Revista Presei – 21 iulie.„Debandada salarială din sectorul bugetar, o criză profundă, cu multe semne de întrebare… Unde au fost instituţiile statului cu roluri precise în monitorizarea şi reglementarea cheltuielilor publice: Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor în timpul debandadei salariale din instituţiile publice şi companiile de stat?…..”
21/07/2025 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de luni, 21 iulie! In vestul, în sudul și în sud-estul țării va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra între 30 și 37 gr, iar cele minime vor fi cuprinse 16 și 24 gr, mai scăzute în zonele depresionare (spre 11 gr în cele din estul Transilvaniei).Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi de scurtă durată după-amiaza pe arii restrânse la munte și cu totul izolat posibil în restul teritoriului. În a doua parte a nopții, în regiunile nord-vestice va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Bucureati: 37/23 gr.C.
“„Sute de mii de familii suferă pentru că copiii lor sunt bolnavi, iar acest lucru putea fi prevenit”. Semnal de alarmă privind rata de vaccinare a copiilor / Ce arată datele Ratele de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei, tusei convulsive și altor boli sunt în scădere peste tot în lume, arată cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. În România, datele sunt alarmante: doar 62% dintre copii s-au vaccinat anul trecut cu a doua doză de vaccin ROR împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, în condițiile în care rata de vaccinare care se consideră că asigură protecție împotriva declanșării epidemiilor este de 95%.
- Peste 40.000 de copii din România care ar fi trebuit să primească anul trecut prima doză de vaccin ROR nu s-au imunizat, iar 77.000 de copii nu au primit doza a doua.
- În regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – care cuprinde 53 de țări din Europa și Asia Centrală – ratele de vaccinare au rămas, în anul 2024, sub nivelurile dinaintea pandemiei, arată datele publicate de OMS și UNICEF.
- Specialiștii avertizează că acest lucru contribuie la creșterea numărului de copii vulnerabili la îmbolnăvire și la riscul de apariție a focarelor de rujeolă sau tuse convulsivă.
Lipsa de acțiune în privința vaccinării în Europa și Asia Centrală pune în pericol sănătatea copiilor, atrag atenția UNICEF și OMS, în studiul publicat marți, 15 iulie, cu date privind ratele de vaccinare din 2024. …..” Integral: https://hotnews.ro/
“România, campioana inflației în UE. E dublă ca în Bulgaria. Ce se va întâmpla după creșterea TVA? România este în continuare campioana inflației în UE. E dublă ca în Bulgaria și cu 25% mai mare decât în Ungaria. Iar după creşterea TVA, de la 19% la 21%, şi unificarea cotelor reduse de 5% şi 9%, va fi și mai rău, spun specialiștii Fitch Ratings. Cu excepția Estoniei (inflație de 5,2% în iunie 2025), nicio țară europeană nu se apropie de România la capitolul inflație. România este în continuare campioană, cu o inflație de 5,8% în iunie 2025. Iar creșterea TVA, de la 19% la 21%, şi unificarea cotelor reduse de 5% şi 9%, nu va face decât să amplifice fenomenul care face gaură în buzunare. ,,,,Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost: Cipru (0,5%), Franța (0,9%) și Irlanda (1,6%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,8%), Estonia (5,2%), Slovacia și Ungaria (ambele cu 4,6%). ….” Integral: https://newsweek.ro/
“Debandada salarială din sectorul bugetar, o criză profundă, cu multe semne de întrebare… Unde au fost instituţiile statului cu roluri precise în monitorizarea şi reglementarea cheltuielilor publice: Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor în timpul debandadei salariale din instituţiile publice şi companiile de stat? Recentele dezvăluiri ale Premierului, ”salaryleaks”, despre explozia salarială necontrolată din domeniul public au generat câteva întrebări legitime legate de (ne)implicarea instituţiilor statului cu atribuţii în controlul cheltuirii banului public: Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor,. O precizare se impune: această explozie salarială a fost înregistrată la nivel de directori, consilii de administraţie, structuri birocratice, unde nivelurile salariale au ajuns să rivalizeze cu remuneraţiile din multinaţionale occidentale, fără ca performanţa sau creativitatea managerială să justifice în niciun fel aceste niveluri. Toate aceste majorări sunt trecute pe nota de plată a