Ziarul de Duminică – 1 septembrie 2013
01/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Revista 22. Întoarcerea României la banalitate. Tom Gallagher
Vara aceasta mi-a dezvăluit câteva ipostaze ale unei Românii în care oamenii îşi direcţionează frustrările şi resentimentele unii împotriva altora.În vara aceasta, am petrecut aproape două săptămâni vizitând prieteni răspândiţi în diverse colţuri ale României. M-am bucurat de compania şi ospitalitatea lor. Nu mi s-a întâmplat nimic cu adevărat dezagreabil pe parcursul călătoriilor mele. Însă, în urma numeroaselor experienţe, mi-a fost imposibil să evit sentimentul că mă aflu într-o societate încremenită în rutină sau, mai rău, aflată în declin.
Am folosit intenţionat termenul de „societate“, şi nu pe cel de „stat“. Călătoria mea a început la scurt timp după ce un tribunal a condamnat la închisoare un ministru liberal, pentru acte de corupţie. Principalul eveniment politic din perioada călătoriei a fost publicarea unor dovezi potrivit cărora un judecător de la Curtea de Apel ar fi acceptat mită în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru a scăpa de la condamnare o persoană ce fusese găsită vinovată într-un caz de fraudă bancară de proporţii. Aceste evenimente sugerează că elemente cheie ale statului funcţionează corespunzător. Cu toatea acestea, societatea nu pare impresionată de faptul că actele de corupţie, pe care se presupune că cetăţenii ar trebui să le deteste mai mult decât orice altceva, sunt sancţionate. Ei urmăresc posturile de televiziune care ridică osanale haiducilor aflaţi la putere, denigrându-i pe moralizatorii acestora, în număr la fel de mare.
Progresele în calitatea serviciilor oferite de poliţie, pe care le-am remarcat de-a lungul anilor, par să existe în continuare, în ciuda faptului că actualii şefi fac eforturi pentru a-şi intra în rolul de cetăţeni în slujba statului. Însă Gara de Nord a Capitalei pare a fi fost recucerită de vechii mitocani, a căror ţintă principală sunt călătorii neglijenţi. Nu există niciun gardian cât vezi cu ochii, iar statul la coadă pare un lucru demodat. McDonald’s a rămas o oază de normalitate, însă celelalte chioşcuri, care ofereau consumatorului cafea sau gustări de o calitate acceptabilă, au dispărut pur şi simplu de la ultima mea vizită în România.Pe o rază de circa un kilometru în jurul Gării de Nord, existau câteva locuri agreabile unde puteai savura în tihnă o bere sau o cafea. Integral aduce Revista 22
Romania Libera. Miştocraţia. Cristian Campeanu
Definim „Miştocraţia” drept „guvernarea la mişto”. Le suntem recunoscători concetăţănilor noştri romi (sau ţigani sau cum vor dânşii să-şi spună) pentru îmbogăţirea vocabularului şi ne cerem scuze pentru nota peiorativă care va urma, dar nu există un termen mai bun pentru a descrie modul în care este guvernată ţara. USL conduce România „la mişto”.
Am trecut zilele trecute prin Târgu Jiu. Dacă ar fi ascultat vorbele lui Brâncuşi – „Voi nici nu ştiţi ce vă las eu vouă aici” – poate că lucrurile s-ar fi shimbat. Dar, NU, nu le pasă. În afară de câteva semne scrise într-o engleză timidă, există foarte puţine inidcaţii că te afli în prezenţa unei capodopere. Pare că autorităţile sunt mai degrabă iritate de prezenţa lui Brâncuşi. Acelaşi oraş prăfuit, congestionat şi prost administrat pe care îl ştiam dinainte de ’89 şi, probabil, unele din cele mai proaste drumuri din ţară. Şi, să nu uităm, este oraşul în care candidează constant prim-minstrul României, Victor Ponta. Murdar, înghesuit şi fără nicio altă speranţă decât cei plecaţi „afară” să facă bani. Singurii care par să prospere sunt sindcaliştii lui Marin Condescu, deşi şi între ei există conflicte ca între mafioţi, punctate cu „dezvăluiri incendiare” în presa locală despre procurori şi judecători afiliaţi unui clan sau altuia.Târgu Jiu este metafora perfectă a guvernării la mişto: Totul pentru imaginea şi procentele guvernanţilor, nimic pentru cei guvernaţi, care nu sunt buni decât pentru a furniza voturi. Miştocraţia nu se reduce doar la Târgu Jiul lui Ponta, se poate vedea cu ochiul liber şi