Articole pe subiectul: Capitalism

Capitalism: un drum în 10 etape – (5)

Etapa a noua, o numesc ”solidaritatea oamenilor liberi si / sau capitalismul rational.” Cel putin 60 de milioane de oameni si-au pierdut viata în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldati si cam 35 de milioane de civili. Estimările variază destul de mult. Fortele Aliate au pierdut aproximativ 17 milioane de soldati morti, (din care aproximativ […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (4)

Etapa a opta, o numesc  “prima diluarea a capitalismului” si este reprezentata de un personaj istoric, la fel de iubit si urât in viata, ca si dupa moartea lui.  Personajul este cel de-al treizeci şi doilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Franklin Delano Roosevelt – FDR, varul unui alt mare Presedinte, Theodore Roosevelt – Teddy sau TR. Spre deosebire de Teddy Roosevelt, […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (3)

Etapa a saptea este reprezentata de aparitia comunismului si a fascismului. Revoluţia rusa din februarie 1917 a apărut aproape spontan când populaţia Petrogradului a participat la demonstraţii împotriva regimului ţarist din cauza penuriei de alimente din oraş. Erau de asemenea mari nemulţumiri datorită continuării implicării Rusiei în primul război mondial. Cum protestele creşteau în intensitate, diferiţi politicieni reformatori (atât liberali, […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (1)

Am sa incerc in aceasta noua serie de articole sa sustin o idee pe care am vehiculat-o acum catva timp, in cateva materiale postate pe blogurile mele si in altele cu care colaborez.  Concluziile le pun la dispozitia cititorilor, in speranta ca vom intelege impreuna timpurile in care traim. Acest demers este unul cu caracter istoric si social mai mult […] Continuare…

Capitalism după capitalism!

Istoric vorbind, o generatie cuprinde  20 de ani, desi in zilele noastre lumea anglo-saxona vorbeste de ceva intre 25-27 de ani. Calculand pe baza “generatiei istorice”, capitalismul este un sistem economic destul de tanar, cam 10 generatii. Denumirea sistemului are multi tati, eu cred ca tatal adevarat al acestui formulari stiintifice si denumirii acestui  sistem a fost economistul englez David […] Continuare…

Moş Adam si mână invizibilă din buzunarul naţiunilor

Nu stiu cati dintre voi ati auzit de Adam Smith si cati ati rasfoit cartea lui “Avuţia naţiunilor” (titlul intreg ar fi “Avuţia naţiunilor, cercetare asupra naturii şi cauzelor ei” – An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations.) Vreau sa va asigur ca este cea mai bună carte de economie politică scrisă vreodată. Conform standardelor […] Continuare…