aceștia vor invoca graba legiferării şi faptul că o astfel de modificare de lege creează situaţii în care primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi demişi cu doar 25% din numărul de voturi exprimate în urma unor referendumuri locale.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/vasile-blaga-pdl-va-cere-alegatorilor-sa-boicoteze-referendumul-pentru-modificarea-consti-1039894.html
Hahahahaha, aia e “sesizare”?
Sa ti-o spun direct: am auzit ca dimineata asta aveau deja stranse semnaturile (inca inainte de votarea legii) pentru ca deputatii FC sa nu poata initia si semna ei primii o sesizare catre CCR!
Asta apropo de aia care inca mai considera ca PDl-ul ar putea face in vreun fel parte din opozitia activa. Sau de aia care o ard trist emitzand din preputzul gandirii cugetari de genul “Aa, dom’ne, nu-mi place MRU, nu se implica, e prea pasiv, nu incearca sa coaguleze o opozitie, nu stie a dialoga cu ceilalti”.
Cetatean, cine stie poate argumentele de la juristi or fi mai bune 🙁
salut,
hai ca asta e buna. De fundul lor au grija nu al cetatenilor tarii astea!
A fost vreodata altfel?
Din declaratiile lui Blaga se pare cu Constitutia ii ingrijoreaza ci faptul ca primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi demişi cu doar 25% din numărul de voturi exprimate în urma unor referendumuri locale
Astia mai au primari care inca nu au pactizat cu USL. Niste secaturi ca sefii lor din Modrogan!
Da, am auzit si eu nebunia, ca se incalca principiul alegerii primarilor/presedintilor de CJ/Presedintelui care este de 50+1 🙁
Cetatean29/05/2013 at 9:22 pm “..altii s-au saturat pur si simlu “, cum naiba sa nu te saturi cand vezi ce procente are usl-ul in sondaje, dupa toate porcariile pe care le fac ? Asta vara aveam o speranta, acum, dupa toate cele ( Basescu inclus ), ce poti sa mai speri ? Si nu vad ce legatura are constitutia cu MRU.
Aseara am vazut, pe realitatea, o emisiune despre gazele de sist de la Vaslui. Presedintele CJ (nu stiu daca nu era chiar ala de a zis ca il impsca pe MRU), care organizase toate mitingurile de anul trecut era cel mai infocat aparator al aprobarii exploatarii in zona. Le-a zis opozantilor (vasluieni) ca daca nu sunt de acord, inseamna ca nu vor locuri de munca, adica nu le place sa munceasca (era aproapa copy-paste din Basescu). Un om normal la cap intelege ca nu le pasa de nimic, ca ne-au incalecat pentru mult tilp de acum inainte.
ela, ai dreptate. Cum sa nu te saturi?
Bun, foarte bun documentarul dat de Radu Moraru, . Este retrospectiva dictaturii rosii, pe care unii vor sa o renasca 🙁
din nou buna seara
am senzatia ca bantuie un vant de deprimare!
nu cred ca are rost!
cei ce vin pe aici ,cred ca nu sunt ” asistati” si in nici un fel nu depind de alde ponta sau blaga sau basescu sau mru!
e drept ca ei pot face existenta noastra mai grea dar in nici un caz nu pot decide cum gandim;
ca vor 30 pct, e treaba lor dar sa nu-mi ceara mie sa fiu de acord cu ei
ca 2,3 milioane pot decide ,n-au decat;
eu unul am trait si vremuri in care 99,9 % “hotarau”;
nu e nimic nou sub soare si cimitirele sunt pline de tot felul de insi de neinlocuit;
cand intr-o colectivitate decid un hot( plagiator) si un neica nimeni(antonescu)colectivitatea va avea nimic;
acest lucru se va vedea mai repede decat isi inchipuie unii
Sunt de acord cu tine, intamplator. Dar pana la ultima fraza. “Vazutul” pe care-l anticipezi optimist e ceva mai complicat. Trec peste cei/cele care mai inchid “on ochi” din adulatie (ne)conditionata pt unii si ma refer direct la majoritate. Care este oarba. Iar daca vede e prea mult sa-i ceri sa-nteleaga ceea ce vede.
Cristoiu: pai si ce? crin antonescu e de capu lui?
replica la intrebarea lui Turcescu despre “castrarea” functiei de presedinte
Nu ken,
toti primesc ordinele in plic!
