Revista Presei – 5 octombrie.”DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă”
05/10/2023 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de joi, 5 octombrie! Vremea va fi caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu înnorări și pe arii restrânse averse posibil însoțite de descărcări electrice, în special seara și noaptea, în vestul, centrul, estul țării și la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral și în nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 28 de gr, iar cele minime între 5 și 17 gr. Bucuresti: 25/12 gr.C
“ULTIMA ORĂ Culmea majorării redevențelor: doar dacă vor și cei care le datorează …. Acum, ministerul condus de Boloș a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevede într-adevăr actualizarea în fiecare an a redevențelor cu inflația din anul anterior, începând chiar din 2023. Însă în cazul acordurilor și contractelor de concesiune aflate în vigoare, indexarea nu se va face decât dacă vor și titularii respectivelor acorduri și contracte, proiectul de OUG stipulând că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Agenția Domeniilor Statului (ADS) vor avea obligația de a ″negocia″ cu concesionarii pentru a-i convinge să accepte indexarea anuală cu inflația. Nu scrie ce se întâmplă dacă nu reușesc. Cele mai importante redevențe din punct de vedere bugetar sunt cele petroliere, pe exploatarea zăcămintelor de țiței și gaze naturale, care au adus anul trecut încasări de peste 4,4 miliarde lei. Grosul a venit din activitatea de extracție a celor mai mari producători români, OMV Petrom și Romgaz. …. Agresivitatea afișată public de autorități în privința subiectului majorării redevențelor contrastează puternic cu prudența manifestată în formularea draftului de act normativ. Motivul este, cel mai probabil, forța juridică a acordurilor și contractelor de concesiune petrolieră, minieră și chiar agricolă, ce includ clauze de stabilitate în privința redevențelor. Și, cel puțin în cazul celor petroliere, stipulează că litigiile dintre statul concedent și companiile concesionare se soluționează la tribunele internaționale de arbitraj, nu în justiția internă…..” Integral: https://www.profit.ro
“DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Un document al ministerului de Finanțe prezintă lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță achitate de stat și asistență medicală extinsă. În document nu se precizează care este impactul bugetar al acestor beneficii fără precedent în rândul angajaților la stat. Ce avantaje au magistrații, potrivit documentului de la Finanțe, alcătuit în august 2023:
- Salariile variază între 32.207 lei pentru un președinte de curte de apel și puțin peste 17.000 lei, pe lună, brut, la o judecătorie, pentru un judecător cu 3-5 ani vechime. Aceste salarii includ trei sporuri: pentru condiții grele de muncă, suprasolicitare neuropsihică și păstrarea confidențialității. În total, aceste sporuri sunt de 5.500 – 6.000 de lei pe lună.
- Valoarea medie a pensiei încasate de magistrații români a fost la 1.01.2023 de 21.404 lei. Pentru comparație, valoare medie a pensiei în ianuarie 2023 a fost de 2.003 lei.
- Magistrații pot ieși la pensie până în 50 de ani. Un cetățean obișnuit, la 63 de ani – femei și 65 de ani – bărbați.
- Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de şase călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru şase călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul. Aceste drepturi nu au caracter salarial şi nu se impozitează.
- În perioada concediului de odihnă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti beneficiază, o singură dată pe an, de transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară în care îşi petrece concediul de odihnă.
- Compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Prin ordin anual se stabilește până la ce plafon poate fi compensată chiria.
- Judecătorii care nu beneficiază de locuință proprietate personală ori cărora nu li s-a acordat locuință de serviciu sau compensarea chiriei, în localitatea în care își desfășoară activitatea, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transpor între localitatea în care își au domiciliul sau reședința și localitatea unde se află sediul unității
- Beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicala, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate …..” Integral: https://defapt.ro
“Avocații din România anunță proteste la nivel național: ”Ziua în care justiția nu există”. Cererile acestora …. Probleme semnalate de avocați:
- Termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători. Intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.
- Prelungirea nejustificată a procedurii de regularizare a cererilor de chemare în judecată, care deși a fost reglementată în ideea accelerării soluționării acestora, are un efect contrar datorită manierei defectuoase în care se aplică.
