“„Este în pericol sănătatea românilor”. Avertismentul medicilor …. ASSMB arată că vineri camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. „Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanţei emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut. Ca exemplu, peste 40 de asistente şi infirmiere au plecat şi nu au putut fi înlocuite, iar medicii, oricât de eroi ar fi, nu pot face miracole pentru salvarea de vieţi şi tratarea corespunzătoare a celor suferinzi. În ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână!”, se menţionează în comunicat. Potrivit sursei citate, la camera de gardă vin între 120 şi 170 de copii pe zi, însă „există doar 2 medici operaţionali în camera de gardă”. ….„
Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică – este şi un imperativ moral, nu doar o obligaţie legală. Este inacceptabil ca pacienţii să fie trataţi discriminatoriu în funcţie de apartenenţa spitalului la Ministerul Sănătăţii, primării sau consilii judeţene”, subliniază Oana Sivache, director general ASSMB…..” Integral:
https://www.businessmagazin.ro
“„Azilele groazei”. Unde e reforma promisă pentru protecția persoanelor vulnerabile? …. Cele două azile din Voluntari, Casa „Sfântul Gabriel cel Viteaz” și Casa Cora, unde la începutul lunii iulie 2023 au fost descoperite persoane vulnerabile care erau ținute fără hrană și în condiții inumane, au deschis o adevărată cutie a Pandorei în privința sistemului de protecție socială din România. …. Procurorii DIICOT au arătat că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost „constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, iar victimele erau supuse la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică”. Jurnaliștii de investigații au dezvăluit atunci că unul dintre patronii centrelor în care oamenii erau maltratați, Ștefan Godei, era un apropiat al Gabrielei Firea, încă de când aceasta conducea Primăria Capitalei. Când a izbucnit scandalul, Gabriela Firea era ministrul Familiei în proaspătul cabinet condus de Marcel Ciolacu. …. Marcel Ciolacu declara atunci că sistemul de îngrijire al persoanelor vulnerabile va fi modificat din temelii, printr-o nouă lege privind asistența socială, lege care să schimbe modul în care sunt acreditate și licențiate căminele, lege care ar fi trebui să fie gata până pe 31 august 2023. Elaborarea noii reforme a protecției sociale i-a revenit Simonei-Oprescu Bucura, actualul ministru al Muncii în Guvernul Ciolacu. Legea promisă în vară nu a fost încă adoptată. Proiectul se află în Parlament. .... La câteva săptămâni după Voluntari, pe 20 iulie, a fost descoperit un alt caz la azilul de la Bărdeşti, din județul Mureș, unde polițiștii au descoperit constituirea unui grup infracţional organizat, iar persoanele cu dizabilități erau bătute, legate, sedate și închise în beciul centrului de îngrijire. …. Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice, organizația care a monitorizat și semnalat situația revoltătoare din „azilele groazei”, spunea pentru Europa Liberă că toate aceste rele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile au putut avea loc din cauză că România nu are sistem independent de monitorizare a respectării drepturilor omului. Pe lângă Voluntari și Bărdeşti, polițiștii au mai descoperit în luna august și alte „azile ale groazei”, unul din acestea fiind în Sectorul 4 al Capitalei, unde 18 persoane erau ţinute la demisol în condiții improprii. …. Reabilitarea politică a Gabrielei Firea avea loc în paralalel cu izbucnirea unui nou scandal la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, unde ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dispusese verificări privind modalitatea de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ziarul Financiar, unde este mediul de afaceri din România ca să comenteze cazul Ferma Dacilor? Unde a fost când s-a întâmplat Crevedia? .... Un an greu, in care in ultimele sase luni mediul de afaceri l-a injurat pe Marcel Ciolacu pentru ca a oprit bunatate de scutiri, facilitati, ajutoare, amnistii si altele de felul acesta – si, mai rau, pentru ca vorbeste prostii, cica criminalitatea fiscala ar fi de circa 10% din PIB… Un an greu in care, in ultima luna, ca de obicei, mediul de afaceri s-a prezentat plin de cadouri de sezon la inspectorate, agentii, directii, administratii si altele de felul acesta pentru a-si arata recunostiinta pentru inspectiile severe pe care le fac diversele institutii si pentru modul profesionist in care sunt date autorizatiile necesare. ….
