Serată grecească cu cu Solon, Nana Mouskouri şi Glykeria
12/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Ceva de servit
Saganaki
Saganaki si este un aperitiv grecesc foarte indragit. Traditional se serveste cu un shot de ouzo (sau mai multe) daca nu sunteti la volan.
Ingrediente
- branza maturata (kefalograviera – branza greceasca maturata, excelenta la prajit sau la razuit)
- faina
- oregano si lamaie pentru servi
Preparare
- Taiati branza in felii groase de 1 cm. Treceti feliile prin faina pe toate partile si apoi scuturati excesul de faina.
- Incingeti intr-o tigaie antiaderenta putin ulei, doar cat sa se unga usor (ca la omleta).
- Prajiti bucatile de branza pe ambele parti pana se rumenesc usor.
- Scoateti branza pe servetele de bucatarie, sa se absoarba de grasime.
- Serviti imediat bucatile fierbinti de branza presarate cu oregano si stropite cu suc de lamaie. Alaturi puteti pregati o salata greceasca (fara feta).
Smochine umplute in sos sherry
Reteta originala este cu lichior Koum Quat de Corfu, nici o sansa sa-l gasesti in Romania, deci ne folosim de sherry, visinata sau afinata, existente la casa omului.
Ingrediente
- 200 gr smochine uscate (cca 16 smochine)
- 120 ml sherry dulce (sau alternativele mentionate mai sus)
- 250 ml apa
- 3 linguri zahar
- 2 prize scortisoara macinata
- 16 migdale (fara coaja)
- 15 gr ciocolata neagra
- 4 linguri cu varf branza moale si cremoasa (un fel de urda cca 250 gr)
Preparare
- Se pun la fiert smochinele cu sherry, apa, zaharul si scortisoara. Se fierb la foc mic 10 minute.
- Se scot smochinele cu o paleta cu gauri din sirop. Siropul se fierbe la foc mare inca 2 minute, ca sa se reduca putin. Se pun smochinele inapoi in sirop. Se acopera cu capac si se lasa sa stea minim 2 ore (dar pot fi pastrate si peste noapte la frigider).
- Taiati ciocolata bucatele.
- Cand doriti sa le serviti, faceti o incizie in varful smochinelor si introduceti pe acolo cate o migdala si o bucatica de ciocolata.
- Dati smochinele la cuptor, la 170C, pentru 5 minute, pana ciocolata se topeste.
- Puneti cate o lingura de ricotta pe 4 farfurii adanci. Turnati sirop in jurul branzei. Asezati cate 4 smochine umplute in jur. Pudrati ricotta cu putina scortisoara sau cacao.
Solon
Daca maine ar fi fost alegeri, eu l-as vota pe Solon. Din nefericire, eu nu pot sa-l aleg si el nu poate candida. In primul rand nu este cetatean român, in al doilea rand e putin mort de vreo 2600 de ani.
Solon a fost in primul rand negustor si poet, om de stat atenian si un mare legiuitor. Solon a devenit in viata si in special dupa moarte o legenda, care nu va fi uitata niciodata. Solon a fost un om bogat, nascut intre 640/638 î.Hr intr-o familie nobila dar scapatata; reuseste sa refaca averea familiei cu ajutorul talentelor negustoresti, ocupandu-se cu comertul maritim. Putem afirma ca Solon, intr-un fel, a fost…marinar, el totusi poate fi afiliat si unui “grup de interese”, adica cei care erau interesati de anumite facilitati in comertul cu care se ocupa. Solon facea comert cu vestita si bogata Megara, care aparţinuse Atenei, dar care a fost cucerită de Salamina (Salamis), vestita mai tarziu pentru marele succes pe care l-au avut grecii in lupta navala cu perşii in aceasta localitate. Pierzand piata din Megara, Solon se intoarce la Atena (590 î.Hr), intra in politica si cu o platforma populista si nationalista, reuseste sa devina popular si este ales arhon (sau arhonte) in 594 sau 593 î.Hr.
Legislatia Solonica este antiteza tampeniei contemporane, in care producatorii de nimic si profitorii prin statutul “special” dicteaza celor care contribuie, produc si muncesc cu adevarat, de catre cine si cum sunt guvernati. Solon reprezinta nobletea spiritului uman, dreptatea si spiritul de echitate sociala necesara unei societati care doreste sa progreseze. Pentru interesati, aici.
Nana Mouskouri şi Glykeria
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mRpMCG5Wjck]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rRObMxvb1hc&feature=related]
Retete grecesti e-(incercate si valabile) pe e-retete.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
masa greceasca fara tzatziki?
si fara zorba?!!!
macar agapi mu
http://www.youtube.com/watch?v=_WzETf5ImfQ
s originalul cu theodorakis/daca nu intelegeti textul in greaca,nici o problema,e subtitrat in olandeza
https://www.youtube.com/watch?v=m_cueEmz-n4
Salutare tuturor. Suspectez ca asta-i produsul original.
http://www.thewhiskyexchange.com/P-9867.aspx
salut,
da sigur! nu l-am gasit la noi!
Kalimera! 🙂
Dupa ani si ani, talentatul Mikis a decriptat, oare, spusele Doamnei Thatcher?
(“The problem with socialism is that eventually you run out of other people’s money [to spend].”:)
http://www.youtube.com/watch?v=36dJma9KDL8
Buna Dimineata 🙂
da, cred ca a inteles!