Ziarul de Duminică – 2 iunie 2013
02/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Revista 22. Planul coagulării dreptei. Mihai Răzvan Ungureanu / Armand Goşu
Cum e în politică, domnule Mihai Răzvan Ungureanu?
Depinde ce înţelegem prin asta, că dacă e vorba de politică militantă de partid, ea a început de la 7 septembrie încoace. Dacă e vorba de politică naţională, sunt 14 ani care s-au scurs din 1998, de când am intrat…
Ca tehnocrat. Ajută experienţa de tehnocrat în politică?
Foarte mult. Ce înseamnă asta? Că întâi am fost secretar de stat la Externe, după aceea emisar regional al Pactului de Stabilitate, apoi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană, acestea două din urmă în străinătate, ministru de Externe, director al Serviciului de Informaţii Externe, prim-ministru. Este o experienţă de management instituţional amplă şi foarte interesantă, de pe urma căreia tragi concluzii, inevitabil, despre cum reuşeşti să faci o instituţie să urmeze linia strategică pe care o exprimi, odată ce ai preluat un portofoliu.
De câteva luni, tema fragmentării dreptei politice domină dezbaterea publică. Care sunt cauzele acestei fragmentări?
Şi tema fragmentării poate fi interpretată. Dacă vorbim numai de formaţiunile reprezentate în Parlamentul European, prin afilierea la Partidul Popular European, dreapta a fost reprezentată şi înainte de 9 decembrie şi este reprezentată şi după 9 decembrie de aceleaşi formaţiuni politice – PDL, PNŢ, UDMR. Lor li s-a adăugat un nou partid, Forţa Civică, partid parlamentar, candidat la calitatea de membru la PPE. Aşadar, nu putem vorbi de o fragmentare în sensul atomizării reprezentării politice pe centru-dreapta. Trei plus unu nu e la mare distanţă de trei. Integral in Revista 22.
Dilema Veche. Din nou despre colectivism. Andrei Pleşu
Dl Vintilă Mihăilescu a formulat, în numărul trecut al publicaţiei noastre, unele rezerve în legătură cu articolul meu „Înapoi la colectivism?“. De asemenea, dl Ştefan Brăgărea – cu care am fost coleg încă din şcoala primară – mi-a trimis la redacţie o scrisoare cu obiecţii legitimate de calitatea lui de cercetător în spaţiul ştiinţelor naturale. Mai întîi, le mulţumesc celor doi că mă citesc. Cu Ştefan Brăgărea, lucrurile sînt relativ simple. Înamorat, în chip nobil, de ceea ce face, s-a simţit vizat de observaţiile mele cu privire la tendinţa de a aluneca prea uşor de la efortul individual la munca de echipă. În lumea ştiinţifică de azi – zice domnia sa – nici nu se mai poate altfel. Păi, şi eu zic la fel, în chiar corpul articolului meu. Citez: „Într-un laborator şi în perimetrul ştiinţelor naturii, efortul colectiv e, fireşte, legitim.“ Neliniştile mele se refereau la „ideologizarea“ procedurii cu pricina şi la înclinaţia de a o „exporta“ în toate domeniile vieţii intelectuale. (În domeniul umanioarelor, de pildă.) Sugeram, e drept, că şi în cercetarea fundamentală din zona ştiinţelor exacte, transformarea unei necesităţi (tehnice) în regulă (obligatorie) poate altera exerciţiul creativităţii. Aşa că, dragă Toto, „dracul“ din mine nu e chiar atît de negru. Poţi să-ţi vezi liniştit de treabă, „în doi, în trei, în cîte cîţi vrei“ (vorba lui Arghezi). Mă bucur, oricum, că încă îmi scrii în nume propriu (deşi mi-e clar că reprezinţi cel puţin 82 de colegi…). Integral in Dilema Veche
Adevarul. Vremea bărbaţilor împliniţi. Petre Barbu
