Ziarul de Duminică – 20 ianuarie 2013
20/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Dilema Veche. Dilema noastră cea de toate zilele. Andrei Pleşu
Într-o lume normală, orice opţiune e precedată de un episod deliberativ. În lumea noastră însă, opţiunile sînt anterioare deliberării. Sînt opţiuni gata făcute, care nu apelează la realitate decît pentru a-şi găsi, la nesfîrşit, confirmarea. Aşa stînd lucrurile, nici nu se poate vorbi de opţiuni, ci de tropisme, de efectele dezordonate ale unei lumi tulburi, care s-a dezvăţat, în 45 de ani de dictatură comunistă, să cîntărească liber oamenii şi ideile. O lume în care opţiunile nu se bizuie pe deliberare e o lume în care dialogul e imposibil. Dialogul e un schimb de argumente. Dar ce argumente poate invoca cineva care a ales fără reflecţii, printr-o mişcare spontană a umorilor proprii? Pentru cei care „au hotărît“ că reprezentanţii puterii sînt buni, reprezentanţii puterii devin inatacabili: ei nu greşesc, sau greşesc numai din vina altora, sau, oricum, greşesc mult mai puţin decît „ceilalţi“.
nvers, pentru cei care „au hotărît“ că reprezentanţii puterii sînt răi, fiecare mişcare a lor e un chip al erorii: ei nu pot avea niciodată dreptate sau, dacă accidental au, e pentru că sînt abili şi vor să ne păcălească. La fel, opoziţia e ori sublimă, veşnic îndreptăţită, depozitară a tuturor virtuţilor neamului, ori trădătoare, destabilizatoare, un soi de maşină infernală, plasată în mijlocul nostru de unguri, evrei sau masoni. În primul caz, a critica opoziţia echivalează cu a vîna îngeri. În al doilea caz, a lăuda opoziţia e a complota împotriva ţării. Exemplele pot continua. Pentru monarhişti, monarhia e o soluţie absolută: se instalează prin miracol şi rezolvă, prin miracol, toate dramele româneşti – de la corecta distribuţie a zahărului, pînă la renaşterea morală şi reîntregirea neamului. La rîndul lor, antimonarhiştii, desfiguraţi de resentimentara lor ignoranţă (sau rea-credinţă), sînt incapabili să depăşească injuria şi mitocănia. De o parte şi de alta – chiar dacă statistica diferă – discursul e exaltat, năbădăios, ultimativ. El nu exprimă raţionamente, ci stări. Sîntem cu toţii „porniţi“, „apucaţi“, patetici; nimeni nu reflectează pentru că toţi ştim deja. Manevraţi de pasiuni, luăm discernămîntul drept o concesie şi analiza drept pasivitate elitistă. Pe scurt, după îngheţul totalitar, ne topim într-un dezmăţ al emotivităţii, reacţionînd prin ură sau iubire acolo unde n-ar fi nevoie decît de judecata noastră limpede. Ştiu, fireşte, cît de importante sînt sentimentele şi cîtă dreptate poate avea iubirea. Dar sînt şi lucruri aflate în inadecvare cu categoriile inimii, lucruri pe care iubirea le compromite. Uitînd asta, riscăm să reinventăm, prea devreme, „partidul iubit“, „conducătorul iubit“ şi toate celelalte („duşmanul care veghează“, „sfînta ură“ etc.). Integral in Dilema Veche.
Deutsche Welle. Fratele malefic al efectului Placebo. Alina Kühnel
Citiţi prospectele medicamentelor înainte de administrarea lor? Nu e o idee bună. Căutaţi în internet simptomele unei afecţiuni? Rezultatele vă pot îmbolnăvi. Efectul? Nocebo! Atunci când informaţiile provoacă panică la nivelul subconştientului avem de-a face cu un proces numit Nocebo.
“Aşteptările influenţează rezultatele” este convingerea lui Magnus Heier. Neurolog şi jurnalist specializat în subiecte ştiinţifice, el este fascinat de puterea subconştientului. Ceea ce aşteptăm influenţează direct evoluţia afecţiunii: putem asista la dispariţia simptomelor sau la apariţia acestora. Dacă, de exemplu, citim un articol despre radiaţiile electromagnetice emise de antenele pentru comunicaţii mobile, durerile de cap s-ar putea instala rapid, chiar dacă antenele în cauză nici măcar nu funcţionează. Persoanele la care a fost diagnosticată o tumoră pot muri mai repede decât prevăd prognozele medicale, dacă au convingerea că nu mai au decât puţin de trăit, deşi tumora în sine şi-a oprit evoluţia. Acesta este efectul Nocebo, despre care Heier a scris o carte.
