Articole pe subiectul: Cartile Interzise
Cărţile Interzise (14): Viața lui Adam și Eva
15/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare |
“Viața lui Adam și Eva” este o apocrifa a Vechiului Testament, probabil foarte veche si probabil bazata pe cateva fragmente care au fost excluse de redactorii Vechiului Testament (vezi “Ipoteza Documentara”). Textul acestor fragmente a fost semnalat in secolul al XIX-lea de unul dintre cei mai mari savanti biblici ai perioadei, Constantin von Tischendorf. Din cauza greselii unui copist, von […] Continuare…
Cartile Interzise (12): Cabala (Kabala) timpurie
22/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare, Esoterica |
Cabala (Kabala – Kabbalah) este o ramura a teologiei ebraice de origine medievala, care isi are radacinile in perioada celui de-al doilea templu – cateva sute de ani inaintea lui Cristos si imediat dupa El. Intr-un fel, Cabala este un curent religios “contestatar” strictului legalism al religiei judaice, la fel ca si crestinismul. Adoptarea rapida de catre intelectualitatea renascentista, care […] Continuare…
Cartile Interzise (9) Sefer Yetzirah [Cartea Facerei]
21/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare, Esoterica, Opinii, Ziarul de Duminica |
Sefer Yetzirah (Eng. “Book of Creation”. In romana, traducerea ar fi Cartea Facerei sau a Creatiei). Este titlul celei mai vechi carti iudaice cu continut esoteric-cabalistic. Sefer Yetzirah, impreuna cu literatura denumita Heichalot (Palatele), definesc bazele proto-misticismului iudaic, care va conduce la aparitia Kabbalei (Cabala, Kabbalah). Sefer Yetzirah, atribuita patriarhului Abraham, este descrierea “speculativa” a motivatiei divine in crearea universului. […] Continuare…
Cartile Interzise (8) Index librorum prohibitorum
24/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Opinii |
Interzicerea fatisa a cuvantului scris, insotita de penalitati care puteau duce de multe ori pana la eliminarea fizica a autorilor, apare in occidentul european dupa Conciliul de la Trento (Conciliul Tridentin) cel de-al nouăsprezecelea sinod ecumenic, tinut între 1545 – 1563, pentru clarificarea problemelor apărute odată cu Reforma protestantă. Dupa acest conciliu apar doua liste de lucrari interzise. Prima lista […] Continuare…