- Amânarea repetată a pronunțării soluțiilor în dosare (neurmată, în materie civilă, de comunicarea hotărârii motivate) peste termenul prevăzut de Codul de procedură civilă, iar comunicarea hotărârii motivate depășește frecvent durata de 6 luni;
- Durata foarte mare a perioadei de derulare a urmăririi penale.
- Preschimbarea termenelor de judecată pentru dosarele aflate pe rol, ajungându-se la un decalaj de peste 6 luni de zile față de termenele inițial stabilite.
- Fixarea primului termen pentru dosarele nou înregistrate la un interval foarte mare de timp față de data înregistrării cererii.
- Inexistența unei aplicări unitare a procedurii de normare a activității, ceea ce lipsește de previzibilitate actul de justiție.
- Neindicarea unui reper temporal până la care urmează a fi realizată analiza CSM, deși prin Hotărârea CSM nr.2040/13 iulie 2023 se arată că normarea muncii la 40 dosare/lună reprezintă o măsură temporară, până la efectuarea unei analize referitoare la volumul optim de activitate al judecătorilor.
- Valoarea excesivă a taxelor judiciare de timbru în unele situații ( în special procesele de partaj), care în multe situații împiedică sau descurajează părțile să inițieze demersurile judiciare.
- Ineficiența practică a legislației ajutorului public judiciar, aceasta nefiind corelată cu realitățile economice din prezent. Actualul sistem nu permite justițiabililor care au nevoie de asistență juridică să acceadă la aceasta…..” Integral: https://www.fanatik.ro
“Agenția Națională de Integritate, mărire și decădere. Cine verifică averile aleșilor și legăturile lor cu alte instituții ….Activitatea celor 100 de oameni s-a diluat mult în ultimii ani, spun specialiștii. Sunt departe de loviturile date în primii ani după înființare, când nume grele ale politicii au ajuns în rapoartele ANI. …. În cele nouă luni care au trecut din 2023, Agenția a reușit contraperformanța de a descoperi doar CINCI bugetari care ar avea averi nejustificate. În aceeași perioadă, a mai dat și puțin peste 60 de verdicte de incompatibilitate sau conflict de interese. Dintre acestea, două privesc aleși mai cunoscuți – Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, și Nicușor Dan, primarul Capitalei. …. Cazul Buzatu Misiunea ANI și eficiența acțiunilor sale au revenit pe agenda publică după flagrantul în care Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui, a fost prins cu o mită de 1,25 de milioane de lei. Declarațiile sale de avere îl arată a fi un om foarte bogat. Întrebarea: Averea sa a fost vreodată verificată? E legală? …. În 2018, Dumitru Buzatu a făcut cele mai multe achiziții: 3,3 hectare de teren în Zapodeni, Vaslui, 5,7 hectare de pădure la Șaru Dornei, o casă de 91m2 și o alta de 386m2, ambele în Zapodeni, Vaslui. Firma deținută de Dumitru Buzatu, care apare în declarația sa de interese, ACIP Perla SRL, a fost înființată în 2018, și are ca obiect de activitate agricultura. Datele financiare arată că societatea a obținut profit în fiecare an. În total, între 2018 și 2022, profitul a fost de 281.000 de lei. …. Conducerea ANI și legăturile politice. Dar și cu ASF Din 2021, ANI este condusă de Florin Ionel Moise, președinte, și Sorin Popa, secretar general. Din decembrie 2022, agenția are și un vicepreședinte, în persoana lui Bogdan Sticlosu. Președintele ANI – tatăl și fratele sunt membrii PSD, soția e angajată la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Cariera lui Florin Ionel Moise, care are acum sub 40 de ani, se confundă cu istoria Agenției Naționale de Integritate, înființată în 2007. …. Tatăl lui Moise a fost primarul PSD al unei comune din județul Brăila. Fratele lui, Sorin Moise, a fost zece ani director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Brăila, iar de anul trecut e secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Din 