Asadar, ca sa fie clar pentru toata lumea: cei 500 de participanti la ZF 25 de ani si ceilalti circa 1,8 milioane de oameni de afaceri din Romania nu comenteaza despre Ferma Dacilor si Crevedia pentru ca acestea sunt cazuri izolate si este imposibil sa se intample in alta parte. Generalizarea ca in Romania este mult coruptie este falsa, doua cazuri, evident, nu reprezinta regula. Si daca ar fi de blamat cineva acestea sunt institutiile supradimensionate ale statului, mediul de afaceri se delimiteaza de abuzul de putere, traficul de influenta, clientelismul politic si alte astfel de “legaturi periculoase”. Mediul de afaceri din Romania considera ca totul este in regula in sanatate, educatie, infrastructura, administratie, industrie, finante si ca nu sunt necesare alte comentarii. ….” Integral:
https://www.zf.ro
“Sorin Pâslaru, ZF: Piaţa Matache, Piaţa 1 Mai, Piaţa Obor, Piaţa Sudului, Piaţa Galaţi, Hala Traian – ce-ar fi să declarăm 2024 anul pieţelor? Cum facem să reziste micul producător român de fructe, de legume, de carne şi de brânză cu gust şi de pâine necongelată? …. Parcarea de la Piaţa Matache, un loc emblematic al Capitalei care ar trebui să găzduiască măcar un restaurant de o stea Michelin având în vedere unde este dispusă şi ţinând cont de puterea financiară a Bucureştiului, a ajuns cea mai „pârlită” piaţă din oraş. …. Anunţă acum Primăria Sectorului 1, la spartul târgului, un mare proiect de „regenerare urbană”, care să pună „în valoare” Piaţa Matache. La fel, unul pentru Piaţa 1 Mai. În primul rând, oamenii nu aşteaptă pe Calatrava să le facă o piaţă, ci vor funcţionalitate, parcare asfaltată, curăţenie, organizare. În al doilea rând, Primăria Sectorului 4 a arătat cu Piaţa Sudului, care era până la modernizare o inimă comercială a zonei de sud, cu sute de tarabe care musteau de marfă, 7 pescării, 15 măcelării, 10 brânzării şi cea mai bună terasă de mici pe o rază de 5 km, cum nu trebuie făcută o modernizare
. Piaţa Sudului este acum o uscăciune preţioasă, înconjurată de spaţii verzi cu fântâni arteziene. Toată energia comercială a dispărut. Dacă acelaşi viitor se preconizează pentru pieţele 1 Mai şi Matache, mai bine lipsă.
Orice investiţie ar trebui să aibă ca rezultat creşterea, dezvoltarea, nu scăderea afacerilor. În loc să chivernisească la leu banii şi să facă minimul necesar pentru a menţine pe picioare businessul şi pentru a aduce şi mai mulţi producători de fructe, de legume, măcelarii şi brânzarii din jurul Capitalei, primarii noştri aruncă cu zeci de milioane de euro în panseluţe, borduri şi arteziene. ….. Păi oamenilor le trebuie arteziene sau tarabe cu marfă proaspătă ca să nu-şi rupă dinţii în legumele zbârcite pe care le pun la vânzare aşa-numitele reţele moderne de comerţ care au ocupat absolut toate locurile cu vad din Bucureşti? Piaţa Galaţi, Hala Traian – au căzut rând pe rând pradă monopolului pus pe Bucureşti de Mega Image.
