Revista Presei – 5 octombrie.„Sorin Pâslaru, ZF: De ce este nevoit salariatul român să plătească de două ori pentru sănătate? De ce trebuie să plătească în ambulatoriu în privat 350 de lei o consultaţie la un medic specialist?”
05/10/2024 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata, 5 octombrie! Până sâmbătă dupa-amiaza în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vor fi ploi însemnate cantitativ. A doua atenționare meteo de ploi va fi valabilă de sâmbătă,ora 15:00, până duminică, 6 octombrie, ora 12:00. În intervalul menționat, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei, vor fi averse însemnate cantitativ. cu caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. In Bucuresti vor fi înnorări accentuate după-amiaza și noaptea, când vor fi averse și descărcări electrice. Temperaturi: 27/17 gr.C.
“Sorin Pâslaru, ZF: De ce este nevoit salariatul român să plătească de două ori pentru sănătate? De ce trebuie să plătească în ambulatoriu în privat 350 de lei o consultaţie la un medic specialist? .… În acest moment, sunt 1,5 milioane de abonamente pe care companiile plătesc între 5 şi 30 de euro pe lună, pentru ca angajaţii lor să aibă acces nu la consultaţii gratuite, ci la un anumit nivel de programe de prevenţie sau reduceri la consultaţii sau intervenţii chirurgicale. Întrebarea este: de ce un salariat mediu plătit pe economie, care contribuie practic lunar la Casa de Sănătate cu 150 de euro, adică 10% din salariul mediu brut, de 1.500 de euro, mai are nevoie să primească din partea companiei acest abonament? De asemenea, de ce trebuie să plătească suplimentar o consultaţie la un medic specialist? Există două mari diferenţe între o clinică privată şi una de stat în România: recepţia şi call center-ul. Practic, după ce accesezi medicul de familie, şi eşti trimis pe nivelul doi în această piramidă a îngrijirii medicale, la medicul specialist, eşti nevoit să mergi la o clinică privată, pentru că medicii care ar trebui să aibă contracte cu ambulatorul finanţat din bani publici nu sunt accesibili sau trebuie să stai la cozi imense, de cele mai multe ori, în spitalele publice, fără programare, fără recepţie în acest caz, deşi medicii sunt de cele mai multe ori aceiaşi. Pentru că toată lumea din sistemul medical are de fapt de câştigat din acest format şi numai pacienţii au de pierdut, fiind nevoiţi să suplimenteze cheltuiala cu îngrijirea medicală, nu se schimbă nimic. De ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau casele judeţene nu pot să-şi organizeze activitatea şi să pună medicii din ambulatoriu în baze de date la care pacienţii să aibă acces şi să ştie unde pot merge la ORL sau la Dermato, de exemplu, fără să plătească suplimentar? De ce Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti nu are un call center unde, odată ce ai trimiterea de la medicul de familie, să suni şi să te programezi gratis, fără să fii nevoit să plăteşti suplimentar la medici care au contract cu Casa de Asigurări. ….” Integral: https://www.zf.ro/
“Comisia Europeană este împotriva plafonării prețurilor la energie și gaze / România este obligată să elimine în două luni limitele de preț ….„Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României (INFR(2024)2194) pentru restrângerea libertății participanților pe piață de a-și determina prețurile angro la energie electrică și gaze, precum și exportul de gaze”, a transmis Comisia. …. Potrivit Comisiei, măsurile care încalcă legislația europeană este plafonarea prețurilor la producătorii de energie electrică și gaze naturale. Însă, dacă ar fi eliminate plafonările la producătorii de energie electrică și gaze naturale, automat ar trebui scoase și cele de la consumatorii finali, casnici și industriali. În prezent, sunt impuse limite atât la producători, cât și la prețul final la consumatori. Ce reclamă Comisia Europeană:
- România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile peste un anumit prag de preț la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.
- Plafonările la producători sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă a energiei electrice, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind regulile comune pentru piața internă a gazelor naturale.
- Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică și gaze de a-și determina prețurile angro în România.
