Articole pe subiectul: Doctrina
Politica de peşteră şi utilitatea valorilor (3) – interesul national
02/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Romania este probabil una dintre cele mai oropsite tari din lume in ceea ce priveste ponoasele trase din cauza incompetentei si dezinteresul clasei politice autohtone. Nu este o chestie de 10-20 de ani, ci de aproape 100 de ani. Cand Romania a fost condusa de oameni cu ceva sub scufita am reusit sa ne materializam conjuncturile prielnice si sa ne […] Continuare…
Politica de peşteră şi utilitatea valorilor (2) – lumea lui Carp şi lumea lui bleaga
01/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Daca vei intreba orice politician, din orice tara din lume, daca politica necesita practicarea unor valori pentru a promova niste idealuri, vei primi fara indoiala un raspuns afirmativ. Sunt absolut sigur ca sunt politicieni care chiar cred si poate aplica ceea ce cred, majoritatea nici macar nu gandesc in acesta directie. Bineinteles nu se scoala omul dimineata si se intreaba […] Continuare…
Politica de peşteră şi utilitatea valorilor (1) – “hrebenciucul neanderthal”
31/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Exista cel putin 4 sau 5 etimologii acceptate ale termenului “politica”. Personal o prefer pe cea a lui Aristotel, care folosindu-se de ta politikon, s-a referit la “afacerile cetatii”. Nimeni nu poate sa-l contrazica pe Aristotel in aceasta terminologie, chiar daca unii politicieni damboviteni confunda afacerile cetatii cu afacerile personale. De fapt, acesti domni si doamne respecta cel putin jumatatea etimologica […] Continuare…
Dreapta care s-a născut în stânga
10/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Am sustinut intotdeauna ca istoriile cu reconstruirea dreptei romanesti sunt povesti de adormit copiii sau incercari de a “reconstrui” ceva care nu a existat cu adevarat ca forta politica in Romania post-decembrista. O dreapta adevarata trebuie construita din fuzionarea tuturor elementelor autentice de dreapta si nu aliante sau formatiuni de genul PDL – partid condus de oameni ca Blaga, Videanu, […] Continuare…
Platon – Despre democraţie în “Republica”
06/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Republica (Πολιτεία – Politeia), este fara indoiala Magnus Opus a lui Platon. Platon a fost departe de a propovadui democratia, el a vazut posibilitatile unei “tiranii a majoritatii”, subiect preluat mult mai tarziu si de Alexis de Tocqueville (1840 – De la démocratie en Amérique — Democraţia în America – vezi articolul anterior). Republica este o lucrare in formatul unui […] Continuare…
Alexis de Tocqueville: ”Despre democraţie în America”
05/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Alexis Henri Charles de Clérel, viconte de Tocqueville nascut in 1805, a devenit unul din cei mai mari gânditori politici şi sociologi francezi al secolului al XIX-lea. Alexis de Tocqueville sa născut într-o familie aristocratică, nepot al lui Chateaubriand, el este interesat de fenomenul functionari aparatelor administrative ale statului de drept pe care le consideră de importanta primordiala pentru epoca […] Continuare…
Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (3) “modernitatea”
03/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Politic |
Inainte de discuta istoria partizanatului ultimului secol, doresc sa va prezint o teorie politica atribuită filozofului francez Jean-Pierre Faye, teoria potcoavei. “Teoria potcoavei”, destul de contestata in zilele noastre, este insa edificatoare, cel putin figurativ, la unele idei pe care le voi prezenta in acest ultim articol al serialului pe care mi l-am propus. “Teoria potcoavei” sugereaza ca extrema stângă […] Continuare…
Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (2) “revoluţie si evoluţie”
02/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Politic |
Bineinteles, cand vorbim despre o revolutie, discutia se refera la o revolutie politica, care de fapt este o schimbare semnificativă a structurii sociale, cu participarea mai mult sau mai puţin violenta a unor aliante formate din categorii sociale diferite pentru producerea schimbarii dorite. Majoritatea revolutiilor au fost violente pentru ca intotdeauna refractarii la schimbari au detinut forta armata si au […] Continuare…
Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (1)
01/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Politic |
In primul rand, tin sa mentionez ca acest articol nu are nici o legatura cu politica romaneasca. Articolul se ocupa de principii si evolutii istorice si nu reprezinta in nici un fel o experienta analitica ce subliniaza diferentele dintre social-democratia Vranceana de cea de Teleorman sau liberalismul de Bucuresti fata de liberalismul de Iasi. Nu este o analiza a diferentelor […] Continuare…