Revista Presei – 24 Iunie / Sfântul Antonescu şi poluarea statului de drept
24/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de luni. Vremea va fi instabilă în vestul, centrul, nordul ţării, la deal şi la munte, zone unde şi valorile termice vor marca o scădere uşoară. În aceste regiuni temporar înnorările vor fi accentuate şi pe arii relativ extinse vor fi averse, care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Trecător vântul va lua aspect de vijelie, iar pe arii restrânse va cădea grindină. În restul teritoriului disconfortul termic se va menţine ridicat, iar fenomenele asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local, mai ales după-amiaza şi noaptea. Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 34 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade. Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic local în Muntenia, Dobrogea şi izolat în Oltenia şi sudul Moldovei.
În Bucureşti, vremea va fi călduroasă, cu o maximă termică în jurul valorii de 32 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări mai accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales seara şi la începutul nopţii. Temperatura minimă va fi de 19…21 de grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 5209 RON; 1 USD = 3. 3472 RON; 1 EURO = 1. 3227USD; Francul elvetian 3. 6853 RON. Gramul de aur 141.9024 RON.
Un autocar cu turişti români s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru: 17 oameni au murit şi 30 au fost răniţi. În autocar erau 47 de români, printre care şi un minor. Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, a anunţat televiziunea publică din RTCG, citând poliţia, relatează AFP. Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, 17 români au murit şi alţi 30 au fost răniţi, dintre care 8 se află la terapie intensivă. Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat pentru Mediafax că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru şi că opt dintre cele 30 de persoane rănite internate în spitalul din Podgoriţa se află la terapie intensivă. Raed Arafat a spus că toate persoanele rănite sunt internate în spitalul din Podgoriţa, opt dintre acestea fiind la secţia de terapie intensivă. “Dintr-o discuţie cu medicii de acolo, opt dintre răniţi sunt la terapie intensivă, de aceea s-a decis să fie trimis cineva acolo”, a spus Arafat, care a precizat că în urma accidentului din Muntenegru 17 români şi-au pierdut viaţa. El a mai spus că în această noapte va pleca în Muntenegru, împreună cu doi consuli de la secţia consulară a MAE, pentru a evalua situaţia şi a decide dacă sunt pacienţi care trebuie aduşi în România. Arafat a precizat că este posibil, dacă se fac procedurile necesare, ca persoanele decedate să fie aduse în ţară cu aeronava cu care el va pleca în Munenegru în această noapte, menţionând însă că răniţii vor fi aduşi cu un alt zbor, dacă în urma evaluării situaţiei se va decide acest lucru. Integral aduce Mediafax
CFR Marfă trece la GFR după o privatizare dubioasă. Unele decizii recente ale autorităților par a indica tot mai clar un aranjament suspect între stat și noul proprietar al operatorului feroviar. Tranzacția ar putea deveni cel mai mare tun al guvernării USL. Grup Feroviar Român (GFR), singurul concurent rămas în cursă, a depus o ofertă de circa 200 de milioane de euro pentru preluarea a 51% din CFR Marfă. În plus, GFR și-ar fi asumat și investiții de circa 900 de milioane de lei (lucru care nu era cerut prin caietul de sarcini). În același timp, el a pus și o serie de condiții vânzătorului (respectiv statului român).Mai exact, GFR și-ar fi dorit să achite contravaloarea acțiunilor în rate, solicitare respinsă de autorități. Cererea GFR ar putea indica faptul că firma nu deține banii necesari și va fi interesant de văzut, în următoarea perioadă, de unde și cum vor fi obținuți aceștia. Ce se știe cu siguranță este faptul că prețul de pornire al licitației a fost considerat de mulți experți ca fiind mult prea mic față de valoarea reală a companiei. „Preţul de 180 de milioane de euro minimum, susţinut de ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, pentru cele 51% din acţiuni, este foarte mic, având în vedere că pe piaţa liberă CFR Marfă ar putea fi evaluată la peste un miliard de euro“, a declarat recent Iulică Măntescu, președintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România (FMLR). Alte surse din piață spun că dacă cele aproape 40.000 de vagoane deținute de CFR Marfă ar fi vândute la fier vechi s-ar obține circa 250 de milioane de euro, o sumă similară putând a fi încasată pe cele circa 900 de locomotive ale companiei. Așadar, fără a lua în calcul alte active, compania ar valora ușor jumătate de miliard de euro. În plus, potrivit lui Ștefan Roșeanu, consultant pe segmentul de transport feroviar la Bruxelles, valoarea unei companii nu este dată numai de bunurile de inventar, ci și de valoarea afacerii. „Nu se știe care sunt clauzele din fiecare contract pe care le are în derulare cu diferiți clienți“, a punctat el. Integral aduce Capital.
