Ziarul de Duminică – 22 decembrie 2013
22/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Ziare.com. Elena Udrea, un om cu principii. Ioana Ene Dogioiu
“M-am saturat de toata aceasta teorie lansata in presa de jurnalisti apropiati de Monica Macovei. Nu ma intereseaza ce face Monica Macovei. A demonstrat ca nu are principii prin ceea ce a facut acum (…) Niciodata n-as spune despre Vasile Blaga ce a spus Macovei. A trecut peste toate criticile si toata opozitia la Vasile Blaga pentru ca are interese sa candideze pentru un loc eligibil la europarlamentare”, a spus Elena Udrea intr-o emisiune la Realitatea TV.
Sigur, d-na Udrea are dreptul la opinie, poate ca are si dreptate, iar jurnalistii apropiati Monicai Macovei, la care face referire, nu-si dau seama de acest lucru. Mai ales ca d-na Udrea a dat dovada in intreaga cariera a domniei sale de principii ferme. Sa vedem cateva exemple, departe de a epuiza lista.
Principiile, de buna seama, nimic altceva, au indemnat-o sa faca pasul catre politica sub aripa lui Cozmin Gusa pe cand acesta era secretar general al PSD, partid condus de Adrian Nastase. Tot principiile au impins-o apoi catre PNL, partid sub sigla caruia a si obtinut un loc de conslier local in Bucuresti. Principiile i-au aratat apoi calea catre Cotroceni si din 2006 catre PD. Nu e traseim, este principiu pur.
Dupa cum nu ma indoiesc de faptul ca aceleasi principii ferme au indemnat-o sa il desemneze sef al campaniei PDL – UNPR pe Bucuresti pe Cristian Popescu Piedone, omul de incredere al lui Dan Voiculescu, care de altfel a si lasat-o rapid balta si s-a intors la mentorul sau politic. “Avem si un sef de campanie, cel mai bun posibil, campania de la alegerile din noiembrie 2012 va fi condusa de Cristian Popescu Piedone”, spune Elena Udrea in decembrie 2011. Integral aduce Ziare.com
Contributors. Stelian Tanase, TVR si noul Agitprop. Vladimir Tismaneanu
La 24 de ani de la revolutie, USL a decis nominalizarea jurnalistului si politologului Stelian Tanase ca presedinte interimar al TVR. Cum stim, televiziunea a fost una din mizele principale ale perioadei din timpul revolutiei si din lunile, chiar anii, care au urmat. Monopolul comunicatiilor de masa defineste un regim totalitar, chiar si unul cu dintii sparti. Acolo, la Televizunea ce-si zicea Libera, s-au plasmuit mituri, s-au inventat si s-au distrus imagini de oameni politici, s-au nascocit legende si s-au fabricat calomnii in serie. Acolo s-a constituit, de fapt, ideologia fesenista. Acolo, sub conducerea unor Aurel-Dragos Munteanu, Emanuel Valeriu, Razvan Theodorescu, Paul Everac si altii din aceiasi familie politica, s-a concentrat statul major al marilor manipulari. USL-ul continua azi aceleasi practici. Numirea lui Stelian Tanase nu este de natura sa dea motive de optimism celor care spera ca, dupa Claudiu Saftoiu, va urma o perioada mai putin indarjita. As zice ca dimpotriva.