Ca o ultimă redută rezistă Piaţa Obor, unde în weekend pot fi văzuţi antreprenori în tenişi care învârt afaceri de zeci de milioane de euro sau publicitari care trăiesc numai de pe urma conturilor globale ale multinaţionalelor, dar preferă să mănânce de la tarabă. ….Alături însă, hala de peşte, aflată indirect în proprietatea SIF Muntenia, este un exemplu că de orice a intrat pe mâna SIF-urilor s-a ales praful. Nu există vreo întreprindere sau proiect de investiţie despre care să spui că iată ce viziune şi ce capacitate de administrare au managerii SIF-urilor, care au ajuns în funcţiile respective numai prin sforării subterane. ….” Integral:
https://www.zf.ro
“România se înarmează din ce în ce mai mult: Ministerul Apărării a semnat contractul prin care achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO, pentru care va plăti peste 1 mld. euro Ministerul Apărării Naţionale anunţă semnarea de către Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziţionare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei, potrivit unui anunţ al Ministerului Apărării. În cadrul acestui acord, care utilizează mecanismul ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziţiona un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,08 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS. În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii. ….” Integral: https://www.businessmagazin.ro
“Aderarea la Schengen 2024. Ce urmează și ce a fost de înțeles …. Pentru frontierele terestre nu există un termen, ci doar promisiunea Consiliului că eforturile vor continua. A fost oficializarea unei informații deja anunțată, riscant de repede de altfel, și a prilejuit la București două tipuri de reacții, ambele inepte și strict electorale. Cu puține excepții, politicienii Puterii s-au comportat ca niște cimpanzei care se lovesc cu pumnii în piept și țopăie răcnind exaltați. O reacție aberantă raportat și la conținutul acordului, și la imperativele negocierii viitoare. Singurii reținuți au fost fix cei care au dus greul și care, probabil, au fost aduși la limita apoplexiei de asemenea dezlănțuire. …. Cine o ține langa cu îndeplinirea condițiilor tehnice ignoră multiplele dovezi ale vulnerabilității frotierelor românești, de la SCOMAR-ul scos din priză, la fuga lui Cherecheș și pachetul cu făină al liderului sindicatului Europol. Dotarea o fi fost la nivelul cerut, dar cu resursa umană sunt mari probleme și de integritate, și de profesionalism. Pe de altă parte, și pentru politicienii austrieci vine un an electoral greu, iar tema migrației este una dificilă. Partidul Libertăţii, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, conduce în sondaje și nici nouă nu ne-ar conveni deloc un asemenea guvern la Viena. ….. Este bine că am spart gheața Schengen, este rău că nu avem o dată certă pentru frontierele terestre și va mai fi necesară o decizie separată de Consiliu. Cât despre
condițiile acordului, ele sunt rezonabile și nu aduc nimic nou. Primirea de migranți, adică temerea cea mare, nu se referă decât la respectarea acordului Dublin, la care România e deja parte, adică fiecare parte semnatară trebuie să accepte și să gestioneze migranții care au pătruns prin frontierele ei. ….După cum îmi spunea un înalt oficial român, într-o discuție off the record, acum câteva luni: “Cătălin (Predoiu – n.red) nu controlează ministerul (de Interne – n.red.), dar este foarte bun pe Schengen”. …. Rămâne de văzut ce va reuși în continuare echipa Predoiu – Odobescu. Depinde în bună măsură de cât de mult vor reuși să-i tempereze pe cimpanzeii din jur, dornici să exploateze electoral tema Schengen în lipsă de alte argumente de campanie.
S-a văzut deja că trâmbițarea precoce a victoriei a pus în pericol finalizarea negocierii pentru că a agitat apele în Austria. Vom intra cu atât mai repede în Schengen cu cât se va înțelege mai bine că asemenea discuții nu se poartă cu clopoței și chiuituri. ….” Integral:
https://spotmedia.ro
“Falimentul clasei politice, la 34 de ani de la Revoluţie. Românii au devenit cei mai numeroşi cetăţeni UE din Germania, în faţa polonezilor ….. Eugen (55 de ani) este cetăţean român, dar este stabilit în Germania de mai bine de cinci ani, acolo unde şi-a construit o casă pe pământ, lângă oraşul Düsseldorf, în curtea căreia spune că îi place să cultive roşii, ceapă şi alte fructe şi legume. Tot acolo, el îşi creşte copilul şi trăieşte complet diferit de cum obişnuia să o facă în România, la bloc, în centrul Capitalei.
Ca el sunt mulţi români, care au plecat în Vest să găsească ce nu aveau acasă – infrastructură bine pusă la punct, servicii de sănătate şi, nu în ultimul rând, bani. În perioada 2015-2022, potrivit unor date ale Biroului de Statistică al Germaniei, numărul românilor din Germania s-a dublat, ajungând anul trecut la 883.670. Astfel, în 2022 numărul cetăţenilor români din Uniunea Europeană aflaţi în Germania l-a depăşit pe cel al polonezilor (880.780) şi al italienilor (644.970), arată aceleaşi date, România fiind ţara europeană cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi în Germania. „Chiar dacă veniturile au crescut faţă de 2007, când România a intrat în UE, în esenţă, calitatea vieţii nu este aceeaşi pe care o ai în Germania. Vorbim, spre exemplu, despre serviciile de asistenţă medicală sau socială sau despre infrastructură. De multe ori şi percepţia influenţează decizia românilor de a pleca.
