Revista Presei – 30 Octombrie / marionete şi papuşari
31/10/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de marti. Marţi, vremea se va menţine rece pentru această dată. Cerul va avea înnorări ziua, dar se va degaja treptat seara şi noaptea începând din sud-vestul ţării. Va ploua pe arii extinse în regiunile estice şi sud-estice, iar local la munte şi pe arii restrânse în regiunile intracarpatice se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în partea de sud şi sud-est a teritoriului, dar şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade, iar cele minime se vor situa între -5 şi 4 grade, uşor mai ridicate pe litoral. Noaptea, în zonele joase, vor fi condiţii de ceaţă.
La Bucureşti: Vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va prezenta înnorări ziua când trecător va ploua slab, dar se va degaja pe parcursul nopţii când vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va avea unele intensificări în prima parte a intervalului. Temperatura maximă va fi în jur de 8 grade, iar cea minimă va fi de -1…1 grad.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 5442 RON; 1 USD = 3. 5195 RON; 1 EURO = 1. 2911 USD; Francul elvetian 3. 7580 RON. Gramul de aur 193.8330 RON.
România va avea în 2013 şi 2014 vârfuri de plată a datoriei externe de 13 mld. euro. Rambursarea împrumuturilor externe va creşte substanţial în următorii ani serviciul datoriei pentru guvern şi banca centrală, România fiind nevoită să dea înapoi finanţatorilor externi şi investitorilor în bonduri aproximativ 13 mld. euro în 2012 şi 2013, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank. “Sunt absolut necesare politici macroeconomice credibile pentru a permite guvernului să se împrumute de la creditorii privaţi externi pentru a rambursa datoria externă şi stimularea intrărilor de capitaluri străine private. Totodată, este necesară creşterea urgentă a absorbţiei de fonduri europene, care alimentează rezerva valutară a ţării, susţin creşterea economică şi nu generează datorie externă”, a declarat Dumitru la conferinţa Finanţarea economiei naţionale organizată ieri la BNR. Împrumutul record de aproape 20 mld. euro contractat începând cu anul 2009 de România de la finanţatorii externi a ajuns la scadenţă în acest an. BNR şi Ministerul Finanţelor au început să ramburseze ratele aferente tranşelor primite, FMI urmând să primească înapoi, în 2012, aproape 2 mld. euro. Rambursarea se încheie în 2019. În timp ce Ministerul Finanţelor va trebui să ramburseze atât în 2013, cât şi în 2014 suma de un miliard de euro către FMI, BNR va da înapoi 3,9 mld. euro anul viitor şi 3,7 mld. euro în 2014, fără a lua în calcul şi dobânzile. În plus, anul viitor ajung la scadenţă bonduri denominate în euro emise pe piaţa locală în sumă de 1,8 mld. euro, iar în 2014 ajung la maturitate titluri de 0,9 mld. euro. Integral in Ziarul Financiar.
Candidaţii lui Dan Diaconescu sunt puşi să semneze contract: dacă pleacă din partid plătesc 2 milioane de euro. Dan Diaconescu îi obligă pe candidaţii partidului său să semneze un “contract” cu clauză de reziliere înainte de a intra în cursa pentru un loc de deputat sau senator. Potrivit reprezentanţilor PPDD “contractul” este un pact comisoriu care spune că parlamentarul ales pe listele partidului nu poate migra la un alt partid. În cazul în care o face trebuie să vireze în contul PPDD suma de 2 milioane de euro. Avocatul PPDD spune însă că nu este precedent juridic in acest sens dar că pactul comisoriu este o instituţie legală prevăzută de Noul Cod Civil. Pe de altă parte Marius Necula, senator ales pe listele PDL şi poaspat înregimentat la PPDD spune că un astfel de pact nu poate suprascrie Constituţia. “Constituţional, poţi să treci de la un partid la altul fără probleme indiferent de ce clauze semnezi”, a declarat Necula pentru gândul. Secretarul general al PPDD, Liviu Robert Neagu a declarat pentru gândul că toţi canidaţii PPDD sunt obligaţi să semneze “contractul” prin care se angajează să plătească partidului 2 milioane de euro în cazul în care migrează la un alt partid. “Suma a fost stabilită mai mult simbolic. Nu a existat o analiză pentru această sumă. Am primit această propunere din teritoriu şi cei din teritoriu ne-au spus că puteam pune orice sumă şi 20 de milioane de euro. Niciunul din cei care candidează nu iau în calcul că vor părăsi echipa după alegeri. Este un gest moral, un gest de ataşament faţă de partid”, a explicat Liviu Nagu. Integral in Gandul.