Stelian Tanase a fost student la filosofie in anii 70, a protestat in toamna anului 1989 impotriva actiunilor represive ale regimului, a scris romane, scenarii de filme, carti despre revolutii, elite si societate. Este profesor la facultatea de stiinte politice a Universitatii din Bucuresti. A fost bursier Fulbright in Statele Unite. La inceputul anilor 90, a fost una din vocile importante ale societatii civile in statu nascendi. A fost intaiul redactor-sef al revistei “22″ si membru fondator al GDS. A jucat un rol notabil in formarea Partidului Aliantei Civice. Ulterior, a intrat in conflict cu N. Manolescu, a parasit PAC, a trecut la liberali, s-a apropiat de grupul Patriciu-Tariceanu. Azi nu mai scrie in “22″ si nu mai face parte din GDS. Et pour cause…
In acesti ani, din ratiuni care merita analizate, Stelian Tanase s-a metamorfozat intr-un jurnalist atasat directiei useliste, asociat cu trusturile de presa, in primul rand cel al lui Sorin-Ovidiu Vantu, in efeorturi prea putin favorabile statului de drept (ma explim cu gentilete). Anticomunisul liberal de odinioara a devenit parte a unui grup care, de fapt, este profund dezinteresat de decomunizare ori chiar o priveste cu suspiciune. Ma gandesc la orientarea ideologica a unei reviste precum “Observator Cultural” de care Stelian Tanase este, din cate stiu, profund atasat. Sa amintesc ca Stelian Tanase a fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. La ora actuala, face parte din Consiliul Stiintific al IICCMER, numit de premierul Victor Ponta. Integral aduce Contributors
Deutsche Welle. Comentariu: Mirajul banilor ruseşti. Bernd Johann
Aurul din somptuoasele încăperi de la Kremlin trebuie că l-a orbit pe preşedintele ucrainean Ianukovici. Însă sumele mari de bani pe care Moscova le-a oferit Ucrainei sub formă de credite şi preţuri reduse la livrările de gaz, l-au convins definitiv să accepte propunerea Rusiei.
După refuzul de a semna tratatul de asociere cu UE, preşedintele Ianukovici nu s-a mai aflat în poziţia celui capabil să negocieze. Călătoria la Moscova a liderului ucrainean a reprezentat, deci, dovada falimentului unui politician care nu mai este în stare să decidă, în mod liber şi independent de presiuni, viitorul ţării sale.
Ucraina este, practic, în faliment, prăbuşindu-se sub greutatea datoriilor acumulate. Economia se află în recesiune, iar clivajul între bogaţi şi săraci este semnificativ. Recent, noul sistem de impozitare gândit de conducerea ţării a năruit speranţele multor firme mici şi mijlocii din Ucraina, în vreme ce marile companii ucrainene, numite în această ţară şi oligarhii, se bucură în linişte de privilegii. Exact aceşti oameni, oligarhii, îl sprijină pe Ianukovici.
Cât contează pentru Ianukovici dorinţa a sute de mii de persoane, care au ieşit pe străzile capitalei pentru a protesta împotriva întoarcerii spatelui Occidentului?
Sondajele arată că majoritatea ucrainenilor sprijină integrarea în UE a ţării lor, tendinţă observată chiar şi în estul ţării, unde se află bazinul electoral principal al lui Ianukovici. Aici, oamenii au ieşit de asemenea pe străzi, în pofida intimidărilor. Însă visul unei Ucraine scăpată de oligarhi şi de Ianukovici – un stat de drept, democratic şi care poate asigura prosperitate pentru toată lumea – a fost distrus la Moscova.Integral aduce Deutsche Welle
EVZ. (Şi) Americanii s-au săturat de Victor Ponta. Mircea Marian
Este fără precedent în istoria ultimilor zece ani ca reprezentantul SUA la OSCE să se plângă la conducerea acestei organizaţii de situaţia din România.
“SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interese”, a spus ambasadorul Daniel Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE.
Afirmaţiile lui Baer trebuie contextualizate: şi ambasada SUA la Bucureşti a comentat dur ceea ce s-a întâmplat, recent, în Parlament. “Această acţiune reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”, se afirma într-un comunicat al ambasadei. Premierul Ponta a reacţionat neaşteptat de violent, a sugerat că zona în care Chevron vrea să exploreze gaze de şist poate rămâne fără protecţia jandarmilor şi a comparat Washingtonul cu Moscova.
Este evident că, în prima parte a lui 2013, autorităţile de la Washington au încercat o abordare pragmatică în relaţia cu guvernarea USL. Acesta era partenerul lor de negociere, pur şi simplu nu aveau altul. Cu gândul la faptul că Ponta ar putea ajunge chiar şef al statului, autorităţile americane, în frunte cu vicepremierul Joe Biden, l-au primit, în octombrie, în capitala SUA. Relaţia s-a degradat neaşteptat de rapid, după introducerea accizei de şapte eurocenţi la litrul de carburanţi şi atacul la statul de drept. Integral in EVZ
Adevarul. Despre nume şi demnităţi. Andrei Pleşu
Nu e frumos să te legi de numele oamenilor, chiar dacă ai dreptul să simţi oarecare nelinişte cînd eşti înconjurat de celebrităţi cu nume care par porecle şi prenume care sună a alintătură euforică.
