“Sindicaliștii din sistemul sanitar cer schimbarea legislației: Asistenții medicali să fie obligați să ia Bacalaureatul Sunt sute de școli postliceale sanitare în țară, dar lipsesc asistenții medicali din spitale. Și asta, pentru că mulți dintre cei care își iau diploma și vin să se angajeze nu știu nici măcar procedurile de bază. .…La Bagdasar Arseni, în Capitală, unde este obligatorie diploma de Bacalaureat, în prima etapă au fost scoase 12 posturi pentru care s-au prezentat 28 de persoane, însă doar 5 au trecut.
Deși au făcut 3 ani de școală postliceală, unii absolvenți nu știu să recolteze sânge, să facă o injecție ori să aplice o perfuzie. ….
În România sunt peste 200 de școli postliceale sanitare. O simplă căutare pe internet deschide pagini întregi către astfel de unități de învățământ. Legea le permite celor care termină liceul să ajungă asistent medical, chiar dacă nu au luat Bacalaureatul, iar pe unele site-uri scrie mare „cu sau fără Bacalaureat”. Altele nici nu menționează această diplomă. Selecția se poate face la angajare…..În Europa sunt țări în care, fără diplomă de bacalaureat, absolvenții nu pot fi asistenți, doar infirmieri. La noi, nu se știe câți dintre asistenții medicali nu și-au luat diploma de bacalaureat. ….” Integral:
https://stirileprotv.ro
“Reţeta care se repetă: volumul de medicamente scade cu 4% în trimestrul doi din an, dar vânzările cresc cu 13% În primele două trimestre din an, piaţa medicamentelor a urmat acelaşi tipar: a crescut în valoare, dar a scăzut în volume, adică numărul de cutii de medicamente care au ajuns la pacienţii români, arată datele transmise de compania de cercetare de piaţă Cegedim.
Vânzări mai mari pe volume mai mici înseamnă că pacienţii români cumpără medicamente mai scumpe ♦ Datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim arată o piaţă de aproape 8,2 miliarde de lei în vânzări în trimestrul doi din an, cu 13% mai mult faţă de T2/2023. ….Astfel, în total în trimestrul doi din 2024 românii au primit 170 milioane de cutii de medicamente, cu aproape 4% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Valoarea lor în T2/2024 a fost de aproape 8,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 13% de la un an la altul. ….” Integral:
https://www.businessmagazin.ro
“România ar putea produce energie verde cât să dea și la vecini, dar nu are „autostrăzile” cu care să o transporte Zeci de proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice au toate aprobările necesare pentru a fi construite în România de mâine. Asta ar înseamnă gigawați care ar da țării un plus de securitate energetică, ar scădea prețul energiei și ar apropia-o de ținta de energie verde pe care și-a asumat-o față de celelalte țări din Uniunea Europeană. Ce le ține în loc? Conectarea la rețea. Cine ar trebuie să facă asta? Compania de stat Transelectrica. De ce nu o face? Pe 25 mai 2024, o firmă a obținut aprobarea Transelectrica pentru a construi un parc eolian de aproape 400 de megawați în județul Constanța. Chiar dacă investitorul ar începe mâine construirea și ar termina-o în câteva luni, energia produsă de noul parc ar putea ajunge însă la un consumator din Iași sau Cluj, de exemplu, abia în 2028. Motivul? Transelectrica – compania de stat care deține monopolul pe transportul de energie electrică în România – nu mai are capacitate de a extrage energia produsă în mai multe zone din țară, în special în cele cu potențial eolian și solar. De aceea, poate conecta la sistemul energetic național noi producători din zonele respective doar în viitor. Cel mai devreme, peste trei ani. Situația e paradoxală, deoarece, la nivel european – inclusiv prin planul Uniunii Europene pentru o tranziție către energie verde – sunt puse la bătaie miliarde de euro pentru construirea unor noi parcuri fotovoltaice sau eoliene. „Investitorii ce să facă? Au obținut autorizațiile de construire, avizele, așteaptă să construiască. Nu poți să te apuci să pui panouri sau turbine, să cheltuiești niște milioane bune de euro și să stai cu ele în câmp ca să le poți conecta”, spune Andrei Manea, director executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA). „Transelectrica zice «faceți investițiile, dar intrați în sistem când reușim să avem linii noi care să evacueze puterea»”, confirmă și Martin Moise, prim-vicepreședinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES). Cazul Dobrogea – doi ani cu 0 (zero) MW disponibili la conectare ….Liniile şi staţiile electrice care alcătuiesc sistemul naţional de transport au fost construite, în mare parte, în anii 1960-1980 – la nivelul tehnologic al acelei perioade……” Integral: https://romania.europalibera.org