firmelor private si a contribuabililor. Salariile acestora se situează cu mult peste aspiraţiile funcţionarilor, care se zbat pentru obţinerea unui salariu decent. În timp ce şcolile şi spitalele se luptă cu lipsuri mari, în administraţia publică, profitând de un sistem legislativ lax şi excesiv de permisiv, interpretabil, s-au format conclavuri de bunăstare şi chiar de lux, toate acestea pe bani publici, în mare parte împrumutaţi. Vorba Doamnei Thatcher ”cheltuiesc banii altora”. Ce anume a contribuit la realizarea acestei debandade salariale, înrudită cu haosul salarial? Lipsa unui cadru legislativ ferm, clar, coerent care să reglementeze salarizarea unitară a permis fiecărei instituţii sau companii de stat să-şi construiască propriul ”funnel” salarial, prin care au accesat fonduri bugetare ”personalizate” pentru structurile lor. Din punct de vedere salarial au devenit stat în stat, cu propriile reguli construite pentru a-şi atrage cât mai multe beneficii. Salariile au fost stabilite arbitrar, opac, fără nicio legătură cu realitatea economică, la limita cadrului legislativ. S-a trecut apoi la un fel de karaoke salarial, practica majorărilor salariale cuprinzând, aproape, întreg sistemul bugetar. …..” Integral: https://www.zf.ro/
“Iulian Anghel, ZF: Cum pierzi 6 mld. euro împrumuturi de la UE cu dobândă de 2% şi apoi te lauzi că ai luat din piaţă împrumuturi cu peste 7% România a pierdut 6 miliarde de euro de la UE, împrumuturi cu sub 2% dobândă, şi nimeni nu este înspăimântat, cum nimeni nu este vinovat ♦ A fost o „neconcordanţă” ♦ O „lipsă de sincronizare” de 6,3 mld. euro care lasă fără finanţare o parte a proiectelor-fanion precum Autostrada Unirii şi Autostrada Transilvaniei. Ani de zile, administraţia a tot spus că perioada pe care o traversăm este o oportunitate unică, un noroc pe care nu-l întâlneşti a doua oară. Să ai 80 de miliarde de euro pe mână, într-un timp de doar câţiva ani, doar pentru investiţii, nu pentru consum, bani oferiţi în condiţii minime de transparenţă, asta este un noroc chior: 31 de miliarde de euro din fonduri structurale, 20 de miliarde de euro sprijin agricol pentru fermieri, 13,5 miliarde de euro de euro bani nerambursabili prin PNRR şi alte 14,9 miliarde de euro bani ce vin tot prin PNRR ca împrumuturi, dar împrumuturi cu o dobândă de 2%. .…Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor UE trivializează situaţia de neimaginat: luăm din altă parte, luăm din fondurile UE destinate transporturilor. Doar că toate fondurile acelea sunt deja promise. Sunt proiecte începute cu ele. …..” Integral: https://www.zf.ro/
“Ce plătim, de fapt, în factura la electricitate. În realitate, doar jumătate reprezintă prețul propriu-zis al energiei Jumătate din factura de la electricitate este reprezentată de tarifele reglementate, taxele către stat și contribuțiile către diverse scheme de sprijin. Potrivit calculelor prezentate de platforma despre-energie.ro, o platformă susținută de companiile E.ON și Delgaz Grid, de la 1 iulie 2025, dacă luăm în considerare, spre exemplu, un preț final de 1,5 lei/kWh, structura de preț arată astfel:
- Energia activă (52%) – include costul energiei de la producător plus serviciul de furnizare.
- Tarifele reglementate (27%) – transport, distribuție și servicii de sistem, stabilite de ANRE.
- Taxele și contribuțiile (21%) – TVA, accize și diverse scheme de sprijin către stat.
Energia activă, care reprezintă jumătate din factură, include două sub-componente:
- Costul de achiziție a energiei: acesta fluctuează în funcție de prețurile de pe piața angro. Aici vorbim despre costul real al energiei electrice. În comparație cu 2019, acest cost s-a triplat din cauza crizei energetice, a prețurilor la gaze naturale și a investițiilor întârziate în noi capacități de producție.
- Tariful de introducere a energiei în rețea: acoperă costurile pentru conectarea și menținerea accesului la rețeaua electrică.
Tarifele reglementate de ANRE Această componentă de preț, care reprezintă aproximativ 27% din factură, include serviciile pentru funcționarea sistemului energetic:
- Tariful de transport (2%) reprezintă serviciile către Transelectrica pentru menținerea și operarea rețelei de înaltă tensiune care transportă energia de la centrale la centrele de distribuție.
- Tariful de distribuție (24%) este componenta care merge către operatorul local (distribuitorul de energie din zona ta) care se ocupă de rețeaua de joasă și medie tensiune, până la contorul tău.