Vedem, prin prisma ştirilor, o imagine catastrofică asupra României – o ţară care îşi împarte bugetul după propria poftă, un regim mai degrabă clientelar, o societate care nu este meritocratică, în care nepotismul şi corupţia se regăsesc la fiecare pas şi o clasă politică ce dezamăgeşte. Toate acestea creează ceea ce se numeşte deficit de speranţă şi uneori oamenii aleg să plece pentru că nu văd un orizont foarte clar pentru propria evoluţie şi pentru viitorul copiilor”, a spus pentru ZF sociologul Dan Jurcan. El susţine că este vorba despre un trend care la un moment dat va stagna şi probabil se va inversa, însă acel moment nu este nici pe departe acum. În mod normal, detaliază sociologul, există o lege a migraţiei care este similară cu legea atracţiei gravitaţionale – cu cât diferenţa între două ţări e mai mare şi distanţa dintre ele e mai mică, cu atât probabilitatea ca cineva să emigreze din ţara mai săracă în cea bogată este mai mare. …. „Acest trend continuă pentru că diferenţa între calitatea vieţii din România şi alte ţări din Vest, precum Germania, este încă foarte mare. În aproape toate topurile privind veniturile, sănătatea sau rata mortalităţii infantile, România aderă, alături de Bulgaria, printre ultimele locuri. Această poziţie codaşă a României se reflectă într-o calitate scăzută a vieţii”, a mai adăugat el. …. „Este o tragedie când ţara îşi pierde flăcăii şi fetele care decid să îşi croiască un alt destin în altă parte. Este un faliment al clasei politice postdecembriste, care nu a reuşit la 34 de ani de la comunism să producă dezvoltare şi să aducă România la un nivel astfel încât dorinţa de a pleca să nu mai existe”, a mai adăugat el…..” Integral:
https://www.businessmagazin.ro
“Ce s-ar întâmpla dacă Rusia câștigă războiul cu Ucraina. Europa se trezește în fața pericolului O victorie categorică a Rusiei lui Vladimir Putin asupra Ucrainei ar reprezenta un dezastru pentru Europa, atât economic, cât și din punct de vedere al securității …..
„Occidentul se joacă cu ideea de a-i lăsa Ucraina lui Vladimir Putin”, scrie publicația
Financial Times. Ziarul notează că ajutorul occidental nou angajat pentru această țară a scăzut cu aproape 90% față de anul trecut, chiar înainte ca SUA și UE să nu reușească luna aceasta să aprobe mai multe fonduri, potrivit unui calcul realizat de către Institutul Kiel pentru Economie Mondială.
„Alegătorii, încurajați de extrema dreaptă pro-Putin, s-au plictisit de războiul din Ucraina. Occidentul, după o pauză de 18 luni, își reia apatia, ce durează de 15 ani, în fața agresiunii lui Putin”, scrie FT, care subliniază că, în aceste condiții, un scenariu în care Rusia este învingătoare este un scenariu din ce în ce mai plauzibil. Un prim efect al unei victorii a lui
Vladimir Putin ar fi acela că Rusia va avea mână liberă în a se răzbuna asupra ucrainenilor. O „justiție a învingătorului” în care opozanții și criticii Moscovei din Ucraina vor avea de suferit teribil.
„Aceasta nu este o speculație. Este exact ceea ce rușii au făcut deja în Ucraina: execuții în masă, castrări, violuri, torturi și răpiri de copii. Amintiți-vă de listele de personalități publice ucrainene pe care Rusia le-a întocmit înainte de invazie și care urmau să fie eliminate”, scrie publicația londoneză. Atacurile de gherilă ale partizanilor ucraineni nu ar face decât să declanșeze și mai multe represalii rusești, iar efectul ar fi că alte milioane de ucraineni ar fugi spre vest, de data aceasta definitiv.
„Amintiți-vă că sosirea a 1,3 milioane de refugiați în 2015 a pus un turbo în extrema dreaptă europeană”, subliniază sursa citată. …. Un alt aspect îngrijorător al unei victorii a Rusiei ar fi cel economic. Dată fiind puternica agricultură a Ucrainei, dacă Rusia ar controla teritoriul fertil din sudul și estul Ucrainei practic
„Putin ar controla aproape un sfert din exporturile de grâu din lume”. Acest fapt i-ar da posibilitatea să folosească și alimentele, nu doar exporturile de energie, drept o armă. La acest lucru putem adăuga și faptul că Ucraina deține, după Norvegia, cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa. ….. Pe plan internațional, un eventual succes al lui Putin ar încuraja mai multe țări să-și invadeze vecinii. Exemplele sunt numeroase: China, Venezuela, Azerbaidjan și, din nou, Rusia.