Bine ca nu le trimite cu_corbi cu trei ochi 😛
Ma uit la Nasul,revad imagini cunoscut si nu estompate, din pacate nu s-a schimbat aproape nimic 🙁
sa dea Domnu’ sa nu le revedem 🙁
am serioase rezerve, cred ca lucrurile au scapat de sub control 🙁 Nu stiu cine ne mai poate salva, ne-am intors de unde am plecat, chiar mai rau 🙁
N-am plecat nicaieri mar. Iar mai rau este doar judecata (aceea care conteaza nu balmajelile “instantelor”). Care nu se mai poate face cu ak47. De fapt mai rea.
macar am avut impresia 🙁 Ma uitam la gusile/cefele si burtile celor din MAN, la modul cum erau distribuiti si citeau la microfon, din pacate 100% Parlamentul Romaniei,
nu mar,
lucrurile sunt sub control. Intrebarea ar fi – cine le controleaza?!
Resalut (ca am comentat mai sus )
– In o tara unde un fost prim ministru a facut puscarie
– 2 fosti ministri ai apararii sint la inchisoare
– generali cu gramada fie in inchisoare , fie cu suspendare , fie anchetati penal
– mari sefi cu grade din MAI condamnati definitiv cu suspendare
– magistrati si judecatori (inclusiv de la ICCR ) cu condamne definitive, fie la inchisoare , fie cu suspendare
– cazuri cotidiene de sefi de judete , medici prinsi in flagrant de luare de mita
– un prim ministru plagiator si cu parte din ministri anchetati
– fiul de ministra in functie acuzat de frauda
– parlamentari sub ancheta
Cu toate aceste realitati ( enumerate succint din o masa de fapte e enorma ) , in tara asta se mai poate decide legislativ ceva in intresul cetatenilor si nu a oligarhiei corupte ?
Eu sint absolut convins ca nu e posibil .
PS. La CCR , luna ce vine (daca nu ma insel) intra pe functie marea experta in drept original , doamna Pivniceru .
Tara asta trebuie sa ajunga din nou ca in 1989 , cu rabdarea consumata pentru a se putea schimba ceva.
Din nefericire,
incep sa cred ca ai dreptate!
Remarc ca conform datelor MFP , deficitul pe primele 4 luni e de 7.492.100.000 lei noi .
Daca continua tot asa , la sfirsitul anului depasesc deficitul de 3 % PIB . Cu vreo 4 miliarde lei. Musai sa faca rectificare bugetara luna ce vine . Taieri de cheltuieli .
Aduc aminte ca astia au angajament sa aiba deficitul bugetar de maxim 13.394.000.000 lei (2,1% PIB in 2013)
In primele 4 luni au “papat” mai mult de 50 % din deficitul convenit . Ma intreb ce vor face in urmatoarele 8 luni .
Baieti si fetew, lucrurile arata astfel:
1. Din declaratiile lui Blaga, PDL nu pare a dori sa depuna o contestatie serioasa la CCR. Omul lui Blaga care face contestatiile este un imbecil sinistru, care in cel putin o ocazie cruciala l-a faultat dur pe MRU, cu acordul lui Blaga.
2. PDL avea azi deja stranse semnaturi – ghici de ce? (am scris mai sus motivatia: ca sa nu initieze procedura deputatii FC). Mimeaza lupta cu USL si ii obstructioneaza si pe altii.
3. Planul lui Blaga e sa il sustina pe Antonescu in 2014 si sa lipeasca PDL-ul de PNL (alianta politica sau protocol), in caz ca se rupe USL
4. Juristii PDL sunt niste imbecili, pana acum au atacat la CCR folosind argumente de mana a 3-a. Faptul ca nu preiau o contestatie care este deja facuta arata, pentru cine se mai indoia, ca de fapt nici nu vor sa castige.
5. Aceasta este partidul cu care TB mai vroia sa defileze, daca ar fi castigat presedintia lui Elena Udrea!
Citi,
nu stiu ce mai asteapta MRU de la astia 🙁 in orice caz de la ei nu mai este de asteptat nimic. Sunt mare sansele ca trenul spre presidentie sa fie pierdut daca mai astepta mult 🙁 Cred ca a venit vremea “sau la bal sau la spital”
pai a cam venit. Toti din PDL sunt inghesuiti la spitalul de nebuni si striga ca sunt sanatosi!
