Articole pe subiectul: Legendele Bucureştilor
Legendele Bucureştilor: duelul G. Em. Lahovari cu Nicolae Filipescu
07/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
In noiembrie 1897, George Em. Lahovari, fratele cunoscutului om politic Alexandru Lahovari, scrie in ziarul conservator “L’Independence Roumaine” cateva articole in care ataca politica lui Nicolae Filipescu si deopotriva ziarul sau “Epoca”, acuzandu-l de duplicitate si de apropiere fata de liberali. Trebuie de mentionat ca ambii erau conservatori. Nicolae Filipescu a fost fiul lui Grigore vornicul domnesc, mama provenind din […] Continuare…
Prostituţia bucureşteană de la Gheorghe Bibescu-Voda şi până la tovarăşele curve ale socialismului ştiinţific
21/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Am scris despre prostitutia interbelica intr-un articol care l-am publicat anul trecut (Bucureştiul interbelic: Sex in the city), citind cateva documente de pe la mijlocul secolului al XIX am gasit niste referinte interesante despre felul in care societatea romaneasca privea prostitutia si aproape am ramas perplex. Atunci oamenii erau mult mai toleranti decat suntem noi astazi. Doi domnitori interesanti a […] Continuare…
Legendele Bucureştilor: Emanuel Mârzaian – spion dublu, triplu sau cvadruplu !
26/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Emanuel Mârzaian cunoscut in istoria Bucurestilor ca Manuc s-a născut în anul 1769 în oraşul Rusciuc (astăzi oraşul Ruse din Bulgaria). Era fiul negustorului de grâne Martiros Mârzaian, originar din satul Karpi din Armenia, regiunea Araratului. Acesta a fost jefuit de averea sa de către persani şi a colindat apoi Turcia, aşezându-se , pe la jumatatea secolului al XVII-lea la […] Continuare…
Legendele Bucureştilor: Mănăstirea Chiajna
23/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Manastirea Chiajna este cladita de Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si terminata de Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Probabil ca inceputul lucrarilor a avut loc in anul 1780 si s-au terminat in anul 1790. Astazi manastirea apartine localitatatii Chiajna, in continuarea cartierului bucurestean Giulesti (Sârbi), pe malul drept al raului Dambovita – o localitate din judetul Ilfov. Numele localitatii se trage de la Doamna […] Continuare…