Articole pe subiectul: ECHELON
Nimic nou – înainte de PRISM a fost ECHELON
29/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, International, Magazin Politic |
Moto: Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare” (Ecc. Cap. 1:9) Cred ca politica internationala (ca cea nationala dealtfel) poate fi caracterizata cu un singur cuvant – ipocrizie. Daca cineva o sa incerce sa ma convinga ca lumea de astazi l-a asteptat […] Continuare…
Moto: Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare” (Ecc. Cap. 1:9)
Cred ca politica internationala (ca cea nationala dealtfel) poate fi caracterizata cu un singur cuvant – ipocrizie. Daca cineva o sa incerce sa ma convinga ca lumea de astazi l-a asteptat pe Eduard Snowden ca sa ne lamureasca faptul ca exista un proiect de monitorizare electronica si spionaj cibernetic numit PRISM care face x,y,z, etc., si ca cei care au conceput acest proiect spioneaza pe toata lumea pur si simplu nu am cum sa-l cred.
Politica actuala joaca exact ca si mass-media, intr-o conexiune care se slujeste reciproc. Bordelul international este spalat sau manjit conform intereselor de casta sau de intentiile pecuniare ale patronilor de presa. Chestia cu libertatea presei si cainele democratiei sunt aiureli servite maselor, care au nevoie sa creada ca totusi jocul are arbitrii. Ei bine nu are! Jurnalistii onesti nu mai traiesc din presa de mult timp, ei s-au retras sau au creat unelte prin care se exprima onest, asa cum pot ei mai bine.
In anul 1988, un jurnalist numit Duncan Campbell, pe care il consider unul din granzii jurnalismului de investigatii (sunt fanul lui absolut), publica un articol in saptamanalul New Statesman sub titlul “Somebody’s listening” (“cineva asculta”). Duncan Campbell a fost primul jurnalist care a vorbit de ECHELON, explicand in mare ce face acest proiect si cui apartine.
Deci, proiectul a fost elaborat conform unui tratat bilateral UK-USA, cand partea britanica includea si Australia, Canada, New Zeelanda. La acest tratat au aderat mai tarziu si alte tari aliate ale Americii. La inceputuri proiectul urma sa culega date din telecomunicatiile Uniunii Sovietice si ale tarilor satelite, sa le inregistreze pe un suport magnetic, sa le descifreze, sa le analizeze si conform necesitatilor impuse de materialul analizat sa le foloseasca operational.
Avand in vedere ca proiectul a fost operational mult inainte de 2001 si promulgarea vestitei legi Patriot Act, pe vremea cand legislatia SUA interzicea guvernului sa spioneze convorbirile telefonice ale cetatenilor tarii, aceasta functie a fost delegata Canadei, in timp ce SUA, in mod reciproc, o face pentru guvernul canadian (simpatic, nu?).
Toate conversatiile (pe toate suporturile existente) erau inregistrate si analizate automat de un sistem computerizat conform unui dictionar care continea la inceput 500 de cuvinte pe la inceputul anilor ‘90 a ajuns la 900 de cuvinte, ca pana la sfarsitul anilor ’90 dictionarul cu pricina sa includa cam 3000 de cuvinte. Procedura algoritmica nu era de loc complicata si metodologia consacrata a fost destul de clara si simpla. Bineinteles tehnologia si suportul tehnic, logistic si profesional au fost foarte elaborate si costisitoare.
Problema proiectului ECHELON si necesitatea unui nou proiect tehnic adaptat la realitatile anilor 2000 a fost tranzitia extrem de rapida de la comunicatii prin sateliti la comunicatii prin fibre optice, care necesita o alta infrastructura, care sa aiba o conexiune la punctele de acces internetice.
Cateva lucruri hilare daca nu ar fi fost triste – primul este raportul Parlamentului European publicat la data de 11 iulie 2001 sub titlul “REPORT on the existence of a global system for the interception of private and commercial communications (ECHELON interception system)”, raport care mentioneaza o mare parte din acuzele aduse astazi, 12 ani mai tarziu. Al doilea este faptul ca si francezii si-au construit un sistem asemanator numit Frenchelon si ca lucrurile sa fie complete apare si un al treilea sistem, de asta data elvetian, numit Onyx – Abhörsystem (Schweizer Satellitenabhörsystem des Nachrichtendienst des Bundes -NDB).
Deci cam asta este pe scurt – in mizeria politica internationala toata lumea spioneaza pe toata lumea si presa pe post de SANEPID descopera “secrete profunde”, total inexistente. Saracul Snowden a tulburat armonia in geopolitica contemporana si opinia publica a fost deturnata de la adevaratele probleme ale lumii.
P.S. Dna Merkel, cum naiba sa nu fiti spionata cand unul dintre punctele de acces ale ECHELON (si dupa acea PRISM) se afla in ograda dumneavoastra – DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange – Frankfurt)
Bibliografie:
In afara linkurilor din material: Bamford, James; The Puzzle Palace, Penguin, 1983; Bamford, James; The Shadow Factory: The Ultra-Secret NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America, Doubleday, 2008.