la Alexandria lui Liviu Dragnea sau Constanţa lui Mazăre sau Bucureştiul lui Oprescu. O excepţie o constituie Sibiul lui Johannis, care arată superb, dar dacă te uiţi în ungurime, la localităţile secuieşti, îţi vine să spui că Ţinutul Secuiesc este guvernat mai prost de UDMR decât restul ţării, pentru că UDMR, dedată la avantajele şi beneficiile ce vin de la Bucureşti, a cam început să guverneze la mişto. Comparaţi cu Clujul mult hulitului Boc sau cu Braşovul lui Scripcaru, care nu sunt lipsiţi de pete, dar măcar nu îşi bat joc de mandat. La PDL sau la USL, Reşiţa lui Sorin Frunzăverde stagnează, iar sub USL, probabil pentru prima oară în istoria ei post-revolţionară, Timişoara dă înapoi. Nu mai vorbim de Moldova, care nu este rivalizată, probabil, decât de sudul Munteniei în ceea ce priveşte extorcarea de voturi şi de bani în folosul elitei flate la putere şi a guvernării la mişto. Integral in Romania Libera
Curentul. Retrageri. Tia Serbanescu
Proaspăt instalată la Ministerul Transporturilor, dna Ramona Mănescu a mărturisit cu sinceritate dezarmantă că n-a mai mers cu trenul de zece ani iar cu metroul n-a mai mers din studenție. Normal, în ultimii a mers cu avionul (la Bruxelles) și cu partidul – cel mai rapid mijloc de locomoție din România. Și de-acum va avea parte de avion căci dl. Ponta a anunțat că va cumpăra o aeronavă oficială „pentru președinte, premier, președinții Camerelor, miniștri”.
Firește, pe rând, nu toți deodată. Asta înseamnă că i-ar veni și dlui Băsescu rândul o dată la douăzeci de zboruri. În fine, să vedem cine zboară mai repede. Întâlnindu-se și cu corpul diplomatic, premierul a anunțat că va restabili cele 250 de pensii scăzute (de recalcularea Boc) la nivelul anterior „după modelul pensiilor militare” – unde doar 10% simțiseră diminuarea căci restul fuseseră mărite zdravăn chiar de dl. Boc.
Dl. Ponta a dat astfel satisfacție câtorva sute de pensionari speciali (care oricum n-o duceau rău) periclitând sistemul de pensii care, potrivit specialiștilor, în 20 de ani se va prăbuși. Asta dacă nu-l bagă dl. Ponta în insolvență mai repede. Și ajutoarele de stat pentru IMM-uri (o idee bună!) din programul „minimus” au fost din păcate dirijate tot către firme speciale. Deschis la 8,30 programul online s-a blocat devenind inaccesibil pentru ca după cinci minute să anunțe epuizarea înscrierilor. Integral in Curentul
Revista 22. Ce fel de stângă avem? Andrei Cornea
Realitatea românească este aceea a unui sistem neofeudal, cârpit superficial cu ideologie de stânga şi capitalism.
Simplificând mult prin eliminarea nuanţelor, există două feluri de stângă politică: cea dintâi, numită de obicei în Europa social-democraţie, în SUA – liberalism, în Marea Britanie – „New Labour“, recunoaşte fără rezerve valoarea libertăţii şi, sub raport economic, crede în principiul solidarităţii: cei avuţi trebuie să contribuie la binele general mai mult decât ceilalţi; de aici sistemul de impozitare diferenţiat care, sub o formă sau alta, taxează veniturile mari. Din punct de vedere etic, această stângă ar putea fi apărată pe acest principiu, dar e o întreagă discuţie dacă poate fi apărată şi din punct de vedere economic. Cealaltă stângă – odinioară numită comunistă, azi mai prudentă cu denumirile, dar cu prezenţă în unele partide socialiste din Europa – nu e entuziasmată de libertate, deşi nu recunoaşte aceasta şi păstrează o suspiciune fundamentală, mai mult sau mai puţin radicală, faţă de proprietate – orice proprietate, fie ea mare sau mai mică. Pentru „cealaltă stângă“, simplul fapt de a fi proprietar e suspect: dar, atunci când proprietarul are şi un profit de pe urma proprietăţii, suspiciunea şi ostilitatea – care sunt principiale, şi nu circumstanţiale – se traduc imediat în politici de „corectare“, dacă, bineînţeles, „cealaltă stângă“ se află la putere într-un stat. De data aceasta nu numai politica economică este foarte problematică, dar şi legitimitatea sa etică, în măsura în care am putea vorbi despre o îngrădire de principiu a dreptului de proprietate, îngrădire greu de justificat prin principiul solidarităţii.