Dar halatul, cat e halatul?
cum cat? Gratis, cadou de la USL!
salutari la toata lumea
felicitari, Citi, pentru adresa catre CCR.
in legatura cu comentariile multe/putine: spre deosebire de asta vara, acum e mult mai putin de discutat, ca lucrurile sunt clare.
dispute – pentru ce ? mie mi-a dat fiori articolul precedent, cu implicatiile pentru cel putin urmatorii 10 ani daca se adopta constitutia asa cum o vor ei. pragul de 30% e garantia ca vor reusi adpotarea, indiferent cat ne zbatem noi pe aici sau prin alte parti.
deci lucrurile sunt mai mult decat clare. si e clar ca trebuie facut tot ce se poate sa nu treaca aceasta lege.
cine are cat de cat minte de priceput deja a inteles ce si cum. cine nu – oricum e pierdut.
situatia e albastra, asa cum zice Theopyle, sau maro de-a binelea.
acum ramane sa nu intram in depresie mai mult decat e cazul si sa facem tot ce tine de noi. iar apoi – Dumnezeu cu mila.
ce ma bucur este ca reusesti sa scrii suficient de clar sa inteleaga cei care nu sunt de specialitate pe drept. asa pot folosi argumente inteligibile in discutiile cu ceilalti.
toate bune
salut! 🙂
Nu e o adresa catre CCR inca (nu in mod formal), pentru ca aia din Parlament nu au trimis insa o sesizare oficiala. Inca mai cauta argumente pentru CCR de genul
– “s-a incalcat procedura”
– “USL s-a rastit la noi in timpul votului”
– “nu e drept”
– “noi cu ce ne alegem?”
Inteleg ca te-a speriat episodul de ieri din serial. Inseamna ca nu banuiesti ce urmeaza in celelalte episoade care vor veni 😛
m-a ingrozit de-a binelea, pt ca atunci chiar se ajunge la situatia in care nu mai poti sa ai sperante, cand stii ca oricum 10-12 ani o sa votezi ce vrei si iese “ce trebuie” … stiu foarte bine perioada 92-2004 si mi-a ajuns.
oricum, abia astept sa citesc si articolele care sunt pe teava 🙂
salut amos,
spre perioada aia ne indreptam. Deocamdata suntem in antreul ei, asa numita si binecuvantata “coabitare” Ponta-Basescu.
salut Theophyle
chiar sunt curios care va fi reactia lui Basescu la legea asta.
poate sa o conteste la CCR. poate sa o intoarca in parlament.
oare o sa taca ? sau o sa promulge legea si apoi o sa ne tina discurs de cat de buna e ?
da,
si eu sunt curios 🙂
Va las. Am avut o zi….incarcata, daca pot spune asa, cu doar 3 ore de somn in ultima noapte. Imi veti scuza retragerea mai devreme. Va urez o seara calma si, daca se poate, cu inca un dram de speranta. Cat inca mai este, sa o pretuim si pe asta.
Noapte buna Citi,
Meriti putina odihna 🙂
gata, am plecat la somn 🙂
off topic:
http://inliniedreapta.net/insemnare/consiliul-stiintifico-fantastic-al-iiccmer/
si uite-asa si iar asa si tot asa …
Tot noi suntem buni de plata?
http://www.ziare.com/bechtel/romania/contractul-cu-bechtel-a-fost-reziliat-1238135
Bineinteles ca suntem buni de plata. Adica statul plateste si comisioanele luate de Nastase, nu? Cine naiba e statul? Dupa aia ne suparam cand un neamt ne spune ca suntem o tara neguvernabila.
Theophyle, avem o reala criza politica de politicieni lipsa in Romania, pentru care nu stiu daca putem inainta cuiva o lista de semnaturi pentru ca nu ar ajuta la nimic. CE E DE FACUT !CE parere ai in legatura cu asta, cum se poate rezolva, nimeni nu se baga dar toti au pareri, politica testicolului, stii tu!
Buna dimineata 🙂
Regret ca abia acum am ajuns sa citesc, felicitari @Citi.
M-am uitat in diagonala si peste commenturi. Si tot cam in diagonala, si peste commenturile de pe hotnews. M-am mai uitat (e drept mai de mult) si peste ce spunea @theophyle in serial si de ce nu, mi-am reamintit si ce spuneam eu http://senior.suhanea.ro/?p=53 (dau un singur link 😉 , sa n-am probleme cu platforma 🙂 ). Cred ca lucrurile e bine sa fie vazute in ansamblu.
Acum la subiect: In principiu sunt impotriva pragului (oricare ar fi el), deoarece cred ca cei ce se intereseaza cu adevarat de treburile cetatii sunt indrituiti sa si hotarasca. Cei pe care nu-i intereseaza aceste treburi publice, nu pot hotara.