- Aceste măsuri restrâng principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor, precum și comerțul transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze.
- Măsurile au efect echivalent cu o restricție cantitativă la export…..” Integral: https://hotnews.ro/
“Guvernul o lasă mai încet cu planul de ajustare bugetară. Când 12 ţări din Uniunea Europeană au deficite bugetare de peste 3% din PIB, Bruxellesul nu prea are cum să penalizeze Bucureştiul. Dar pieţele o pot face Fiecare a treia ţară membră a UE a avut, anul trecut, un deficit bugetar de peste 4% din PIB şi 12 ţări din clubul celor 27 au avut deficite de peste 3% din PIB – limita de alarmă prevăzută de tratatele UE ♦ Lucrurile nu se schimbă fundamental în 2024: tot 12 ţări rămân cu deficite de peste 3% din PIB şi tot opt cu deficite de peste 4% din PIB ♦ Aşa stând lucrurile, să vorbeşti azi de „procedura de deficit excesiv” în cazul României nu mai are nici măcar un sens tehnic, de aceea la Bucureşti nu se mai agită nimeni. Rămâne însă sensul practic, dintotdeauna ştiut: datoriile trebuie plătite. Deficitul bugetar al României va creşte în acest an la cel puţin 6,9% din PIB (cifră admisă, oficial, de guvern, în septembrie), faţă de ţinta de 5% din PIB pe care a fost construită legea bugetului pentru 2024. Cu acest nivel de deficit, România va prelua conducerea plutonului ţărilor care trăiesc pe baza acumulării de datorii însemnate. Anul trecut, România a avut al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE după Italia (7,4% din PIB) şi Ungaria (6,7% din PIB). Anul acesta va fi pe prima poziţie (în jur de 7% din PIB deficit) urmată, cel mai probabil, de Slovacia (5,9% din PIB) şi Polonia şi Ungaria (cu 5,4% din PIB, fiecare). Guvernul de la Bucureşti nu se mai grăbeşte să prezinte Comisiei Europene planul de ajustare a deficitului bugetar pe care speră să-l întindă pe şapte ani. Iniţial, oficialii au spus că acest plan va fi prezentat în septembrie. Acum nu se ştie nici când va fi prezentat pe larg (în afară de câteva ajustări nesemnificative deja adoptate). Ministrul Investiţiilor şi al Fondurilor UE, Adrian Câciu, a spus miercuri că documentrul va fi prezentat coaliţiei de guvernare până la 15 octombrie şi, după aprobare, va fi transmis Comisiei. Nu există un termen fixat pentru un astfel de demers. ….” Integral: https://www.zf.ro/
“Business sportiv. Construim stadioane, dar pentru cine? În România, cea mai sedentară ţară din Europa, se construiesc arene de aproape 1 miliard de euro şi cu o capacitate totală de aproape 270.000 de locuri. Ce facem cu ele? Odată finalizate arenele şi stadioanele, multe dintre ele fiind făcute cu bani de la bugetul Companiei Naţionale de Investiţii, administrarea lor va trece în sarcina primăriilor. Costurile de întreţinere, care pot fi mai mari decât ce încasări pot avea, vor fi acoperite de primării din bani publici. România este una dintre cele mai sedentare ţări din Europa, iar unul din motivele pentru care stau la baza acestui clasament este lipsa infrastructurii. Nu există locuri suficiente şi la standarde înalte pentru practicarea activităţilor fizice, iar când vine vorba de sportul de performanţă, problema se acutizează. Totuşi, în ultimii ani, proiecte de stadioane au fost finalizate sau sunt în curs de construcţie. În total, numărul acestora se ridică la 16 noi stadioane finalizate şi în construcţie. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape 1 miliard de euro, iar capacitatea totală este de aproape 270.000 de locuri. Ce facem însă cu ele? Cel mai mare stadion din ţară este Arena Naţională, inaugurată în 2011, nu a reuşit nici până astăzi să ajungă pe profit, astfel, costurile de întreţinere sunt mai mari decât veniturile încasate. Pe lângă meciurile de fotbal, Arena Naţională, aflată în Bucureşti, cel mai mare centru economic din ţară, a găzduit şi unele dintre cele mai importante concerte din ţară, fiind de altfel printre primele opţiuni ale marilor artişti internaţionali când aleg să concerteze în România. Cu toate acestea, stadionul, aflat în administrarea Primăriei Generale, nu reuşeşte să obţină un profit. De altfel, în aceeaşi situaţie se află şi alte stadioane mari din ţară. ….