2021, Florin Ionel Moise ocupă cea mai înaltă poziție de conducere în agenție, cea de președinte. Soția lui, Mirabela, a fost și ea angajată a ANI, consilier, din mai 2017 – adică la o lună de la numirea dlui Moise în funcția de șef de serviciu. …. Și anul trecut soția sa lucra tot la ASF și câștiga mai mult decât soțul ei, președintele ANI, peste 160.000 de lei. Într-o investigație, jurnalistul Radu Soviani susține că numirea soției lui Florin Moise la ASF nu ar fi fost întâmplătoare. Președintele ASF, Nicu Marcu, ar avea probleme în declarația de avere, care ar fi fost trecute cu vederea de ANI. Mai exact, ar fi vorba de vânzarea unei case deținute de Nicu Marcu fiicei sale, cu un preț mult mai mic decât cel de achiziție și decât cel al pieței. Vicepreședintele ANI – fost colaborator al președintelui ASF și fost consilier al lui Mihai Tudose. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“Temă falsă a guvernului Ciolacu. Noile taxe nu reduc riscul de a pierde banii de la UE Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe un pachet fiscal sub motivul că, altfel, se vor pierde 70 de miliarde de euro din cauza deficitului excesiv. Analiștii spun însă că anul acesta măsurile nu vor avea impact bugetar, riscul mai mare fiind pierderea banilor din PNRR. Vineri, 29 septembrie, au intrat în România 2,7 miliarde euro, a doua tranșă din PNRR, bani care ar fi trebuit să vină încă din luna decembrie anul trecut. Cu toată întârzierea de peste zece luni, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este încântat. …. Tranșele trei și patru, în aer Partea plină a paharului este că, până la urmă, banii au venit, chiar dacă mult mai târziu decât trebuia, chestiune trecută sub tăcere și de premier, și de ministrul Finanțelor. Partea goală a paharului este că cererea pentru tranșa a treia nici măcar nu a fost trimisă, deși termenul era trimestrul IV din 2022, iar banii ar fi trebuit să intre în primăvara aceasta. E vorba de 3,2 miliarde de euro, aferente jaloanelor privind reforma pensiilor și a pensiilor speciale, de care răspunzătoare sunt ministerele Muncii și Casa Națională de Pensii. Cererile pentru tranșa a patra, în valoare de 2,77 mld. euro, rămân și ele netrimise. Legea salarizării unitare nu există nici măcar în draft, din informațiile Europei Libere, deși promisiunea guvernului în contextul grevei profesorilor a fost că la 1 septembrie va intra în dezbaterea Parlamentului. Cum Guvernul nu și-a făcut temele, premierul Marcel Ciolacu avansează ca termen de finalizare a legii pensiilor speciale data de 1 noiembrie, iar pentru legea pensiilor, finalul anului. În aceste condiții, este exclus ca banii din tranșa trei să intre anul acesta. În plus, rămâne de văzut dacă Comisia Europeană va fi de acord cu forma legii pensiilor speciale trimisă de Guvern. …. Pensiile speciale, mărul discordiei Legea pensiilor speciale pare o poveste fără sfârșit, căreia politicienii, aflați sub presiunea magistraților care se opun schimbărilor, nu-i dau de capăt. Situația s-a complicat după ce Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională în câteva puncte-cheie: impozitatea și recalcularea pensiilor în plată, creșterea vârstei de pensionare și schimbarea bazei de calcul. După decizia CCR, Comisia Europeană a transmis guvernului cerințe chiar mai aspre decât prevederile din proiectul de lege.
- impozitarea părții de necontributivitate din pensie trebuie să crească de la 15% (forma proiectului) la cel puțin 20%.
- impozitarea trebuie să privească toți beneficiarii de pensii speciale, nu doar magistrații.
- baza de calcul a pensiei trebuie să fie ultimele 48 de luni și nu ultimele 12 luni (forma proiectului, în prezent este doar ultima lună).
- pensia să fie 65% din media veniturilor și nu 80%, așa cum rămăsese pentru magistrați.