Apocalipsa după Voiculescu: “Cineva din PSD şi cineva din PNL vor trăda după alegeri şi vor face Guvernul fără Ponta şi Antonescu”. Dan Voiculescu a declarat aseară, în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei” (Antena 3), că președintele Traian Băsescu trebuie să fie din nou suspendat. Altfel, spune liderul din umbră al USL, există riscul ca Victor Ponta să nu mai ajungă premier şi fisurile din alianţa politică să ducă la o ruptură. Patronul Antenelor își dorește punerea în practică a următorului plan: ”Atunci când mergem la vot pe 9 decembrie pentru alegerile parlamentare să avem și referendumul de demitere”. Potrivit lui Voiculescu, președintele trebuie din nou suspendat pentru că, după alegeri, există “pericolul” ca Traian Băsescu să nu-l numeasca pe Victor Ponta premier și să nominalizeze un alt membru USL “care nu va fi decât unealta lui pentru distrugerea USL-ului”. Omul despre care Antenele spunc că a creat USL a prezentat scenariul: “Băsescu îl va chema pe Ponta la negocieri, iar acesta nu se va duce. Dar se vor găsi oameni din PSD care să se ducă şi să accepte să facă Guvern fără Victor Ponta. Apoi, va fi chemat Crin Antonescu şi, aşa cum îl cunosc eu, nu se va duce la Cotroceni, dar va fi cineva din PNL care va discuta cu Traian Băsescu. Li se vor promite ministere, funcţii, se vor întoarce în partide şi îşi vor convinge colegii să facă Guvern în aceste condiţii. Asta se va întâmpla şi vom avea un Guvern condus de oameni aflaţi la mâna lui Traian Băsescu”. Integral in EVZ
Memoria de elefant a contracandidatului lui Crin Antonescu: „Nu-mi amintesc colegiul în care am candidat acum patru ani şi nici adversarul politic”. Contracandidatul liderului USL Crin Antonescu în colegiul din Teleorman este pedelistul Marin Ţole, profesor de analiză economică-financiară la Universitatea Româno-Americană. Deşi a mai candidat în 2008 din partea PRM într-un colegiu din Bucureşti, Ţole nu-şi aminteşte numele niciunui advesar politic de atunci. Pedelistul nu a participat până acum la nicio dezbatere politică într-un studio de televiziune şi spune că îşi doreşte o bătălie cu liderul USL „ca între intelectuali”. Principalul contracandidat al lui Crin Antonescu la alegerile parlamentare din 9 decembrie este profesorul de analiză economică financiară la Universitatea Româno – Americană, Marin Ţole. Contactat de Rl, Ţole a declarat că nu deţine nici o funcţie în cadrul filialei PDL Teleorman, ci este simplu membru PDL. Întrebat dacă s-a înscris de curând în partid, acesta a spus că nu-şi mai aduce aminte momentul înscrierii sale. „Nu-mi mai amintesc când m-am înscris în acest partid, dacă anul acesta, sau anul trecut”, a spus Ţole. El a adăugat că nu se află în faţa primei bătălii electorală, el mai candidând şi în 2008 din partea PRM pentru un post de deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe care l-a pierdut. Deşi nu a trecut mult timp de atunci, Ţole a declarat că nu-şi aminteşte nimic din precedenta bătălie electorală. „Nu-mi amintesc colegiul în care am candidat în Bucureşti, nu-mi amintesc nici un adversar politic. Eu m-am înscris în cursă”, a declarat pedelistul. Întrebat cu ce îl va critica pe Crin Antonescu în campania electorală care va începe curând, Marian Ţole a răspuns că nu se va întâmpla acest lucru. „Va fi o bătălie ca între intelectuali, de un anumit nivel. Nu-l voi critica pe Antonescu, va fi o bătălie de idei”, a spus Ţole. Integral in Romania Libera.
În pat cu duşmanul, pe lista electorală. Liderii politici îngroapă securea războiului, în prag de alegeri. Mai mulţi politicieni care au avut conflicte dure de-a lungul anilor se regăsesc, astăzi, de aceeaşi parte a baricadei electorale. Liderii politici din România sunt dispuşi să îngroape securea războiului în schimbul obţinerii unor funcţii. Ruperea unor partide sau alianţe, lansarea unor acuzaţii dure, uneori la limita lipsei de politeţe, sunt toate uitate dacă interesul electoral o cere. La fel ca în alţi ani, la startul alegerilor din 2012 se aliniază, în aceeaşi echipă politică, demnitari care au avut conflicte „ireconciliabile”. Unul dintre cazurile cele mai spectaculoase este cel al fostului preşedinte Ion Iliescu şi al fostului premier Petre Roman. Cei doi se regăsesc, astăzi, de aceeaşi partea a baricadei, în USL. Ion Iliescu este în prezent preşedintele de onoare al PSD, iar Petre Roman candidează la Parlament din partea PNL. Ion Iliescu şi Petre Roman păreau, în 1990, un tandem politic indestructibil în fruntea FSN. Ion Iliescu a preluat şefia CPUN, iar Petre Roman a devenit premier al guvernului provizoriu. După ce FSN şi Ion Iliescu au câştigat alegerile din mai 1990, Petre Roman a devenit premier. Ulterior, relaţiile dintre Iliescu şi Roman s-au deteriorat, tabăra din jurul preşedintelui acuzându-l pe premier că adoptă măsuri „liberale”.Conflictul a dus la înlăturarea lui Roman din funcţia de premier în urma celei de-a patra mineriade, din septembrie 1991. După Convenţia FSN din martie 1992, Petre Roman a fost ales preşedinte al partidului, iar opozanţii acestuia au părăsit formaţiunea, constituind, în jurul lui Ion Iliescu, FDSN. Integral in Adevarul
