Geopolitică: Priorităţile apărării americane în secolul 21
11/03/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Militare |
Departamentul American al Apărării si Casa Albă au făcut public raportul “Susţinerea lidershipului mondial al SUA: priorităţile apărării în secolul 21“, în condiţiile în care din bugetul apărării trebuie tăiate 1.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Din nefericire, reducerea planificata este aproape imposibila fara o retragere masiva din Europa. Este mai mult decat clar ca aceste reduceri se vor face din economisirea bazelor aflate in Germania, Italia si Olanda si o transferare spre bazele din Estul Europei (mai mica), in special in baze din Polonia, Romania si mai putin Bulgaria si pastrarea capabilitatilor integrale din Marea Britanie.
Pentru a înţelege magnitudinea acestor costuri trebuie spus că sunt mai mari decât cele 700 mld. dolari pe care Congresul le-a folosit pentru a ţine în viaţă sectorul financiar al ţării la finalul lui 2008. Este de asemenea mai mare decât pachetul de stimulare a economiei lansat de administraţia Obama, în valoare de 787 mld. dolari.
Pentagonul împarte costurile în două categorii: de cercetare şi dezvoltare şi de achiziţie a armamentului. Adunate, cele două sume ajung la valori ameţitoare. De exemplu costul total al submarinelor din clasa Virginia depăşeşte 81 de miliarde de dolari, iar aceşti bani vor fi investiţi în doar 30 de unităţi. De mentionat ca aceasta noua clasa de submarine va fi mai ieftina din punct de vedere al mentenantei tehnice decat clasa Los Angeles care este inlocuita de Virginia. La fel se poate spune se despre noua clasa de portavioane (super-carriers) “Ford” care scoate din activitate ultimul portavion din clasa “Enterprise”, mai scumpe dar si mai moderne, puternice si mai ieftine la maintenanta.
Cateva exemple spicuite din lista publicata de “Analysis of the Fiscal Year 2012 Pentagon Spending Request” (vezi linkul direct in bibliografia de la sfarsitul articoluli).
Boeing P-8 Poseidon (numit si Multimission Maritime Aircraft sau MMA), este un avion militar, în prezent în curs de dezvoltare pentru Marina Statelor Unite (USN). P-8 va fi produs de Boeing Aircraft, care a modificat modelul civil 737-800. Acesta este destinat să efectueze activitati anti-submarin (ASW) şi să produca date cu ajutorul unui sistem electronic de informaţii (ELINT). Aplicatii anti-submarin cu ajutorul unor torpile de profunzime, SLAM-ER. Avionul poseda un arsenal sofisticat de armament. Poate sa lanseze si drone si sa le monitorizeze. Costuri totale: 33 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 8,2 mld. dolari Costuri de achiziţie: 24,2 mld. dolari Număr de unităţi: 122 Preţ/unitate: 206,5 mil. dolari.
PCU Gerald R. Ford (CVN-78) este primul portavion al unei noi clase – Ford -, care impruna cu clasa Nimitz vor alcatui noua forta navala de supercarriers ale Marinei Americane. Clasa Ford va inlocui clasa Enterprise, care va iesi din activitate dupa 50 de ani. Constructia portavionului a inceput in ianuarie 2007 si va intra in activitate operationala la inceputul anului 2015. Portavionul va fi numit după cel de al 38-a preşedintele a Statelor Unite, Gerald R. Ford. Modificările la cabina de pilotaj sunt cel mai vizibile fata de clasa Nimitz. Mai multe secţiuni au fost modificate, inclusiv îmbunătăţirea actiunilor de manipulare a aeronavelor, depozitare şi debit. Catapulta numărul patru pe clasa Nimitz, care nu putea lansa aeronave complet încărcate din cauza unui deficit de echilibru, a fost complet schimbata. Deficitul remediat in noua clasa, atribuie noii clase o superioritate de lansare extraordinara. Costuri totale: 34 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 4,6 mld. dolari Costuri de achiziţie: 29,3 mld. dolari Număr de unităţi: 3 Preţ/unitate: 9,7 mld. dolari
UGM-133 Trident II, sau Trident D5. Trident II a fost proiectat pentru a fi mai sofisticat decât Trident I şi are o capacitate de sarcină utilă mai mare. Aceasta este suficient de precisă pentru a fi folosita ca o armă de “prima lovitura” (first stike). Toate cele trei etape ale Trident II sunt realizate din grafit epoxic, făcând rachete mult mai uşor decât predecesoarele sale. Trident rachete II sunt instalate pe sumarine clasa Ohio si submarine britanice din clasa Vanguard. USS Tennessee a fost primul submarin care va fi înarmat cu Trident IIS. Traiectorie balistica pana la 11.300 kilometri; viteza de parcurs 6.000 m/s (>21.,000 km/h). Incarcatura nucleara nucleara MIRV. Pana la patru focoase de tip W88 (475 kt). Costuri totale: 53,2 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 16,8 mld. dolari Costuri de achiziţie: 35 mld. dolari Număr de unităţi: 561 Preţ/unitate: 65,7 mil. dolari
Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Este un avion de luptă multirol twin-engine.F/A-18E- are un singur loc de pilotaj, dar exista si varianta tandem de 2 locuri F/A-18F. Avionul este o varianta derivata mare şi mai avansata decat F/A-18C Hornet D. Super Hornet are un tun intern de 20 mm si un sistem de rachete aer-aer şi rachete aer-sol. Avionul are si un sistem de combustibil suplimentar cu atasament până la cinci rezervoare de combustibil externe. In Marina SUA zboară în prezent, atât F/A-18E cu un loc, dar şi F/A-18F cu două locuri. Aceste avioane au schimbat aparatele F-14, A-6 Intruder, Lockheed S-3 Viking şi KA-6D. Costuri totale: 57,8 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 7,3 mld. dolari Costuri de achiziţie: 50,5 mld. dolari Număr de unităţi: 556 Preţ/unitate: 90,8 mil. dolari.
Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor. Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor este un avion multirol cu singur loc, doua motoare, considerat a cincea generatie de avioane de luptă super-manevrabile, care utilizează tehnologia stealth. Acesta a fost conceput în primul rând ca un avion de vanatoare pentru obtinerea superioritatii aeriene, dar are capacităţi suplimentare, care includ bombardament al tintelor de sol, război electronic si obtinerea de informaţii pe campul de lupta. Din cauza capabilitatilor lui superioare, exporturile acestui aparat au fost interzise, printr-o lege federală special promulgata. Costuri totale: 79,2 mld. dolari. Cercetare şi dezvoltare: 40,5 mld. dolari. Costuri de achiziţie: 37,9 mld. dolari. Număr de unităţi: 188 Preţ/unitate: 211,6 mil. dolari
Submarine din clasa Virginia (SSN-774). Virginia este o clasa de submarine cu propulsie nucleară pentru atac rapid (SSN) în serviciul Marinei Statelor Unite. Aceste submarine sunt proiectate pentru un spectru larg de misiuni oceanice si de aparare a litoralelor. Ele au fost concepute ca o alternativa mai putin costisitoare fata de submarinele de atac din clasa Seawolf , concepute în perioada Războiului Rece şi sunt planificate să înlocuiască submarinele din clasa Los Angeles, din care nouăsprezece au fost deja scoase din uz (dintr-un total de 62 construite). Sumersiune pana la 240 de m. Armament : 12 × VLS (BGM-109 rachete de croaziera Tomahawk) 4 tuburi de lansare a unor torpede de calibru greu, 533 mm (Mk-48). submarin nuclear. Costuri totale: 83,7 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 7,2 mld. dolari Costuri de achiziţie: 76,6 mld. dolari Număr de unităţi: 30 Preţ/unitate: 2,4 mld. dolari.
Boeing Bell V-22 Osprey. Este un avion militar american multirol, tiltrotor cu o decolare şi o aterizare verticală (VTOL) şi /sau cu o decolare şi de aterizare scurtă (STOL). Acest avion a fost conceput pentru a combina functionalitatea unui elicopter convenţional cu rază lungă si performanţa de croazieră de mare viteză a unui avion turbo-propulsor. US Air Force a realizat versiunea lor de Osprey tiltrotor în 2009. De la intrarea in serviciu, in US Marine Corps şi a Forţelor Aeriene, Osprey a fost implementat atât în luptă, cat şi în operaţiuni de salvare si transport în Irak, Afganistan şi Libia. Costuri totale: 49,9 mld. dolari Cercetare şi dezvoltare: 13,6 mld. dolari Costuri de achiziţie: 36,2 mld. dolari Număr de unităţi: 450 Preţ/unitate: 95,69 mil. dolari.
Bibliografie:
Analysis of the Fiscal Year 2012 Pentagon Spending Request
Boeing P-8A Poseidon Successfully Completes 1st
Navy CVN-21 Aircraft Carrier Program: Background and Issues for Congress
Lockheed Martin-Built Trident II D5 Missile Achieves 135th Consecutive Successful Test Flight
Boeing “F/A-18E/F Super Hornet.”
GlobalSecurity.org F-22 Raptor
Military.com – SSN774 Virginia-class Fast Attack Submarine
Osprey Deemed Ready for Deployment
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut, lipseste din lista cel mai mare program militar SUA.
2,443 de avioane F-35, generatia a cincea, care vor inlocui F-16 si f-18.
Pretul pe unitate pentru varianta Air Force este de 106 milioane, pentru navy e de 236 milioane. Varianta cu decolare verticala costa 237.