Articole pe subiectul: Iredentism-Scesionism

Europa naţiunilor: (4) câteva concluzii despre pericolul secesionist

În pofida argumentelor în sens contrar, UE este în mod fundamental o uniune a statelor naţionale şi va rămâne aşa până când va exista o modificare radicală a acquis-ului comunitar, care, cel puţin în prezent, nu se întrevede. Cea mai bună dovadă a acestei ipoteze este că, şi după actualizarea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European – singura instituţie ai […] Continuare…

Europa naţiunilor: (3) Catalonia

Catalonia (catalană: Catalunya, spaniolă: Cataluña) este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană si care are statutul de regiune autonomă (Comunidad Autónoma). Acoperă o suprafată de 31.950 km² cu o populatie de 7.5 milioane, si are capitala la Barcelona. Termenul Catalonia este, oricum, câteodată aplicat de catalani, mai ales de cercurile nationaliste, pentru întreaga regine istorică […] Continuare…

Europa naţiunilor: (2) Scoţia

“Devo max” Scotia (Scotland sau Alba în gaelică) este o tară a Regatului Unit, cu capitala la Edinburgh, ocupă treimea nordică a Regatului Unit, având incluse ri 186 de insule. În recensămintele din 2001, populația Scoției număra 5,062,011 de locuitori. Potrivit estimărilor din 2008, acest număr a crescut la 5,168,500, iar asta ar pune Scoția pe locul 112 în topul […] Continuare…

Europa naţiunilor: (1) Cehoslovacia şi Belgia

Cehia si Slovacia Cehoslovacia a existat din 1918 până la 31 decembrie 1992. La 1 ianuarie 1993, conform unei decizii politice anterioare a Parlamentului Cehoslovaciei a fost împărtită în Republica Cehă si Slovacia, conform unui proces politic pasnic cunoscut sub numele elegant de Divortul de Catifea. Cetatenii Cehoslovaciei nu au fost cu toţii mulţumiţi de această dezvoltare politica, ci chiar […] Continuare…