De-aceea am spus, de curînd, că suntem conduşi de mulţi „Gigei” şi că, aşa stînd lucrurile, unul în plus sau în minus nu contează (era vorba de politicianul propus de PNL pentru funcţia de ministru al culturii). Dar nu eu i-am făcut numele de rîs, ci propria sa ignoranţă. Personajul cu pricina a reacţionat prompt şi agramat: „Sunt mîndru de numele care (sic!) mi l-au dat părinţii”. Şi mai apoi: „Nu trebuie să am două premii Nobel ca să fiu ministru al culturii!”. Nu, drăgălaşule domn, nu trebuie să aveţi două premii Nobel. Trebuie doar să ştiţi bine limba ţării a cărei cultură vreţi să o slujiţi.
Aghiuţă m-a pus să-mi arunc ochii pe lista aleşilor noştri, oarecum stupefiat de abundenţa diminutivelor de pe piaţa onomastică a ţărişoarei. E o dovadă de jubilaţie familială: s-ar zice că părinţii parlamentarilor noştri, zguduiţi afectiv de naşterea odraslelor lor, i-au botezat cu apelative de natură să-i ţină veşnic în postura de bebeluşi şturlubatici şi nevinovaţi. Iată „numele mici” ale unora dintre deputaţii şi senatorii noştri (lista e, fireşte, încropită la repezeală, dar poate fi verificată de oricine): Gigi, Gigel, Gigel-Sorinel, Georgică, Gică, Ionel, Nelu, Ionuţ, Mihăiţă, Ninel, Nini, Nuţu, Costel, Steluţa, Relu, Mirel, Titi, Viorica, Vasilica, Cristinel, Florinel, Adrănel, Mărinică, Irinel, Viorel, Dănuţ, Păunel. Un parlament ca o grădină – dar ce spun? – ca o grădiniţă de copilaşi dulci, care se joacă vesel în curtea ţării. Integral in Adevarul
Curentul. Înghețul. Tia Serbanescu
E clar: camarazii Ponta și Antonescu nu vor petrece sărbătorile împreună. Crin i-a avertizat pe ziariștii care l-au întrebat de premier: „înțeleg că nu ne mai suportați despărțiți. Obișnuiți-vă!”. Cei care trebuie să se obișnuiască sunt însă chiar liberalii care-l propuseseră ca șef interimar la TVR pe realizatorul tv Rareș Bogdan, un apropiat al partidului, și care s-au trezit părăsiți în sală: PSD a dispărut ca prin farmec iar propunerea a căzut la vot. Noi l-am votat pe Greblă, a zis Crin iar ei ne-au boicotat: „e o istorioară scurtă despre cine are cuvânt și cine e mincinos”.
Dl. Ponta n-are cuvânt dar are pumn. Vrea să numească șeful TVR prin OUG. Întrebat de ce lipsește de la vot, Florin Iordache (PSD) a dat explicații amețitoare: „suntem prin Cameră, deci mă duc la comisie, știam că se votează dar nu mă poate obliga nimeni să intru cu forța în sală dacă am chestiuni mult mai importante”. Arzătoare, vorba lui Caragiale.
Dar, despărțiți sau depărtați, Antonescu și Ponta, Felix și Crin, sunt tot frați, tot lacomi și deșucheați: după ce Gigel Știrbu, noul ministru al Culturii, a depus jurământul la Cotroceni iar Greblă se pregătea să jure pentru CCR, premierul a părăsit ceremonia exact ca Antonescu în vară. Pesemne fiindcă nu suportă judecătorii iar CCR-ului tocmai îi pregătise o surpriză. Câțiva deputați UDMR și PSD au înaintat o lege prin care toate dosarele îngheață până când CCR judecă „excepțiile de neconstituționalitate” sesizate. Adică până trec cele 11 luni ale lui Băsescu și nu mai intră nimeni la închisoare. Decât cu recomandare de la PSD. Sunt culmea neobrăzării, indivizii ăștia! Integral aduce Curentul.
Gandul. Un miting-alergător şi o poveste cu coadă lungă. Lelia Munteanu
S-o ardem dubios. N-avem timp de pierdut. Doar n-o să vorbim despre scandalul din USL.