Muşcă din Chicken Grill-ul său ca un lup. Probabil are dinţii mai buni decât mine. Întinde ketchup-ul din plic peste cartofi şi înfulecă. Eu ciugulesc din McPuişor şi mă uit la picioarele unei blonde. Altceva nu e de văzut în McDonald’s-ul ăsta. Îi sună smartphone-ul. „Ia zi, băi?” – răspunde cu gura plină. Îşi potriveşte aparatul între ureche şi umăr şi îşi îndeasă în gură cu ambele mâini, are mult de mâncat. Se laudă că a vândut ceva, la un preţ „de stă mâţa-n coadă”. Mă uit la picioarele blondei şi mă întreb ce înseamnă să fii un bărbat împlinit. Tocmai mă întâlnisem cu un vechi amic în metrou, pe care nu doream să-l mai văd vreodată. Dar asta e întâmplarea, ţi-i scoate în cale numai pe antipatici! Amicul mi-a raportat de cum m-a văzut: „Mă simt împlinit!” Nu s-a frecat pe burtă. Am făcut rapid socoteala: are casă, familie, are cărţi premiate, lăudate, are dreptate, este împlinit! M-a inhibat. Şi m-am trezit că, după două staţii, bine că au fost două!, ne-am despărţit: amicul antipatic cu un aer de superioritate, eu cu un profund sentiment de ratare pe care mi-l consum la McDonald’s, chiorându-mă la picioarele unei blonde. Vânzătorul de la masa mea, întreabă cu gura plină în telefon: „Părinţii tăi au bani?… Şi ce-ai de gând să faci cu ei?” Să le pui perna pe faţă, să le iei banii şi să cumperi tot ce-ţi vinde mâncăul ăsta! – îmi vine să mă bag în vorbă, ca un pensionar ramolit. Integral in Adevarul
Hotnews. Agonia elefantului. Dan Tapalaga
“Asistam la primul schimb brutal de generatii in interiorul unui sistem putred de putere, care include politica in combinatie cu presa si afacerile plus zona sulfuroasa a serviciilor. Transferul de putere se face, exact cum spune Vantu: fara mama, fara tata, fara prizonieri. Gruparile vechi sunt inlocuite in forta de cele noi – pleaca Vantu-Geoana, vine Ghita-Ponta – intr-un razboi presarat cu amenintari, santaje si tentative de take-over dupa model rusesc. In acest sistem, oamenii nu valoreaza nimic, sunt simple unelte, bune de folosit, de dispretuit si de omorat – la propriu sau simbolic – cand incep sa te incurce”. Cu acest pasaj incheiam un editorial scris in aprilie 2011, intitulat Portretul golanului la tinerete si la batranete. Episodul Voiculescu – Teszari este continuarea procesului de schimb de generatii inceput cu neutralizarea lui SOV si inlocuirea lui cu tanarul SAG.
Metoda aplicata in cazul Voiculescu este, in mare, identica, copiata parca dupa cazul Vantu. Primul pas presupune reducerea capacitatii financiare prin doua parghii: fisc si debransarea de la resursele statului. Voiculescu, la fel ca Vantu, a avut parte de acest tratament, de controale fiscale si de limitarea accesului la afaceri cu statul. A fost neplacut surpins sa constate ca schimbarea de putere nu i-a adus mai multe contracte avantajoase pe bani publici. Dimpotriva, guvernul Ponta n-a livrat mai nimic. Premierul Ponta si-a luat castane si din cauza asta.
Incercuirea financiara naste, asa cum am vazut in cazul Vantu, panica si gesturi gresite. Taierea banilor trezeste in orice om instinctele de supravietuire, incepe sa comita gesturi disperate. In moguli naste isterie. In toti anii de dupa 89, mogulii si-au extras puterea calarind statul prin toate metodele posibile: executii publice, presiune politica, campanii mediatice de intimidare, capturarea unor institutii si pozitii cheie din stat, santaj si, in fine, negociere. Integral la HotNews
Deutsche Welle. O dreaptă ca stânga stângii. Petre M. Iancu
Spectacolul politic românesc cu tot cu aberante excluderi din partide are toate motivele să ne determine să ne frecăm la ochi. În România, ca şi în occident. Fiindcă la Bucureşti comunismul e departe de a fi decedat.
