Articole pe subiectul: Caragiale

Memoria Politeia – Caragiale despre Eminescu: Ironie

Am decis azi sa aduc la Editorialul de amiaza un articol scris de †Theophyle acum doi ani. El ii venera pe Caragiale si Eminescu, acesti doi mari inaintasi ai nostri care ne-au faurit limba si simtirea corecta, iar azi, de ziua nasterii lui Mihai Eminescu, acest articol este dublu omagial.  *** Nota: Puteti citi articole legate de Eminescu si publicate […] Continuare…

Caragiale despre Eminescu: Ironie

Nota: Puteti citi articole legate de Eminescu si publicate anul trecut – Titu Maiorescu: Eminescu ;  Caragiale: Despre Eminescu – “Două note”  ;  Caragiale: Despre Eminescu – În Nirvana     Ironie de Ion Luca Caragiale În Timpul din 15 iulie 1890; p. 1. În Note şi schiţe, 1892, p. 17, şi Momente, schiţe, amintiri, 1908.   Am cunoscut foarte de-aproape pe […] Continuare…

Însemnătatea presei

Moto: Dedicat tuturor celor ingrijorati de eventalele efecte   negative legate de “libertatea presei romanesti” din cauza Deciziei 62/2007 a CCR si nerespectarea prevederilor respective.  Ion Luca Caragiale – 1902 Adesea ori auzi pe unii sceptici, cari nu cred în nimic, cari nu vor să înţeleagă că omenirea are o menire, susţinându-ţi că invenţia tiparului a dat între altele omului şi mijlocul […] Continuare…

Lăcustele mioritice

În 1904, când a primit o mult aşteptată şi disputată moştenire de la mătuşa sa, Ecaterina Cardini din Şcheii Braşovului (cunoscută ca Momuloaia, după porecla Momolo a soţului ei), căreia afacerile imobiliare îi aduseseră mari averi, Nea Iancu Caragiale a hotarat sa stearga putina si sa se odihneasca putin de de tumultul vietii mioritice. Renunţând la tăcerea ce şi-o impusese […] Continuare…

Caragiale: Despre Eminescu – În Nirvana

În Nirvana de Ion Luca Caragiale În Constituţionalul din 20 iunie 1889, ca editorial, semnat C. În Note şi schiţe, 1892, p. 7. Reprodus în Momente, schiţe, amintiri, 1908. Sînt peste douăzeci de ani de-atunci. Locuiam într-o casă unde trăsese în gazdă un actor, vara director de teatru în provincie. Stagiunea migrării actorilor se sfîrşise: era toamnă, şi aceste păsări […] Continuare…

Caragiale: Despre Eminescu – “Două note”

Cea mai realistă analiză psihologică a lui Eminescu i-o datorăm lui I.L. Caragiale care după moartea poetului a publicat trei scurte articole pe această temă: În Nirvana, Ironie şi Două note. După părerea lui Caragiale trăsătura cea mai caracteristică a lui Eminescu era faptul că „avea un temperament de o excesivă neegalitate”. Viaţa lui Eminescu a fost o continuă oscilare […] Continuare…