- vârsta de pensionare trebuie să crească eșalonat la 65 de ani. …” Integral: https://romania.europalibera.org
“Ce cotă are Marcel Ciolacu, premierul care se bate cu casele de pariuri. Legi contra jocurilor de noroc ce zac în Parlamentul dominat de PSD …. Președinta Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), spune că asociaţia reprezintă diviziile de pariuri online ale unor companii multinaţionale mari, care au echipe de avocaţi, şi că, în funcţie de informaţiile transmise de aceştia din urmă, a reprezentat de fiecare dată interesele lor în cadru organizat, legal. Lobby-ul se încadrează tot aici, crede ea. Nici sumele imense de bani investite în marketing și reclame nu încalcă vreo lege, cel puțin deocamdată. Menționează și că a fost prezentă în comisiile unde s-au dezbătut proiectele de lege iniţiate în ultimii ani – situarea sălilor de jocuri la minim 300 de metri de şcoli, interzicearea reclamelor – pentru „a explica decidenţilor politici, pornind şi de la exempul altor ţări, impactul pe care îl poate avea asupra domeniului orice modificare propusă.” De precizat însă că lobby-ul ca instituție nu este reglementat în România, așa cum este în SUA, de exemplu. … Alfred Simonis a spus pentru Europa Liberă că „nu mă intimidez de nicio practică a industriei, care face foarte mulţi bani”, evitând să precizeze dacă s-a simţit presat în vreun fel de reprezentanţi ai domeniului sau nu. Simonis, alături de alte zeci de parlamentari PSD, este iniţiatorul proiectului de lege prin care sălile de jocuri de noroc şi pariuri sunt scoase la cel puţin 50 de metri în afara localităţilor. …. Legea iniţiată de Alfred Simonis a primit în iulie 2023 aviz negativ din partea Guvernului, al cărui proaspăt premier era chiar Marcel Ciolacu. Avizul negativ avea nouă observații și era semnat de actualul prim-ministru. …. Dar deputatul PNL Adrian Cosma, care a iniţiat proiectul de interzicere completă a reclamelor la jocurile de noroc, adoptat în martie de Senat – cu modificări drastice iniţiate chiar de liberali, susține pentru Europa Liberă cu totul altceva. 20 de parlamentari PSD şi-au retras semnăturile, la recomandarea conducerii centrale, spune Cosma. ….În plus, peste șapte proiecte de lege care înăspreau regimul jocurilor de noroc au băltit în Parlament în ultimii ani, ani în care PSD a avut cele mai multe voturi. Dar nu le-a folosit ca să adopte inițiativele. ….” Integral: https://romania.europalibera.org
“Fenta legionară Violența pe care George Simion și acoliții lui au pus-o în scenă în diferite momente, culminând cu intrarea agresivă în universitate, la SNSPA, vrea să repete, fără a o numi, violența Mișcării Legionare, pentru a menține aproape electoratul rămas intelectual în anii 1990 și descoperirea aforismelor lui Petre Țuțea. Dar originalul nu e la legionari. AUR joacă duplicitar. Pe de o parte, preia mimetic gesturi simbolice ale Mișcării Legionare și ale căpitanului Zelea Codreanu (vezi nunta lui Simion și racolările din universități), pentru a hrăni așteptările acelei zone a electoratului pentru care narațiunea jertfei legionare și corelația cu valorile creștine și cu crezul naționalist le-au câștigat mintea încă din 1990, când România, din nevoia de a trece peste trauma comunistă, a repus pe masă conceptul jertfei legionare și pe cel al sfinților închisorilor. …. “Mulți legionari erau studenți când au fost arestați și nici nu-i cunoșteau pe Codreanu și pe legionarii din anii 1930. Când s-au confruntat cu comunismul, au găsit Legiunea, au găsit niște cărți în care Codreanu vorbea despre misticism, despre Dumnezeu și s-au gândit să folosească asta. ….. ” ….Ce face AUR se înscrie în zona acestei speculări a rezidurilor, fără să fie vorba despre o reală apropiere ideologică de Mișcarea Legionară sau de vreun atașament, în afară de cel practicat, desigur, de Sorin Lavric, ideologul de origine al AUR, cel care, studiind Mișcarea Legionară, s-a atașat teribil de legionari și a țesut un întreg scut