Esoterica: Enuma anu enlil
07/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Ziarul de Duminica |
Enuma anu enlil (in limba romana “Cand zeii Anu si Enlil…”) este cel mai vechi text astrologic din toate timpurile, baza tuturor metodelor de prezicere astrologica in lumea occidentala. De prin mileniul 2 (unii zic chiar 3) î.Hr, sistemul babilonian de astrologie a impartit horoscopul in 12 case ceresti, asociind fiecarei case anumite aspecte din viata umana. Astrologia babiloniana are la baza planetele principale care influenteaza pamantul in mod direct: Soarele si Luna, dar si alte cinci planete de a caror existenta erau convinsi: Jupiter, Venus, Saturn, Mercur, Marte. De asemenea, vechii babilonieni asociau aceste sapte planete celor sapte zeitati din panteonul propriu: Marduk, Ishtar, Ninurta (Ninib), Nabu, Nergal, Sin si Shamash, iar modificarile pozitiilor astrelor pe cer erau interpretate drept activitati ale zeitatilor respective.
Anumite secrete ale viitorului, evenimente ce erau pe cale de a se intampla, anumite date despre felul de a fi al unei persoane, toate acestea erau “citite” in functie de miscarile acestor astre si accesibile doar anumitor persoane, considerate “alese”. Preotii erau considerati singurii care aveau acest privilegiu. Ei erau capabili sa interpreteze activitatile zeilor in functie de miscarea planetelor, dandu-si seama de planurile pe care acestia le aveau in legatura cu oamenii.
Acest text interesant pentru lingvisti, astronomi si astrologi a fost descoperit in bilioteca lui Assurbanipal (în asiriană Aššur-bāni-apli 685 – ca. 627 i.Hr.) -probabil unul dintre cei mai cruzi si violenti regi ai antichitatii Mesopotamiene. Fiul marelui rege Essarhadon (în asiriană Aššur-ahhe-iddina) este considerat ultimul mare rege al regatului neo-Asirian. A fost denumit in Biblie Asnappar or Osnapper (Ezra 4:10). Istoricul roman Justinus il denumeste Sardanapalus. Respectivul rege, Aşurbanipal, pe romaneste, a fost extrem de mandru de educatia de scrib pe care a primit-o. Intr-o tableta scrisa probabil de el insusi, declara: “Eu Aşurbanipal din [palatul meu], mi-am insusit intelepciunea lui Nebo, cunoscand cum si ce sa scriu pe aceste tablete, tot eu stiu cum sa rezolv misterele si dificultatile scrisului”. Aşurbanipal a fost unul din putinii regi care putea scrie si citi in Acadiana si Sumeriana (a fost un poliglot) , sustinand ca putea descifra texte de dinaintea potopului. Aşurbanipal a fost matematician si astrolog, compunand cateva tablete care, scrise in numele lui, contineau calcule astologice destul de complicate. In timpul domniei lui au fost adunate la Ninve (capitala lui) zeci de mii de tablete de pe tot teritoriul imperiului Asirian. Printre aceste tablete au fost si tabletele textului Enuma anu enlil, care in traducere romaneasca este incipitul primei tablete care zice: “Cand zeii Anu si Enlil…” Despre biblioteca lui Aşurbanipal puteti citi pe Politeia Word ( veti gasi si alte biblioteci antice minunate).
Textul respectiv a fost scris pe 68 de tablete cuneiforme, care impreuna contin cam 7000 de prevestiri / profeti / metode de a descifra viitorul. Probabil o mica parte din ceea ce a fost la origine. Un fel de text “geopolitic” se afla inscriptionat pe doua tablete din ciclul 23-26, care se ocupa cu aparitiile si pozitionarea soarelui, care dupa cum stiti apartine zeului suprem in toate religiile pagane.
Culegerea denumita Enuma anu enlil a fost probabil editata în forma sa canonică în perioada Kassita (1595-1157 î.Hr.), cu sigurantă provenind dintr-un text mai vechi original din perioada babiloniană veche (1950-1595 î.Hr.). Versiuni ale textelor inclusiv instructiunile de preparare a unui horoscop au continuat sa apara pana în primul mileniu, cea mai recentă copie databila fiind scrisa în 194 î.Hr. Se crede că primele 49 de tablete au fost transmise în India, în secolele IV sau III î.Hr., tabletele finale ocupăndu-se cu astrologia efectiva (prepararea horoscopului individual) bazate pe Enuma anu enlil au existat în India înaintea erei crestine.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Seara buna 🙂
interesant si frumos scris, multumiri!
cu placere mar 🙂