Ziarul de Duminică – 21 iulie 2013
21/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Deutsche Welle. Hayssam, statul de drept şi istoria oligarhiei securisto-mafiote. Petre M. Iancu
Întortocheate sunt căile Justiţiei. Dar ea se face. În cazul teroristului Omar Hayssam dreptatea a aşteptat destul de mult.
Şi e probabil să mai fie de aşteptat până se va face lumină deplină în varii dosare grele ale României postcomuniste.
Că escrocul fugitiv Omar Hayssam, inculpat pentru terorism, răpiri de persoane, corupţie, delapidări şi varii alte infracţiuni economice şi condamnat, împreună cu unii din asociaţii săi, la zeci de ani de închisoare se află, în fine, în arestul poliţiei române după ani de libertate furată, e, indiscutabil, o ştire bună.
Poate mai puţin pentru partidul premierului Ponta, în care s-a înscris cândva Omar Hayssam, prietenul lui Ion Iliescu. Poate nu pentru foştii tovarăşi de lupte şi de fărădelegi ai răufăcătorului Hayssam. Dar, pentru victimele lui şi pentru ţară e o veste excelentă.
Dată fiind personalitatea magnatului delincvent, care declara cândva, ca amic al primului preşedinte postcomunist al României, că iubeşte PSD-ul, readucerea siriano-românului în ţară e poate chiar cea mai bună veste din ultimul an, cel marcat de punerea pe butuci a statului de drept, de către USL.
Fiindcă alături de condamnările cu executare ale unor Adrian Năstase, Gigi Becali şi Relu Fenechiu, recuperarea fugitivului sirian e de natură să ne întărească speranţa că unele instituţii ale statui de drept românesc continuă să funcţioneze.
În acest sens, repatrierea lui Omar Hayssam e un triumf al preşedinţiei devreme ce, înainte de orice, e o victorie a serviciilor secrete aflate în subordinea preşedintelui Traian Băsescu. Integral la Deutsche Welle.
Sociollogica. “Românii proşti” şi victoria USL. Barbu Mateescu
“Să încerci să-l înţelegi pe Muad’Dib fără să-i înţelegi inamicii, Harkonenii, înseamnă să încerci să vezi Adevărul fără să cunoşti Minciuna. Înseamnă să încerci să vezi Lumina fără să cunoşti Întunericul. Nu se poate.” (Frank Herbert, Dune)
Victoria USL e pusă de oponenţii săi pe seama prostiei votanţilor USL. Sau chiar, într-o formă mai elaborată, pe seama prostiei poporului român.
În primul rând, orice referire la “popor” în termeni largi este deficitară. Am scris despre acest subiect aici. Recomand cu căldură link-ul, el explică de ce voi pune problema în termeni ceva mai sobri.
Victoria USL se datorează într-o bună măsură oponentului slab şi slăbit pe care l-a avut în faţă. Dacă eu am 5000 de voturi iar ceilalţi candidaţi au doar o mie, câştig cu uşurinţă (“83%!”). Dacă însă am un oponent puternic care a strâns şase mii de voturi, scorul meu e mult mai mic. Victoria USL este imposibil de studiat fără a înţelege ce şi cum a fost PDL. Integral la Sociollogica.
Revista 22. Farfurioara lui Gigi. Andrei Cornea
Se umplu, vai, puşcăriile cu oamenii mari ai naţiei! Ce poet va cânta tristeţea familiilor, smiorcăitul copiilor, gargara avocaţilor, viaţa nouă a nevestelor, bocetul amantelor?
De necrezut: se pare că Relu urmează să fie coleg cu Gigi, dar nu în partidul Brătienilor, ca în vremuri mai bune, ci la „mititica“! Nu-i nimic: mai locuiesc în sânu-i, ca-n cel al lui Avraam, şi Voicu Cătălin, şi Ioan-Avram, şi Decebal-Traian, a mai trecut pe acolo şi marele Adrian, dar e încă şi Sorin-Ovidiu, şi se pregăteşte Liviu… şi mai ales urmează însuşi înălţimea sa, domnul Dan!
