Articole pe subiectul: Doctrine

Pe drumul spre o alta democraţie

Moto: “Sustinatorii presei libere au avut in vedere numai doua posibilitati, prima ca propaganda ar putea fi adevarata, a doua ca ar putea fi falsa. Ei nu au avut in vedere posibilitatea care de fapt s-a petrecut – dezvoltarea unei industrii mass-media, care produce stiri care nu sunt nici false, dar nici adevarate, ci in general irelevante. Ei nu au […] Continuare…

Revoluţia bunului-simţ

Cateva cuvinte despre bunul-simţ Bunul-simţ nu este numai o construcţie verbală folosită pentru a descrie ceea ce este considerat ca fiind larg acceptat de majoritatea oamenilor, ci si o idee filozofica care a preocupat filozofii antici sau medievali (Aristotel si Avicenna), care au considerat ca bunul-simţ este felul prin care individul, cu ajutorul sensurilor lui, constientizeaza o realitate optimala. In […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (5)

Etapa a noua, o numesc ”solidaritatea oamenilor liberi si / sau capitalismul rational.” Cel putin 60 de milioane de oameni si-au pierdut viata în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldati si cam 35 de milioane de civili. Estimările variază destul de mult. Fortele Aliate au pierdut aproximativ 17 milioane de soldati morti, (din care aproximativ […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (4)

Etapa a opta, o numesc  “prima diluarea a capitalismului” si este reprezentata de un personaj istoric, la fel de iubit si urât in viata, ca si dupa moartea lui.  Personajul este cel de-al treizeci şi doilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Franklin Delano Roosevelt – FDR, varul unui alt mare Presedinte, Theodore Roosevelt – Teddy sau TR. Spre deosebire de Teddy Roosevelt, […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (3)

Etapa a saptea este reprezentata de aparitia comunismului si a fascismului. Revoluţia rusa din februarie 1917 a apărut aproape spontan când populaţia Petrogradului a participat la demonstraţii împotriva regimului ţarist din cauza penuriei de alimente din oraş. Erau de asemenea mari nemulţumiri datorită continuării implicării Rusiei în primul război mondial. Cum protestele creşteau în intensitate, diferiţi politicieni reformatori (atât liberali, […] Continuare…

Capitalism: un drum în 10 etape – (1)

Am sa incerc in aceasta noua serie de articole sa sustin o idee pe care am vehiculat-o acum catva timp, in cateva materiale postate pe blogurile mele si in altele cu care colaborez.  Concluziile le pun la dispozitia cititorilor, in speranta ca vom intelege impreuna timpurile in care traim. Acest demers este unul cu caracter istoric si social mai mult […] Continuare…