Manuscrisele de la Timbuktu
19/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Nota: Ultimele zile, razboiul din Mali, cucerirea orasului Timbuktu si mai presus de toate, unele intrebari ale comentatorilor, de genul “ce ne pasa noua de Mali” si de ce ne pasa de islamistii care vor si ei o tara acolo, m-au facut sa public cate ceva despre valorile fenomenale acumulate in acest oras, care cred ca s-au “evaporat” sau sunt pe drum de a fi distruse de acest oameni care interpreteaza sha’aria mult diferit de felul in care o faceau stramosii lor.
***
Timbuktu (Tombouctou) este un oraș în sudul statului Mali, aproape de 15 km de fluviul Niger, de care este legat prin canale, care fac viata posibila in acest oras construit in cea mai arida zona a Africii. Poziționarea geografică a acesteia a făcut din oraș un punct de întâlnire natural pentru populațiile din Africa de vest și populațiile nomade berbere și popoarele arabe din nord. Lunga sa istorie ca un avanpost comercial care lega Africa de Vest cu berberii, arabii și comercianții evrei în întreaga Africa de Nord și, astfel, indirect, cu comercianți din Europa, i-au conferit un statut mitologic. În Occident a circulat mult timp ca o metaforă pentru locuri exotice sau ținuturi îndepărtate: “de aici / acolo până la Timbuktu”.
Contribuția de lungă durată a Timbuktu pentru civilizația islamică și pentru intreaga lume este indiscutabila, considerat a fi avut una din primele universități din lume. Învatatii locali și colecționarii din zonă oferă încă o colecție impresionantă de manuscrise islamice din acea perioadă. Până în secolul al XIV-lea, cărți importante au fost scrise și copiate în Timbuktu. Acesta este motivul pentru care a fost numit “Atena din Africa “, “Roma Sudaneză “, “Mecca Saharei”, etc.
Manuscrisul pe care vreau sa-l prezint este unul dintre cele mai interesante pe care am avut ocazia sa citesc in ultimii ani (numai cateva pagini facsimile, restul transcriei moderne). Manuscrisul se numeste la origine “Kashf al-Ghummah fi Nafa al-Ummah” in romana – “Stelele Importante în Multiplele Ceruri”. Ceea ce este interesant, atragator si m-a intrigat a fost mixajul si sincrezia intre mituri ebraice si crestine, astrologie islamica, dar mai presus de toate o astronomie pura si relativ exacta.
Manuscrisul este bazat pe revelatiile pe care le-a avut Enoh, cunoscut in Islam pe numele Idris, cel care l-a intalnit pe Muhamad in vestita calatorie nocturna. Cosmologia enohica este clara si isi are sursa in apocrifele lui Enoh. Mai mult decat atat, se pare ca autorul manuscrisului original a cunoscut foarte bine aceasta cosmologie incercand sa o “asimileze” conform cosmogonie islamice.
Din punct de vedere lingvistic este aproape sigur ca manuscrisul datat in secolul al XVIII-lea (1733) este copiat dintr-o sursa mult mai veche probabil din secolul al VIII-lea sau maximum al IX-lea. Probabil ca cel care se identifica ca autorul (nume lung care reprezinta si un fel de inganfare – Nasir al-Din Abu al-Abbas Ahmad ibn al-Hajj al-Amin al-Tawathi al-Ghalawi, un fel de academician, doctor docent) este numai scribul care a copiat articolul.
Pentru iubitorii de astrologie am sa traduc poate niste fragmente legate de influentele stelare asupra destinele omului. Deocamdata am semnalat existenta si sper ca am trzit si interesul. Promit inca cateva postari despre aceste manuscrise superbe.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Fascinanta istorie, Africa mereu surprinzatoare……….Nilul, leagan de cultura si civilizatie.