După cum vedeţi, la auzul acestor nume sonore, biata-mi proză a prins aripi de vers, fie şi şchiop. Şi cum de n-ar fi prins, când cad bărbaţii patriei, seceraţi de beleaua DNA, precum odinioară aheii răpuşi de lancea lui Hector!
Obrazuri subţiri, nici vorbă, puşcăriaşii noştri: unul a fost un mare bărbat de stat, altul a făcut biserici şi a dat pomeni, altul se pricepea ca nimeni altul la caltaboşi, altul era mare mogul de televiziune, altul e bun la toate – afaceri, televiziuni, suspendări, şantaje. Şi toţi se pare că trec oricând un remarcabil test: ştiu să prade statul cu eficienţă, prompt şi fără rest. Cât despre Relu, aflăm din cele mai autorizate voci ale USL că a fost cel mai bun ministru al Transporturilor din toate epocile noi şi vechi şi că va rămâne în istorie fiindcă a privatizat CFR, în aşa fel încât în câţiva ani majoritatea vagoanelor va fi vândută la fier vechi. (Nu mă pot împotrivi forţei nemăsurate a inspiraţiei poetice, scuze!) Integral in Revista 22.
Hotnews. Cum a ajuns Hayssam in Romania. Ce stia premierul Ponta. Dan Tapalaga
Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare. (…) Nu pot sa confirm ca Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat (…) A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni care de circa cinci ani se ocupa de acest proces de aducere a lui Hayssam in tara. Acestea au fost explicatiile lapidare ale presedintelui Traian Basescu oferite vineri seara. Se intelege de aici ca Omar Hayssam a fost luat pe sus, nu se stie de unde, nu se stie cum, si adus in tara. Operatiuni neautorizate desfasoara SIE prin fisa postului, deci in mare parte putem presupune ca a fost treaba lor.
Ar merita subliniat off-side-ul total in care a fost lasat Guvernul Ponta. Premierul Ponta nu parea sa aiba mare habar de operatiune. A auzit el ceva vineri dimineata cand s-a repezit sa spuna ca nu avem tratat de extradare cu Siria. I se spusese, probabil, in graba ca Hayssam nu a fost adus in baza unui tratat, de unde premierul a dedus istet ca nu avem.
Avem, votat pe 8 mai 2012, numai ca in cazul Hayssam n-a folosit la nimic. Ponta, din cate se vede, nu stia asta. Nu i-a spus nimeni cum a fost adus sirianul. Premierul s-a afundat in penibil cu promisiunea ca ministerul justitiei va explica zilele astea ce si cum. Pai ce sa explice guvernul daca presedintele ne spune ca a fost operatiune neautorizata? Ce treaba are ministerul justitiei sa-si bage nasul in ceva ilegal comis de statul roman in afara tarii? Integral la Hotnews
Adevarul. Linia subţire dintre o locomotivă şi un Bentley. Alexandru Georgescu
Există lucruri care ţi se întâmplă o singură dată în carieră. Dacă ţi se întâmplă. Să luăm, de pildă, cariera de mecanic de locomotivă. Ţi se aruncă în faţă o grămadă de oropsiţi ai sorţii care vor să scape de datorii, de foame, de beţie, de nebunie sau de alte boli. Sau poţi nimeri cu trenul în plin într-o turmă de oi păstorită de un cioban superficial. Nu mai vorbesc de câini sau pisici lipsite de inspiraţie. Dar de câte ori într-o viaţă de ceferist îţi e dat să dai cu locomotiva peste un Bentley? Lucram de ani buni la omoruri (şi în consecinţă văzusem destui morţi de tot felul) când am dat peste o înviere. Nu Aceea, pe Baraba mea, nu Aceea. Domnul G. era din Chitila şi mai era, atunci când am auzit pentru prima oară de el, mort. Întâlnirea mea cu domnul G. se leagă de un teren din Chitila (care nu era al lui) şi de mai multe maşini nici măcar de lux din toată ţara (care, de asemenea, nu erau ale lui). Pe care domnul G. le vindea. Viu sau mort. O să încerc să explic. Cum vinzi un teren care nu este al tău? Simplu. Faci rost de actul de proprietate sau măcar de o copie. Faci de asemenea rost de un buletin fals care conţine datele de identitate ale adevăratului proprietar şi fotografia ta. Apoi te duci cu un prieten bine intenţionat la notar. Notarul (nu generalizăm) vede sau nu vede şi încheie contractul. Tu „vinzi”, prietenul „cumpără”. Îl „vinde” la rândul lui unui alt prieten la fel de bine intenţionat. Şi tot aşa de două-trei ori până când, în cele din urmă terenul chiar e cumpărat de un fraier de bună credinţă. Metoda se numeşte „suveică” şi are deja ceva clasic. Nu vă rămâne decât să împărţiţi banii. Integral la Adevarul.