afectiv în jurul memoriei (scrântite) a acestora. Cu AUR, cred că avem altceva. Sigur, sunt rămășițe de neofascism, dar avem aici și populismul. Zelea Codreanu nu a avut nimic împotriva vaccinului, nu avea nimic contra homosexualității. Tot ce spune AUR e nou și se trage din trumpism și din ideile lui Putin. E un fel de populism care folosește imagini și retorica legionară și asta nu e un accident. De exemplu, Sorin Lavric a studiat Mișcarea Legionară și folosește deliberat, în mod conștient, ideile legionare. …. Manualul de întrebuințare pe care-l folosește AUR trebuie căutat mai degrabă la Kremlin decât la Căpitan. Pe de altă parte, AUR se împrietenește cu Israelul sau mai bine-zis ia un cec în alb de la guvernul Netanyahu, aflat în criză de legitimare, în special din cauza protestelor care durează de câteva luni și care denunță încercările de iliberalizare ale regimului de putere. Atunci nu spune nimic despre Garda de Fier, despre Zelea Codreanu și compania, dar pune în scenă tipul de violență politică practicat de legionari, pentru ca acel segment social blocat intelectual în anii 1990 să simtă că-și ia revanșa. De ce la Kremlin? Felul în care acționează AUR în social media, unde infiltrează comunitățile mici și le parazitează din interior – sock puppets-, și provocările la scenă deschisă se folosesc, iată, de „vraja” legionară, dar ele au fost folosite în ultimii ani de etnicii ruși manevrați să destabilizeze Estonia sau Odesa, când 40 de oameni au murit în clădirea incendiată a Casei Sindicatelor. România nu are însă același teren sociologic, dar s-ar putea să aibă o caracteristică, care să o facă mai maleabilă în fața AUR: vidul de legitimitate în care sunt căzute instituțiile, inclusiv societatea civilă și asta în urma acelorași campanii tactice prin care intelectuali, activiști civici, jurnaliști au fost diabolizați…..Tot istoricul Roland Clark: Și dacă i-ai fi întrebat pe legionari de ce au devenit legionari, primul cuvânt ar fi fost corupția: „Eu am vrut să prind un post undeva, dar nu am putut, din cauza corupției”. Fascismul românesc a avut la bază cumva această problemă a corupției de stat, care vine de la fanarioți și poate și mai de demult, dar a atins punctul culminant în regimul fanariot și nu a mai dispărut de atunci…..” Integral: https://spotmedia.ro
“Elena Udrea vrea să scoată România din Uniunea Europeană, doar pentru că a intrat ea la pușcărie. Celebra deținută de la Târgșor atacă Tratatul de la Lisabona Condamnata Elena Udrea vrea să scoată România din Uniunea Europeană cu ajutorul Curții Constituționale, pe motiv că Legea nr.13/2008 pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona nu ar fi constituțională. Dacă excepția ridicată de Udrea ar ajunge pe masa CCR, atunci s-ar deschide o adevărată „cutie a Pandorei” în privința legalității aderării României la UE. Înalta Curte i-a respins celebrei deținute marți, 3 octombrie, cererea de sesizarea a CCR, însă Elena Udrea are drept de recurs, pe rolul Completului de 5 judecători al aceleiași instanţe. Cererea de sesizare a CCR cu privire la neconstituționalitatea Tratatului de la Lisabona și a Tratatului privind Uniunea Europeană nu este o noutate, problema fiind adusă în discuție de avocații Elenei Udrea în timpul dezbaterilor pe fond din dosarul Hidroelectrica, pe data de 5 iulie 2022. Atunci, neconstituționalitatea legii de ratificare a Tratatului de la Lisabona a fost adusă în discuție ca reacție la cererea procurorului DNA care solicita instanței să suspende procesul și să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu întrebări care vizau posibilitatea magistraților români de a ignora hotărârile CCR în cazul în care aplicarea acestora ar genera „un risc sistemic de impunitate”…..” Integral: https://ziare.com
