Articole pe subiectul: China
Ponta – cel cu fundul în două luntrii
26/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Acum 3-4 saptamani, dl Mihai-Razvan Ungureanu cerea intr-un program de televiziune (cred ca era la Digi24) ca premierul Ponta sa nu repete “fiţa” de la Soci si sa-si anuleze vizita planificata la Moscova. Nu prea am inteles despre ce este vorba pana astazi cand am citit in EVZ citate din blogul dnei Sorina Matei. Citind toata povestea pe blogul dnei […] Continuare…
Clădiri celebre: Gugong – oraşul interzis (3)
14/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter Guoli Gugong – Gradinile Palatului – Zhishan Grădinile găzduite în incinta Muzeului Palatului National sunt plantate si dezvoltate în stilurile compatibile celor din dinastiile Song si Ming si acoperă aproximativ 1,88 hectare (18.800 m2). Gradinile acestea încorporează principiile din domenii diverse – Feng Shui, arhitectura chineză, gestionarea apei, design peisagistic, precum si metafore diverse legate de […] Continuare…
Clădiri celebre: Gugong – oraşul interzis (2)
13/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter Colecţiile Palatului (Bronz, Jad şi Bijuterii) Bronzul deţine un loc important în cultura chineză şi a fost mereu o parte importanta a ceremoniei de stat. Colecţia de bronz a Muzeului Palatului datează din timpul dinastiei Shang. Din cele aproape 10.000 de piese deţinute, aproximativ 1600 sunt obiecte inscriptionate din perioada de pre-Qin (la 221 î.Hr.). […] Continuare…
Clădiri celebre: Gugong – oraşul interzis (1)
12/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Oraşul Interzis a fost denumirea Palatului Imperial Chinezesc in perioada cuprinsa intre dinastia Ming (incepe in 1368) şi sfârşitul dinastiei Qing (se termin in 1912). Acest palat este situat în mijlocul orasului Beijing şi găzduieşte acum un muzeu denumit Muzeul Palatului. Timp de aproape 500 de ani monumentalul edificiu a servit drept palatul împăraţilor Chinei şi familiile lor precum şi […] Continuare…
Drumul Mătăsii de la Vest la Est si înapoi (2) – Raspandirea ideilor
10/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Artera religioasa Vest-Est Cele trei mari religii ale umanitati au facut drumul del la Vest la Est pe acest drum al mătăsii. Budismul, o religie străină Chinei, s-a răspândit aici din India şi a pătruns în Asia Centrală prin intermediul călugărilor care s-au aventurat şi au format temple şi comunităţi în noile ţinuturi descoperite cu ajutorul caravanelor de neguţători. Budismul […] Continuare…
Mic îndreptar geopolitic: China – interese geopolitice
07/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, Ziarul de Duminica |
China si celelalte puteri ale lumii Indiferent de cum si cand se va rezolva criza actuala, majoritatea analistilor geopoliticii mondiale sunt de parere ca gigantul galben chinez s-a trezit si isi va ocupa locul in economia si politica mondiala. Situatia actuala chiar impune o intrebare aproape iminenta- care vor fi aliantele care se vor crea dupa aceasta criza, sau […] Continuare…
Mic îndreptar geopolitic: China – noul lider al statului cifrelor gigantice
03/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Xi Jinping Vezi prima parte – “Mic îndreptar geopolitic: China – modelul comunismului confucianist”. Evenimentul politic major al anului 2012 in China a fost fara indoiala transferul de putere, care a trecut de la preşedintele Hu Jintao la Xi Jinping, în vreme ce Li Kegiang a preluat postul de premier de la, Wen Jiabao. Xi Jinping, fiul unui fost activist comunist, […] Continuare…
Civilizaţii: Mongolii (2) Ogedei, Batu, Timur Lenk si Kublai
30/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Ogedei si Batu După moartea lui Ginghis (în 1223, la Karakorum), fiul acestuia Ogedei-Khagan, devine Mare Han (1186–1241) continuă cuceririle: în 1230 o armată de 50.000 mongoli şi 70.000 turci cucereşte Regatul bulgar (situat pe Volga), în 1237 atacă pe cumanii de pe Volga şi Don, apoi cade Moscova, iar în decembrie 1242 generalul Batu ocupă Kievul. În continuare, Batu […] Continuare…
Mic îndreptar geopolitic: China – modelul comunismului confucianist
29/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Cultura politică în Orientul Îndepărtat Mao Zedong a lasat China intr-o mizerie economica si sociala crunta, un fel de Coreea de Nord mai mare si mai sofisticata. Intemeietorul Chinei pe care o cunoastem astazi, o super-putere economica, batranul intelept Deng Xiaoping, a hotarat sa o transforme in ceea ce este acum. Mare om, dar cand a trebuit sa ia o […] Continuare…