Se pune întrebarea ce fel de stângă avem în prezent la conducerea României: o stângă social-democrată, aşa cum pretind oficial PSD şi premierul Victor Ponta, sau „cealaltă stângă“ cu rădăcini comuniste? Integral in Revista 22.
Dilema Veche. Un fragment de istorie. Andrei Pleşu
Acum ceva timp, domnul Radu Cosaşu mi-a dăruit o tăietură de ziar vechi, în care era preluat scurtul discurs pe care l-am rostit pe data de 11 mai 1990, dinaintea „parlamentului“ de atunci (CPUN: Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională). Instituţia urma să-şi încheie mandatul, în urma alegerilor, şi, inevitabil, s-a organizat o „sesiune festivă“, plină de „discursuri de adio“. De unde, vreme de cinci luni, atmosfera plenarelor fusese destul de agitată, tonul a devenit, brusc, conciliant, dacă nu chiar „frăţesc“. Uitasem de „contribuţia“ mea şi m-a amuzat să o regăsesc, prin grija prietenească a dlui Cosaşu. Recitită după 23 de ani, cuvîntarea de mai jos e, poate, pentru cei cu gustul istoriei, un document util: un amestec de naivitate şi patos „revoluţionar“, dar şi un rapid portret de epocă, în care se disting trăsături pe care scena publică autohtonă nu le-a depăşit încă. Îl ofer, pentru arhivă, şi cititorului de azi:
Doamnelor şi domnilor,
Cu cîteva excepţii, discursurile din seara aceasta au devenit tot mai „înţelepte“, mai festive şi mai sentimentale. S-ar zice că am traversat, în aceste cinci luni, un adevărat paradis. E un semn că sîntem, definitiv, un popor cumsecade…Integral in Dilema Veche
Contributors. Tipa respectivă left the company. Florentin Tuca
Relativ recent, am rugat un mai tânăr amic să mă ajute, pe ultima sută de metri, cu două bilete la o semifinală de Wimbledon (misiune imposibilă, ştiu…). Apelul meu era motivat de faptul că el mă mai salvase cândva, tot pentru un meci de tenis care se juca cu casa închisă, cu o invitaţie din partea sponsorului principal al turneului. Provocat de o asemenea jalbă, junele camarad, un artist extraordinar de talentat, inimos şi simpatic, mi-a promis că se va ocupa, dar s-a arătat cam sceptic. Era, într-adevăr, încercarea mării cu degetul. Ca dovadă, demersul lui a eşuat. Dar nu acest eşec este pretextul prezentei intervenţii, ci savurosul oftat cu care jovialul meu tovarăş îşi scuza ghinionul: „Today sper after lunch să primesc un răspuns from Lacoste. Rolex no way că tipa respectivă left the company. Revin.”
Este mesajul (sută la sută autentic, salvat la „memorabile”) de care mi-am amintit zilele trecute, cu prilejul unei aprinse polemici într-un grup de prieteni, dispută care a plecat de la îndemnul cuiva de a „gugăli” după nu mai ţin minte care informaţie (sau „gugălui”, în ambele variante cu accent pe „i”, dar nu-mi amintesc varianta…corectă). Crâcneala mea împotriva unui asemenea (astăzi) simpatic barbarism a fost imediat taxată de tabăra adversă, încropită ad-hoc şi majoritară, ca fiind „conservatoare”, „puristă” şi chiar „făţarnică”. Îmbrăţişând pătimaş adevărul că limba este „un organism viu” şi certitudinea că „engleza a câştigat războiul cu franceza şi s-a impus ca supremaţie mondială”, combatanţii echipei adverse şi-au etalat cu fervoare incontestabilele premise: limba a evoluat şi se va transforma mereu; importurile de cuvinte şi expresii nu-s o noutate; neologismele aduc întotdeauna un aer de prospeţime şi savoare; până să fie confirmată de academicieni, utilitatea unui împrumut lexical sau a unui transfer definitiv rămâne să fie validată tocmai de utilizatorii limbii; şi, în definitiv, limba nu poate şi nu trebuie să opună rezistenţă globalizării. Dezbaterea a fost captivantă, iar argumentele şi contraargumentele, extrem de interesante. Le evoc nu ca finale concluzii scrise în contra amicilor mei, ci pentru a încerca să transfer această polemică în spaţiul public sau, dacă provocarea nu ţine, să cer măcar intervenţia unui lingvist care să ne ajute în dezlegarea misterioasei enigme romgleze (ce-ar zice oare doamna profesor Rodica Zafiu?…). Integral aduce Contributors.