Teodor Baconschi, unul din cei a cărui excludere din PDL se pregăteşte
E, în mod tragic, bine-mersi nu în ultimul rând în partidele care se pretind de dreapta.
La aproape un sfert de veac de la prăbuşirea statului ceauşist, formaţiunile care s-au ales din masa succesorală PCR-istă în urma acelui de graţie decembrie 89 aplică in corpore metode ce denotă supravieţuirea celei mai gregare intoleranţe staliniste faţă de orice discurs neobedient., faţă de orice spirit critic.
PSD-ul e tot mai limpede pe cale, ca, izbăvit în viitorul apropiat de tot mai incompetent condusa şi impopulara piatră de moară PNL-istă, să redevină grabnic ce-a fost sub Ion Iliescu şi Adrian Năstase: un partid-stat de toată frumuseţea, dotat nu doar cu un lider cu doctorat căruia nici gura nu-i miroase, nici de plagiat n-a plagiat, ci şi cu avantajul de a coabita ireproşabil, astfel încât nici “reaua” Europă să nu mai aibă neam ce-i reproşa.
Că acest PSD e PCR-ul nereformat nu mai deranjează de mulţi ani pe nimeni. Cu atât mai puţin pe partenerii pasămite de „dreapta” din coaliţia cu comuniştii. Parteneri care, în frunte cu un Crin Antonescu şi un Felix-Voiculescu îşi zic „naţional-liberali”, ba chiar şi „conservatori”, dar dacă-i cauţi mai atent la dantură, expresii şi locuţiuni, descoperi că păsăreasca pe care o vorbesc e, frecvent, cea mai neaoşă limbă securisto-ultranaţionalistă.
Cum anume se desfăşoară vibranta viaţă de partid a PNL s-a putut constata fără dificultăţi acum nu foarte multe zile, cu ocazia epurării ei de poate ultimele valori certe din cele rarisime de care mai dispunea partidul de odinioară al Brătienilor, devenit rând pe rând formaţiunea unor SRS, Becali, transfugi din PDL et eiusdem farinae. Integral la Deutsche Welle
Romania Libera. Cine-i atacă pe ziarişti: preşedintele? sau Despre starea presei între sinucidere şi crimă. Sabina Fati
Un consilier prezidenţial, şi prin vocea lui chiar şeful statului, se răsteşte la ziarişti, o televiziune de ştiri militează pentru eliberarea lui Gigi Becali, TVR îl omagiază pe Dan Voiculescu, un cunoscut jurnalist este agresat pe stradă ziua în amiaza mare, iar manipularea a înlocuit demult ştirile în cele mai multe medii de informare din România.
Presa este doar parţial liberă în România, potrivit ultimului raport dat publicităţii la Washington de Freedom House, iar prima explicaţie pentru moartea lentă a libertăţii de exprimare este amestecul brutal al politicienilor în mass-media.
Putem vorbi astfel despre presiuni directe de la patronii trusturilor de presă, care sunt în acelaşi timp şi oameni politici: deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, proprietarul RTV, celebrul senator demisionar Dan Voiculescu, fondatorul grupului Intact sau cei din spatele televiziunii B1, care îi susţine necondiţonat pe Traian Băsescu şi Elena Udrea. În aceeaşi categorie intră, însă, şi posturile publice de radio şi televiziune, care în mod tradiţional fac politica celor aflaţi la putere. TVR s-a întors în mod strident la “epoca de aur” a omagierilor: de la Felix, fostul informator al Securităţii, astăzi stâpăn peste Antene, Jurnalul Naţional şi celelalte, până la Crin Antonescu, singurul preşedinte antioccidental pe care l-a avut PNL de la înfiinţarea sa în 1875. În plus pentru ca toate informaţiile care apar la televiziunea publică să fie bine verificate, şef peste ştiri este Claudiu Lucaci fostul purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase, rămas fidel partidului, chiar dacă a poposit ca director de comunicare şi la Monica Iacob Ridzi pe vremea când aceasta era ministra Tineretului şi Sportului şi făcea tot felul de învârteli la marginea legalităţii. Integral la Romania Libera
Ziare.com. Se schimba generatiile. Dar regulile? Ioana Ene Dogioiu
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, uitati-va bine la cazul Sorin Alexandrescu! Nu este doar un caz punctual al unui CEO de trust de presa care a calcat pe bec.