În unele oraşe, cu o populaţie mică, există chiar două proiecte de stadioane. Spre exemplu, Târgovişte a finalizat recent un stadion de 9.000 de locuri. Primăria a decis construcţia unui nou stadion, cu o capacitate de 12.000 de locuri. În total, ambele stadioane vor avea peste 20.000 de locuri. Oraşul Târgovişte are o populaţie de 60.000 de persoane. …. În timp ce sudul, vestul şi centrul ţării adaugă stadioane noi, chiar şi în oraşe unde existau deja, în regiunea Moldovei nu există niciun astfel de proiect, dacă este să ne raportăm la marile oraşe. Problema se acutizează şi mai mult când vine vorba de diferenţa între urban şi rural. Dacă în marile oraşe există un stadion şi baze sportive unde copiii se mai pot antrena, în micile oraşe sau în rural, infrastructura sportivă lipseşte cu desăvârşire. ….” Integral: https://www.zf.ro/
“Opinie Dragoş Anastasiu: Europa cere piaţa liberă de transport, dar România ţine proiectul de lege al transporturilor blocat de un an şi jumătate În timp ce toate ţările dezvoltate din Europa se bucură de beneficiile unei pieţe de transport deschise către concurenţă, România rămâne blocată în hăţişurile birocratice şi deciziile amânate ale Curţii Constituţionale. Legea transportului de persoane votată de Parlament în primăvara anului 2023, un proiect esenţial pentru deschiderea pieţei de transport de călători cu autocarul, se află de mai bine de un an şi jumătate în sertarele CCR – cu o nouă amânare a deciziei pentru mijlocul lunii octombrie. …. Deschiderea pieţei către concurenţa ne poate aduce preţuri mai mici pentru călătoriile cu autocarul, eficienţă în modul în care se operează autocarele, o calitate ridicată a serviciilor – toate sprijinite de investiţii în tehnologie şi în soluţii de reducere a gradului de poluare. Este un model care funcţionează în zeci de ţări atât în transportul rutier, cât şi în alte sectoare, precum aviaţia sau transportul feroviar. De ce nu funcţionează în România în zona de transport de persoane? În România liberalizarea este împiedicată de amânarea nejustificată a luării unei decizii din partea Curţii Constituţionale. Legea transportului de persoane votată încă din primăvara anului trecut şi creată tocmai pentru a deschide treptat piaţa transportului de călători şi pentru a introduce reguli clare de concurenţă şi siguranţă, nu este o prioritate pentru judecători. În tot acest timp blocajul din transport persistă. În lipsa unei decizii din partea CCR avem un vid legislativ, iar companiilor de transport li se prelungesc licenţele automat, fără criterii clare şi fără a se confrunta cu presiunea concurenţei. Asta se doreşte, oare? Poate fi un pas intenţionat care face ca monopolurile să rămână neatinse. De partea cealaltă, călătorul este cel care are cel mai mult de suferit în lipsa investiţiilor în vehicule noi şi mai puţin poluante, iar calitatea serviciilor de transport se degradează de la o lună la alta. ….” Integral:https://www.zf.ro/
“Marcel Ciolacu, la RePatriot Summit: Ne apropiem de peste 6,5 milioane de români în diaspora. Toată clasa politică este vinovată / Anul trecut a fost pentru prima oară când s-au reîntors în România 190.000 de români. Se întorc foarte mulţi medici …. ”Peste 3 milioane de români au emigrat doar în 2008-2022. Datele exacte câţi români sunt în diasporă în acest moment diferă de la analişti la analişti. Din punctul meu de vedere, dacă îi adăugăm şi pe cei aproape 1,2 milioane de români plecaţi din Republica Moldova, ne apropiem de peste 6,5 milioane de români. Suntem fruntaşi la acest lucru în toată Europa şi în afară de cifre, în spatele lor, de fapt, regăsim oameni, oameni care muncesc din greu, oameni care suferă, oameni care sunt departe de