- Tariful pentru servicii de sistem (1%) este un cost gândit și colectat astfel încât să acopere costurile pentru menținerea echilibrului și stabilității rețelei electrice. …..” Integral: https://hotnews.ro/
“Dragoş Damian, CEO Terapia şi consilier onorific al premierului Ilie Bolojan: Nicuşor Dan, bitte hilf mir, Aspacardin in Deutschland zu verkaufen, um das Handelsbilanzdefizit Rumäniens zu verringern România are un deficit comercial de vreo 35 de miliarde Euro – dar cine mai stă să calculeze, cu atât mai puţin să-i pese – şi este la nivel global pe locul 10 pe lista ţărilor cu deficit comercial. Lângă Grecia, care spre deosebire de noi nu are industrie de manufactură şi nu prea prelucrează materii prime (are turism în schimb, nu avem date dacă guvernul grec dă vouchere ca să ajute turismul…). ….Top 3 ţări cu care România are deficit de balanţă comerciala sunt 1) China – ce surpriză!…. -, 2) Germania şi 3) Polonia – nici o surpriză, când cumpăraţi de la Pepco, CCC, Cocodrilo, Tymbark, Synsey, 4F, să ştiţi că o faceţi de la o firma poloneză. Singurul lanţ românesc de la care cumpăraţi când mergeţi în Polonia este Luca. Cele trei ţări de pe podium, însumate, sunt responsabile de un deficit de balanţă comercială de peste 11 miliarde, aşadar circa 30% din total. …. Ah, Germania! Partenerul nostru strategic, motorul economiei europene, este o super-putere industrială cu un PIB de peste 4.500 miliarde de Euro, reprezintă 25% din PIB-ul comunitar, are un excedent de balanţă comercială de 100 miliarde de Euro, rămâne un leagăn al industriei de manufactură, de inovaţie şi de cercetare-dezvoltare. Germania, te iubim. Germania este principalul partener economic al României şi principalul generator de deficit de balanţă comercială, vreo 4 miliarde de Euro. Germania este o mare putere farmaceutică globală, super-nume gen Bayer, Boehringer, Merck, Biogen, BioNTech, Fresenius, BBraun şi multe altele au ca punct de plecare Germania, iar top 10 companii producătoare de medicamente din Germania au o cifră de afaceri însumată mai mare decât PIB-ul României. Astfel încât, având 500 de companii farmaceutice care produc în Germania, este greu de crezut că principalului partener economic al României îi va păsa vreodată de Aspacardin. De fapt, Germania, la fel ca multe alte ţări normale la cap, prefera să îşi susţină fabricanţii locali, chiar să aibă o anumita auto-suficienţă în zona fabricaţiei de medicamente, ca să nu stea cu mâna întinsă la alţii. În general, pentru mâncare, chimie, apărare, energie, este foarte periculos să stai cu mana întinsă la alţii. Aşadar, titlul comentariului – sunt cam 1/16 neamţ şi destul de fluent în germană, recunosc totuşi că pentru Handelsbilanzdefizit am validat prin AI – este mai degrabă metaforic, nicidecum la băşcălie. Dacă nu ne propunem să facem din diplomaţia economică politică de stat şi nu creăm, indiferent de instituţia care guvernează, punţi comerciale în ambele sensuri între România şi ţările puternic dezvoltate, înseamnă că nu am înţeles nici acum că politicul este forma concentrată a economicului. …..” Integral: https://www.businessmagazin.ro/
“Consumul de pesticide din România a crescut cu 13% într-un an, la peste 1 kg/hectar, dar e de 5-7 ori mai mic decât în Belgia sau Olanda. Suedia are cea mai curată mâncare În anul 2023, România a avut un consum de 1,04 kg de pesticide pe hectar, în creştere cu 13% faţă de anul precedent, când nivelul era de 0,92 kg/ha, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Dacă analizăm consumul per capita, acesta a crescut de la 0,42 kg în 2022 la 0,48 kg în 2023. Cu toate acestea, România rămâne una dintre ţările cu cel mai redus consum de pesticide din Uniunea Europeană, fiind departe de nivelurile înregistrate în statele din care importă legume şi fructe. …..” Integral: https://www.zf.ro/