HotNews. Cateva impresii dintr-o vizita ciudata. Traian Basescu in Slovacia. Dan Tapalaga
Cand presedintele Traian Basescu decola din Bucuresti spre Bratislava cu mica aeronava inchiriata de la Tarom, unul din suporterii sai din PDL scria pe blog ca “traieste a doua tinerete politica” comentand astfel ultima sa iesire publica in care a desfiintat guvernul. Asta o fi imaginea la intern, dar cand pleaca afara atmosfera se cam schimba. Saracia din visteria prezidentiala pare sa mai taie din acest elan tineresc. Cu o zi inainte anuntase ca nu mai pleaca in septembrie peste ocean la o adunare ONU din lipsa banilor. Cei din Administratia Prezidentiala se jura ca asta-i adevarul gol- golut. Guvernul a sarit Presedintia la ultima rectificare. Criza financiara de la Cotroceni ar fi fost ridicata inclusiv intr-un CSAT.
Degeaba traiesti a doua tinerete catre finalul celui de-al doilea mandat daca adversarii te lasa lefter. Calculezi meschin cat te costa fiecare deplasare in afara tarii si te bucuri nespus ca drumurile la Bruxelles, de pilda, le deconteaza Comisia Europeana. E sub demnitatea unui stat sa-si trateze presedintele asa si nici un conflict politic intern nu justifica masuri care pun Romania in situatii stanjenitoare.
Din saracie, poate, vin si ideile mai putin inspirate. N-ai cum sa refuzi, desigur, invitatia de a vizita Slovacia pentru a marca un moment important din istoria acestei tari – eliberarea de sub fascism – mai ales cand acolo si-au lasat oasele peste 11.000 de romani. Insa risti cand, pe fondul tensionarii relatiilor cu Budapesta, mergi la Bratislava pentru a-i certa, voalat, pe unguri. A te insoti cu Slovacia pe tema drepturilor minoritatilor nationale este iarasi o idee cel putin nefericita. Integral La Hotnews
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata si o zi excelenta ! 😀
Buna Ziggy,
sa speram 🙂
“buna dimineata si o zi excelenta ! :D”
Probabil ca nu ai citit inca primul articol recomandat http://www.revista22.ro/ntoarcerea-romniei-la-banalitate-30364.html pe mine m-a cam bagat in depresie.
Buna dimineata. 🙂
Buna mac,
sper sa nu-ti stric duminica de loc citind articolul de dupa amiaza, e si mai pesimist 🙂
salut , nu trebuie sa vina Tom Gallagher sa-mi spuna ca Ro s-a intors la banalitate – poate nici nu a iesit vreodata din banalitate 😉 . dar aici are dreptate : “Dacă milioane de români continuă să se comporte ca o mulţime furioasă şi confuză, şi nu ca un popor cu standarde şi aspiraţii, probabil e doar o chestiune de timp până ce vor obţine conducători mult mai răi decât cei actuali, pe măsura aspiraţiilor lor mărunte.” . in rest .. nu te lasa incoltit de depresie ca asta si vor politrucii din Ro – un popor depresiv si resemnat. a fi deschis si a te bucura de viata , de natura si de prieteni e una din armele cu care poti sfida gasca politrucilor care se cred stapani de drept ai Ro. enjoy 😛
Buna dimineata,
Televiziunile romanesti au in fiecare zi un “os de ros”. Zilele trecute, inmormantarea regala, incoronarea, “intronizarea” (deocamdata doar sperata) a lui Cacarau, sedintele pe vaporas.
Azi, alt subiect normal transformat intr-o salva de comentarii mizerabile de catre unii asa- zis jurnalisti:
a nascut Elena Basescu o fetita (sa-i traiasca). Ei , de aici, barfe nerusinate cum n-am mai auzit (a excelat Romania tv a lui Ghita).
Atat de jos a ajuns jurnalistica romaneasca, mai ales cea de tv, incat te astepti sa se inece in noroiul in care se scalda.
Imi pare rau ,dar nu mi-am putut stapani revolta fata de modul cum e tratat un eveniment frumos in viata unui om, oricare ar fi el. Intratat de departe a ajuns ura in societatea romaneasca, incat ar fi in stare sa o reverse si asupra unui nou nascut.