casă, departe de familiile lor”, a subliniat Ciolacu. Premierul a povestit că la el în familie sunt trei fraţi. ”Fiecare dintre noi avem câte un băiat şi un singur frate, pe lângă un băiat, a făcut şi o fată. Normal că era sufletul şi minunea părinţilor mei. În anul 1991 întâi a plecat fratele meu în Germania, pe urmă a fost urmat de către soţie şi de către copil. A fost cea mai mare dramă trăită de familia mea. Pe urmă s-a născut şi un băiat, Cristian, şi după foarte mult timp au decis să se reîntoarcă în România şi să muncească în România şi să se realizeze în România şi să pună, până la urmă, în aplicare tot ceea ce au învăţat în Germania o perioadă îndelungată de timp. Cred că a fost, de această dată, cea mai mare bucurie a mamei mele. Eu nu vreau să caut vinovaţi şi cred că nu acesta este rostul meu”, a arătat premierul. ”Eu cred că toată clasa politică este vinovată. Au fost primii ani după Revoluţie, normal, când am avut motive clare de ce să plecăm. Au vizat calitatea vieţii, serviciile în sănătate, serviciile în educaţie şi, nu în ultimul rând, venituri mai mari”, a mai spus şeful Executivului. ….” Integral: https://www.news.ro/
“Avertisment înfricoşător dat de Emmanuel Macron: UE ar putea muri / Europa mai are doar câţiva ani la dispoziţie pentru a evita dominaţia totală a SUA şi a Chinei Fostul nostru model a luat sfârşit. Reglementăm prea mult şi investim prea puţin. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieşi de pe piaţă”, a avertizat Macron miercuri în cadrul unei conferinţe la Berlin, conform Politico. „UE ar putea muri, suntem în pragul unui moment foarte important”, a adăugat el. Preşedintele Franţei susţine că Europa rămâne în urma Statelor Unite şi a Chinei în domenii-cheie precum schimbările climatice, inteligenţa artificială, apărarea şi securitatea. Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a lansat un avertisment similar într-un raport publicat în septembrie, afirmând că UE se confruntă cu o „provocare existenţială” dacă nu îşi transformă radical economia pentru a-şi spori competitivitatea. Macron a declarat că susţine pe deplin concluziile lui Draghi şi că Europa ar trebui să se grăbească să le pună în aplicare. „Cred că este foarte adevărat, suntem în pericol”, a spus el. „Ei investesc mult mai mult, sunt mult în avans”, a spus el, adăugând că, dacă ne uităm la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în ultimele trei decenii, SUA a livrat o creştere de 60 la sută, Europa a livrat doar 30 la sută. …. „Dacă vrem în mod clar să fim mai competitivi şi să avem locul nostru în această ordine multipolară, mai întâi avem nevoie de un şoc de simplificare”, a spus Macron. …. „Acum 25 de ani, am crezut că odată cu aderarea Chinei la OMC, aceasta va respecta legile. Nu este cazul”, a spus el, adăugând că, în 2022, SUA au decis, de asemenea, să nu respecte normele OMC legate de Legea privind reglementarea pescuitului. „Şi am o sugestie”, a spus el, ”atunci când atât SUA, cât şi China nu respectă regulile, nu ar trebui să fim singurii din cameră care doar respectă regulile. Acest lucru nu funcţionează. Nu sugerez să încercăm să devenim protecţionişti, aceasta este o lume îngrozitoare, dar măcar să fim corecţi. Cu industria noastră, cu fermierii noştri, cu oamenii noştri”, a adăugat el. …..” Integral: https://www.businessmagazin.ro/
“Statele Unite îi refuză lui Zelenski o solicitare care vizează și România: „Ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit” Statele Unite transmit că nu acceptă ca România sau Polonia să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei, argumentând că o astfel de intervenție ar putea fi considerată drept o implicare directă a NATO în războiul din Ucraina. Anunțul vine în contextul în care preşedintele Volodimir Zelenski îndeamnă tot mai insistent aliaţii din NATO să ajute la interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti deasupra Ucrainei, aşa cum fac în cazul Israelului.
