OXAN – poate şi alte riscuri globale
20/09/2011 | Autor theophyle Categorii: Dosare, International, Magazin Politic |
Am publicat ieri analiza Oxford Analytica (OxAn) despre riscurile globale pe care ei le considera posibile, cu niveluri diferite de probabilitate. Personal as dori sa mentionez cateva riscuri cu un grad de probabilitate mai ridicat decat cel mentionat de repectabilii specialisti care lucreaza pentru OXAM.
1. Capturarea unora din tendintele democratice, urmari ale revoltelor impotriva dictaturilor, cunoscute sub denumirea comuna “Primavara Araba,” de elemente islamiste militante si transformarea “noilor democratii” in republici islamice, asemanatoare Iranului.
2. Posibile insurgente armate noi sau continuarea celor existente din cauza structurilor tribale existente in unele state unificate pana recent sub regimuri de forta dictatoriale (vezi Libia si Yemen).
3. Luptele pentru putere si / sau impotriva dictaturilor existente, in state de genul Siriei pot genera catastrofe regionale de proportii. Regimul sirian poseda arme de distrugere in masa (Siria are cel mai mare arsenal chimic-biologic din Orientul Mijlociu). Acest arsenal poate fi folosit impotriva propriilor cetateni sau impotriva unor vecini pentru a declansa un conflict “unificator”.
4. Eforturile Turciei neo-otomane pentru a-si asigura hegemonia regionala, zadarnicita astazi numai de forta Israelului in Sud si de eforturile foarte slabite al Greciei in Nord si in Mediterana si fortarea unificarii Ciprului. Sustinerea Rebublicii Turce Cipriote poate duce la un conflict regional de un fel nemaintalnit din momentul invaziei Turce a Ciprului, la inceputul anilor ‘70. Nu trebuie de uitat ca Turcia este membra NATO!
5. Turcia a devenit un element destabilizator la nivel regional, cu tendinte de a destabiliza si Balcanii:
- Permiterea emigratiei din Orientul Mijlociu spre Europa prin Grecia.
- Amenintarile cu boicotarea Uniunii Europene daca Cipru va prelua Prezidentia stabilita in rotatia Europeana.
- Extinderea influentei directe asupra musulmanilor din Balcani (vezi Albania, Kosovo si Bosnia)
6. Izolarea Israelului prin anularea tratatelor de pace cu Egiptul si Iordania ar putea produce un efect asemanator cu cel care a a declansat Razboiul din 1967 (Six Day War), cu reocuparea teritoriilor aflate astazi sub posesia palestinenilor si cu un razboi generalizat cu toate statele din vecinatate, care ar putea iesi din granitele conflictelor conventionale.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]