Ziarul Financiar. Guvernarea fără obiective. Sorin Pâslaru
Este foarte bine că ministrul turismului, IMM-urilor şi mediului de afaceri, Maria Grapini, a ieşit ieri într-o conferinţă de presă şi a prezentat un bilanţ pe primele şase luni din 2013 al instituţiei pe care o conduce, dar intenţia este insuficientă.
Miniştrii României, din orice partid ar face parte, fac încă o dată şi încă o dată aceeaşi greşeală: au impresia că rolul lor este să legifereze şi nu să administreze. Astfel, este foarte bine că există această nevoie de a avea un bilanţ, dar un bilanţ fără indicatori este ca şi cum te-ai scălda într-o piscină goală.
Este uriaş, este magic cuvântul cu care începe documentul de 11 pagini prezentat ieri de ministrul Grapini: „RAPORT“. Este ceea ce lipseşte din toate guvernările României de după ’89.
Oricine preia puterea are ca primă grijă să semneze acte normative. Ei cred că asta înseamnă guvernarea, când abia descărcarea acestor acte normative, hotărâri de guvern, norme sau legi în acţiuni ale mediului privat sau ale statului pentru schimbări într-un sector sau altul este cea care contează.
Cu alte cuvinte, nu poţi să vii cu un document pe care îl numeşti „Raport privind IMM-urile, mediul de afaceri şi turismul“ fără să ai indicatori comparaţi cu situaţia anterioară.
Cum sună însă „raportul“ doamnei Grapini: „Capitolul 1. Sectorul IMM şi mediul de afaceri. A) iniţiative de OUG, OG, HG, memorandumuri, reorganizări“. Şi sunt enumerate zece proiecte de hotărâre, note de informare şi propuneri de norme, în care sunt enumerate iniţiativele ministerului privind mediul de afaceri, dar nu este evidenţiat în niciun fel care a fost efectul aplicării acestor iniţiative.
Câte microîntreprinderi erau în decembrie 2012 în România, câte sunt în iunie 2013? Câte ajutoare de minimis (finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi mici şi mijlocii) s-au acordat pe primele şase luni din 2013 şi în ce valoare şi câte s-au acordat şi în ce valoare în perioada similară din 2012?
Urmează programele pentru IMM-uri: este menţionat, spre exemplu, programul „Mihail Kogălniceanu“ care presupune subvenţia unor credite. Dar câte credite s-au acordat astfel subvenţionate în primele şase luni din 2013? Dacă doamna Grapini şi-ar fi pus problema în acest fel, ar fi aflat că acest program a fost un eşec pentru că a rămas fără finanţare.
Aceasta arată că, pur şi simplu, modul de gândire al celor care conduc ministerele este viciat. Astfel, ei nu au conştiinţa faptului că administrarea se face prin date. Un întreprinzător îşi compară în fiecare zi vânzările cu cele din săptămâna, din luna sau din anul anterior, iar comparaţia se face atât cu ceea ce s-a petrecut în trecut, cât şi cu ceea ce şi-a bugetat. El poate să-şi schimbe organigrama, poate să învârtă scaunele în jurul mesei de şedinţe de 100 de ori. Dacă la sfârşitul zilei vânzările sunt mai mici, înseamnă că are o problemă. Integral in Ziarul Financiar.
Gandul. În atenţia magistraţilor: Interviu cu un inocent. Lelia Munteanu
AGERPREŢ: Domnule viitor ministru, este adevărat ce vehiculează oficinele de presă, cum că aţi supt sângele poporului? La modul figurat.