“Deziluzia trăită de un român întors acasă după 18 ani, din Anglia: „Viața e mai grea, prețurile sunt ca afară” …. Alexandru Macovei, în vârstă de 38 de ani, a locuit 18 ani în Anglia și a decis să se întoarcă acasă, la Iași, în orașul natal. Decizia care părea a fi una bună i-a lăsat, însă, un gust amar. …. După ce a locuit mulți ani în străinătate și a reușit să adune banii munciți în Londra, Alexandru a revenit în Iași, împreună cu familia, unde a ales să își construiască o casă și un viitor ….,,În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau dacă nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu să trăiești. Am încercat să mă angajez în multe locuri, pentru că banii pe care i-am strâns nu vor ține o veșnicie. M-am lovit de salarii foarte mici, chiar dacă experiența mea este uriașă. Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă. Am fost sfătuit de multe persoane să nu mă întorc, dar inima mea este acasă. Îmi doresc ca copiii mei să copilărească la fel ca mine, să se bucure de bunici, de sentimentul de acasă, să trăiască printre străini doar dacă ei aleg acest lucru“, a povestit Alexandru. … ,,Este adevărat, o chirie în Anglia este mult mai scumpă decât în România. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă, își poate permite un concediu sau două pe an. Acasă, lucrurile sunt puțin diferite. Am rămas șocat când am văzut prețurile din supermarket. Am făcut un calcul și mi-am dat seama că alimentele de bază sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcerea acasă“, a mai povestit tânărul ieșean ….,,Iau în calcul să mă întorc în Anglia, aici nu fac altceva decât să pierd ceea ce am adunat în atâția ani. Presiunea pusă de partea financiară este imensă iar grija zilei de mâine este o problemă pentru mulți români. Munca nu este apreciată la adevărata ei valoare în România, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici. …..” Integral: https://adevarul.ro
“Analistul George Friedman, despre războiul din Ucraina: S-a terminat, dar nimeni nu știe cum să oprească lupta …. Rușii se așteptau la un război scurt în care ar fi zdrobit armata ucraineană și voința acesteia de a rezista. Dacă nu reușeau, știau că americanii, după o perioadă scurtă de timp, vor trimite arme în Ucraina, riscând un conflict prelungit, scrie analistul George Friedman în Geopolitical Futures. Ucraina și-a apărat teritoriul, așa că moralul său este ridicat. Obiectivul ucrainenilor era să forțeze o retragere a Rusiei peste graniță. Prima strategie a armatei Kievului s-a bazat pe agilitate, angajând unități relativ mici pentru a lovi forțele ruse care se mișcau încet. Dar, pe măsură ce rușii au ajuns în poziții defensive deja pregătite, cu arme grele, strategia ucraineană a devenit mai puțin eficientă. Creșterea livrărilor de arme americane și NATO a crescut numărul de victime atât în pozițiile defensive, cât și în cele ofensive. Războiul americano-rus, distinct de războiul ruso-ucrainean Războiul americano-rus a fost în anumite privințe distinct de războiul ruso-ucrainean, scrie Friedman. Teama Rusiei era că o forță americană de la granița cu Ucraina ar putea ataca Moscova, aflată la aproximativ 480 de kilometri distanță. Americanii se temeau că prăbușirea Ucrainei va aduce forțele rusești mai aproape de granița de est a NATO, reluând astfel Războiul Rece. În acest sens, războiul are prea puțin de-a face cu Ucraina, cu excepția faptului că a distrus țara și alunecă către un război rece dureros și periculos. Privită în acest fel, invazia rusă în Ucraina a fost o mișcare împotriva americanilor. Răspunsul american a fost menit nu numai să blocheze mișcarea, ci și să deschidă posibilitatea ca cea mai mare frică a Rusiei să se concretizeze: forțele ucrainene, susținute de echipamente americane, să înainteze până la cea mai sensibilă graniță a Rusiei. Este posibil ca niciuna dintre părți să nu fi avut ca obiectiv aceste acțiuni, dar nici una nu a putut să o respingă pe cealaltă. Drept urmare, rușii au trecut în poziții defensive formidabile. Au continuat să lanseze operațiuni ofensive, dar acestora le lipsea puterea de a-și atinge scopurile. Aceste operațiuni au devenit defensive. Ucrainenii