Si tocmai argumentul de principiu, arata ca exista o forma foarte ambiguua, al neprezentei la vot, caz resimtit in practica la referendumul trecut: Boicotul este o forma de ne-prezenta, la care participa si cei ce nu se prezinta la vot, intrucat si acestia au o anumita parere, care depaseste simpla “tertium non datur”. Pot fi de acord sau nu cu o rezolvare a problemei, dar pot fi si impotriva impunerii problemei. In care caz, nu sunt de principiu de acord cu absolut nici o rezolvare ci pur si simplu consider gresita problema. Este cazul in care exact civismul ma obliga sa absentez la vot.
Tocmai de asta, impunerea pragului pentru anumite probleme pe care trebuie sa le rezolve poporul civic activ (parerea indiferentilor oricum nu conteaza) este obligatorie.
Cu alte cuvinte, cam fara prag, dar cu exceptii.
Intrebarile referendare consultative – nu ar trebui sa aiba prag. E in spiritul a ce zice si comisia de la Venetia. Pe buna dreptate, aici insemna sa-ti dai cu parerea, si parerile celor dispusi sa faca asta sunt mai importante fata de cei ne-dispusi sa se deranjeze sa se gandeasca la ea. Eg: vreti gaze de sist? Doar cei ce au fost dispusi sa-si creeze o opinie despre asta ar trebui luati in considerare, ceilalti, din moment ce nu au nici o opinie, nu conteaza. Oricum, daca se va dovedi o greseala, iar gazele respective vor afecta viata a mult mai multi oameni, un nou referendum pe problema ar avea alt rezultat.
Exista insa si probleme care afecteaza din start, si corectia lor este mult mai dificila. Eg. modificarile constitutionale precum si cele de penalizare a servitorilor alesi (presedinte stat/judet, parlamentari, membri CSM etc…). Acestea ar trebui in mod natur sa aiba forum, deoarece problema afecteaza nu numai prin raspuns dar chiar prin prezenta problemei. Aka daca se trezeste Bula ca nui place pantoful rupt in talpa a presedintelui judetului, si ii explica lui Ioane si Mariei problema si pun de un referendum, seful judetului poate fi demis? Pai pe Gheorghe, Vasile, Lucretia si Marin nu-i intereseaza incaltarile ci doar ceea ce face acesta, de ce sa fie demis? Aici s-ar putea ca lui Vasile sa-i placa moda introdusa de seful FMI. Daca s-ar duce la vot – gata forumul , daca boicoteaza, Bula & Companionii se fac de kkt.
Hai ca ma opresc aici, ca iar tre sa plec (pauza s-a terminat, capul la fund 👿 ).
Merci, Dane, pentru comentariu 🙂
Sunt de acord cu tine: la problemele supuse referendumului de tip “consultativ”, sa zicem ca poate ar trebui eliminat pragul. Cu toate acestea, daca se trece peste 50% prezenta, acel referendum e obligatoriu sub aspect politic si juridic pentru Parlament, acestuia ramanandu-i d ales doar modalitatea in care va pune in practica referendumul. In rest, pragul e o garantie a faptului ca o minoritate interesata de ceva nu deturneaza vointa poporului ca atare.
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 30 Mai / Oettinger: România neguvernabilă-Titus e profund surprins
Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 294/23.05.2013, a propunerii Comitetului de Initiativa al Miscarii pentru Constitutia Cetatenilor constituie un moment deosebit de important al luptei noastre. Ni s-a recunoscut, oficial, chiar de catre dusmanii nostri, calitatea de luptatori antisistem si am capatat un ragaz de o jumatate de an, in care putem atrage in lupta noastra pe toti romanii care vor sa traiasca in libertate si prosperitate in tara lor.
Vreau sa va atrag atentia, dumneavoastra, dar si tuturor celor care vor participa la dezbaterea lansata, aici, asupra urmatoarelor:
1. AVIZUL Consiliului Legislativ este CONSULTATIV. Procedura initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei merge inainte. Urmeaza, acum, strangerea cele cel putin 500.000 de semnaturi pentru sustinerea propunerii noastre, care trebuie depuse la parlament in termen de 6 luni, de la dara publicarii propunerii in Monitorul Oficial.
2. Iata, textul, integral, al articolului 150 din actuala Constitutie a Romaniei:
ART. 150 : Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiată de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o pătrime din numărul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetăteni cu drept de vot.