„Efectul este accentuat atunci când apare frica, frica de boală, de terapie. În acest caz, efectele secundare sunt mult mai puternice.“, explică Heier. „Pacienţilor bolnavi de cancer li se face foarte rău numai când intră în camerele în care au avut loc şedinţele de chimio-terapie, pentru că în subconştient au deja toate datele răului rezultat în urma terapiei.” Frica reprezintă stres pentru corp şi poate slăbi sistemul imunitar. În aceste condiţii, infecţiile au cale deschisă, durerile apar acolo unde nu ar trebui. Integral in Deutsche Welle.
Curs de Guvernare. ”Bugetul cetățeanului”. Cristian Grosu
Intr-un stat ”capitalist”, cu o economie de piață – cum e România – singura metodă prin care guvernul poate interveni în economie este Bugetul.
Tocmai de aceea, gestiunea banilor de la un an la altul ar trebui să fie cu totul altceva decât chiverniseala cu care se întinde de la o lună la alta un pensionar sărac, bolnav și fără copii care nu mai așteaptă nimic de la viață. Sau decât aritmetica după care un contabil de CAP păcălește cifrele urmând ca responsabilul politic să se ocupe de minciunile despre creșterea producției la hectar. Nu sunt glume: este exact ceea ce se întâmplă cu bugetele României – și nu de azi de ieri. Azi, în schimb, avem o particularitate.
Mai întâi : ”a interveni în economie” : da, sună prost, dacă înțelegem prin intervenție amestecul statului în fluența care asigură supraviețuirea privatului de la un cap la altul al mersului afacerii.
Suntem însă într-un moment în care ”intervenția statului” poate însemna ceva pozitiv : reforme structurale care să restrângă găurile negre, deblocarea drumului către creștere și profit și, mai ales, politici economice care să fructifice atuurile pe care le are o țară ca România. Or asta înseamnă viziune, strategie, plan. Iar acestea au nevoie de gestiunea veniturilor, cheltuielilor și investițiilor – adică de bugetul României.
În materie de plan, ceva-ceva există, dar nu e făcut în România : e foaia de parcurs ”negociată” cu FMI, BM și CE, document care ține loc – de ani de zile – de program de guvernare, indiferent dacă la putere se află stânga sau dreapta. Integral la Curs de Guvernare.
Adevarul. Recrudescenţa dictaturii parlamentare. Gavril Dejeu
Cum se vede, nu sunt suficiente măsurile existente în legislaţie privitoare la discriminarea între cetăţeni. Prin preconizatele modificări ale statutului parlamentarilor se tinde a-i aşeza şi mai mult de-asupra semenilor lor. O tendinţă românească în contradicţie şi pe contrasens cu evoluţia europeană, cu cerinţele consolidării democraţiei şi statului de drept. Reglementarea constituţională este ea însăşi contradictorie. Pe când în art.4 şi 16 decretează ritos egalitatea între cetăţeni ca şi egalitatea în faţa legii „ fără privilegii şi fără discriminări”, se menţine în acelaşi timp imunitatea parlamentară şi guvernamentală, instituţie devenită anacronică în raport cu comandamentele democratice. Ar primi înţeles imunitatea votului şi a opiniilor politice exprimate în exercitarea mandatului.
Atribuţiile protectoare ale instituţiei s-ar cere limitate la atât. Reglementările dincolo de aceste limite aduc atingere principiului separaţiei puterilor, impietând flagrant asupra justiţiei.
Reţinerea şi arestarea este o măsură gravă indiferent că priveşte un cetăţean de rând, un ministru sau un deputat, antrenând în toate cazurile răspunderea organului judiciar care o adoptă. Legea circumscrie limitativ şi argumentat cazurile când pot fi luate, prevăzând în acelaşi timp şi căile de contestare şi control. Integral in Adevarul.
Riscograma Felix scoate armata la colectat taxe. Iată ce ţări va trebui să atacăm! Lucian Davidescu
Dan Voiculescu:
Am vorbit despre o masura cred eu foarte buna, la ora actuala la Ministerul Apararii exista personal disponibil care poate fi detasat in interesul serviciului la Ministerul de Finante, pentru a putea sa punem cat decat stavila evaziunii fiscale, pentru ca marea problema e controlul. Nu avem suficienti oameni care sa controleze evazionistii (…) Oamenii din Armata au o statura, au o moralitate, o disciplina a muncii care ii recomanda pentru a fi controlori si vanatori de evazionisti.