au încercat acțiuni ofensive, întotdeauna ținând și trupe în rezervă în cazul unui atac rusesc neașteptat. Ambele părți au lansat astfel de operațiuni, dar nu au avut suficientă putere pentru a-și menține propria apărare. Așadar, asistăm la un fel de război înghețat, în care nevoia de a deține poziții face imposibilă angajarea de forță suficientă pentru a atinge obiectivele inițiale. Aceste tipuri de războaie devin în primul rând mlaștini politice, unde ambele părți se tem că orice mișcare ar avea consecințe politice pentru inițierea discuțiilor de pace. Toți au pierdut acest război Războiul americano-rus a fost în anumite privințe distinct de războiul ruso-ucrainean. Zelenski a crezut că, dacă intervenția americană nu-i va determina pe ruși să se retragă, atunci cel puțin ar permite Ucrainei să contraatace pe scară largă. Dar Statele Unite sunt angajate într-un conflict diferit: ținerea Rusiei departe de NATO. Vor oferi suficientă forță pentru a-i ține pe ruși la distanță, dar nu suficientă pentru a-i zdrobi. Rusia a ținut SUA departe de granița sa, dar nimic altceva. …. Ucraina este acum o țară divizată, dar este suficient de intactă pentru a revendica victoria, iar Rusia a depășit vechea ei graniță suficient pentru a revendica o mică victorie. Ambele ar putea pretinde motive umanitare pentru încheierea războiului. ….” Integral: https://adevarul.ro
“Ciolacu, compromis cu industria păcănelelor. Vor fi interzise doar în judeţul Tulcea …. „Scoatem păcănelele din localităţile din judeţul Tulcea începând chiar de poimâine!”, a asigurat premierul. „De undeva trebuie să începem, că se distrug familii, dar cu grijă, pentru că totuşi, ţara asta a fost clădită pe păcănele.” „Plus că acum au pod nou, e foarte uşor să mergi la păcănele la Brăila”, a adăugat Ciolacu pe sub mustaţă în timp ce din buzunar îi scăpa o bilă de la ruletă. Dacă proiectul pilot va avea succes, în anul 2029 jocurile de noroc ar putea fi interzise şi în localităţile din judeţul Covasna, dar doar în zilele impare şi doar pe o rază de 14 metri în jurul şcolilor cu profil mate-info…..” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Ce spune şeful misiunii FMI în România: Deficitul bugetar al ţării va fi de 6% din PIB în 2023 şi de 5% în 2024. Nu am discutat cu guvernul un acord de împrumut, dar România are acest drept oricând. Guvernul trebuie să ia mai multe măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, cele deja anunţate sunt insuficiente….” https://www.zf.ro/eveniment/spune-seful-misiunii-fmi-romania-deficitul-bugetar-tarii-6-pib-2023-22145960
Buna ziua.
CCR a declarat neconstituțională legea care interzice cumulul pensie-salariu.
Vai ce surpriza . 😄😄
E la mintea cocosului că NU poți interzice așa ceva.
Chiar dacă e același stat care plătește ambele.
Dar ce nu vor toți și în ruptul capului, impozitarea progresivă a TUTUROR veniturilor bănești a unei persoane și pe timpul unui an .
Cocosi nu avem .Găini bete cu grămada. Cu diploma și doctorate.😄
Ca exemplu, mărețul Dorneanul câștiga în un an echivalentul a 200.000 euro.
Impozitat cu ” colosala” cota de 9 virgula ceva .
Daca era în Italia , impozitul ( progresiv ) era astfel :
– 23 % pentru primii 15.000 euro.
– 25 % pentru banii de la 15.001 la 28.000 euro.
– 35 % pentru banii de la 28.001 și pina la 50.000 euro.
– 43 % pentru tot ce depășește 50.000 euro.
Practic la 200.000 suma impozitului progresiv se ridică la
3.450 + 3.249 + 7.699 + 64.500 = 78. 898 euro. In Italia .
Rămânea în buzunar ( Dorneanul cu 200.000 venit total anual ) cu suma de 121.102 euro.
Murea de foame domnul tovarăș bugetar. 🖕🖕
Astfel se vede cum unii au obținut o viață ca afară dar cu taxare ca în paradis.
PS.
Suma aia de 78.898 euro impozit pe venit, statul o putea transferii in alte voci ale bugetului
Și cum sunt mult peste 1.000.000.000 euro care ar fi posibil așa de economisit exclusiv de la bugetarii care cumulează și pensia , evident că nu se face nimic.
Din patriotism evident. 😂😂