“Fost șef ANAF: Funcționari publici din Finanțe și alte instituții publice țin contabilitatea pentru firme sau chiar Primării / „Este complet ilegal iar banii sunt încasați la negru” Avem funcționari publici din Ministerul Finanțelor – ANAF, dar și din alte institutii ale Statului care țin contabilitatea pentru firme sau primării mici, a confirmat pentru HotNews.ro Lucian Heiuș, fostul președinte ANAF, actual vicepreședinte la Curtea de Conturi. „Pe lângă faptul că acești funcționari de multe ori fac greșeli în actele contabile, acest lucru mai este și ilegal. Pentru că nu au voie să facă acest lucru, ei încasează bani la negru, Statul fiind astfel prejudiciat prin taxele și impozitele neîncasate”, afirmă el. În plus, spune Heiuș, ei se află într-un veritabil conflict de interese! „Angajatul ANAF nu o să verifice firmele la care el însuși ține contabilitatea dacă au sau nu nereguli. Numai eu în activitatea mea am indentificat numeroase astfel de cazuri. I-am trimis în Comisia de Disciplină. Unii au fost dați afară”, a explicat fostul șef al Fiscului. Potrivit acestuia, unii oameni de afaceri s-au plâns după ce au constatat că iau amenzi din cauza actelor întocmite greșit de funcționarii Finanțelor. ….” Integral:
https://hotnews.ro
“Jumătate din bursele de merit pentru elevii sportivi, tăiate de Ministerul Educației. Au primit însă 8.500 de elevi sub 5 .…Din luna septembrie vor fi recompensați cu 450 sau 600 de lei lunar numai câștigătorii competițiilor organizate de inspectorate și cele internaționale. În acest fel vor fi afectați mii de copii aflați la începutul carierei sportive. …. De pe marginea unui bazin, un elev care a atins deja performanța face apel la bunăvoința românilor care iubesc sportul. Pentru că statul român susține numai declarativ pepinierele de sportivi. Mai marii din Educație au redus premiile care pot aduce elevului o bursă de merit, în lunile de școală. Au fost anulate medaliile de la concursurile liceelor sportive, regionale și interjudețene. Asta, după un an în care au primit burse de merit 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 și 168 cu 1 și ceva… La Colegiul „Emil Racoviţă” au învățat și David Popovici, până în clasa a treia, și Nadia, în ultimul an de liceu. E singura școală de înot din țară, cu trei specializări- natație, polo și sărituri în apă. Însă cei 350 de elevi nu au bazin, ci merg până în Otopeni sau pe Lia Manoliu. Acum, pierd și bursele pentru premiile câștigate la concursurile de antrenament. ….Bursa de merit e calculată în funcție de zilele de școală. Deci elevii primeau de obicei între 300 și 350 de lei. Cei care fac judo puteau cumpăra așadar două batoane proteice sau o băutură cu electroliți pe zi. ,,,,” Integral: https://stirileprotv.ro
“România analfabetă și tradiția lipsei educației. De la țărani care nu doreau să-și ducă copiii la școală, la elevi care nu pricep mai nimic Analfabetismul a fost o povară pe care poporul român o duce de când se știe. Fie că este vorba despre analfabetismul clasic sau analfabetismul funcțional, românii se află la coada Europei când vine vorba de educație superioară. În perioada interbelică mai bine de 78% din populație era analfabetă. …
.În anul 2024, analfabetismul în formă clasică, adică cu indivizi care nu știu să scrie și să citească, atinge în România un procent de 0.8% din populație. Adică avem în jur de 135.000 de analfabeți. Procentul pare mic, dar țara noastră se confruntă cu o altă formă de analfabetism. Este vorba despre analfabetismul funcțional. Cu alte cuvinte deși trec prin școală, elevii și mai apoi adulții nu reușesc să priceapă ce învață sau ce au citit. Pot să reproducă un text învățat pe de rost, dar nu pot raționa pe marginea lui, nu înțeleg subtilitățile unei idei sau noțiuni și nici nu sunt capabili să folosească cunoștințele dobândite în vreun domeniu de activitate. Iar din acest punct de vedere românii continuă să fie un popor aflat sub blestemul analfabetismului.