Iată în sfârşit unul care înţelege unde se ascund banii şi cum pot fi forţaţi să iasă din bârlog. După ce vor umbla o vreme prin scriptele companiilor, militarii vor identifica exact unde se află inamicul. Apoi, doctrina militară strămoşească – “eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul” – se va transforma într-una contemporană, de tipul “loviturii preventive”. Trebuie doar definite clar ţintele, apoi trebuie cumpărat echipamentul potrivit – în cazul de faţă nave amfibii pentru debarcarea proaspăt-înfiinţatei forţe expediţionare de infanterişti marini. Apoi, putem trece la treabă. Iată lista viitorilor inamici:
Cipru. Regimul fiscal în Insula Afroditei este foarte prietenos cu contribuabilii din UE, prin urmare groaznic de ostil cu guvernele lor. Deja grecii şi-au securizat tratate fiscale favorabile, care prevăd că doar 5% din transferuri sunt reţinute la sursă dacă destinatarul e rezident în Cipru. Teoretic, impozitul pe profit e 10%, dar inspectorii fiscali ciprioţi şi-au făcut o reputaţie din faptul că sunt “neglijenţi” şi acceptă orice fel de deductibilitate, nu ca ăia români care sunt intransigenţi şi dacă le arăţi un bon de taxi te întreabă de ce n-ai mers cu autobuzul. Integral in Riscograma
Dan Badea. Potăile lui Vîntu și Voiculescu încearcă să muște SRI-ul de fund
”Berbecul” informatorilor securității Felix-Voiculescu și Nuș-Vîntu, folosit – fără succes până acum! – la spargerea porților de la Cotroceni, este reutilizat asăzi, cu și mai multă forță, după ce USL a preluat în urma unei imense campanii de dezinformare controlul Parlamentului și al Guvernului României.
De această dată însă, porțile la care bat capii crimei organizate sau ai mafiei politico-financiare din România, direct sau, în cazul unora indisponibilizați în celulele pușcăriilor, prin reprezentanții lor, sunt DNA, CSM, ANI, Procurorul General și SRI. Puterea actuală și-a pus deocamdată, la adăpost, Ministerul Justiției (Mona Pivniceru) și Avocatul Poporului (Valer Dorneanu).
Dacă privești la televizorul lui Voiculescu, Ghiță sau Vîntu, instituțiile vizate se află sub un uriaș asediu. Bătălia pentru CSM seamănă oarecum, la scară, cu bătălia din vara trecută pentru demiterea președintelui țării. Asediul asupra CSM, condus de Mona Pivniceru prin anexele ei AMR, UNJR și gașca lui Horațiu Dumbravă, are ca scop revocarea din această instituție a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, magistrați cu coloana vertebrală greu de îndoit de cizma lui Voiculescu. Antena 3, încremenită în proiectul anti-Băsescu titra ieri, spre exemplu, cu litere mari, ”Oamenii lui Băsescu goniți din CSM”. Integral in blogul lui D.Badea
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata;
@theophyle
” goagal” stie tot; deci,in coran ” love” apare de 93 ori ;am citit toate;din nefericire,in nici una din citari ” love” nu se refera la cei ” necredinciosi” in acceptia coranului;o fi ” goagal” tendentios?
buna dimineata intamplator,
Lucrurile sunt muuuuult mai complicate decat crezi. Quranul a fost redat lui Muhammad prin revelatie divina,Muhammad nu stia sa scrie el l-a recitat si a fost scris cam 10 mai tarziu.Quranul este cea mai metaforica si mai comentata carte religioasa din istoria omenirii desi a aparut cam un mileniu dupa VT si jumatate de mileniu de NT. Eu in locul tau as cauta ceea ce doresti tu sa gasesti in doua locuri:
in Fiqh care este jurisprudenta quranica si in Urf care este felul in care un musulman trebuie sa-si practice religia. Ambele sunt parti integrale al Sh’ariei 🙂
Bulgarilor le-a ajuns cutitul la os? Ce-or fi avut cu Dogan?
vorbeam de asta: http://www.hotnews.ro/stiri-international-14036048-bulgaria-tentativa-asasinat-asupra-liderului-partidului-minoritatii-turce.htm
Salut 🙂
Nereprezentații
by cpreda pe blog.
Mulți cetățeni români se simt nereprezentați politic.
Sunt în contact cu două categorii care cunosc această tristă condiție.
