Articole pe subiectul: Cultura Manuscrisului

Diploma andreană – Andreanum / Goldener Freibrief

Diploma andreană (în latină Andreanum, germană Goldener Freibrief) sau Goldener Freibrief der Siebenbürger Sachsen (Hrisovul de aur al saşilor transilvăneni) a fost un document de concesiune, emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, prin care reconfirma coloniştilor germani o serie de privilegii, care au fost menţinute pe tot parcursul evului mediu, unele chiar pâna în anul 1876. În 1486 diploma a […] Continuare…

Basarab I-ul şi Chronica Hungarorum

Despre Codicologie Codicologia este disciplina istorica care se ocupa cu tehnica de scriere si producere a manuscriselor, urmărind elementele grafice, sistemele de producere a materialelor de tăiere și liniere a filelor, modul de numerotare ale acestora, stilul și ornamentația paginilor iluminate, producerea copertelor si modul in care aceste mansucrise au fost legate si pastrate initial. Ca disciplina codicologia s-a desprins […] Continuare…

Cultura Tiparului – Incunabul (2)

Format si Componente Vezi postarea anterioara. Majoritatea Incunabulelor aveau specificatii stricte, chiar daca forma lor era diferita si specifica locului de imprimare, maestrului tipograf sau textului reprodus. In postarea de astazi ma voi ocupa de cateva componente specifice legate de structura incunabulului. In primii ani, incunabulul nu era decat o reproducere tiparita a manuscrisului; in ultima lui perioada, adica cele […] Continuare…

Cultura Tiparului – Incunabul (1)

O Introducere Vezi postarea anterioara (Cultura Manuscrisului). Incunabul-ul este un exemplar dintr-o carte tipărită, sau oricare alta imprimare (tiparirire), poate fi chiar o singura pagina , care a fost tiparit în primii ani ai introducerii tiparului (exact si numai intre 1455  – 1501).  Primul incunabul recunoscut este Biblia tipărită în jurul anului 1455 de Gutenberg, fiind considerată prima carte tipărită […] Continuare…

Cultura Manuscrisului

Cultura Manuscrisului este perioada marcata de aparitia curentului religios Devotio Moderna (dupa Conciliul Lateran din 1213) si pana pe la vreo suta de ani dupa  dezvoltarea tiparului (1440). Aceasta perioada se caracterizeza prin dezvoltarea a doua meserii care ne insotesc pana in zilele noastre cea de librar si cea de papetar, cu mici modificari, bineinteles. Aceasta perioada este caracterizata de […] Continuare…