„De fiecare dată când rușii cred că au “câștigat” într-un conflict sub Putin – Georgia 2008, Ucraina 2014, Siria 2015 – ei învață ceva despre noi… devin prea încrezători în abilitățile lor și în câțiva ani încearcă operațiuni mai mari și mai îndrăznețe”, a declarat Dara Massicot de la Carnegie Endowment for International Peace. La acest scenariu se adaugă faptul că
Rusia și-a mobilizat deja economia de război și, cu sprijinul unor state precum China sau Iran, și ajutată de miliardele provenite din exporturile de energie, Putin nu are niciun motiv să se oprească la granița cu Uniunea Europeană sau să ignore state mici precum Moldova. ….” Integral:
https://www.fanatik.ro
“Concluzia unui preot: E plin de vampiri în România, că toți fug când mă văd cu crucea Părintele Sofronie din Bucovina, un foarte popular popă de pe internet a lansat o teorie virală ce face ravagii printre creștini. ….. „Vă zic, am văzut cu ochii mei, l-aveam și pe dascăl după mine, când a deschis ușa și a văzut lumina de pe casa scării, a făcut ca toți dracii, că le e frică și de lumină. E drept, m-am dus pe la vreo 3 dup-amiaza, încă nu apusese soarele. Apoi când am dat cu sfeștania și crucea, deja începeau să sfârâie”, a povestit părintele Sofronie. Acesta susține că problema trebuie investigată un pic mai sus în ierarhia bisericească și că nu de multe ori și alți preoți au sesizat cu privire la problema vampirilor din România. …..” Integral: https://www.timesnewroman.ro
“Judecătorul Cristi Danileț se pensionează la 48 de ani: Sătul de navetă și pentru „condiții mai bune de pensionare”….”
https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-26802381-judecatorul-cristi-danilet-pensioneaza-48-ani-satul-naveta-pentru-conditii-mai-bune-pensionare.htm
“România nu a sancționat niciun oligarh și nicio firmă din Rusia. Cum a scăpat gigantul Lukoil
Lukoil, Strabag și alte sute de firme care activează în România sunt deținute de cetățeni ruși, însă niciunul nu a fost sancționat de autoritățile de la București, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, în februarie 2022, arată un raport realizat de ONG-ul 45north.ro în colaborare cu publicația de investigații context.ro…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/romania-nu-a-sanctionat-niciun-oligarh-si-nicio-firma-din-rusia-cum-au-scapat-gigantii-lukoil-si-strabag-cele-mai-mari-firme-rusesti-de-pe-piata-noastra-4765412
Buna ziua
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26801797-cazul-ferma-dacilor-facut-plangeri-anre-desi-erau-bransati-ilegal-reteaua-electrica-anre-era-nevoie-post-nou-transformare-pentru-pensiunea-acopere-consumul.htm
Ilegalități peste ilegalități. Așa ceva doar in Somalia , Etiopia. NU in UE.
Statul eșuat. Total.
PS.
Legat de ” clasa politica eșuată”.
Dacă și în Germania migrații români devin ” primul loc” ( ca în Italia, Spania ) , cineva se întreabă câți români mai sunt in tara ?
14 milioane, 16 milioane ? Secret de stat.
A statului ajuns pe mâna mafiei politice, a habarniștilor care se acoperă cu diplome pentru a ascunde sărăcia intelectuala.
Ca Ceaușescu cu clica lui. Toți mega diplomați dar cu 4 clase primare.
Și totuși, trecuți zeci de ani, năravul se menține.
Buna dimineata, Stefan!
Sunt “multi” romani in tara ca sa nu scada numarul de parlamentari cu pensii speciale si sporuri cu gramada! 🙂
“Centru pentru vârstnici fără autorizaţie, descoperit într-o comună din Argeș / Cei 16 bătrâni cazați acolo ar fi fost aduși de la un cămin din Ilfov ….”
https://www.g4media.ro/centru-pentru-varstnici-fara-autorizatie-descoperit-intr-o-comuna-din-arges-cei-16-batrani-cazati-acolo-ar-fi-fost-adusi-de-la-un-camin-din-ilfov.html
Regret sincer decizia d-lui Cristi Daniletz. S-a auto-ieftinit…( a mon avis). Pentru un “pumn de arginti”=ochiul dracului! .. Pacat! Dar e intre dumnealui si propria-i constiinta.. Uneoroi “INCASAM” de la viata.. si tot noi zicem: “Da’ ce-am facut Doamne de ma pedepsesti?”
La Multi Ani sarbatoritilor! 🙂
https://spotmedia.ro/stiri/social/traditii-si-obiceiuri-de-7-ianuarie-cine-a-fost-sfantul-ioan-botezatorul-si-cati-romani-ii-poarta-numele