Am nimerit direct în Ţara Minunilor, capitolul III. Unde Alice, după ce a căzut în balta propriilor lacrimi – (iar, împreună cu ea, din neatenţie, Şoarecele, Vultanul, Pasărea Dodo, Papagalul Malaiez şi alte lighioane) – ajunge la ţărm.
Uzi şi cătrăniţi, caută cu toţii o soluţie să se usuce. Şi atunci, Pasărea-Dodo propune un miting-alergător. (De aici încep coincidenţele. Şi noi mitingim alergător, nu se mai ştie de când şi dacă între timp ne-am zvântat cât de cât).
Cum se desfăşoară un miting-alergător în Ţara Minunilor? Desenăm mai întâi un cerc aproximativ şi ne aşezăm în el, din loc în loc. Apoi, fiecare în legea lui, începe s-o ia la sănătoasa şi să se oprească să-şi tragă sufletul, astfel încât e imposibil de precizat când se isprăveşte mitingul. Important e că astfel toată lumea se usucă, deci toţi câştigă şi fiecare ia câte un premiu. Pe urmă, începe povestea lungă şi tristă a Şoarecelui, o poveste pe care nu mai apucă s-o isprăvească, fiindcă îşi dă seama că nu-l ascultă nimeni.
Cine ar putea fi Şoarecele? Habar n-am – ziceţi voi, că le ştiţi pe toate. Dar sunt alte personaje în ţara asta pe care le recunosc. (Alice aduce cu fiecare dintre noi). Iepurele Alb, mereu grăbit, privindu-şi nervos ceasul de buzunar, e leit Ponta, care ne trage după el în viziună, de unde ne poartă printr-un tunel, apoi ne lasă să ne rostogolim într-un puţ foarte adânc. (Unul dintre servitorii Iepurelui, şopârla Bileţel, e bucăţică-ruptă purtătorul de cuvânt Mirel Palada). Integral aduce Gandul.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
La Miscarea Populara se spun, fara sare si piper, povesti.
In care Zana cea buna e Nutzi, care transmite “ce vrea poporul”.
Care Nutzi are, cred eu, un singur principiu : fa-te (as folosi alt verb…) frate cu dracu` pana treci puntea.
Cu siguranta, si Stelian Tanase e tot “un om cu principii”. 🙂
Salut timi,
am impresia ca dna respectiva nu o sa-si gaseasca locul nici acolo daca intarzie mult 🙂 Stelian Tanase este un ticalos – simplu si cuprinzator
buna dimineata
prea multi “gashcari hoti” cu principii!e inflatie mare de principii!
nu s-o gasi si unul ” cu un singur principiu”=onestitate???
Buna Dimineata @intamplator,
greu, noi suntem polivalnti si darnici avem multe si le “aratam” pe toate 🙂
eu unul detest pe cei ” cu principii”/ce e prea mult strica;sa ai unul si sa-l respecti si deja e greu!
crezi? Eu nu. Nimeni nu te obliga sa faci nimic, daca totusi crezi ca trebuie sa faci sau nu si nul modul declarativ, te comporti cum crezi.
se vorbeste prea mult despre nulitati
buna dimineata ! deci ashe .. e ordin de la mosier basescu sa fie demascata public Monica Macovei. adica pe ” principiul” ( ca are si el principii deh , e mosier acu :)) ) – cine nu-i cu mine … 😀 din astfel de declaratii se vede caracterul infect al unora care clameaza principii – cat i-a facut propaganda coabitacului sef si a participat pe la mitinguri ca sa-i salveze scaunul a fost buna . acu nu mai e 😀
N-are “potential”.
Tot potentialul s-a adunat la Nutzi. 😆
Am impresia ca asta s-a cam scrantit din cauza previziunilor sumbre dupa 2014. vezi comentariul meu raspuns lui ziggy
Buna ziggy,
Dama de cupa este astazi in cautarea unui rege de trefla. Din nefericire gaseste numai valeti, nu prea suficient sa fie protejata si in viitor!
Am vazut-o pe la tv . imi pare ca s-a cam schimonosit asa la fatza. probabil e “roasa” de sinergia faptelor :))
Rataceste prin “meandrele concretului”… 🙂
de multe ori ma mir ca nu intelege cat de bizara si jalnica a devenit 🙁
Sa inteleaga ?
