Revista Presei – 29 Octombrie / Frăţia hoţilor pentru banii UE
31/10/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de luni. Luni, temperatura aerului va scădea în toate regiunile, mai accentuat în est, centru şi sud, vremea devenind rece pentru sfârşitul lunii octombrie în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi noros şi temporar va ploua, îndeosebi în jumătatea de sud-est, unde cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 25 l/mp. Trecător în nordul Moldovei şi al Carpaţilor Orientali, ziua, iar noaptea în celelalte zone montane şi, izolat, în regiunile vestice şi nord-vestice, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în sud şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad în nordul Moldovei şi 19 grade în sudul litoralului, iar cele minime se vor situa, în general, între 0 şi 7 grade.
La Bucureşti: vremea se va răci accentuat. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 12…13 grade, iar cea minimă va fi de 5…6 grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 5538 RON; 1 USD = 3. 5200 RON; 1 EURO = 1. 2937 USD; Francul elvetian 3.7638 RON. Gramul de aur 192.7374 RON.
Absorbţia fondurilor europene – Misiune Imposibilă. Într-un singur an, și anume în 2013, România ar trebui să acceseze 90% din totalul fondurilor europene, de circa 20 de mld. euro, alocate prin cele șapte programe sectoriale pentru perioada 2007-2013. În plus, în urma neregulilor constatate, suntem obligați de Comisia Europeană să dăm înapoi o bună parte din cele doar 10 procente accesate până-n prezent. Accesarea fondurilor europene destinate României pentru perioada 2007-2013, pentru cele șapte programe operaționale (Transport, Mediu, Regional, Dezvoltarea Resurselor Umane, Creșterea Competitivității Economice, Dezvoltarea Capacității Administrative și Asistență Tehnică) consemnează un eșec nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană. Practic, din 2007 și până în prezent, din totalul de 20 mld. alocate de UE , România a accesat sub 10%. În momentul de față, pentru patru din cele șapte programe sectoriale plățile sunt suspendate de Comisia Europeană, „până la o dată nedeterminată“.Cea mai gravă situație se înregistrează la Programul Operațional Sectorial- Dezvoltarea Resurselor Umane (POS- DRU), unde vom fi obligați să returnăm către UE o mare parte din banii deja încasați. Comisia a efectuat un audit al acestui program, pentru intervalul ianuarie 2007- aprilie 2012. Potrivit MAEur, principala concluzie a fost aceea că „sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător“. Ca urmare, CE a declanşat procedura de presuspendare a programului şi a propus, deja, o corecţie consistentă. Potrivit premierului Victor Ponta, este vorba de nu mai puțin de 175 milioane de euro. Având în vedere că suma totală accesată până în prezent la acest program este de 268 milioane de euro, rezultă că vom fi obligați să returnăm peste 65% din acești bani. Integral in Capital
Frica de bucureşteni. De ce fug liderii partidelor din USL şi din ARD în colegii din afara Capitalei. Liderii partidelor din USL şi din ARD şi-au ales colegii „sigure” în teritoriu pentru a accede fără griji în Parlament, spre deosebire de majoritatea predecesorilor lor, care au avut curaj să candideze în Capitală Preşedintele PNL Crin Antonescu va candida pentru un mandat de senator în colegiul numărul 2 din Teleorman, judeţ controlat de baronul PSD Liviu Dragnea. Anunţul a fost o surpriză, deoarece se ştia că liderul liberal urma să concureze într-un colegiu din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a se baza pe ajutorul primarului PSD Robert Negoiţă. Acum, probabil pentru a evita situaţia delicată din urmă cu patru ani, când nu şi-a câştigat colegiul din sectorul 1 şi a fost nevoit să aştepte redistribuirea mandatelor, Crin Antonescu s-a orientat către un colegiu fără probleme. El va face tandem cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, care va candida pentru un post de deputat. Singurul care a explicat decizia lui Antonescu a fost chiar Dragnea: „Prea mulţi ani, liderii politici au stat în Bucureşti. E bine ca, din patru în patru ani, să vină să vadă România reală, să vorbească cu oamenii, să vadă problemele lor”. Traseul parlamentar al lui Crin Antonescu a început în 1992 la Tulcea şi a continuat în Teleorman, între 2000 şi 2004. Apoi, pentru două mandate, el a fost parlamentar de Bucureşti, pentru ca în această iarnă să revină în Teleorman.Premierul Victor Ponta candidează şi el departe de casă, în colegiul din Gorj pe care l-a câştigat pentru prima dată în 2008. El îl va avea contracandidat pe anonimul Nicolae Raviţoiu (PDL). Pentru a nu-şi periclita victoria, Ponta şi-a numit un apropiat ca prefect de Gorj, pe Radu Teodorescu, care e de loc din Baia de Fier. Familia sa este cea care i-a vândut actualului premier o casă în localitatea gorjeană, de atunci figurând şi celebrul „buletin de Baia de Fier”. Nici preşedintele PC, Daniel Constantin, nu s-a încumetat să candideze în Bucureşti şi, ca atare, a primit un colegiu eligibil în Argeş.Integral in Adevarul.