Este un caz care spune foarte multe, esentialul, despre ceea ce a ajuns presa romaneasca in ziua de astazi. Despre felul in care se face presa la “nivel inalt”.
Santaj. In spatele acestui cuvant sta mecanismul mizerabil care a transformat cainele de paza intr-unul de lupta, in lesa si la ordinul stapanului.
A transformat presa intr-un instrument de macel politic si economic. Dai banul, dai contractul, dai imunitatea, dai ce iti cer sau te fac ferfenita la ora de maxima audienta, cu sau fara motiv.
Pana acum, ne raportam mereu la epoca Adrian Nastase drept cea mai rea pentru presa libera din istoria ultimilor 23 de ani. Am trait-o si pe aceea pe viu, am simtit presiunea, am platit-o cu o demisie. Dar ceea ce se intampla acum mi se pare cu mult mai perfid si mai periculos.
Aparitia marilor moguli, intersectarea intereselor lor economice cu imense interese politice, sufoca aproape tot, mai ales in zona audiovizualului. In plus, nu mai avem doar un Adrian Nastase, avem mai multi, in pantaloni, in fusta, unii la vedere, altii inca ascunsi, oameni care isi folosesc intreaga putere politica si economica doar pentru a lua in stapanire, ca pe niste feude, cat mai multe institutii de presa pe care apoi sa le foloseasca drept ciocane de strivit capul adeversarilor sau de colectat taxe de protectie. Integral in Ziare.com
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
bun gasit si o zi senina, peste tot
buna arrletty,
Senina nu prea este, dar inca nu ploua 🙂
salut ! in legatura cu mass media din RO : acel raport de la OSCE e relvant si spune tot. despre “coagulare” .. o ineptie ( sau o copilarie). ca sa coagulezi ceva tre’ sa ai ce – adica partide , miscari , patforme care stiu ce reprezinta ideologia de dreapta si au aceasta ideologie ca si filozofie de viata. Basescu nu are cum sa functioneze ca un om de dreapta pentru ca nu-l ajuta mostenirea genetica – cand ai crescut in casa de nomenclaturist e dificil sa te transformi in om de dreapta ( nu e vina lui , e o realitate ) . Basescu e om politic cu o clasa fata de restul politrucilor din RO si simte oportunitatea – Europa e condusa de dreapta? hai sa fiu si eu dreapta- nu poate fi acuzat pe aceasta tema. cine mai zice ca e dreapta ? PNCTD – dupa ce am citit ca Pavelescu a fost suspendat de la conducerea partidului , o fi nu o fi real , e clar ca nici pe acest partid ( sau ce a mai ramas din el) nu poti pune nicio baza pentru o constructie de viitor. mai ramane MRU si partidul Forta Civica – un partid tanar , condus de un diplomat pe cale sa devina om politic ( Om de Stat este de mult ). in concluzie : Domnule Ungureanu mutarile sunt la dvs – cum puteti, cum nu puteti trebuie sa va luati zborul singur , singurel in politica , alaturi de partidul pe care il conduceti !