E doar roasa de ambitii si prea putin mobilata la mansarda.
Singura nu valoreaza nici doua parale gaurite.
De fapt, nici Base n-a priceput cat rau i-a facut aceasta “coada”.
o sa priceapa cand o sa-si scrie memoriile!
probabil ca varsta nu prea ii face bine!
Nu-si gaseste bidiviul.
Doar martoage. 🙂
Buna dimineata,
nu merita sa ne stricam sarbatorile cu nemernicii astia. Te apuca scarba de toti, niste impostori fardati in oameni politici dar de fapt analfabeti in toate, fara meserii , n-au “manat” nici doi boi la viata lor dar decid soarta unei tari.
Cand ma gandesc la decembrie 89 si la cei 24 de ani scursi degeaba ma apuca disperarea.
Cum am fost atat de prosti (“buni crestini”) si nu i-am lichidat pe toti atunci?!
Se prea poate sa fi aparut altii in loc, la fel de “buni”.
Oamenii cu adevarat merituosi au bunul simt sa gandeasca la faptul ca poate nu fac fatza, ca nu sunt destul de pregatiti pentru a conduce, Canaliile, insa, n-au nici un fel de “indoieli existentiale” , dau navala sa se aseze in frunte.
Am zis sa nu ne stricam sarbatorile, dar nu se poate, oricum ni le strica ei.
Buna Cedric,
vine si vremea lor si de asta data probabil ca oamenii nu vor fi atat de milosi! Crede-ma ca o simt asta in toate madularele.
Bine ar fi, dar mi-e ca nu mai apuc!
Apucam Cedric, apucam! 😆
nu pot decit AMIN !
Si bun gasit – la spartul tirgului, ca deh, aragazul meu a cedat psihic, a intrerupt gazul, care a oprit centrala, ca tocmai nu stiam ce-mi lipsea la fericire, e o caldura prin zona de-am scotocit dupa mitene, deci me voila, cum ziceam, post festum.
Voiam sa zic doar ca eram prin zona, dar in curind ies la piata, mai ales ca afara pare putin mai cald decit inauntru.
Buna arrletty,
sper sa se aranjeze cat mai curand!
da, mai pe seara.. anyway, interesanta experienta. Noroc cu amicu’ Johny. Mi-a amintit si de minunatii ani mai ales 80, cind un ou avea nevoie de cca una ora pina se gata de fiert. Si’s nostalgici, doar era asaaa de bine
postare noua,
Ochiul public – “buturuga mică” şi “barosul mare”
salutare si la multzi ani si bani (adevaratzi) tuturor!
nu stiu altzii cum sint, dar mie imi pare, zarindu’i o parte din ultimele, dar nu cele din urma – din pacate! – aparitzii, duducesa se transforma, incet da’ sigur, in vrajitoare oxigenata “rock&roll”, cu bluze si buze lame, pentru ca vaz ca si’a schimbat look-ul, in sensu’ ca a renuntzat la cele citeva kilograme care o puteau caracteriza drept pufoasa, dar, din pacate pentru ea, parca i se vede mai bine spir’tu’ malefic astfel, si asta nu pentru ca se imbraca ea mai predilect in negru acuma si nici pentru ca omu’ (e) de la partid (putzin) gras pare, in ochii populmii, om bun!
cred ca nu mai e mult si’o sa’l vedem pe d-l prezidente calare!
calare nu pe obisnuitul snoumobil din fiecare iarna, ci pe f’un harley davidson asezonat cu o coada de matura, alaturi de zgriptzuroaica viselor si visurilor ‘mnealui umede…
dinsa si protectoru dinsii reprezinta si motivu/motivele pentru care n’am mai inoportunat p’acilea in ultima vreme, ca n’am vrut sa stresez psihic o serie de vrabioi/utze indragostitzi/ite dincolo de gradu de acceptare si acoperire al macaralii mele motivatzional-vomitatzionale.
totusi, un “la multzi ani” bine simtzit nu poate sa strice niciodata!
la multzi ani, oameni buni!
Salut si la Multi Ani Nikule,
de mult nu ne-ai calcat pragul, in fine daca tu esti bine – suntem multumiti 🙂