Antonescu şi Dragnea fac tandem împotriva lui Ponta. Deşi este urmărit penal în dosarul privind fraudele de la referendum, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea are vise de mărire. A pus ochii pe şefia PSD şi pentru îndeplinirea obiectivului său şi-a găsit un aliat în persoana lui Crin Antonescu. Pentru a-şi asigura un nou mandat de senator, preşedintele PNL, Crin Antonescu renunţă la Bucureşti în favoarea unui colegiu din Teleormanul lui Liviu Dragnea. “Prea mulţi ani, liderii politici au stat în Bucureşti. E bine ca din patru în patru ani să vină să vadă România reală, să vorbească cu oamenii, să vadă problemele lor”, a încercat să explice chiar Dragnea motivul deciziei lui Crin Antonescu de a-şi schimba colegiul. De altfel, colegiul de senator al lui Antonescu se suprapune peste cel al baronului Dragnea, ce a pus ochii pe un scaun de deputat. Surse din USL au declarat pentru EVZ că ţinta principală a tandemului Antonescu- Dragnea este chiar preşedintele PSD, Victor Ponta. Scopul final al lui Liviu Dragnea este acela de a îi lua locul lui Victor Ponta la conducerea PSD, lucru pe care nu îl poate face de la Teleorman. Sursele EvZ au precizat că, pentru Dragnea, o primă etapă în atingerea acestui obiectiv ar fi obţinerea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care i-ar oferi o anumită anvergură politică. De cealaltă parte, surse liberale au explicat că, prin mutarea la Teleorman, Antonescu urmăreşte să-şi asigura un scor confortabil. Repetarea scenariului din 2008, când şi-a câştigat mandatul de pe locul II, la redistribuire, ar fi devastatoare asupra imaginii liderului liberal, dar şi asupra raportului de putere cu Victor Ponta. Integral in Evz.
Crin Antonescu, la “După 20 de ani”: atacuri la adresa şefului SIE, ce spune despre Traian Băsescu şi rediscutarea acordului cu FMI. nvitat al emisiunii “După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost provocat de moderatorii emisiunii – Cristian Leonte, Claudiu Pândaru (Gândul.info) şi Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) – la “un exerciţiu de sinceritate”. Preşedintele PNL s-a arătat nemulţumit de atitudinea fostului coleg de partid, actual şef la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), în perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui, spunând despre acesta că avea datoria de a informa corect partenerii internaţionali, contrazicând astfel declaraţiile liderilor PDL şi ale lui Traian Băsescu referitoare la lovitura de stat. “Atunci când cineva delirează, – Monica Macovei sau Traian Băsescu, unul la Parlamentul European, altul la garaj -, şi începe să vorbească despre lovitură de stat, atunci nu cred că este o acţiune de PR, ci de datoria unui serviciu în slujba naţiunii. Trebuia să spună că nu, nu este nicio lovitură de stat. Când se vorbeşte despre absurditatea că noi lideri de la Bucureşti abandonează, schimbă orientarea de politică externă a României, angajamentele cu NATO, cu UE şi că au devenit brusc pro-ruşi şi că sunt cu Moscova, atunci e de datoria serviciilor de informaţii să spună nu, asta e o prostie”, a spus Antonescu în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, ce va fi difuzată duminică, la Pro TV. Această declaraţie a şefului Senatului vine în contextul în care Teodor Meleşcanu, invitat în urmă cu o săptămână la aceeaşi emisiune, a declarat că SIE “nu este o agenţie de PR” şi că nu i s-a cerut nimic în perioada referendumului din 29 iulie. Integral in Gandul
Frăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor. Tinerii care accesează fonduri europene nerambursabile de până la 40.000 euro pentru a-şi dezvolta ferme sunt obligaţi să urmeze cursuri în domeniu, finanţate tot de UE. Sarcina Ministerului Agriculturii este aceea de a căuta cele mai bune oferte ale firmelor specializate în instruirea micilor fermieri.