Crin Antonescu, despre revizuirea Constituţiei: „Puterea judecătorească este Înalta Curte, nu procurorii“. Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, liberalul Crin Antonescu, a vorbit, duminică seară, la Antena 3, despre amendamentele USL adoptate în noul proiect de revizuire a Legii fundamentale. Preşedintele PNL a spus că actuala Lege fundamentală a fost modificată pentru ca viitorul preşedinte să nu o mai poată interpreta în mod abuziv. Angajamentul de a revizui Constituţia a fost fundamental în campania electorală. Această Constituţie, concepută în 1991, foarte devreme, a fost suficient de bună încât să permită trecerea României la un regim democratic. Am simţit nevoia să completăm, să întărim nişte drepturi, cum ar fi inviolabilitatea corespondenţei sau egalitatea în drepturi a contribuabililor, a firmelor private şi a statului. Toate aceste lucruri apar în Constituţiei, întăresc caracterul democratic al statului românesc. Am simţit nevoia să întărim nişte obligaţii pe care statul le are faţă de cetăţean. În sensul acesta rămâne capitolul privind statutul social al statului. În zona juridică avem regimul proprietăţii, care se prezumă licită. Dacă cineva doreşte să pună în discuţie proprietatea unui cetăţean trebui să dovedească faptul că a fost dobândită ilicit. Procurorii rămân magistraţi în statul român. Dacă vrem să luptăm împotriva corupţiei avem nevoie de procurori puternici, de procurori liberi. Nu există independenţa justiţiei dacă nu echilibrăm lucrurile. Puterea judecătorească este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu procurorii, ei sunt parte. Va fi egalitate de arme în Justiţie. Un alt articol important spune că probele obţinute ilegal sunt nule. Integral in Adevarul.
Liviu Negoiţă, apostrofat de primarii din PDL Dâmboviţa: “Hai lasă, vii dumneata aici, nu ne cunoşti şi ne bagi pumnul în gură”. Supăraţi că Florin Popescu a fost demis de conducerea PDL din funcţia de preşedinte al organizaţiei partidului din Dâmboviţa, primarii democrat-liberali din judeţ nu l-au primit cu braţele deschise pe prim-vicepreşedintele Liviu Negoiţă. Ei i-au reproşat că a venit la Dâmboviţa pentru “a le băga pumnul în gură” şi i-au transmis să se întoarcă la Bucureşti. După ce au criticat faptul că a fost dizolvată conducerea organizaţiei PDL Dâmboviţa deşi a avut rezultate bune la alegerile locale şi cele parlamentare, primarii din PDL care au participat la întâlnirea cu Liviu Negoiţă au plecat şi l-au lăsat pe prim-vicepreşedintele PDL să vorbească de unul singur. Vă prezentăm o parte din discuţiile care au avut loc la PDL Dâmboviţa: “Primar Fieni: Noi ce părere credeţi că avem despre dumneavoastră, care aţi luat zero, repet, zero la alegerile parlamentare? O părere foarte proastă avem! Nu aveţi rezultate. Şi veniţi să vă bateţi joc aici de noi. Petre Dinu (primar Glodeni): Veniţi aici, nu ştiţi ce am făcut. Politica pumnului în gură, asta faceţi. Nu ne cunoaşteţi şi nu ne impuneţi! Aţi dat afară, l-aţi dat pe Florin Popescu, de ce l-aţi dat pe Budoiu? Hai lasă vii dumneata aici, nu ne cunoşti şi ne bagi pumnul în gură. Mergeţi la Bucureşti acolo, că acolo vă stă bine! Integral in EVZ.
