Articole pe subiectul: Jurnalism
Jurnalismul interbelic (4) – Ziarele etnice
11/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Ziarul de Duminica |
Am hotarat sa scriu despre acest subiect pornind de la o discutie intamplatoare cu un amic, care spunea ca ceea ce se intampla in dreapta romaneasca de astazi este o ţiganie intreaga, omul folosindu-se de termenul – ţiganiada. Adevarat sau nu, lucrurile m-au indreptat spre “luptele de emancipare” ale etniei ţiganeşti (rome) intre cele doua razboaie mondiale, asa cum au […] Continuare…
Jurnalismul interbelic (3) – Ziarul de Provincie
22/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Ziarul de Duminica |
Moldova In perioada interbelica, inre-un oras ca Roman apareau trei saptaminale independente. Daca la format si in exprimare exista diferente intre presa scrisa de astazi si cea interbelica, subiectele din paginile ziarelor de acum 60 de ani sint actuale si astazi. In perioada interbelica, “piata informatiei” din Roman era impartita intre trei saptaminale, “Ritmul vremii”, “Curentul Romanului” si “Ecoul”, toate […] Continuare…
Jurnalismul interbelic (2) – Ziarul „Universul“
17/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare |
Istoria publicaţiei „Universul“ şi, implicit, a palatului care l-a găzduit începând din anii ’30, începe însă cu mai bine de un secol mai devreme, când un jurnalist italian venit în Regat în 1877, în calitate de corespondent de război, decide ulterior să se stabilească în Bucureşti. Sosit în Regat ca ziarist-corespondent de război pentru mai multe cotidiene italiene, Luigi Cazavillan […] Continuare…
Jurnalismul interbelic (1) Şantaje şi dueluri
16/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Ziarul de Duminica |
Ziarele perioadei dintre cele două războaie, însemna preţ scăzut, tiraj mare şi finanţare din reclamă. In aceasta perioada apar marii patroni, directorii de gazete şi marii jurnalişti, ca Stelian Popescu (fondatorul şi conducătorul ziarului „Universul”), Pamfil Şeicaru (fondatorul şi conducătorul ziarului „Curentul”, cu sediul în strada Eforie din Bucureşti), Nichifor Crainic (mentorul revistei „Gândirea”), dr. Ilie Rădulescu (directorul ziarului de […] Continuare…
Jurnalism între secole (XIX – XX)
15/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Ziarul de Duminica |
Cele dintâi publicaţii româneşti au fost “Curierul Românesc” – 1829, “Albina românească” – 1829 si “Gazeta de Transilvania” – 1837. Toate trei au fost ziare care tratau ştiri politice, documente oficiale si veşti despre comerţul local. Se poate vorbi cu adevarat despre o presa romaneasca numai dupa 1848. Din acest an presa devine patriotica si intr-un fel putem vorbi de […] Continuare…