Salut cedric,
din nefericire si respectiva isi are portia ei de vina. A reusit sa fac dintr-un lucru normal si frumos un circ si din nefericire daca ai sa urmresti comunicarea ei pe twitter ai sa intelegi la ce ma refer 🙁
Buna ziua 🙂
Ati aflat? “It’s a boy!!!” 😀 😀 😀
Elena Băsescu, fiica președintelui, a născut, sâmbătă noapte, o fetiță.
Buna Gino 🙂
sun coplesit – are Romania viitor! Cam mititica 2,7 e prea putin pentru o personalitate istorica in devenire 😆
Sa traiasca si sa creasca mare, asta doresc tuturor copiilor, restul mai vedem 🙂 .
Doame Ajuta! Sanatate si noroc fetitei si mamei 🙂
Buna dimineata,
ca s-a intrat intr-o stare de blazare este vizibil, ca suntem o natie de frustrati s-a vazut/se vede in fiecare moment. Ca suntem intr-o confuzie totala ca natie…….avem exemplul perfect, actualul Parlament si nu numai, fauna alesa la primarii/CJ.
Din nefericire nu stiu ce ne mai poate salva 🙁
dreapta, daca e dreapta, si deocamdata nu e.
Buna mar,
norocul pe care l-a avut natia asta din totdeauna!
+ civilizatiile extraterestre care ne viziteaza noaptea :))) 😛
Victor Ponta Sluga RMGC omul cu doua fete , fara caracter mincinos de liga campionilor
Daciana Sarbu legata cu lanturile pentru Rosia Montana!
Intrebare repoporter – Sustineti in conditiile date Rosia Montana-
Raspuns V.V.P- Nu categoric nu pentru ca acolo nu se face o investitie cu locuri de munca acolo se face o afacere cu actiuni in care castiga catva politiceieni in frunte cu domnul Traian Basescu .Or eu vreau ca orice investitie sa se faca pentru Romani si nu pentru un politician care sepregateste sa iasa la pensie cu cat mai multi bani de la o firma canadiana, care creaza poate veni o catastrofa catastrofa ecologica ca la Baia Mare si dispare
“Ponta, printre nenumărate alte calități, e și un tip foarte curajos. Cum se duce în vizită prin țară și îl ia vreun baron local la scuturat, cum îi face cadou o regiune. S-a dus în Moldova, a anunțat că susține microregiunea Bucovina. La Constanța, unde e acum, vrea să facă regiunea Dobrogea. Pentru că Johannis nu se înțelege cu Căncescu (ambii fiind peneliști) desface regiunea Centru în două, Brașov și Sibiu. Lui Dragnea i-a dat deja, la Alexandria, poliția rutieră și direcția antifraudă a ANAF. Vă spun, baronii vor face România nu stat federal, ci o uniune de teritorii banditești, tip Transnistria, iar Tokes va parea un moderat naiv.” — Mircea Marian
http://www.youtube.com/watch?v=IPcOnjVv7Yg
scuze ca nu ma uit, da’ am ajuns sa ma manince pielea cind doar il vad, pe cuvint ca n-am nervi sa-i mai si aud ineptiile si tromboanele
Salutare! 🙂
S-a dus pe apa sambetii discursului de “viitor presedinte” al Paitei, luni nu va scrie nimeni despre el.
Basescu l-a rupt in stil mare: a complotat cu fiica-sa pentru ca aceasta sa nasca prematur si sa ii fure momentul lui Antonescu cu ajutorul micutei Sofia Raisa 😆
Sa fie sanatoase si mama si fetita! De acuma, cu femeile din familie ocupate cu nepotica, Basescu isi va face, in sfarsit, de cap
Nu cred, am impresia ca va fi ‘acaparat’ de cea mica. L-am vazut pozat cu ea in brate, era transfigurat si a zis ca “a fost inobilat cu titlul de bunic”!
Cat despre Antonescu, cine ar putea extrage ceva cat de cat interesant din ceea ce a insailat ieri?
Nici nu stiu de ce s-au adunat. Am avzut un tanar (USList) care zicea ca discursul l-a plictisit!
Sofia Raisa? serios?
Nu cred nici mort!
O s-o dea la o școală particulară și n-o să beneficieze de umilința administrată de colegi ca în școlile de stat pentru numele acesta 🙂
Postare noua – Românii, din minciună în minciună, după 150 de ani de minciună