Câţi deţinuţi au devenit scriitori peste noapte: „Ca să scrii o carte, trebuie să ştii să scrii. Dacă l-aş vedea pe Nuţu Cămătaru că scrie, ar fi nişte semne de întrebare” O carte scrisă în închisoare reprezintă, pentru unii deţinuţi, o modalitate de reducere a pedepsei, condiţia fiind ca „scriitorii” să realizeze însă lucrări ştiinţifice. Dacă în cazul lui Adrian Năstase nu a fost nicio surpriză pentru nimeni faptul că a publicat, în închisoare, trei cărţi, dintre care una de drept, situaţia a fost alta pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Cărţile scrise şi apărute în penitenciar par să ia avânt în ultima perioadă. Zece cărţi şi lucrări ştiinţifice au fost scrise, respectiv publicate, de la începutul anului şi până în prezent în toate cele 45 de penitenciare din întreaga ţară, potrivit datelor centralizate puse la dispoziţia gândul de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Spre deosebire, în anii anteriori au fost scrise şase – în perioada 2007 – 2008, două – 2009, trei – 2010, 11 – 2011 – şi şapte în 2012. În privinţa genului literar, din penitenciarele din România au ieşit lucrări în domeniul juridic, tehnic, inginerie, militar, economic, agricol, social, istoric, terorism, protejarea mediului, cercetări şi politici de marketing, internet sau marketing electoral. De asemenea, au fost scrise şi publicate volume de poezie, maxime, proză, teatru. Poate orice deţinut să scrie o carte? Reprezentanţii ANP spun că da. „Orice persoană privată de libertate, coordonată de un educator, poate solicita şi obţine suport pentru a scrie cărţi sau lucrări ştiinţifiice pe perioada de încarcerare, indiferent de regimul de executare a pedepsei privative de libertate”, se arată în răspunsul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor remis gândul. În continuare, aceştia amintesc că realizarea de materiale literare reprezintă o activitate individuală, pe care orice persoană privată de libertate o poate realiza, indiferent de regimul de executare, în funcţie de preocupările şi de interesele personale. Integral aduce Gandul.
Ce impact va avea pierderea de către PP-DD a peste un sfert din parlamentari. 16 deputaţi şi doi senatori au părăsit partidul condus de Dan Diaconescu de la alegerea noului Parlament şi până în prezent. Calculele particulare ale PNL, PSD şi PC oferă câteva indicii-cheie asupra rolului pe care dezertorii de la PP-DD l-ar putea juca în viitoarea ecuaţie politică a USL. Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) mai are în prezent doar 50 de senatori şi deputaţi din cei 68 pe care i-a obţinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dezertările din PP-DD sunt motivate atât de conflictele parlamentarilor cu Dan Diaconescu, dar şi de ofertele partidelor aflate la putere. La ora actuală, zece dintre foştii parlamentari UNPR au statut oficial de independenţi, dar cochetează cu PSD. Mişcarea “independenţilor” din PP-DD a fost impulsionată de excluderea din partid a fostului prim-vicepreşedinte, Radu Popa. Acesta a fost exclus la începutul lunii mai din PP-DD, fiind acuzat că a negociat cu PSD, fără ştirea lui Dan Diaconescu. În replică, Radu Popa a susţinut că a negociat un acord parlamentar între PP-DD şi PSD, dar doar după ce partidul l-a mandatat să facă asta. Cert este că social-democraţii s-au arătat mulţumiţi şi cu o parte a voturilor PP-DD. Interesul PSD a fost oficializat chiar de vicepremierul Liviu Dragnea. “Dacă Radu Popa strânge un grup de parlamentari independenţi care să susţină psd este foarte bine. Nu pot să spun acum că îl vom primi în partid, dar nu respingem sprijinul unui eventual grup care se formează în parlament”, a declarat Liviu Dragnea. După ce a fost exclus, Radu Popa a devenit independent, statut pe care îl mai aveau doi foşti deputaţi PP-DD. La scurtă vreme după declaraţia lui Liviu Dragnea, şapte deputaţi PP-DD, apropiaţi de Radu Popa, şi-au dat demisia din partid şi au devenit independenţi. Integral in Romania Libera.
