Articole pe subiectul: românii
Câteva cuvinte despre Creştinismul Românesc
21/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
E bine ca de Paşte (cel putin) sa ne amintim sau sa cunoastem cateva date despre traditiile crestine ale romanilor. Probabil ca nu as fi postat acest articol daca nu as fi citit cu stupoare cateva comentarii ale articolului meu publicat pe alt site, comentarii care “invinuiau” ortodoxia de decalajele si mentalitatile romanesti puse pe seama faptului ca romanii sunt […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (7)
24/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Slavonismul cultural (3) Vezi postarile anterioare despre slavonismul cultural (prima si a doua). Prezenţele slavone din Transilvania se limitează doar la mărturii păgâne şi dispar din secolul al X-lea [1], când provincia este reîmpărţită politic între influenţa şi dominaţia maghiară şi cea pecenegă, ambele la fel de necreştine. Aşadar, în urma acestor constatări, bulgarii primului ţarat se exclud ca potenţiali […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (6)
22/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Slavonismul cultural (2) Vezi postarea precedenta. Alte „subtilităţi” au rezultat ulterior, pentru a colora interpretările bazate pe date oricum prea sărace. S-a scris, de pildă, că opţiunea pentru slavonism nu s-a datorat faptului că ne găseam în vecinătatea focarelor care ni-l puteau transmite şi alimenta, ci pentru „largile posibilităţi pe care aderarea la acest rit le-a oferit… pentru a păstra […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (5)
19/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Slavonismul cultural (1) Interpretările de care dispunem astăzi nu sunt nici foarte vechi, nici unanime. Pentru A. D. Xenopol, slavonismul nu se explica decât numai printr-o silnicie a slavilor netoleranţi, faţă de români [1]. După el, majoritatea marilor istorici români au evitat vreun angajament sistematic ori bine argumentat în delicatul subiect. Principalul exeget al interpretărilor laice a fenomenului cultural-religios a […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (4)
16/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Contextul slav al creştinismului românesc Textele de referinţă ale istoriografiei bisericeşti şi laice socotesc că la venirea slavilor, romanicii erau deja creştini [1]. Se afirmă acest lucru pentru a da procesul de „romanizare-încreştinare” drept încheiat. Dar, este destul de limpede că în aceleaşi momente, românizarea nu se finalizase, iar legat de globalitatea sau calitatea creştină a populaţiei nord-dunărene sunt încă […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (3)
14/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Vlahia Mare, Ungro-Vlahia si Călugării Sciţi La sfârşitul primului mileniu d.Hr., teritoriul muntos de la sudul Dunării de Jos mai era numit şi Vlahia Mare, iar cel de la nordul Dunării de Jos a fost numit de către cancelariile bizantine după numele ungurilor (aliaţii bizantini ai timpului) Ungro-Vlahia. Aceste importante probe geografice şi etnografice au fost reflectate în numele primei […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (2)
11/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Evidente arheologice Creştinismul timpuriu este argumentat prin opţiunea indivizilor sau, şi mai precis, prin reflexul podoabelor care le însoţesc portul şi unele obiecte uzuale. Mai departe, nu credem că cineva cu adevărat serios poate să-şi închipuie că o religie se poate întreţine doar prin obiecte de uz personal. Căci, dacă ne-am ascuţi cât de puţin privirea, am vedea cu surprindere […] Continuare…
Începuturile creştinismului românesc (1)
10/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Intre tradiţie si istorie In aceasta serie de articole voi incerca sa reconstruiesc atat cat se poate geneza Creştinismului, care a patruns si s-a dezvoltat pe teritoriul numit astazi România si a fost adoptat de populatia care se va transforma in timp in poporul român. Saracia izvoarelor istorice produce de obicei traditii, care in timp au devenit istorie si care […] Continuare…
O scurtă istorie a Românofobiei (2)
25/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Imperiul rus si inceputurile Rusiei sovietice Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus în 1812 după Tratatul de la Bucureşti. A urmat o scurtă perioadă de autonomie, după care presa şi toate instituţiile şi şcolile moldoveneşti au fost închise şi înlocuite cu altele ruseşti. La sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, Basarabia a fost supusă unui intens proces de […] Continuare…