În realitate, fondurile europene de zeci de milioane de euro se împart, în general, într-o castă închisă, formată din personaje cu importante conexiuni politice în toate partidele importante. Astfel, bună parte din contractele încheiate cu Ministerul Agriculturii au fost obţinute de o companie înfiinţată de Liviu Harbuz, consilierul lui Victor Ponta. Alţi beneficiari ai fondurilor europene din acest domeniu sunt firme aflate în legătură cu Mihai Vădan, fost director în Ministerul Agriculturii în perioada guvernării PDL, cu fostul ministru al Tineretului şi Sportului Sorina Plăcintă sau cu soţia fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar. Printre firmele cele mai răsfăţate cu fonduri pentru şcolirea agricultorilor este şi cea a partenerului de afaceri al lui Liviu Harbuz, fost şef al Autorităţii Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Harbuz a fost secretar de stat în al doilea mandat de ministru al lui Ilie Sârbu şi în prezent este consilier personal al ginerelui lui Sârbu, prim-ministrul Victor Ponta. Oficial, Liviu Harbuz nu are nimic de-a face cu firma WIN WIN Business SRL, care e deţinută în scripte de un oarecare Ştefan Adrian Miclăuş. Acesta este însă asociatul lui Harbuz în altă afacere. Mai mult decât atât, fondatorul firmei WIN WIN Business SRL este însuşi Liviu Harbuz. Astfel, în 2005, Liviu Harbuz înfiinţa firma AGRI RISC CONSULTING SRL, fiind unicul ei acţionar şi totodată administrator. În 2007 Harbuz iese din acţionariatul firmei, trecând-o pe numele iubitei sale cu 14 ani mai tânără decât el, Oana-Steliana Barbulete, cu o carieră rapidă în Ministerul Agriculturii (consilieră de ministru, consilieră de secretar de stat, consilieră în ANSVSA când era Harbuz preşedinte). Integral in Romania Libera.
Spionul rus, cuprul si banatenii: Miza ”Marelui Canion” de la Moldova Noua. Scandalul de spionaj izbucnit saptamana trecuta, in urma retinerii pe aeroportul din Otopeni a unui cetatean rus acuzat ca a incercat sa scoata din tara documente secrete, redeschide discutia despre privatizarea societatii Moldomin din Moldova Noua. De soarta acestei societati, care detine 30% din rezervele de cupru ale Romaniei si 2,5% din cele ale Europei, atarna si sperantele celor 14.000 de locuitori ai oraselului din judetul Caras Severin. Surse din conducerea Moldomin susţin că, de fapt, aşa-zisul spion este un reprezentant al celor care vor să cumpere ce a mai rămas din fosta întreprindere socialistă. „Moldomin va fi privatizat de o companie din Elveţia. În spatele acestei companii stau nişte sârbi. Iar în spatele sârbilor sunt nişte ruşi. E simplu. Şi apoi, nu cred că mai sunt secrete la Moldova Nouă. Şi chiar dacă ar fi, cel care a cumpărat exploatarea ştie ce se găseşte acolo şi ce nu. Chiar dacă e secret de stat, se poate semna un acord de păstrare a confidenţialităţii, dar cumpărătorul trebuie să aibă acces la datele despre firmă, la caietul de sarcini, la situaţia zăcământului“, ne-a declarat sursa citată. Integral in Adevarul.
Stolojan: Presuspendarea fondurilor UE este cauzată de lipsa de activitate a guvernului Ponta. Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că presuspendarea fondurilor europene pentru România se datorează faptului că Guvernul Ponta nu a luat nicio măsură în ultimele şase luni pentru a împiedica acest lucru. El a menţionat că presuspendarea fondurilor europene pentru cele mai importante destinaţii – resurse umane, transporturi, competitivitate, dezvoltare regională – este în valoare de aproximativ zece milioane de euro. Stolojan a amintit că, anterior, premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui CE o listă de cereri ale Guvernului său, primului punct pe această listă fiind sprijinul pe care Ponta îl cerea în vederea fondurilor europene. “Iată că răspunsul Comisiei a venit Europene a venit – presuspendare, pentru că în aproape şase luni acest Guvern nu a făcut nimic. Acesta este în campanie electorală, va fi în continuare, aproape toţi miniştri sunt angrenaţi în campanie”, a ţinut să precizeze Theodor Stolojan. Potrivit lui Stolojan, Jose Manuel Barroso i-a arătat foarte limpede lui Victor Ponta ce anume trebuie făcut în România pentru ca presuspendarea să nu devină suspendare definitivă. “Important este, însă, că pentru anul 2012 nu avem nici o speranţă, Guvernul este în campanie electorală (…) şi e greu de prevăzut care va fi situaţia în prima jumătate a anului 2013 dacă acelaşi Guvern Ponta rămâne în funcţiune”, a fost de părere acesta. Integral aduce Mediafax
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]