E vorba despre cei care lucrează în mediul privat, fie în filiale ale unor multinaționale, fie în IMM-uri locale care au funcționat – aș sublinia: în mod programatic – fără contracte cu statul. Două sunt reproșurile pe care le aduc aceștia partidelor prezente: calitatea dezastruoasă a celor care pregătesc și a celor care iau deciziile ministeriale, respectiv crearea unei false economii private, prin distribuirea arbitrară a unor fonduri publice importante. Așteptarea principală a lor este o alocare rațională a resurselor prin piață și o sporire a expertizei birocraților și decidenților politici.
A doua categorie e cea a unor oameni care au educație înaltă și foarte înaltă, dar care lucrează în sectorul public. Activi la începutul anilor 90 în opoziția față de ceea ce se numea atunci neo-comunism, aceștia trăiesc în momentul de față cu sentimentul că decepțiile produse de CDR, Alianța DA sau ARD nu pot fi compensate decât prin crearea unei forme politice noi. Un asemenea proiect ar trebui să combine o ambiție măsurată – să fie un partid de 5-7%, care să facă însă presiune în direcția modernizării europene – și o autenticitate mult-așteptată. Demobilizarea acestei categorii s-a produs de fiecare dată când politicienii care au promis ruperea de trecut au acceptat compromisuri compromițătoare.
Nereprezentații pomeniți aici se auto-plasează în clasa medie și sunt în așteptare.
Le va răspunde cineva?
Vreunul dintre partidele consacrate, care se va trezi din adormire?
Un partid nou?
Ce credeți?
Cine vă reprezintă?
Sau vă considerați nereprezentat(ă)?
Buna TDS,
inca un baiat care isi cauta un scaun. Veleitar cu agenda proprie. Sunt “indragostit” de el muuuult timp
domProfesor CPreda , la rascruce de drumuri, are febrilitatea ca a vazut segmentul cel neapucat, dar ii greseste dimensiunile cind e vorba de cei ce salarizeaza 70% din forta de munca si realizeaza 70% din pib.
prof de politica CPreda nu vede lucrurile antreprenorial :
Hai sa explic pe intelesul lui dom profesor. Acest segment poate fi asemanat cu poporul Kurd. Poporul Kurd este impartit acum intre Turcia, Rusia, Irak etc. Toate aceste tari vor sa isi pastreze partea lor de kurzi si descurajeaza creerea unui stat kurd.
Tot asa cei ce lucreaza in mediu privat sunt acum, votanti: ARD, PSD,PNL,PPDD, UDMR, sau nevotanti, etc. Partidul pe care il vor simti al lor ii va extrage din toate aceste zone. La nivel maximal procentul ar fi surprinzator de mare
Ha, ha 🙂
Hrebenciuc isi trage partid de dreapta 😆
http://www.fortanoua.ro/
Vedeti pe FB cine sustine aceasta “noua formatiune”
https://www.facebook.com/pages/Forta-Noua/339532506083678
Ce-i chestia asta? Nu am vazut nici macar un nume pe siteul lor. Cine este in grupul de initiativa? De ce sunt opaci?
Citez: “Noi suntem clasa mijlocie din România!” dar nici un nume, nici un cv. Ar trebui sa-i cred pe cuvant? Macar numeric, “suntem 12”
Pe facebook l-am identificat pe Naumovici Bogdan… Atat
Salut,
Vezi cine a dat like pe pagina de FB si ai sa te lamuresti rapid!
Segmentul exista, si Hrebe si CPreda si altii necunoscuti , se misca in jurul problemei ca musca in jurul rahatului. Pana la urma cineva va apuca segmentul. Este o cerere pe piata mai mult sau mai putin difuza si vor apare in curand si negustorii care sa satisfaca aceasta cerere. The Purpose of a Business is to Create a Customer
o zi buna. forta 9 sau spitalul omonim? 😀 are sa vina Hrebe sa le zica harait din voce: “aimiuărfazăr”?
Salut sare 🙂
daca as fi Hrebe si as vrea sa castig si prezidentialele din 2014, fiind la putere (deci teshkereaua” e plina, mi-as trage un partid de dreapta ca sa-i “coagulez” de le zbarnaie 🙂
Buna ziua 🙂
sunt hotarati baietii sa puna Romania pe butuci 🙁 sunt constienti ca nu au captat decat o mica parte din bizoni si tb sa faca ceva care sa acopere agenda si directivele impuse 👿 Cred ca incep sa fie constienti ca sunt pe nisipuri miscatoare si cosmelia sta intr-o balama drept urmare au primit sarcina B, intoarcerea la partide si partidulete, dezbinarea pana la faramitzare.