Oprescu a parafat o promisiune de concesionare a unui teren ce aparține Municipalității, fără acordul aleșilor generali. Deși a primit avize negative de la majoritatea comisiilor de specialitate ale Primăriei Capitalei, edilil-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, este chitit să concesioneze 1.500 de metri pătrați lângă Gara de Nord unor firme private. Oprescu concesionează terenurile Primăriei Capitalei după bunul plac. Primarul propune, pentru a doua oară, aleșilor generali să voteze un proiect privind contruirea unui imobil cu destinația de birouri, servicii, hotel, comerț, locuințe, servicii bancare, multiplex-cinema, deși propunerea a primit aviz negativ de la Comisia Juridică și de Disciplină a Consiliului General al Capitalei, iar aleșii generali din comisia de Patromoniu a Municipalității au decis amânarea avizării proiectului la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, primarul propune concesionarea terenului pe 49 de ani prin licitație publică. Culmea este că știe exact ce ar urma să apară în zonă: un mall cu birouri, magazine, locuințe, servicii bancare și cinema. Și, ca să știe cam câți bani ar ieși de pe urma concesionării, ediul a cerut specialiștilor din primărie să îi calculeze cât ar costa „afacerea”: minim 94.454 euro pe an.Oprescu a promis terenul investitorilor în februarie 2012. Terenul poziționat pe Calea Griviței se află chiar la intersecția străzii cu noul bulevard Uranus și are o suprafață de 1.500 de metri pătrați. Integral in EVZ
Romanii din America, despre Uraganul Sandy: Dumnezeu sa ne ajute! E tot ce pot sa spun. Andrea Teja traieste la New York, unde Uraganul Sandy urmeaza sa ajunga peste cateva ore, iar Simona Botezan la Washington, exact unde se intalnesc cele doua fronturi atmosferice. Andrea Teja locuieste in Bronx, la etajul noua al unui bloc, astfel ca spera sa nu aiba parte de experiente nedorite cu uraganul Sandy. ”Problemele de acum incep. Eu locuiesc in Bronx si suntem mult deasupra nivelului apei, sper sa fim mai in siguranta. Insa vantul este extrem de puternic. Doar ce am mancat o mamaliguta cu niste felii de pastrama, asa ca suntem inca OK”, a declarat Andrea Teja Românca de la New York, care este cântăreaţă şi studentă în ultimul an la “Neuropsihologie”, a povestit cum se pregătesc americanii pentru “Frankenstorm”. “Tot ce e public (biblioteci, şcoli, transport comun etc) e suspendat. Ai mei nu au fost la muncă azi. Acum au anuntat că suntem izolaţi. Au închis toate podurile, oficial. Cei din zona A, adică oamenii care trăiesc pe marginea oceanului în Manhattan, au fost evacuaţi la ordinele primarilor din New York, New Jersey şi Connecticut. La toate canalele de televiziune este Breaking News – Tracking Sandy, 24 din 24 se vorbeşte despre uragan. A fost anunţat stare de urgenţă”, a spus Andrea. În centrul uraganului vântul bate cu 175 mile/oră. Cei loviţi vor rămâne făra case, pentru că Sandy rade totul în cale. Specialiştii spun că Manhattanul va fi inundat. Integral Adevarul.
Premiera in politica romaneasca. Povestea tanarului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri. Cand iti propui sa ai atitudine de invingator, doar cerul e limita ta”, spune Iulian Craciun, tanarul care are curajul sa-l infrunte la parlamentare pe mogulul Dan Voiculescu. Vorbele vin de la un om ce sufera de o boala teribila, ce l-a condamnat sa-si traiasca viata imobilizat intr- un scaun cu rotile. Cand ai “Atrofie Spinala Musculara Tip 3″ esti aproape “leguma”, pentru ca nu poti face nimic de unul singur, ci depinzi de ceilalti din jurul tau. Dar nu este si cazul lui Iulian, care in ciuda tuturor greutatilor intinse de viata a reusit sa-si intemeieze o familie, sa devina tatal unei fetite de doi ani si sa-si deschida o mica afacere Nu aşteaptă pomană de la stat, ci plăteşte taxe şi impozite tuturor bugetelor de asigurări, din afacerea lui din domeniul IT-ului, programare mai exact. ntrebat de EVZ ce l-a determinat să intre în politică, Iulian e sincer: “Demult cochetam cu ideea de a intra în politică, dar am amânat această decizie, deoarece am considerat prioritare familia, afacerea şi activitatea mea ong-istică. Am primit propuneri atât de la partide din stânga, cât şi din dreapta eşichierului politic. Am acceptat oferta Forţei Civice şi astfel am devenit candidatul ARD pentru Colegiul 8 Senat”. Integral in EVZ
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]