- „Pot Statele Unite şi aliaţii să ajute Ucraina în acest sens? Adică, din moment ce este posibil cu Israelul, de ce nu se poate face şi cu Ucraina?” a întrebat un jurnalist la briefingul de presă al Pentagonului. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că este vorba despre două situaţii şi câmpuri de luptă foarte diferite. ….
- „Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să ştie jurnalistul.
„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit. În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a răspuns purtătoarea de cuvânt, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării. ….” Integral: https://hotnews.ro/
“Ce sunt și cum funcționează sistemele israeliene „Irone Dome”, „Praștia lui David” și „Arrow” 2 și 3? .…Trebuie menționat, înainte de orice, că cele trei sisteme defensive sunt folosite pentru a face față diferitelor amenințări. Fiecare are obiectivul său și acționează în funcție de mai mulți factori implicați în război. ….„Iron Dome” este cel mai cunoscut dintre cele 3 scuturi antirachetă folosite de Israel. Este conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, precum și obuze și mortare, la distanțe cuprinse între 4 km și 70 km de lansatorul de rachete. Sistemul „Praștia lui David” este menit să distrugă rachete cu rază mai mare de acțiune, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază medie sau lungă de acțiune de la o distanță de până la 300 km. Sistemele „Arrow 2” și „Arrow 3” se apără împotriva rachetelor balistice cu rază medie și lungă de acțiune atunci când acestea se află oriunde la o distanță de până la 2.400 km. Unele informații susțin că Israelul și-a folosit toate sistemele de apărare antirachetă pentru a contracara ultimul atac al Iranului, care a implicat aproximativ 180 de rachete. Unele dintre ele au lovit teritoriul israelian. ….Fiecare baterie „Iron Dome” cuprinde trei sau patru lansatoare, fiecare conținând 20 de rachete interceptoare. Cu ajutorul radarului, „Iron Dome” detectează și urmărește rachetele care intră și calculează care dintre ele ar putea cădea în zonele populate. Apoi lansează rachete asupra celor inamice, în timp ce acelea care nu reprezintă un pericol sunt lăsate să cadă pe pământ. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au susținut că „Iron Dome” distruge 90% din rachetele pe care le vizează. Se crede că rachetele sale „Tamir” costă aproximativ 50.000 de dolari fiecare. Sistemul a fost dezvoltat după „Războiul de vară” din 2006 dintre Israel și Hezbollah. Gruparea armată din Liban a tras aproape 4.000 de rachete în Israel, provocând pagube uriașe și ucigând sute de cetățeni. ….” Integral: https://www.libertatea.ro/
“Cine este Gursken, dulapul Ikea care candidează la președinție. „Există un precedent” .… „Am remarcat întâmplător la televizor un dulap despre care se spunea că este președintele României. Și atunci mi-am spus: «Aha, deci există un precedent, un dulap președinte. Deci pot și eu»”, a rememorat Gursken. „Dar chiar dacă sunt eu și dulap”, a adăugat Gursken, „vă rog frumos să nu mă confundați cu actualul președinte al României. E drept, avem fizionomii asemănătoare, unii ar putea spune că suntem frați, dar suntem cum nu se poate mai diferiți. Eu nu simt nevoia să călătoresc cu avioane de lux, mă simt confortabil și într-un container de pe vapor, și nici nu-mi plac golful sau PSD-ul.” ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro/
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Panorama cu ALP. România infestată de căpușele de partid și întrebarea zilei: e Geoană „prostănac” sau „prostălău”?….”