RELU FENECHIU: Bineînţeles că nu.
AGERPREŢ: Şi atunci vă întreb direct, cu riscul de a vă supăra: ce credeţi că are Justiţia cu dumneavoastră?
RELU FENECHIU: E limpede: m-am luat de Băsescu!
AGERPREŢ: Încă din 2002?! Vizionarismul dumneavoastră politic ar putea constitui un exemplu pentru mulţi liberali şovăielnici. Practic, ce v-au reproşat procurorii concret? În 2002, aţi avut bunul gust de a vopsi transformatoarele pe care le-aţi vândut Statului, creând o impresie deosebită celor de la Electrica Moldova.
RELU FENECHIU: Eu sunt om de afaceri. Dacă cumpărătorul este mulţumit de marfa pe care o primeşte, ce pot să spun? Să-l jignesc? Nu-mi stă în fire. Din momentul în care se semneaza recepţia mărfii, nu mai răspund de nimic, în afară de cazul în care produsul se află în garanţie.
AGERPREŢ: Practic, nu era cazul.
RELU FENECHIU: M-am ferit toată viaţa să fac afaceri cu statul.
AGERPREŢ: Aceasta este nuanţa pe care n-au sesizat-o procurorii: aţi făcut afaceri pentru stat. Practic, dacă aceasta este o vină…
RELU FENECHIU: Facerea de bine e ca înfăşurarea de bobine. Degeaba ai inductanţă, dacă nu e recunoscută în instanţă. Integral in Gandul
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata!
“Facerea de bine e ca înfăşurarea de bobine. Degeaba ai inductanţă, dacă nu e recunoscută în instanţă.”
Tare! 😆
Buna Moldo 🙂
Super scrie doamna. Si mie mi-a placut fraza 😀
Buna ziua
Foarte bun articolul legat de ministrul turismului , IMM si mediul de afaceri .
Exact aceiasi burtologie din raport o vad si in maretul plan (pe hartie) de investitii (10 miliarde euro ) , pe cam toate analizele pseudo economico-financiare a guvernantilor .
Nici un guvern , nici o coalitie nu a avut curajul sa prezinte rapoarte cu date comparate .
Unde eram , cit cheltuiam pentru investitia x sau y , unde sintem , cit cheltuim pentru aceiasi investitie x sau y .
Este o proba elocventa privind lipsa totala de strategii , goana dupa pura putere , pregatirea profesionala catastrofala a responsabililor din toate sectoarele .
Evident ca viitorul va fi exact pe masura rezultatelor actuale si a modului de a gandii o administratie de stat . pcr in promovari , minciuni in declaratii sau false marunte subiecte devenite brusc si peste noapte de importanta nationala . 🙁
Salut,
da, le zice omul cu subiect si predicat!
Sa sti ca articolul cu afacera Zimmerman ma unge la inima . Deoarece confirma idea mea privind mentalitatea romanilor (comentatori ) . (felicitari la clemy )
Nu e vina negrului (pardon , omul de culoare ) e vina politistului . 🙂
Exact , indentic ce citesti zilnic despre tiganii nostrii (pardon , cetateanul rom ) unde nu e nici pe departe vina lor ca fura , nu trimit copii la scoala si mai si injunghie (citeodata ) un politist in control. Colega acelui politist e bineinteles o nemernica ca a indraznit sa impuste agresorul . 🙂
(asta e caz real mioritic dezbatut pe canale , antene si toata crema gunoiului mediatic facut de nulitati bine platite , cu priza la privitorul la fel de dotat intelectual . 🙁
Stefan,
situatia asta de pseudo-corectitudine o sa ne conduca spre o tragedie de proportii. Pana la urma oamenii cinstiti vor pune mana pe coase ca sa nu vorbesc de …arme
Pai… discriminarea chiar pozitiva tot discriminare este. Doar ca e mai nociva.
Salut.
E bun Sorin. Parca o idee mai ~ decat era I.Popescu pe vremuri 😉
‘neata buna… pan’ deseara.