Conform statisticilor oficiale, în anul 2024, aproximativ 50% dintre elevii de gimanziu sunt analfabeți funcționali. Iar cauzele sunt multiple și mai ales de natură socio-economică, recunosc și elevii. ….” Integral:
https://adevarul.ro
“Scandalul sexual de la SNSPA, o oglindă pentru societatea românească și o oportunitate de a face o curățenie morală Scandalul de la SNSPA ne arată cât de găunos este întreg sistemul de educație din România. Guvernul a avut cu greu o reacție evazivă și cere timp să afle adevărul, un adevăr care se află scris pe toate gardurile și pe care doar ei nu-l văd. Pe bună dreptate, toată lumea se întreabă pe cine vor să acopere, gândindu-se că poate, și de data asta, „câinii latră, caravana trece”. Ies la iveală mărturisiri cutremurătoare, despre fapte josnice, rușinoase, iar autoritățile și unii comentatori se împiedică de hârtii, de faptul că nu există un denunț penal, că nu există reclamații, că „nu putem lua măsuri pentru că nu ne lasă legea”. Niciunul dintre acești apărători ai infractorilor – pentru că așa se numesc – nu este în stare să empatizeze cu victimele, să încerce să înțeleagă prin ce trec acestea. Vor să le condamne încă o dată la abuz prin expunere publică, prin linșaj mediatic și trecerea prin tribunale. Și apoi se întreabă „inteligent” de ce victimele n-au depus plângere, ca și cum, în lipsa unei plângeri, faptele reprobabile n-ar exista. Asta a fost, întotdeauna, la noi, calea spre mușamalizare prin chichițe avocățești, pentru infractori care scapă basma curată, răzându-ne în față tuturor. Alfred Bulai a cerut să iasă la pensie anticipat, evitând astfel o anchetă a universității și, prin gestul lui, demonstrează că este vinovat. Marius Pieleanu anunță că nu va mai preda la SNSPA, scapă și el de o cercetare internă, dar astfel ne sugerează că este vinovat. Doamna Mihaela Miroiu, acuzată că a știut despre practicile din universitate, fiind chemată în ajutor de studente hărțuite, ne informează că e bătrână, poate să facă un AVC și „ne roagă” să nu o mai acuzăm fără probe. Am văzut câteva voci care n-au înțeles responsabilitatea doamnei Miroiu în această speță, o responsabilitate morală evident, în condițiile în care – trebuie să spunem! – întreaga carieră universitară a doamnei profesoare se bazează pe lupta pentru drepturile femeilor, pe feminism, cu tot ce înseamnă această disciplină. ….
Nu vom putea stârpi răul decât din rădăcină, trebuie făcute legi și regulamente noi, simple și clare, fără multă formularistică, proceduri, birocrație. În momentul în care o studentă a primit un mesaj de hărțuire pe telefonul personal de la profesorul ei, acestuia trebuie să i se desfacă automat contractul de muncă și să înceapă urmărirea penală. În momentul în care un profesor participă la o petrecere cu studenții lui, ceea ce nu este etic, și face afirmații ce se constituie în act de hărțuire sexuală, a două azi are contractul de muncă desfăcut și începe ancheta penală. Continuăm să ne facem că nu vedem pădurea de copaci și invocăm vicii de procedură. Procedurile sunt făcute de oameni, dacă nu sunt bune atunci trebuie schimbate astfel încât faptele să fie pedepsite. …..” Integral:
https://republica.ro
“
Avertisment: declinul demografic duce România la sapă de lemn ANALIZĂ Suntem puțini, bătrâni și bolnavi, iar în 10 ani vom atinge un record negativ: populația României riscă să ajungă la nivelul înregistrat după Al Doilea Război Mondial. Este avertismentul celui mai recent raport al
Organizației Națiunilor Unite care ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Motivul? Impactul scăderii demografice se va resimți pe toate planurile, atenționează sociologii consultați de „Adevărul”. Iar cel mai grav afectat va fi sistemul fiscal din România care va funcționa în regim de avarie. …. În următorii 10, 15 ani vor ieși la pensie peste 1,7 milioane de români, iar acest lucru va pune o presiune fantastică pe bugetul de pensii, a explicat pentru „Adevărul” analistul economic Adrian Negrescu.