In paralel au declansat asaltul la institutiile functionale, independente si greu controlabile. Urate vremuri traim 🙁
Salut mar,
Din nefeicire primesc mult ajutor de la asa zisi “ai nostri” care din prostie sau ticalosie se alatura acestor “experimente” care au un singur scop – destructurarea dreptei.
pai, am vazut ca Noua Republica este bine reprezentata in noul partid… 😀
“fosti NR” asa numiti eretici, in frunte cu dl Gabriel Biris, actual VP al Fortei Civice 🙂 La noi ca la nimeni!
pai mai cunosc cativa care nu-si gasesc locul in FC, ca nu au primit ceea ce si-au inchipuit ca merita: loc cald fara sa faca nimic. vom mai auzi de ei – si nu pozitiv.
Sare,
viata e grea si dupa cum se stie “la colaci inainte – la razboi inapoi”. Multi oportunisti traiesc in si din politica romaneasca.
din pacate. vezi, oameni de genul acesta trebuiesc eradicati din zona politicului.
Draga sare,
tu mai bine decat multi dintre noi sti cat de greu este sa te incovoi cand ai coloana verteprala “tapana” si sa traiesti intr-o perioada cand l-ai sustinut pe Boc fara macar sa ai sustinerea lui, desi prea multi sutinatori nu a avut atunci. Chestie de principii si educatie! Cam rar in tara mioriticilor!
Excelent articolul lui Dan Badea. Şi o propunere pentru duminica asta:
https://baricada.wordpress.com/2013/01/20/dati-un-ban-pentru-voican/
Salut Barcada 🙂
Multumesc!
Oare vom avea sanse sa scapam de conservele si stafiile trecutului, cati mai sunt in adormire in tara asta? Cati prozeliti au reusit sa faca?
Din pacate sunt numai intrebari retorice la care nu cred ca vom primi raspuns 🙁
Foarte bun articolul scris de Dan Badea.
da, este un articol foarte bun!
Toata lumea este constienta ca asistam la o lovitura de stat, silentioasa sau mai zgomotoasa, in care diversiunea si manipularea este cuvantul de ordine.Din pacate nimeni nu actioneaza in spiritul si litera legii ca sa puna capat acestei nebunii, nu pricep de ce institutiile functionale nu-i salta ptr. atentat la sigurantza nationala 🙁
http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/lovitura-de-stat-silentioasa-sau-ce-1213534
mar,
si cine ar trebui sa reactioneze? Presedintele?, care are un contract cu Ponta sau adeptii lui care nu prea ii mai are si sunt divizati. Institutiile statului? Ce institutii au ramas ne contaminate. Cred ca reforma in justitie a lui Basescu isi traieste ultimele zile.
Buna ziua tuturor:)
” reforma in justitie a lui Basescu…” e in pericol tocmai pentru ca nu au imbratisat-o sufucient de mult si alte segmente ale societatii romanesti. Motivele??? Toate cate le stim si pe de-asupra!
salut ria,
Un lucru este clar, vaporul lui Basescu a inceput sa cam ia apa, si nimeni nu prea mai ajuta sa scoata apa din cala lui!
Buna ziua,
ce s-o fi intamplat cu Crin Antonescu? Se vede deja presedinte? Sau se termina amorul cu Ponta?
http://adevarul.ro/news/politica/crin-antonescu-nu-mai-agreeaza-ideea-concentrarii-puterii-mainile-premierului-1_50fbaa3951543977a9811ad5/index.html
salut Cedric,
Depinde de 3 lucruri:
1. Daca a dormit suficient;
2. daca a acstigat ieri la poker;
3. Ce a discutat cu varanu’
Salut Theophyle , punctul 4 ( la fel de important : depinde ce directive a mai primit cacarau de la vocea rusiei sau de la sovietul suprem al lui voronin.
Salut Ziggy,
Cine stie? Poate!
Se pare ca nici relatia cu PSD nu mai merge ca la inceput:
http://adevarul.ro/news/politica/crinantonescu-unii-pesedisti-mahniti-nu-singuri-guvernare-1_50fbd66d51543977a98204fc/index.html#
buna ziua tuturor! cacarau face “agenda publica” sa aiba mass media ce discuta iar turnatorul felix isi continua operatiunea de demolare a institutiilor statului. pacat ca de ani de zile nu a existat nimeni sa-l poata trimite pe turnator in puscarie pentru toate furaciunile si tot raul facut acestei tari.
Postare noua,
Mineriada a cincea – 20 ianuarie 1999