Salut Ziggy,
Nu stiu care sunt exact datele legate de Pavelescu, propun sa asteptam ceva mai formal. In orice caz cred ca a venit timpul ca fiecare sa-si faca strategiile fezabile si nu cel care ar trebui sa existe dar au futine sanse de a exista.
corect. 🙂
Pentru interesati: Jurnal de calatorie – Toscana (1)
http://www.evz.ro/detalii/stiri/maine-incepe-inscrierea-la-gradinita-afla-care-sunt-criteriile-de-departajare-1040403.html . e o stire puerila la prima vedere. dar daca ne gandim ca generatiile incep sa se ‘strice’ de aici , din momentul ca parintii sunt aruncati intr-o jungla in care tre’ sa cotizezi sau sa faci trafic de influenta pentru a reusi sa prinzi un loc la gradinita .. atunci stirea nu mai e puerila. asta e rezultatul administrarii RO dupa 23 de “capitalism de cumetrie ” si democratie originala.
Ziggi,
Cismaryl romanesc incepe la maternitate si se termina la cimitir.
parca e prea mult cosmar totusi si dupa doar 9 ani de “reforme”. prea mult in orice domeniu. iar perfectionarea politrucilor consta doar in faptul de a isi imbunatati “performantele” in rele de la un an la altu.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14920890-rezultate-contradictorii-alegerile-tnl-din-suceava-delegatia-ridicat-voturile-plecat-fara-explicatii.htm ca pe mosia lui blaga – iei “voturile” si pleci. :))
curat democratie, coane Fanica 😆
daca erau isteti .. il votau pe flutur :)))nu mai avea ala cu sa fuga cu voturile ca ramanea in stare de soc sau stare de “kakarau” 😛
Saracu Flutur pana la urma se intoarce “acasa”. TNL, asta ar fi chiar de tot, nu pentru ca nu ar mers, Flutur nu mai este prea “tanar” pentru job 😆
Daca Bolcas a fost .. seful organizatiei de tineret a PRM ( dupa ce vaccin a dat o afara pe tanara Miztura Arghezi 🙂 😛 ) cred ca se descurca bine din Flutur ! 😀
Salut! Daca Bolcas era seful organizatiei de tineret, cine naiba era seful organizatiei pensionari la PRM?! 😛
Flutur ala, nici el nu stie pe care “floare” sa se aseze. E un looser, ca si Blaga. De altfel, cu Blaga in frunte, in PDL au revenit la conducere numai looserii: Flutur (a pierdut presedintia CJ Suceava, desi era taticul or in judet), Videanu (perdantul-mereu-pe-cale-sa-revina), Cezar Preda (dar ce naiba a castigat asta?!), Liviu Negoita (retrasul-care-va-reveni-in-forta-ca-prezidentiabil-PDL), Popoviciu (“sa-excludem-intelectualii!”).
Un partid numai de looseri pe care MRU se incapataneaza sa il cheme intr-o actiune comuna. Pai astia nu stiu decat atat: “pentru noi insine!”
salut citi,
sper ca chestia asta cu cogularea cu PDL s-a termintat, alfel o sa fie jale 🙁
Ziua buna si senina .
Nu e sigur cite voturi va obtine PDL la alegerile pentru parlamentul UE . Ca sa nu riste sa ramana pe dinafara , are nevoie de o “coagulare” a dreptei . Asa au si ei sansa matematica sa bage ca europarlamentari niste “personalitati” proprii . Partea dureroasa ca prea multi vor sa aiba postul garantat in coalitia asta ipotetica . Parerea mea . Scaune putine , pretendenti , multi . 🙂
Buna,
Mult timp am crezut ca singura sansa a dreptei sta intr-o unire, o federatie de forte politice de dreapta. M-am inselat amarnic! Nici vorba de asa ceva! Cineva trebuie sa hotarasca ca trebuie sa-si asume responabilitatea si sa conduca, fara povesti si povestiri de coagulari si bazaconii de acest fel. Cine o sa doreasca se va alatura cine nu, o sa ajunga la putere prin tradare asa cum intentioneaza PDL-ul lui Blaga, sau o sa stepte ina anticamera politici romaneasti pentru urmatorii 10 ani.
si eu sper la fel. Blaga a fost clar zilele trecute: PDL merge pe cont propriu, deci, duca-se!
si sa ramana acolo!