1.justice too long delayed is justice denied (nu mai stiu pe unde am gasit dar) se cam potriveste cazului. Poate n-o fi too long delayed;
2.PDL ajunsese atât de jos încât s-ar fi votat pentru *oricine*, atâta timp cât candida împotriva sa. Atât de puţine arme sau argumente avea acest partid la dispoziţie pentru a convinge votanţi. Atât de dispreţuit era, atât de multe pârghii apăsase prost în atât de multe grupuri sociale. Când obţii mai puţine voturi decât partidele istorice în 1990 vorbim de o prestaţie cu adevărat ieşită din comun;
3.… despre Relu, aflăm din cele mai autorizate voci ale USL că a fost cel mai bun ministru al Transporturilor din toate epocile noi şi vechi şi că va rămâne în istorie…. Asta se doreste de fapt a fi insulta la adresa unui celebru ministru al transporturilor;
4.c/p-ului i s-a servit unul dintre produsele sale zilnice, respectiv bulbuci. S-a repezit lacom s-a-nghita o halca mare. Cea mai mare. Care i-a bufnit pe nas;
5.e doar una dintre metode;
6.… poate să-şi schimbe organigrama, poate să învârtă scaunele în jurul mesei de şedinţe de 100 de ori. Dacă la sfârşitul zilei vânzările sunt mai mici, înseamnă că are o problemă. Mai trebuie sa si poata sa-nteleaga. Macar ca are o problema;
7.face Lelita ce face si mai scoate cate una 😀
Buna Ken 🙂
multumesc pentru sinteza!
Articolul asta e vechi dar contine atita adevar ca ar fi de pus in rama .
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/usl-va-ureaza-bine-ati-venit-in-ferma-animalelor-306248.html#top_articol
Stef suntem in ferma animalelor din 1991
E bun.
Dar si mai bun mi se pare: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/in-timpul-programului-de-lucru-seful-va-roaga-sa-mergeti-sa-i-cumparati-un-ziar-ce-faceti-299170.html 😉
Un excelent articol pe care l-am pescuit dintr-un link Hotnews:
http://lareviewofbooks.org/article.php?type=&id=1845&fulltext=1&media=#article-text-cutpoint
“WE LIVE LIKE GODS, and we don’t even know it.”
“When I graduated high school, in 1975, I assumed that whatever I did, I would end up somewhere in the great American middle class, and that I would live better than my father, who lived better than his. Today, my son doesn’t have nearly the same confidence. Back in those days, you could go off to India for seven years, sit around in an ashram, smoke pot and seek spiritual fulfilment, and still come home and get a good job as a copywriter at Ogilvy and Mather. Today kids need a spectacular resume just to get an unpaid internship at IBM.”
Este normal ca madam Grapini sa nu prezinte indicatori in acel asa-numit “raport”, atat timp cat evolutia indicatori este negativa. Daca ar fi prezentat indicatorii, cum ar fi putut spune – “prezentam realizarile Guvernului”? Raportul este pentru poporul amortit care trebuie convins ca traieste pe roze.
Adevarul este ca IMM-urile de abia mai respira, se chinuie sa plateasca salariile si se tem ca luminita de la capatul tunelului sa nu fie de fapt trenul accelerat.
Acceleratul e cam… devalorizat. Adica nu mai este ce-a fost pe vremea lui Toparceanu. De fapt vreau sa spun ca luminitele care se vad in tunel sunt ale TGV-ului 😛
madame graffiti ca madame graffiti… nu vad vreo deosebire intre dumneaei si andre’a-boul-vaxxx
buna ziua
@stefan 10 46
italienii cred ca romanii-cel putin cei stabiliti pe acolo- sunt tigani;asta am inteles eu cand am intalnit prin diverse locuri italieni care nu avusesera de-a face cu romani-buni sau rai;se mira,se uita la tine ,dar tot cred ca romanul netigan e o exceptie;
a cui e vina?
cand vom inceta sa gandim “statistic” vor aprea si solutiile;
oricum “discriminarea pozitiva” nu e o solutie
Salut intamplator.
Nu doar italienii cred ca ~. Din pacate romanii si-au cam insusit comportamentul tiganesc.
E buna si statistica daca e folosita pt a intelege trendurile. Si mai ales daca nu folosesti formule datand din iepoca aplicate pe cifre scoase din B2.
