Articole pe subiectul: Mocanii
Cum sunt românii altfel ? A şaptea mocănime şi “vatra străromână”
08/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Vatra străromână Parintii istoriografiei romanesti A. D. Xenopol, Nicolae Iorga, Constantin Daicoviciu, Vasile Pârvan, cat si Constantin C. Giurescu sau Florin Constantiniu au considerat intotdeauna ca “vatra străromână”, cum numit-o Iorga, este spaţiul format din trei regiuni: Dacia – actuala Românie, fara Moldova şi Bucovina, Moesia Inferior – Banat, actuala Serbie şi nordul Bulgariei şi Scitia Minor – Dobrogea si […] Continuare…
Cum sunt românii altfel ? Mocanii, Mioriţa, Eliade şi creştinismul cosmic
25/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Astazi voi face o mica pauza pentru a elucida niste subiecte care ma preocupa de mult timp si care au ajuns la momentul unor raspunsuri la unele intrebari care ar trebui sa ne preocupe in afara existentei destul de precare pe care o traim cu totii pe drumul iminent spre furnalul european. Evolutia unui popor este un proces continuu, de […] Continuare…
Cum sunt românii altfel ? Mocanii – veriga lipsă (2)
18/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric |
Mocanii. Ca definitie generala putem sa caracterizam aceasta populatie romaneasca ca populatie la inceputurile ei, semi-migratoare (sec III- V/VI d. Hr.), devenita la inceputul secolului al VI-lea populatie sedentara la indemnul (uneori fortat) al regilor Gepizi care stapaneau primele lor asezari. Bineinteles ca acest “indemn” nu a fost de loc altruist – nu poti lua biruri de la migratori. Cei […] Continuare…