Articole pe subiectul: Protestantismul germanic
Protestanţii (13) – Protestantismul germanic (4)
20/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Confesiunea de la Augsburg şi începuturile luteranismului politic Principala urmasa a invataturilor lui Martin Luther este Biserica Evanghelica-Lutherana C.A. (C.A de la “Confessio Augustana” adica “Credinta / Confesiunea de la Augsburg”). Bisericile Evanghelice-Luterane, grupate în Federaţia Luterană, sunt Bisericile şi obştile bisericeşti care au acceptat Reforma protestantă şi care urmează, într-o măsură mai mare sau mai mică, teologia lui Martin […] Continuare…
Protestanţii (12) – Protestantismul germanic (3)
14/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Tezele lui Luther Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum Reforma Luterana a fost una dintre cele mai puternice lovituri date oranduirii feudale. Desi tezele lui Luther sunt in primul rand de natura teologica, ele s-au dovedit ulterior de natura sociala si economica, iar treptat de natura politica. Transformarile religioase produse in Europa secolului XVI erau sprijinite si produse de doi poli: […] Continuare…
Protestanţii (11) – Protestantismul germanic (2)
11/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Reforma Luterană Baza reformei germanice este extrem de complexa, asa cum am descris-o partial in articolul anterior. Daca in prima parte am descris structura lumii germanice si am incercat sa descriu problematica socio-economica, in articolul actual am sa incerc sa tratez divergentele doctrinare si acuzele canonice aduse catolicismului de catre “pionierii” protestantismului germanic. Bazele dogmatice ale reformei germanice poti […] Continuare…
Protestanţii (10) – Protestantismul germanic (1)
06/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană In sfarsit am ajuns dupa 10 articole in locul la care de obicei majoritatea naratorilor isi incep dizertatiile legate de Reforma Protestanta. O asemenea metodologie tinde sa lase cititorul nesatisfacut si numai din cauza complexitatii motivelor si fenomenelor mult diferite decat in alte locuri din Europa. Germania secolelor XV – XVI este foarte diferita […] Continuare…