N-are cum sa fie. Discriminarea e discriminare. Infiderent de ce semn are 😀
Domnule @intimplator
Nu am habar cu ce italieni vorbiti dumneavoastra . 🙂
Aia pe care ii cunosc eu (si care la rindul lor ma cunosc de o gramada de ani ) , chiar cind au avut magazinul spart de 2 romani romani , au stiut sa faca diferenta intre romani in general si rusinea oricarui neam , adica borfasii .
Slava Domnului ca macar aia cu care discut eu , au invatat ceva din perioada emigrarii masive in USA sau Argentina si fascism .
PS. Tiganii sint romani . Conform constitutiei si legilor in vigoare . Ca atare , inutil sa zicem mereu ca doar tiganii sint problema . Cum si la italieni e inutil sa zici ca doar meridionalii (aia din sud ) sint mafia . Realitatea infirma teoriile .
Buna ziua,
alt netrebnic din guvern care nu tine seama de nici o lege:
http://www.ziare.com/remus-pricopie/ministrul-educatiei/ministrul-daniel-barbu-nu-respecta-legea-iar-ministrul-remus-pricopie-il-tolereaza-pana-cand-1247239
Mi-a placut declaratia unei cercetatoare:
“Sa va uitati la criteriile de clasificare, la noi, cei 16 care asteptam o decizie de la aceasta comisie sau, sa spunem, doar la cei 8 care am semnat scrisoarea deschisa. O sa constatati ca numai 2-3 din ei au punctaje cat toti membrii comisiei la un loc.”
Bună ziua.
În orice lege trebuie prevăzute de la început pedepsele pentru nerespectare, la noi nu merge altfel.
Instanțele nu mai au timp pentru imensa masă de derbedei pe care-i doare-n cot de lege!
O să ajungem să ne facem dreptate singuri…
Guvernarea telepremierului habarnist a adus Romania in stare de coma, mentinuta in viata de FMI
Greselile politicienilor sunt crime caci in urma lor sufera miloane de oameni
nevinovati,se impiedica dezvoltarea unei tari intregi si se impiedica pentu zeci ce ani inainte
viitorul ei . – Mihai Eminescu –
Adrian Năstase, despre tentativa de sinucidere: „Autorul moral a fost Traian Băsescu“
Fostul premier Adrian Năstase a afirmat la Antena 3, referindu-se la tentativa de sinucidere de anul trecut, că nu voia să fie supus umilinţei de a fi încătuşat şi a afirmat că „autorul moral“ al acestui gest a fost preşedintele Traian Băsescu.
Oare romani care accepta orice munca sau compromisuri pentru a putea supravietui nu se umilesc.
O intrebare pentru toti politicienii cine este autorul moral al miilor acte suicidale din randul
vulgului si-al pulimii votante din cauza ca le-ati luat speranta unei existente decente.
Perfuziile FMI au fost aplicate, cu succes (sac!), si altor (cel putin la fel de) habarnisti. Retrospectiv privind poate c-ar fi fost preferabil sa fi ajuns in moarte clinica.
Este cel putin discutabila citarea unui personaj care incurca viitorul cu prezentul.
condamnatul-eliberat-inainte-de-termen poa’ sa arunce matza-n curtea oricui. Se dovedeste astfel a fi un bun roman. Desi n-are sectiune (dar o poate inventa) Guiness-book a omologat recordul absolut in dreptul romanilor, campioni mondiali la pasat raspunderea.
NU, nu se umilesc. Isi valorifica skill-urile si cunostintele. Conjunctura difera.
Da. Este o intrebare buna. Dar trebuie adresata tuturor celor care-au fost si inca mai sunt la botoane. Un posibil raspuns a fost in absenteismul din 2012. Cel mai ridicat din istoria rss ro. Stii ce e haios? Inca se mai poate.
1.
Ar fi bine ca infractorilor care se sustrag executării pedepsei să li se prelungească termenul pedepsei cu un număr de ani egal cu numărul de ani cât s-au sustras.
Salut pe toata lumea,
postare noua – Moştenitorii acestei ţări