Ca în filmele lui Scorsese. Cârtiţa din DNA care a blocat un flagrant la un înalt demnitar. Ofiţerul de poliţie judiciară DNA, Dan-Emil Manolachi, acuzat că i-a servit documente secrete fostului secretar de stat, Valentin-Răducu Preda, este cercetat de procurori şi pentru un flagrant eşuat. Povestea comisarului-şef, inflitrat în DNA, pare desprinsă din scenariul fi lmului „Cârtiţa”, în regia lui Martin Scorsese. O operaţiune ratată l-a scos pe ofiţerul Dan Manolachi în evidenţă şi l-a adus în atenţia colegilor de la anticorupţie. Din acest moment, el a fost supravegheat intens şi s-a descoperit cum „sifona” informaţiile. Povestea flagrantului eşuat a început pe 26 noiembrie 2012, atunci când procurorii DNA s-au sesizat cu privire la faptul că angajaţi din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) sunt implicaţi în acţiuni de trafic de influenţă în contextul executării unor obligaţii financiare asumate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în cadrul unui contract cu o societate comercială. Procurorii au explicat că, în 2010, CNADNR a atribuit societăţii Novensys Corporation contractul de servicii „Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control a Rovinietei”, în valoare de 35.960.605 de lei, iar societatea avea ca subcontractant declarat, în acest contract, firma UTI Grup SA Bucureşti. Pe 22 noiembrie 2012, prestatorul a emis prima factură, în valoare de circa 3,3- 3,4 milioane de lei (reprezentând costurile unor licenţe necesare funţionării sistemului infomatic, care a primit „bun de plată” de la CNADNR). Integral in EVZ
Portret de parlamentar, după Constituţia USL. Dacă va fi girată de electorat Constituţia USL, parlamentarul anului 2016 se va trezi nu doar cu indemnizaţie, cazare de lux, maşină la scară şi o grămadă de privilegii, ci şi cu numeroase şi nesperate puteri. De la a chema la ordine, sub pretextul audierii, pe oricare român şi până la revocarea din funcţie a miniştrilor sau decizia dacă să fie sau nu consultat poporul pe un anumit subiect. Fie că va ajunge direct, strângând un număr suficient de voturi în colegiul uninominal, fie că se va „strecura“ în Parlament pe uşa redistribuirii (aşa cum am avut suficiente cazuri la ultimele scrutine organizate pe actuala lege electorală), viitorul senator sau deputat va avea nenumărate motive de bucurie. Pe lângă cele deja ştiute, împământenite de mulţi ani, precum indemnizaţie, cazare, maşină, bani pentru a veni la şedinţe, gratuităţi la transport şi altele, parlamentarul de după Constituţia USL va sta mai liniştit în ceea ce priveşte eventualele sale afaceri dubioase şi va avea mai multe pârghii faţă de predecesorii săi. De la înălţimea funcţiei, alesul îşi va permite să se uite de sus şi la membrii Guvernului, şi la şefii instituţiilor din subordinea Parlamentului, ba chiar şi la judecători şi la preşedinte, acesta din urmă fiind lipsit, prin voinţa USL, de multe din actualele atribuţii. n teorie, da. În practică, dificil de spus. Nu de alta, dar şi acum procesele în care sunt implicate nume grele durează ani de zile, fie că se mută dosarul dintr-o parte în alta, fie că se apelează la tot felul de tertipuri pentru amânarea judecăţii. Ei bine, după ce va intra în vigoare noua Constituţie, aleşii nu vor mai fi judecaţi exclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci se vor prezenta la instanţele comune. Or, în această situaţie, nu este exclus să tot avem cazuri precum cel al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan, al cărui dosar se tot plimbă, din iunie 2006 încoace, pe la diverse judecătorii şi tribunale fără a primi un verdict. Iar dacă vom mai avea cazuri precum cel al ex-pedelistului Mihail Boldea, în care procurorii să ceară percheziţie, reţinere sau arestare, va mai trebui parcursă şi etapa încuviinţării acţiunii de către colegi. Inutil a mai aminti cât de bine a funcţionat în multe rânduri solidaritatea aleşilor în faţa procurorilor, indiferent de culoarea politică a celui vizat. Integral in Romania libera
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata ! 😀
Buna Dimineata Ziggy 🙂
Buna dimineata 🙂
am terminat fulminant si am inceput saptamna “bine” 🙁
Oare Antonescu a facut/face yoga, poate se roaga, incearca sa se concentreze, face calcule in memorie sau doarme cu ochii deschisi si se viseaza Dormeo Imparat
buna mar,
Antonescu este un om bolnav!