„Ieșirea acestor oameni din câmpul muncii nu este însoțită, din păcate, și de o creștere a natalității. Avem nevoie urgent de măsuri de ordin fiscal adresate familiilor, celor care vor să dea naștere unor copii. Măsuri care să stimuleze natalitatea”, a atenționat specialistul. Într-un context atât de sumbru se întrevede, însă, și o luminiță. „
Românii care lucrează acum în străinătate și care vor ieși la pensie în în următorii 10, 20 de ani vor primi pensii din partea statelor unde au muncit. Dacă au muncit legal, cu acte în regulă. Unii vor primi o pensie integrală, alții o parte de acolo, o parte plătită de statul român. Depinde cât de mult vor cotiza. Însă da, presiunea pe sistemul de pensii va fi mare, chiar și cu acest „ajutor” să-i zicem din afară”, a completat ideea sociologul Robert Santa, coordonator Rethink Romania. ….” Integral:
https://adevarul.ro
“Afacerile lui Dmitri Patrușev, o stea din „noua nobilime” a Rusiei și un posibil succesor al lui Putin Dmitri Patrușev, în vârstă de 46 de ani, este văzut ca un posibil succesor al președintelui rus. Un detaliu: este fiul unuia dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Vladimir Putin. Systema, redacția rusă de investigații al RFE/RL, a examinat câteva dintre afacerile lui Patrușev, inclusiv o investiție într-o țară cunoscută ca hub pentru transporturile de droguri spre Europa. În 2017, o societate offshore cu sediul în Cipru, denumită Pimodo, a investit 3 milioane de euro în zece reședințe de la Salinas Sea Resort, o stațiune de cinci stele din arhipelagul Capului Verde din Oceanul Atlantic. Banii pentru investiție proveneau de la Agrotorg Tulsky, o societate rusă de comerț cu produse agricole, afiliată Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank), creată de guvernul rus în 2000 pentru a sprijini sectorul agricol. După circa un an, în aprilie 2018, Agrotorg Tulsky a cumpărat societatea offshore Pimodo. Pe scurt: banca fondată pentru a dezvolta agricultura rusă a devenit proprietarul unor locuințe de lux într-o țară îndepărtată, cunoscută nu doar pentru plajele sale cu nisip alb, ci și ca „important nod de tranzit pentru cocaina sud-americană care se deplasează spre Europa”, potrivit guvernului SUA. Achiziționarea stațiunii din Capul Verde deschide o fereastră către elita cercurilor opace din conducerea Rusiei, a descoperit Systema, redacția de investigații în limba rusă a RFE/RL. Cea mai strălucitoare stea din această constelație este Dmitri Patrușev, vicepremierul rus în vârstă de 46 de ani, care este fiul cel mare al consilierului prezidențial și fost secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev. Tânărul Patrușev a fost considerat de experți drept principalul candidat la succesiune în cazul în care președintele Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, renunță la putere – deși nu există niciun semn că ar intenționa să facă acest lucru prea curând. …. Nikolai Patrușev, în vârstă de 73 de ani, îl cunoaște pe Putin încă din anii 1970. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai belicoși și antioccidentali lideri ruși, Patrușev este și unul dintre cei mai de încredere membri ai cercului restrâns al președintelui Putin. Ofițer de carieră al KGB și al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Patrușev i-a succedat lui Putin în funcția de director al FSB, în august 1999, atunci când președintele bolnav Boris Elțîn l-a numit pe Putin în funcția de prim-ministru. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“Mesaj pentru ucraineni după ce au primit F16: ”Le-ai scos din cutie? Scrie un review!” La câteva ore după livrarea primelor avioane F16 către armata ucraineană, generalii au primit clasicul mesaj: ”Le-ai scos din cutie? Scrie un review!”, confirmă surse de la Kiev. Deși nu se spune nicăieri explicit asta, ucrainenii sunt sfătuiți să dea un review de 5 stele, ca să nu strice relația strategică cu Statele Unite și NATO. ….”Considerăm că e de bun simț să dea 5 stele și recomandare de achiziție la F16, mai ales pentru că nu le-au luat cash, ci cu voucher”, spune Jens Stoltenberg, secretar general NATO. ….”Am primit un aruncător de grenade. Era zgâriat, cu ambalajul desfăcut. Trăgaciul se bălăngănea și avea și multă rugină pe interiorul țevii. Am dat review de o stea, dar mi l-a respins, pe motiv că review-ul conține informații despre produs și nu despre seller, adică NATO”, povestește Polovoy Chlen, soldat ucrainean. ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro
“INVESTIGAȚIE. Promovarea cărţii lui Nicolae Ciucă costă de 400 de ori mai mult decât a costat publicitatea celor trei volume ale lui Klaus Iohannis. Câți bani a plătit editura către președinte
….2 milioane de euro a plătit PNL, în perioada, 15 mai – 15 iunie, pentru cele 400 de panouri cu chipul lui Nicolae Ciucă şi cu mesajul „Un ostaş în slujba ţării”, menite să promoveze prima carte semnată de şeful PNL, potrivit investigaţiei Snoop.ro. ….”
