Articole pe subiectul: Protestanţii
Protestanţii (14) – Baptismul (1)
04/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
N.B.Evenimentele din Ucraina au intrerupt acest serial si au impus o alta agenda de subiecte care s-au reflectat in articolele publicate de Politeia. Am hotarat, astazi, cand lucrurile sunt mai clare sa continuam seria despre crestinismul protestant, unde nu am ajuns nici macar la mijlocul seriei, in paralel cu subiectele de pe ordinea de zi politica, am dezvoltat o serie […] Continuare…
Protestanţii (13) – Protestantismul germanic (4)
20/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Confesiunea de la Augsburg şi începuturile luteranismului politic Principala urmasa a invataturilor lui Martin Luther este Biserica Evanghelica-Lutherana C.A. (C.A de la “Confessio Augustana” adica “Credinta / Confesiunea de la Augsburg”). Bisericile Evanghelice-Luterane, grupate în Federaţia Luterană, sunt Bisericile şi obştile bisericeşti care au acceptat Reforma protestantă şi care urmează, într-o măsură mai mare sau mai mică, teologia lui Martin […] Continuare…
Protestanţii (12) – Protestantismul germanic (3)
14/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Tezele lui Luther Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum Reforma Luterana a fost una dintre cele mai puternice lovituri date oranduirii feudale. Desi tezele lui Luther sunt in primul rand de natura teologica, ele s-au dovedit ulterior de natura sociala si economica, iar treptat de natura politica. Transformarile religioase produse in Europa secolului XVI erau sprijinite si produse de doi poli: […] Continuare…
Protestanţii (11) – Protestantismul germanic (2)
11/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Reforma Luterană Baza reformei germanice este extrem de complexa, asa cum am descris-o partial in articolul anterior. Daca in prima parte am descris structura lumii germanice si am incercat sa descriu problematica socio-economica, in articolul actual am sa incerc sa tratez divergentele doctrinare si acuzele canonice aduse catolicismului de catre “pionierii” protestantismului germanic. Bazele dogmatice ale reformei germanice poti […] Continuare…
Protestanţii (10) – Protestantismul germanic (1)
06/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană In sfarsit am ajuns dupa 10 articole in locul la care de obicei majoritatea naratorilor isi incep dizertatiile legate de Reforma Protestanta. O asemenea metodologie tinde sa lase cititorul nesatisfacut si numai din cauza complexitatii motivelor si fenomenelor mult diferite decat in alte locuri din Europa. Germania secolelor XV – XVI este foarte diferita […] Continuare…
Protestanţii (9): Biserica Anglicană – 3 / Puritanii
01/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Nota: Este important ca cititorul sa inteleaga ordinea subiectelor in prezentarea mea. Faptul ca majoritatea vede Protestantismul prin prisma tezelor lui Martin Luther si inceputul Reformei Protestante in Europa Centrala este o greseala, care a devenit cutuma, din nefericire. Reformele religioase din antichitate, sa zicem de la Akhetaten (Akhetaton), prin reforma Deuteronomica a regelui Iosia (Josiah – Yoshiyahu), care conform […] Continuare…
Protestanţii (8): Biserica Anglicană – 2
28/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Prima perioada a framantarilor religioase Dupa moartea Regelui Henric al VIII-lea, este intronat la numai varsta de 9 ani, regele Eduard al VI-lea, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. Eduard al VI-lea a fost primul rege al Angliei crescut si educat conform religiei Anglicane. Din nefericire, regele moare la varsta de 15 ani, numind ca […] Continuare…
Protestanţii (7): Biserica Anglicană – 1
22/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Scurta menţiune a creştinismului insular Crestinismul Anglican – Church of England ( Episcopala in Scotia si Statele Unite) este urmasul catolic al crestinismului englez, la randul lui urmas al crestinismului celtic. Prima mențiune a unui episcop englez datează de la Sinodul de la Arles din 314, la care au participat episcopii de Londra și York. Dupa retragerea legiunilor romane din […] Continuare…
Protestanţii (6): de la Hus la Calvin / Calvin si Reforma Elvetiana
17/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Jean Calvin Jean (John) Calvin, născut Jehan Cauvin s-a nascut în 1509 la Noyon, în Picardia (Franța) devenind un influent teolog, teoretician și pastor al Reformei protestante . El a fost o figură principală în dezvoltarea sistemului reformant al teologiei creștine numita mai târziu Calvinism. Inițial instruit ca intelectual umanist, doctor in drept si avocat pledant, el s-a despartit de […] Continuare…