Da, vizibil si ptr. cei care nu au studii de specialitate. Din nefericire se afla la butoane in acest moment, lucru extrem de periculos si daunator ptr. Romania 🙁
buna ziua.
mare porcarie accidentul din Muntenegru.
si mai mare porcarie este faptul ca Romania este accidentata zilnic mortal de catre clasa ei politica.
Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au murit.
Iar ministrul de externe se da afectat si pleaca acolo (de la Lxb)… Iaca, de fapt, ca “le pasa” foarte de popor! Si jalnic sa n-ai meseriasi capabili sa coordoneze actiunile acolo si sa mergi tu ditamai ministrul ? Penibil, inca o proba de management de inalta clasa.
Buna ziua,
Am remarcat doua articole care merita privite la pachet. Prima data acesta:
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/nu-se-vor-opri-la-homosexuali-305614.html
Al doilea ar se intituleaza: “„Valorile euroatlantice” şi propaganda homosexualităţii” si poate fi citit pe Vocea Rusiei, dar nu-i dau linkul. Primul articol scris de Turturica il prezice pe cel de la Vocea Rasiiei.
Cred ca o forta politica ortodoxist-pasunista, cu elementa de legionarism, panslavism euroasiatic, profund populista si antioccidentala, monarhista (??!!) ar face ceva purici pe scena politica. Ce nu cred e ca poate obtine scor electoral bun pe termen scurt-mediu.
Dar musterii sunt. De exemplu, monarhistii pe care-i cunosc s-ar arunca in bratele unei astfel de forte politice. Cu ei s-a petrecut un fenomen de spalare pe creier care ar merita invesigat un pic, caci cineva l-a pus la cale… Monarhistii pe care-i cunosc erau ok (cam ca noi) in 2007. Din 2008 grupul lor destul de inchis a inceput sa fie bombardat cu informatii de genul: noua ordine mondiala, illuminati, evreimea internationala, concerne farmaceutice/alimentare care otravesc populatia lumii pentru a o aduce la sub 2 mld., ortodoxism mascat pro-rus, ecologism pe zona petrol-gaze, nu suntem colonia vestului, antibasism patologic, pro-uslism (la cunoscutii mei, unii inca membri PNTCD, deci in alianta DA!?!, nu apare uslismul fatis, dar imi spuneau ca multi alti mornahisti au votat ptr. USL pentru ca Crin ar aduce monarhia??!!) antiamericanism, teorii economice de gen Ilie Serbanescu, reactii virulente impotriva intelectualilor GDS si inlocuirea lor cu figuri ca Mircea Platon sau Dan Puric.
Pentru interesati – Ştiri Externe: 24 iunie 2013 / Vară fierbinte şi în Europa
Pentru interesati – Magazin Economic 14 – 24 iunie 2013 / Zodia insolvenţelor
Detinutii scriu cum scriu dar, ai studenti, elita, si examen cu ei, nu-ti vine sa crezi
http://aronafter65.wordpress.com/2013/06/24/dupa-lupte-seculare/