Articole pe subiectul: O istorie a Japoniei
O Istorie a Japoniei – 7 (final)
26/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
De la Shogunatul Tokugawa la restauratia Meiji În prima parte a secolului al șaptesprezecelea, Shogunatul Tokugawa a bănuit că toți comercianții sau misionarii erau spioni ai puterilor europene. Din această cauză intrarea lor în Japonia a fost controlată cu strictețe din ordinul personal al Shogunului. Un marinar englez pe nume William Adams, călătorind pe un vas olandez, a eșuat pe […] Continuare…
O Istorie a Japoniei – 6
23/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Feudalismul de la Daimyo la Şogun (3/3) Samurai este un termen care a fost folosit pentru a desemna un membru al aparținînd nobilimii militare. Cuvîntul samurai este derivat din verbul japonez saburau (de unde a derivat și numele masculin “Saburo“) însemnînd a servi. Samuraiul era literal servitorul unui nobil. Au existat și femei samurai. În Japonia medievala doar samuraiului îi […] Continuare…
Artizanii tradiţiei japoneze
21/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Demeter Trei denumiri in trei limbi diferite, cu acelasi sens, insa cu conotatii diferite – Gheisha in japoneza, Kisaeng in coreeana si Yueji sau Mingji in chineza. Toate cele trei (patru) denumiri nu sunt sinonime, dar reflecta numele unei profesii artizanale, cu o traditie milenara, traditie care a perpetuat obiceiuri pe care majoritatea occidentalilor nu numai ca nu […] Continuare…
O Istorie a Japoniei – 5
20/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Feudalismul de la Daimyo la Şogun (2/3) Titlul de Şogun / Shogun (de fapt Sei-i-tai shogun, „marele general care subjugă barbarii din est”) ca instituţie guvernamentală, echivalent cu cel de “generalisim”, a fost acordat iniţial de împăratul Go-Toba (1184-1198) şefului clanului Minamoto, Yoritomo, în anul 1192, astfel conferindu-i puterea militară în stat. Japonia a fost cârmuită de shoguni timp de […] Continuare…
Calea ceaiului – chanoyu, chakai şi chaji
16/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter Calea ceaiului sau ceremonia ceaiului (chanoyu sau chado) este in primul rand un ritual care deriva din budismul clasic si pana la urma s-a impamantenit in Budismul Zen practicat in Japonia. Ceaiul detine o valoare sacra intr-un fel asemanator vinului in crestinism. Filozofia Zen considera ca aceasta cale a ceaiului intruneste cele patru elemente necesare spiritului – […] Continuare…
Calea armelor şi ştiința războiului – budo, kendo, kendoka, kenshi
15/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Budo este un termen in limba japoneza compus din doua cuvinte: bu (război) și do (cale sau drum). Parcursul aceastui drum, calea armelor japoneze, este un demers care are doua sensuri distincte, ambele insusite cu ajutorul parcurgerii acestui drum. In primul rand – atingerea si infrangerea dusmanului interior, egoului celui care merge pe aceasta cale (muga-mushin, infrangerea de sine) si […] Continuare…
O Istorie a Japoniei – 4
14/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Feudalismul de la Daimyo la Şogun (1/3) În urma reformei Taika, din anul 645, vechii șefi de clanuri și-au menținut statutul. Reforma Taika a fost înfăptuită în urma distrugerii de către prințul Nakanoe a clanului Saga, care reușise să înlăture pentru scurt timp familia imperială de la conducerea statului. Aristocrații, în afară de lotul personal (shōen) – pe care îl […] Continuare…
Shinto
12/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Magazin Istoric |
Shinto este religia tradițională a Japoniei. Shinto este o religie politeistă, implică venerarea unor zei numiți (kami). Mulți kami sunt divinități locale și pot reprezenta spirite ale unor anumite zone geografice, însă există și unii zei care personifică monumente sau procese naturale majore: de exemplu, Amaterasu, zeița soarelui , sau Muntele Fuji. Shinto este un sistem de credințe animist. Cuvântul […] Continuare…
O Istorie a Japoniei – 3
11/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Perioada statala – Împărații legendari Pe 11 februarie 660 î.Hr., considerată astăzi Ziua Fondării Națiunii Nipone, Jimmu Tenno a fost încoronat ca primul împărat japonez (a domnit pană în anul 585 î.Hr.). Etimologic, cuvântul tenno înseamnă “suveranul ceresc”. Titlul tenno a fost pentru prima oară atribuit conducătorilor japonezi în secolul al VI-lea sau al VII-lea, și a fost folosit de […] Continuare…