(2) Cetătenii care initiază revizuirea Constitutiei trebuie să provină din cel putin jumătate din judetele tării, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie să fie inregistrate cel putin 20.000 de semnături in sprijinul acestei initiative.”
***
A se observa ca dreptul dea initia revizuirea Constitutiei apartine celor “cel putin 500.000 cetateni cu drept de vot”, nu celor 24 care au facut propunerea initiala. Asta inseamna ca textul FINAL al INITIATIVEI de revizuire va fi cel rezultat prin centralizarea propunerilor, initiativelor, celor “cel putin 500.000 de catateni cu drept de vot.”, Care pot fi si 5.000.000, sau chiar 15.000.000, cat sunt, de fapt, cei care doresc SCHIMBAREA, adica alungarea de la conducerea statului roman a uzurpatorilor si inceperea constructiei adevaratei patrii a romanilor.
3. Iata si ce spune Decizia nr. 799/2011 a Curtii Constitutionale a Romaniei:
“Curtea retine ca dispozitiile art. 150 din Constitutie, care reglementeaza titularii dreptului de initiere a revizuirii Constitutiei (Presedintele Romaniei, deputati si senatori, respectiv cetateni), instituie si o serie de conditii cu privire la exercitarea acestui drept.
In cazul Presedintelui Romaniei, dispozitiile mentionate conditioneaza exercitarea dreptului in cauza doar de formularea unei propuneri in acest sens din partea Guvernului. Stabilind ca revizuirea *poate fi initiata de Presedintele Romaniei*, textul constitutional nu distinge referitor la competentele Presedintelui Romaniei in calitate de titular al dreptului de initiativa a revizuirii Constitutiei si nici nu instituie vreo obligatie sau interdictie in ceea ce il priveste. Prin urmare, Presedintele Romaniei, primind propunerea Guvernului de revizuire a Constitutiei, are deplina libertate de a decide sa initieze revizuirea Constitutiei sau sa nu o initieze, iar, in cazul in care decide initierea acesteia, sa isi insuseasca intocmai, numai in parte sau sa completeze propunerea Guvernului.
O alta interpretare a textului constitutional, in sensul atribuirii unui rol pur formal Presedintelui Romaniei in cadrul acestei proceduri, respectiv acela de a transmite Parlamentului un proiect de lege privind revizuirea Constitutiei astfel cum a fost propus de Guvern, ar fi de natura sa goleasca de continut dreptul sau de initiativa. Or, acest drept i-a fost conferit de legiuitorul constituant tocmai in considerarea rolului si a pozitiei pe care Presedintele Romaniei o ocupa in cadrul sistemului politic al societatii, care ii permite sa cunoasca evolutia acesteia si perspectivele sale de dezvoltare si sa valorifice aceste constatari, inclusiv pe calea initierii unui proces de modificare a Legii fundamentale a statului, atunci cand, prin propunerea Guvernului in acest sens, se realizeaza un acord al celor 2 reprezentanti ai puterii executive cu privire la initierea unui astfel de proces”.
Deci, tot asa cum Presedintele, ca TITULAR al dreptului de INITIERE, “are deplina libertate de a decide sa initieze revizuirea Constitutiei sau sa nu o initieze, iar, in cazul in care decide initierea acesteia, sa isi insuseasca intocmai, numai in parte sau sa completeze propunerea Guvernului, tot la fel si cei “cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot” , in calitatea lor de TITULARI ai dreptului de initiere, au si ei “deplina libertate de a decide sa initieze revizuirea Constitutiei sau sa nu o initieze, iar, in cazul in care decide initierea acesteia, sa isi insuseasca intocmai, numai in parte sau sa completeze propunerea celor 24 membri ai Comitetului de initiativa.
Lucrurile sunt cat se poate de limpezi. Am castigat DREPTUL CONSTITUTIONAL ca, in termen de 6 luni, incepand cu data de 23.05.2013, cei “cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot” sa poata redacta si, apoi, supune aprobarii poporului, prin referendum, Constitutia de care are nevoie Romania.
Vom lua in consideratie toate observatiile si propunerile pe care le vor face cei “cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot”.
Poziţia Consiliului Legislativ faţă de iniţiativa legislativă a cetăţenilor promovata de Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor : http://www.nouaconstitutie.info/dezbateri/actiuni-cetatenesti/2-initiative/196-pozitia-consiliului-legislativ-fata-de-initiativa-legislativa-a-cetatenilor-promovata-de-miscarea-pentru-constitutia-cetatenilor-mcc-comentat.html