Articole pe subiectul: Manuscrise celebre:
Manuscrise celebre: Evanghelia Sfântului Augustin – (MS. 286)
16/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Nota: Augustin de Canterbury. Prima mențiune a unui episcop englez datează de la Sinodul de la Arles din 314, la care au participat episcopii de Londra și York. Dupa retragerea legiunilor romane din Britania, pe timpul imparatului Constantin al – III-lea (cunoscut si sub numele Constantin al II-lea al Britaniei), crestinismul englez la sud de Zidul Aurelian inceteaza sa existe. […] Continuare…
Manuscrise celebre: Maimonide – Manuscrisul Copenhaga
10/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Manuscrisul Copenhaga (Cod. Heb. 37) este unul dintre cele mai frumoase manuscrise ebraice care au supravietuit vitregiei timpurilor. Rabbi Moshe ben Maimon (sau cu anagrama iniţialelor: RaMBaM) sau Maimonides cum este cunoscut in Occidentul Crestin. Maimonides (n. 1135, Córdoba-Spania – d. 1204, Fustat -Egipt) a fost filosof, medic şi teolog evreu, considerat cel mai important înţelept al Iudaismului din toate […] Continuare…
Manuscrise celebre: Harta lui Piri Reis
22/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Harta “Piri Reis” a fost descoperita la 9 octombrie 1929 de catre filologul si teologulu german Gustav Adolf Deissmann ( 1866-1937 ). Deissmann a fost invitat de Ministerul turc al Educației pentru a inventaria si a publica eventual un Catalog de documente si obiecte ne-islamice care se aflau in biblioteca Palatului Topkapi. La cererea Deissmann de a căuta în palat […] Continuare…
Manuscrise celebre: Codicele Borgia
18/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Stefano Borgia (1731-1804) a fost un Cardinal italian, distins teolog, colectionar de antichitati, istoric si un mare bibliofil. Stefano a facut parte din cunoscuta familie Velletri, inrudita cu o alta cunoscuta familie italiana, Borgia. Educat sub supravegherea atenta a unchiului sau Arhiepiscopul de Fermo, manifesta aptitudini pentru cercetarea istorica si arheologia popoarelor antice. La varsta de numai 21 de ani […] Continuare…
Manuscrise celebre: Tabletele de aur Pyrgiene
07/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Deobicei manuscrisele sunt produse dintr-un material care poate varia de la papirus, pergament, numeroase materii vegetate sau animale si pana la hartie. Tehnica a fost intodeauna inscriptionarea cu ajutorul unor unelte care puteau asterne pe materialul ales cuvintele sau desenele folosindu-se de coloranti sau cerneluri produse in diferite moduri. De astazi voi prezenta cateva manuscrise inscriptionate (scrijelite sau daltuite) pe metale diferite […] Continuare…
Manuscrise celebre: Vienna Dioscurides
03/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Nota: Dioscoride pe numele intreg Pedanius Dioscorides s-a nascut la cca 40 la si a murit probabil in cca 90, a fost un grec latinizat, care a trait la Roma fiind chirurg militar in armata imparatului (pe timpul lui Nero). Fiind in armata imparatului, Dioscoride a avut multe sanse de calatori in Estul imperiului Roman și de a aduna informații […] Continuare…
Manuscrise celebre: Ashkar-Gilson
27/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Manuscrisul Ashkar-Gilson este rezultatul unei descoperiri accidentale, care aduce lumină asupra transmiterii manuscriselor într-una din perioadele cel mai problematice din istoria Bibliei ebraice si implicit al Vechiului Testament crestin. Manuscrisul Ashkar-Gilson este format din doua fragmente diferite care alcătuiesc împreună textul Cântării de Laudă (din Exodul 15), cântată de poporul Israel după eliberarea din sclavia egipteană, când a asistat la […] Continuare…
Manuscrise celebre: Codex Cumanicus
21/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Codex Cumanicus este un codex aflat în Biblioteca Sfântului Marcu, Veneţia. Acest codex este de fapt un manual lingvistic scris pentru a ajuta pe misionarii catolici sa comunice cu Cumanii. Codexul a fost scris probabil in Ungaria si este de fapt un ansamblu compus din diferite documente. Cele mai vechi parti ale codexului isi au originea între anii 1100 -1200. […] Continuare…
Manuscrise celebre: Coranul / Codices Arabici Alhaidary
19/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Carte, Magazin Istoric |
Textul prezentat in articolul de mai jos este cunoscut sub numele Codices Arabici Additamenta and Codices Simonseniani Arabici de Ali Abd Alhussein Alhaidary. Codexul este de origine Persana, textul este scris in caligrafie araba Naskhī, notele marginale sunt in persana in caligrafie Ta’līq. Majoritatea notelor comentatorii sunt Şiite (Persani sunt şiiti), desi in dou pagini vom intalni si comentarii Sunite. […] Continuare…