Opera de sâmbătă: Puccini – Tosca
27/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Ziarul de Duminica |
Giacomo Puccini s-a nascut la 22 decembrie 1858 in orasul Lucca din Italia într-o familie cu tradiții muzicale. Tatăl său, Michele, conducea orchestra orășenească din Lucca, era organist al Domului din localitate și compusese câteva piese muzicale destul de modeste. Michele, tatal viitorului marelui compozitor a decedat cand acesta implinise doar 6 ani. Primele lecții de muzică le primește de la unchiul lui, Fortunato Maggi, care nu îl consideră prea talentat. Continuă studiile cu Carlo Angeloni, avându-l coleg pe viitorul compozitor Alfredo Catalani. Cu Angeloni, Puccini incepe sa creeze compozitii extrem de interesante care prevesteau operele marelui compozitor.
În ziua de 14 ianuarie 1900 se reprezintă în premieră la Teatro Costanzi din Roma opera “Tosca”, în rolul titular soprana româncă Hariclea Darclée. Deja la prima arie a tenorului, Recondita armonia, succesul este asigurat, pentru ca după aria sopranei, Vissi d’arte, publicul să aplaude în picioare.
Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreții români. L-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu pentru premiera mondială a operei Edgar (rolul titular) iar mai târziu pe Hariclea Darclée pentru premiera mondială a operei Tosca (rolul titular). Aceasta din urmă i-a sugerat introducerea unei arii pentru soprană în actul al doilea, astfel născându-se celebra Vissi d’arte.
Creația artistică a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioadă de 40 de ani, din 1884 până în 1924, timp în care a compus 12 opere. Acest număr restrâns dovedește o dată mai mult exigența artistică deosebită a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini încă din timpul vieții sale, dăinuie până în ziua de astăzi și este în continuă creștere.
Tosca
Tosca este o operă în trei acte de Giacomo Puccini. Libretul — Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victor Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.
Actiunea operei incepe intr-o biserica, unde artistul Cavaradossi lucreaza la un portret al Mariei Magdalena, in timp ce viseaza la iubita sa Tosca, o talentata si pasionala cantareata. Deodata apare Angelotti, un prizonier politic evadat, care se ascunde de Scarpia, salbaticul sef al politiei. Cand Tosca ajunge la biserica si aude discutia celor doi, banuieste ca iubitul ei are pe altcineva, dar Cavaradossi ii spune adevarul si se decide sa il ascunda pe Angelotti. Furiosul Scarpia intra in biserica, furios ca l-a pierdut pe Angelotti si dorind sa o cucereasca pe Tosca.
Profitand de ocazie, incearca sa o faca pe geloasa cantareata sa isi tradeze iubitul. Cavaradossi este arestat si torturat indelung, iar Tosca este astfel santajata sa marturiseasca unde se ascunde Angelotti. Artistul este dus spre locul de executie, iar Scarpia ii cere cantaretei sa ii cedeze pentru a-i elibera iubitul. Tosca ii primeste imbratisarea cu o lovitura fatala de cutit. Vesela, se duce sa il elibereze pe Cavaradossi, dar de fapt se duce sa asiste la executia lui. Urmarita de politie, Tosca se arunca de pe un parapet in gol, preferand moartea in locul vietii fara dragoste.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_OIExoUb8jk]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oLP1951ZxIE]
Surse Bibliografice:
Ioana Ștefănescu, O istorie a muzicii universale, Vol.IV, București, 2002
Wikipedia
Artline.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]