Articole pe subiectul: 2012
The Economist: 2012 – un an istoric
03/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Eveniment, International, Politeia Digest |
Măsurarea semnificatiei unui singur an este dificilă, dar când privesti printr-o prisma politică si economică, 2012 pate fi declarat un an semnificativ. În decembrie, in Japonia, au avut loc alegeri anticipate. Aceastora au urmat schimbarea structurilor de conducere a Partidului Comunist Chinez si alegerile prezidentiale din America. Într-o perioadă de sase săptămâni, conducerea economiilor celor trei, care reprezenta impreuna cam […] Continuare…
2012 spre sfârşit: despre legitimitate şi trădare
31/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Preambul din Djuvara.[…] Societatea românească s-a răsturnat în mod extrem de grav în cei cincizeci de ani de comunism. Şi când zic cincizeci de ani, sunt încă sub adevăr, pentru că regimul lui Iliescu n-a fost decât o prelungire a regimului comunist. Numai suprafaţa s-a schimbat. În comunism s-au întâmplat lucruri grave, iar persecutarea întregului strat de deasupra, nu numai […] Continuare…
Revista Presei 31 decembrie / Sfârşit de an !
31/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de luni, ultima zi a anului 2012. Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea îndeosebi în Transilvania şi Moldova. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane înalte. Temperaturile maxime vor avea valori de la -6 grade în estul Transilvaniei şi nordul […] Continuare…
O istorie a relaţiilor ruso-române (3) Dominaţia politică (sec XVIII- XIX)
31/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, Magazin Istoric |
Inceputul influentei rusesti – Tratatul de la Kuciuk-Kainargi Tratatul de la Kuciuk-Kainargi (Küçük Kaynarca) a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus (Piotr Romianţev) şi Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774. Tratatul era o lovitură extrem de umilitoare primită de Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru şi Bugul […] Continuare…
România şi Europa de 500 de ani
30/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale, Magazin Istoric |
Moto: ,, […] dezvoltarea economică nu este universul aberant al teoriilor şi formulelor magico-matematice, ci o problemă care angajează societăţi complexe, instituţii diverse şi, mai ales, oameni în carne şi oase”. Bogdan Murgescu Ultimele alegeri au demonstrat cu prisosinta ca ceea ce o mica minoritate a electoratului romanesc considera important nu este de loc important pentru o mare majoritate a […] Continuare…
Ziarul de Duminică – 30 decembrie 2012
30/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Opinii, Ziarul de Duminica |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume. Contributors. “Mostenirea nespusa a lui 1989” de Adrian Cioflanca Peisajul dezbaterilor publice de la noi din fiecare decembrie despre revoluția din 1989 este, cel mai adesea, dezolant. Frapează lipsa de noutate a abordărilor și apetitul pentru […] Continuare…
Studiu: Ungaria de la Trianon încoace (şi încolo)
30/12/2012 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
Istoria nu se repeta niciodata, unele fenomene istorice sunt insa repetative din cauza unor reminiscente istorice. Ceea ce se intampla astazi in Ungaria este stringent de interpretat in contextul istoric al anilor ’20 – ’30 ai secolului XX. Noua Constitutie maghiara, care a intrat in functiune la 1 ianuarie 2012 si legislatia care limiteaza drastic libertatea presei si schimbarile in […] Continuare…
O istorie a relaţiilor ruso-române (2) Începuturi
30/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, Magazin Istoric |
Ieremia Movilă (Moghilă) Inceputul influentei politice (nu religioase, care au fost mult mai timpuri) ale statelor slave de la nordul Tarilor Romanesti incepe la mijlocul secolului al XV-lea si ajunge la apogeu la sfarsitul acelui secol prin impunerea familiei Movila (Moghilă), la inceput in Moldova si mai tarziu si in Tara Romaneasca. Ieremia Movilă (Moghilă), a fost domnitor al Moldovei […] Continuare…
Propunere de simplificare a taxarii (PNL-ismul-socialist)
29/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic |
Redactat de @DanSu Simplificarea taxarii a devenit o marota si vad ca fiecare guvern sau partid care detine un program de guvernare (musai pe webul partidului) se apuca sa o simplifice, de nu se mai intelege absolut nimic din ea…. Mecanismul de gandire al decidentilor de la noi este urmatorul: Dau un exemplu utopic pentru ca mi-a fost greu sa […] Continuare…