buna ziua
@zigzag 12 15
si care ar trebui sa fie criteriile “corecte” pentru admiterea la gradinita?
chiar si in tarile unde functioneaza ” loteria”= exista o zi /an si in acea zi inscrierile se fac numai telefonic,exista nemultumiri!
e drept ca in acea tara, nimanui nu-i trece prin cap ca ” unii ar fi mai egali ca altii” si ca ar putea fi altfel decat sansa apelului telefonic( nu exista asa ceva/nici macar nu le trece prin cap parintilor sau celor care gestioneaza inscrierile);pentru asta iti trebuie zeci-daca nu sute-de ani de ” corectitudine”
mie mi s-a parut un criteriu corect,fiindca am reusit, poate;am sunat 4 persoane de pe 8 numere diferite si am reusit! odata admis la gradinita copilul are prioritate pentru restul ciclului scolar pana la absolvirea liceului
o fi corect,n-o fi corect?
Buna ziua 🙂
Apropo de criterii si educatie timpurie: Cineva spunea:
Eu a trebuit sa-mi intrerup educatia de mic cand parintii au fost nevoiti sa ma dea la scoala…
😆
Buna DaSu,
arata ca un absurd – NU este din nefericire!
Stiu 😉
Nu mai stiu cine spunea (Mark Twain -suna asemanator cu “zicerile” lui dar nu sunt sigur), oricum nu-l chema Vanghelie. 👿
Buna Ziua mar 🙂
Buna ziua 🙂
daca ne raportam la criterii si educatie, cred ca trebuie sa ne raportam si la cine face educatie. Din pacate generatia Spiru si nu numai determina “reactii in lant”. Va fi vai si amar, ca sa nu spun teribil 🙁
Interesanta analiza. Incorecta pana la sfarsit, dat interesanta. Incorecta pentru ca nu atinge cu adevarat focosul reactiei in lant 🙂
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-a-inceput-asaltul-impotriva-lui-voiculescu-303564.html
Din nou fumigene aruncate ca sa abata atentia de la marea problema, conflictul de interes cat casa din ograda amicului Sova.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-suparat-pe-sova-au-fost-48-de-ore-in-care-eu-nu-am-intels-daca-a-fost-bine-sau-rau-10.html
Buna ziua,
inca un articol despre cazul Voiculescu:
http://www.ziare.com/sorin-alexandrescu/arestat/miscarea-placilor-tectonice-1238701
Se pare ca, din ce in ce mai multi, prevad disparitia lui Voiculescu si a Antenelor.
Buna, Cedric.
Problema e relativ simpla: Voiculescu poate fi “agatat” usor daca procurorii demonstreaza:
1. santajul practicat de Alexandrescu
2. complicitatea la santaj al lui Voiculescu sau macar fiicei lui.
1.”constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”. (art 194 CP)
2. “Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită” (art 26 CP).
Bonus: participatia improprie (art 31 CP) : “Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea din culpă de către o altă persoană, a unei fapte prevăzute de legea penală, se sancţionează cu pedeapsa pe care legea o prevede pentru fapta comisă cu intenţie.
Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăţie, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune”
Deci Citi,
dupa cum zici tu, daca exista probe – Varanu e prajit!
Theo, Varanul si fata au fost interceptati, si avocatii se vor da peste cap sa arate ca: cei doi nu interveneau in politica editoriala; cei doi nu erau la curent cu actiunile lui Alexandrescu; cei doi vorbeau la telefon cu Alexandrescu insa nu “intelegeau in intregime” actiunile acestuia ca director; cei doi se interesau doar de “mersil anchetei jurnalistice”. Vor mai trebui ceva dovezi fata de ce am citit noi, si sper ca procurorii mai au ceva in tolba.
Sa speram ca au. In orice caz credibilitatea Antenelor trebuie lichidata!
ar putea fi lichidata foarte simplu. cu putina imaginatie si vointa 😀
Postare noua – Dormiţi liniştiti, Securitatea e cu noi!