https://panorama.ro/panorama-alp-capuse-partid-geoana-prostanac-prostalau/
“Un fost procuror DNA cu 42.700 de lei pensie a dat statul în judecată pentru că vrea mai mult. Și nu e singur….”
https://spotmedia.ro/stiri/social/un-fost-procuror-dna-cu-42-700-de-lei-pensie-a-dat-statul-in-judecata-pentru-ca-vrea-mai-mult-si-nu-e-singur
“Mircea Geoană nu are nevoie de adversari. Se bate singur
….Prima gafă monumentală a fost jignirea absurdă și nedemnă adusă fostului președinte Traian Băsescu, pe care a vrut să îl desființeze „biologic”, dar i-a dat bătrânul leu o scatoalcă, de nu a știut ce l-a lovit, și a alunecat în sondaje câteva procente. A doua gafă aiurea a fost că a declarat că și el e „decrețel”, ca să capete simpatia tuturor decrețeilor. Cum românii îi știu data nașterii, imediat au văzut că e născut cu mulți ani înainte de decretul cu pricina. Și a mai pierdut câteva procente și multă credibilitate.
A treia gafă… Văzând că prinde la public să fii credincios, să te lipești de preoți renumiți, a declarat că a avut duhovnic când era tânăr pe părintele Galeriu. Hâm… Deci fiu de general de securitate avea duhovnic pe un preot persecutat de securitate. Nu a prins nici asta. E și minciună, și fățărnicie, și pozează în ceva ce nu-i.
A patra e monumentală și îi distruge complet imaginea de diplomat renumit. Acuzat că are relații suspecte cu Rusia, face istericale, acuză aiurea, se victimizează…..Toate astea sunt semnale de alarmă că se simte vinovat, că ceva e în neregulă și pe mine mă face să mă întreb: Cum a ajuns omul acesta adjunct NATO?!….”
https://republica.ro/mircea-geoana-nu-are-nevoie-de-adversari-se-bate-singur
Buna ziua
Nu mă mir . Geoană e fiu de securist. 😀
“Viralele săptămânii: Geoană – antrenor sau arbitru? / Ciolacu la McDonald’s Chișinău / Elena Lasconi cu câinele la sediu….”
https://www.g4media.ro/viralele-saptamanii-geoana-antrenor-sau-arbitru-ciolacu-la-mcdonalds-chisinau-elena-lasconi-cu-cainele-la-sediu.html
https://ziare.com/alegeri-prezidentiale-2024/reactie-nato-scandal-mircea-geoana-legaturi-rusia-1898200
Orice tampenie mai face, Romania ar trebui sa evite cu mare indarjire sa devina Trojan Horse in NATO precum Ungaria sau Slovacia
Un articol bun.
https://ziare.com/mircea-geoana/opinie-amestecul-lui-hodorkovski-de-ce-nu-face-fata-geoana-1898075
Buna seara!
Deci Sosoaca e out, cu mana CCR. Exista suport legal pentru aceasta invalidare de candidatura.
(1) În cel mult 24 de ore de la expirarea termenului prevăzut la art. 29 alin. (2), respectiv la art. 30 alin. (6), candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor
naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau
respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.
(2) Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la
înregistrare. Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central şi se
publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Totul e ce invoca petitionarii. Si cred ca de data asta, au avut material suficient anti-Sosoaca 😀
Buna ziua
Deci CCR exclude un candidat și contestația e tot la CCR ?
Tradus :
eu îl dau afara pe @ cetățean și tot eu decid dacă am procedat just/ legal ?
O aiureala de justiție în Romania statului de drepți.
Nici orcul aur nu are ce cauta in competitia pentru presedintie al Romaniei.
Este exact din aceeasi sorginte cu oarca sos.
Acum două săptămâni se discuta de sondajele “de casă” și diferențele dintre ele. Poate că decizia CCR de ieri e rezultatul unor sondaje adevărate, care n-au circulat prin presă. 🤔