Rock clasic: Jim Morrison and The Doors
24/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Înființat în 1965, în Los Angeles, California, formația The Doors a devenit in cativa ani una dintre cele mai cunoscute si influente formații de rock din lume. Formația și-a luat numele dupa titlul unei cărți scrise de Aldous Huxley, “The Doors of Perception“, care era la rându-i împrumutat dintr-un vers al artistului și poetului secolului al 18-lea, William Blake.
“The Doors” a devenit unul dintre fenomenele artistice de mare importanță ale sfârșitului anilor 1960. Ray Manzarek, specializat la pian/claviaturi, formase împreună cu cei 2 frați ai săi o trupă numită Rick And The Ravens și căuta un solist și un baterist. A fost imediat impresionat de Morrison după ce l-a ascultat cântând o piesă cu versuri proprii – “Moonlight Drive”. Odată cu el a fost recrutat și bateristul John Densmore și s-au înregistrat 6 piese cu versuri scrise de Jim în această formulă. Nemulțumiți de rezultatul înregistrărilor, frații lui Manzarek au părăsit trupa, fiind amândoi înlocuiți de un prieten al lui John Densmore – chitaristul Robby Krieger.
După ce a fost descoperită de către producătorul David Pollack, formația cânta în cluburi precum London Fog de pe Sunset Strip (zonă recunoscută pentru restaurantele și viața de noapte a părții de vest a orașului Los Angeles) și mai târziu Whisky A Go-Go (se spune că scena rock`n`roll a luat naștere odată cu deschiderea acestui club de noapte). Personajul central și totodată controversat al trupei, Jim Morrison, prin interpretarea excentrică a compoziției intitulate “The End”, în 1966, a făcut ca trupa să fie dată afară din Whisky A Go-Go, patronii interzicându-le să mai cânte acolo. Acest eveniment a atras atenția celor de la Elektra Records, cu care au și semnat un contract, marcând începutul unei colaborări îndelungate și pline de succes cu producătorul Paul Rothchild și inginerul Bruce Botnick.
LP-ul lor de debut care poartă numele formației conține o mare parte dintre piesele lor, inclusiv drama muzicală de 11 minute “The End”. Cu formația aflată în plină formă, de o energie și o ambiție ieșite din comun, înregistrarea albumului a durat doar câteva zile, fiind aproape în întregime cântat live în studio, cu majoritatea pieselor înregistrate din prima interpretare. Morrison și Manzarek au regizat și un film inovativ de promovare a single-ului “Break on Through”, care a reprezentat un moment important în dezvoltarea genului de film numit videoclip muzical.
Lansat în ianuarie 1967, albumul a provocat o adevărată senzație în cercurile muzicale, iar a doua piesă extrasă de pe acesta, “Light My Fire”, a devenit hit, consacrând grupul ca una dintre formațiile americane de succes ale anului 1967.
Cu frumusețe iesita din comun si cu magnetismul prezenței sale scenice, Morrison a ajuns fulgerător unul dintre cele mai mari sex simboluri ale timpurilor lui, deși în scurtă vreme a devenit frustrat de condamnarea sa la statutul de vedetă.
Pentru fanii celor de la „The Doors”, muzica formației conținea versuri încarcate de referințe sociale și politice, compuse de nimeni altul decât de “The Lizard King” – (regele șopârlă), Jim Morrison. Ritmul de jazz al tobelor lui John Densmore, clapele e lui Ray Manzarek, cel care interpreta cu mâna stângă părțile asociate de obicei chitării bas și contribuțiile lui Robby Krieger la chitară în care se regăseau influențe flamenco, indiene, blues și de chitară clasică, se combinau în stilul lor distinctiv.
În 1971, după înregistrarea albumului “L.A. Woman”, Morrison a decis să ia o pauză și s-a mutat împreună cu iubita sa Pamela Courson la Paris. Morrison a murit acolo în circumstanțe misterioase la data de 3 iulie 1971; trupul său a fost găsit în cada apartamentului său. S-a tras concluzia că a murit din cauza unui atac de cord, deși a fost dezvăluit mai tarziu că nu i-a fost efectuată nici o autopsie înainte de a fi îngropat la Cimitirul Père-Lachaise.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VAv6_ZebiN0]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9iSXrZYhJt4]
Bibliografie, note si citate:
Situl oficial al fomatiei
The Doors (2002). The Doors Soundstage Performances (DVD). Toronto / New York: Eagle Vision.
Ruhlmann, William; Unterberger, Richie. “The Doors – Biography”. Allmusic.
WikiCommon (ro, eng)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
the doors … ramane o legenda!
http://www.youtube.com/watch?v=GPlp0E-epdA
Buna seara,
asa este!
Seara buna
Nici scribii nu mai sint ce erau cindva ? Asculta rock. Evident vine sfirsitul lumii . 🙂
buna seara ! play list si multe altele : http://www.last.fm/music/The+Doors/The+Very+Best+of+The+Doors
Bun bun…
http://www.dailymotion.com/video/xvhhoo_the-doors-unknown-soldier-live_music?search_algo=2 😀
Buna Dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 25 august 2013