Articole pe subiectul: Biblioteci Antice
Cultura Tiparului – Incunabul (2)
07/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Format si Componente Vezi postarea anterioara. Majoritatea Incunabulelor aveau specificatii stricte, chiar daca forma lor era diferita si specifica locului de imprimare, maestrului tipograf sau textului reprodus. In postarea de astazi ma voi ocupa de cateva componente specifice legate de structura incunabulului. In primii ani, incunabulul nu era decat o reproducere tiparita a manuscrisului; in ultima lui perioada, adica cele […] Continuare…
Cultura Tiparului – Incunabul (1)
02/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
O Introducere Vezi postarea anterioara (Cultura Manuscrisului). Incunabul-ul este un exemplar dintr-o carte tipărită, sau oricare alta imprimare (tiparirire), poate fi chiar o singura pagina , care a fost tiparit în primii ani ai introducerii tiparului (exact si numai intre 1455 – 1501). Primul incunabul recunoscut este Biblia tipărită în jurul anului 1455 de Gutenberg, fiind considerată prima carte tipărită […] Continuare…
Cultura Manuscrisului
26/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Cultura Manuscrisului este perioada marcata de aparitia curentului religios Devotio Moderna (dupa Conciliul Lateran din 1213) si pana pe la vreo suta de ani dupa dezvoltarea tiparului (1440). Aceasta perioada se caracterizeza prin dezvoltarea a doua meserii care ne insotesc pana in zilele noastre cea de librar si cea de papetar, cu mici modificari, bineinteles. Aceasta perioada este caracterizata de […] Continuare…
Bibliotecile Antice (8) Biblioteca din Pergamo
26/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Biblioteca din Pergamo (astazi Turcia – Bergama) se afla in orasul antic Pergamum, din regiunea Aeolis in Asia Mica (Anatolia). Intre anii 281-133 î.Hr. , orasul devine capitala Regatului Pergamon, sub conducerea dinastiei Attalide. În Cartea Apocalipsei Sfantului Ioan, orasul este desemnat ca fiind unul dintre cele sapte biserici din Asia. Pergamo a fost si centrul industriei de pergament (vezi […] Continuare…
Bibliotecile Antice (7) Surse, manuscrise şi epigrafie
19/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Despre Surse Surse Primare reprezinta un termen generic care se foloseste in cercetarea multi-disciplinara. In Istoriografie sursa primara este intodeauna sursa originara care sta la baza prezumtiei istorice. Sursa Originara/Primara trebuie intodeauna sa apartina perioadei in discutie fara alteratii de interpretare. In cazul nostru, trebuie sa fie un manuscris sau fragmente din el, identificabil(e) cu perioada istorica a evenimentelor (imposibil) sau […] Continuare…
Bibliotecile Antice (6) Biblioteca din Alexandria – II
18/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Dezvoltarea Bibliotecii – Aristeas a scris aproximativ dupa 100 de ani de la fondarea bibliotecii (vezi postarea antecedenta), inregistrand prima amintire istorica legata de aceasta biblioteca. Nu este clar daca Ptolomey I-ul a “trasat” sarcina lui Demetrius de a aduna carti si suluri din toata lumea cunoscuta, un singur lucru este insa deja un adevar istoric de necontestat – Demetrius […] Continuare…
Bibliotecile Antice (5) Biblioteca din Alexandria – I
16/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Cu trecerea miilor de ani, Biblioteca din Alexandria a devenit o legenda. Stim ca aceasta biblioteca a existat. Stim ca era foarte mare si cuprindea mii de manuscrise, dar nu prea stim cand si cine a construit-o si nici nu prea stim cine a distrus-o. Alternativele nu sunt atat de multe in ceea ce priveste constructia, sunt insa mult mai […] Continuare…
Text: Primul Tratat de Pace documentat din istoria omenirii
13/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Vezi articolul despre Biblioteca din Hatuşa (Hattuša) Actul prezentat mai jos este primul tratat de pace intre doua mari puteri din istoria omenirii, interesant de mentionat ca acest tratat contine toate elementele diplomatiei moderne. Tratatul este cunoscut si ca “Tratatul de la Kadesh” si a fost redactat in ambele limbi si in cuneiformele Hitite si in Heroglifele Egiptene, bineinteles fiecare […] Continuare…
Bibliotecile Antice (4) Biblioteca din Hatuşa (Hattuša)
12/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Hatuşa a fost capitala regatului Hatian si al imperiului Hitit (numele asemanator este absolut intamplator). Doua popoare diferite, care au populat Asia Mica (Anatolia) in mileniile 2 si 3 i.Hr. Despre Hatieni (sau Hati) stim foarte putin, majoritatea lucrurilor stiute sunt din surse Hitite si din texte bilingve, care s-au pastrat in biblioteca din Hatuşa. Cateva lucruri despre Hatieni: ei […] Continuare…