https://hotnews.ro/investigatie-promovarea-cartii-lui-nicolae-ciuca-costa-de-400-de-ori-mai-mult-decat-a-costat-publicitatea-celor-trei-volume-ale-lui-klaus-iohannis-1766639
https://www.timesnewroman.ro/politic/romania-educata-cartea-lui-ciuca-va-ajunge-in-8-milioane-de-bude-din-fundul-curtii/
„Și slavă Domnului că în guvernarea noastră n-am făcut canalizare la sate și încă avem destui români cu budă în fundul curții, unde să punem cartea domnului Ciucă”, a adăugat Rareș Bogdan. „Și bine că n-am construit nici biblioteci, că mai bine citesc oamenii pe budă decât într-o sală de lectură. Bravo nouă, PNL, pentru că am construit România educată.”
“BREAKING Procurori americani îl acuză pe Hunter Biden că a luat bani de la oligarhul român Puiu Popoviciu pentru a influența decizii politice în SUA. Fiul lui Joe Biden este cercetat penal pentru evaziune fiscală ….”
https://www.g4media.ro/breaking-procurori-americani-il-acuza-pe-hunter-biden-ca-a-luat-bani-de-la-oligarhul-roman-puiu-popoviciu-pentru-a-influenta-decizii-politice-in-sua-fiul-lui-joe-biden-este-cercetat-penal-pentru-evaz.html
“UPDATE Zeci de magistrați și grefieri cer în instanță majorarea salariilor cu 25 %, recalcularea sporurilor şi banii retroactiv de la 1 ianuarie 2018 / Solicitarea vine după ce anul trecut personalul din justiţie şi-a majorat salariile cu alte 25% ….”
https://www.g4media.ro/zeci-de-grefieri-din-prahova-cer-in-instanta-majorarea-salariilor-cu-25-si-vor-banii-retroactiv-de-la-1-ianuarie-2018-solicitarea-vine-dupa-ce-anul-trecut-personalul-din-justitie-si-a-majorat-salar.html
https://www.g4media.ro/serban-bubenek-societatea-de-anestezie-si-terapie-intensiva-despre-ancheta-de-la-pantelimon-nu-poate-fi-vorba-in-niciun-caz-de-omor-cu-premeditare-e-o-interpretare-gresita-care-vine-din-necunoaste.html
Pare reglare de conturi intre medici tembeli intre ei, in care niste procurori papagali (nu (si-)au explicat motivatia, de ce i-ar fi omorat pe bolnavi) au picat ca musca’n curu’ iepii
Ciordacu-n’are bacu’ este specialist si pe justitie (a dat sentinta: “omor premeditat”), dar mai ales pe medicina (ATI astazi, maine se baga la chirurgie):
https://ziare.com/marcel-ciolacu/premier-scandal-morti-suspecte-spital-sf-pantelimon-1886896?utm_source=ZiareCom-https%3A%2F%2Fziare.com%2F&utm_medium=BN-NW-1886896-Premierul+despre+scandalul+mor%C8%9Bilor+suspecte+la+Spitalul+Sf+Pantelimon%3A+%E2%80%9DVorbim+de+omor+premeditat.+Colegiul+Medicilor+a+spus+c%C4%83+nu+se+%C3%AEnt%C3%A2mpl%C4%83+nimic%E2%80%9D&utm_campaign=BN-NW-ZiareCom-2024-08-08
https://revista22.ro/bref/tia-serbanescu/medalii-si-cenusa