Moş Adam si mână invizibilă din buzunarul naţiunilor
21/10/2012 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Nu stiu cati dintre voi ati auzit de Adam Smith si cati ati rasfoit cartea lui “Avuţia naţiunilor” (titlul intreg ar fi “Avuţia naţiunilor, cercetare asupra naturii şi cauzelor ei” – An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations.) Vreau sa va asigur ca este cea mai bună carte de economie politică scrisă vreodată. Conform standardelor academice moderne, probabil aceasta carte nu ar fi fost publicata astazi. “Inteleptii” care conduc acum lumea, detinatorii mondiali ai metodologiei vidului intre urechi l-ar considera pe Smith un prafuit provincial, care habar nu a avut cum se poate produce o bogatie fantastica din comercializarea unor hartii prin operaţiunile de tip short-selling .
Cu toate astea, cred ca cei care nu au nici un fel de contributie majora la jocurile financiare mondiale au cel putin dreptul sa-i trimita la dracu’ pe astia de se joaca cu banii altora, facand miliarde fara sa-si asume nici o responsabilitate.
Moş Adam a inventat o metafora mai mult filozfica decat economica, celebra “mână invizibilă”, care conform celor scrise de el in cartea mentionata mai sus, indivizii prin urmarirea propriului interes, stimulează indirect economia. Teoretic este absolut corect, problema ar fi care indivizi si cat de larg este interesul stimulat.
Ca sa-l citez exact pe Moş Adam lucrurile mentionate de el (Cartea a IV din lui “Avuţia naţiunilor”) : “Atunci când preferă să sprijine activitatea indigenă, iar nu pe cea străină, el urmăreşte numai propria lui siguranţă; iar îndrumând acea activitate în aşa fel încât să producă cea mai mare valoare posibilă, el este condus de o mână invizibilă ca să promoveze un scop ce nu face parte din intenţia lui. Urmărindu-şi interesul, el adeseori promovează interesul societăţii mai eficient decât atunci când încearcă să-l promoveze.”
Wow, Moş Adam nu era globalist! Pai sigur, atunci nu a existat tendinta si fiecare isi vedea de ogorul lui. Mai scria Moş Adam – Indivizii nu vor apela la comerţul străin, decât dacă avantajele acestuia le depaşesc cu mult pe cele ale comerţului indigen. He, he gresit, poate foarte gresit, pentru ca el nu l-a cunoscut pe “Miky spaga” si nici pe urmasii lui, alde Tariceanu, Fenechiu sau Videanu. Saracu’ Moş Adam nu a inteles corect cum merge chestia cu avantajele.
Ca sa revin la actualitatile mondiale cu care am inceput si la stimatul Ben Bernanke, Paulson, Volcker si papagalul care ii pastoreste – Guvernul Statelor Unite, care a cheltuit 1, 35 trilioane de USD in 2010 pentru a incerca sa iasa din criza. Stiti care este averea tuturor cetatenilor lumii combinata? Nu stiti, va spun eu – 125 trilioane de USD. Stiti cat a costat criza declansata in 2008 si pana astazi – cam 55 de trilioane de USD in SUA si inca cam atat (poate mai mult) in alte zone industrializate ale lumii. Cine a platit stim, cine a castigat nu prea stim si nu stim ce naiba se intampla cu “mână invizibilă” pentru ca pe acest “creier invizibil” (vorba lui Dan Popa) il cunoatem mult prea bine.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]