“România are peste 140.000 de muncitori non-UE, cei mai mulţi în producţie, construcţii şi comerţ. Costurile companiilor cu muncitorii străini sunt cu 6% – 10% mai mari faţă de cele cu muncitorii români. De ce se îndreaptă angajatorii români spre ei? „Avem siguranţa că vin şi mâine la muncă“ „Avantajul este că atunci când pleacă autobuzul, din zece muncitori străini, nouă sunt în autobuz“ ♦ „În final, când adunăm salariul, beneficiile, costul cu cazarea, costul cu instruirea, este mai mare costul. În schimb, faptul că ai o constanţă, eşti sigur că acea persoană a doua zi vine la muncă, acolo e marele beneficiu“ ♦ Cei mai mulţi dintre muncitorii non-UE provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia şi India ♦ Domeniile în care activează cu preponderenţă sunt producţia, construcţiile, comerţul, HoReCa şi serviciile administrative şi de suport. România a ajuns să aibă peste 140.000 de muncitori din afara Uniunii Europene, atraşi în principal în sectoarele cu deficit cronic de personal: producţie, construcţii şi comerţ. Companiile nu îi aleg pentru că ar fi mai ieftini – dimpotrivă, costurile totale pot fi şi cu 10% mai mari faţă de cele pentru un muncitor român, din cauza cheltuielilor cu recrutarea, cazarea sau transportul. …..” Integral: https://www.zf.ro/
“TABEL România conduce de departe în UE la numărul de cetățeni care au plecat să trăiască în alte țări comunitare – de două ori mai mulți decât polonezii .…Astfel, circa 3,1 milioane de cetățeni români trăiesc în alte țări UE, reprezentând 16,28% din numărul total al populației României, care numără 19 milioane de cetățeni români. Polonia și Italia, fiecare doar cu câte 1,5 milioane din cetățenii proprii trăind în alte state UE, se află, ca atare departe în acest top de România. Totodată, doar 3,99% dintre polonezi trăiesc în alte țări comunitare, respectiv doar 2,6% dintre italieni. Croația, cu 575.000 de cetățeni, se apropie de România ca procent din populație – 14,9% – trăind în alte state. Bulgaria, cu 753.000 de cetățeni emigrați, are 11,68% din populație în alte state UE. …..” Integral: https://www.profit.ro/
“General SUA: NATO trebuie să fie gata pentru un conflict cu Rusia și China. Data limită, 2027 Alianța NATO condusă de SUA trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia și China să lanseze războaie simultan în Europa și Pacific, 2027 fiind un posibil an de criză, a declarat comandantul suprem al forțelor americane din Europa. Generalul Alexus G. Grynkewich din cadrul Comandamentului European al SUA, vorbind la o reuniune a liderilor militari și din industria de apărare din Wiesbaden, a declarat că aliații au puțin timp să se pregătească. „Vom avea nevoie de toate echipamentele și munițiile pe care le putem produce pentru a depăși acestă situație”, a spus Grynkewich. Dacă președintele Chinei, Xi Jinping, va face o mișcare împotriva Taiwanului, probabil că va coordona un astfel de atac cu președintele rus Vladimir Putin, deschizând posibilitatea unui conflict global, a spus el. ….„Pentru mine, asta înseamnă că ambele lucruri s-ar putea întâmpla împreună”, a spus Grynkewich, care este și comandantul suprem al forțelor aliate NATO. …. Liderii au avertizat, de asemenea, împotriva considerării amenințărilor reprezentate de Rusia și China ca provocări separate, argumentând că descurajarea necesită o abordare globală. „Fiecare dintre aceste amenințări care există nu poate fi privită, în opinia mea, ca provocări discrete. Trebuie să ne gândim la modul în care se aliniază toate”, a spus Grynkewich. ….” Integral: https://newsweek.ro/
“Miracol! Pe locul unui copac doborât de vânt a răsărit un ansamblu imobiliar” Minune mare în Militari, unde în locul unui copac doborât de vijelia recentă a răsărit un ansamblu de blocuri tip P+8+M cu parcare subterană pe două niveluri. Minunea e cu atât mai mare cu cât ansamblul este construit fără autorizație chiar de un preot, deci cu siguranță Dumnezeu și-a băgat coada. Am auzit o pocnitură, am ieșit la geam să văd și, când m-am întors în sufragerie, în fața blocului deja se turna fundația”, povestește o pensionară. ”Erau deja bannere cu Ultimele apartamente disponibilee și un agent imobiliar care m-a întrebat dacă nu vreau să-mi schimb garsoniera, că-mi face rată pe 99 de ani”, a mai spus pensionara. …..Între timp, autoritățile locale au transmis că vor analiza situația într-un cadru legal și transparent, imediat ce se mută noii proprietari în blocurile răsărite în locul copacului. …..” Integral: https://www.timesnewroman.ro/
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul

“3 din 194
Putin, hotărât să-i distrugă psihic pe ucraineni. Noua strategie de război, privarea de somn…..”
https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/putin-hotarat-sa-i-distruga-psihic-pe-ucraineni-2458888.html
“Un Trump în variantă japoneză, marele câștigător al alegerilor parlamentare. Politicianul a propus ca împăratului să-i fie permis să-și ia concubine…..”
https://hotnews.ro/un-trump-in-varianta-japoneza-marele-castigator-al-alegerilor-parlamentare-politicianul-a-propus-ca-imparatului-sa-i-fie-permis-sa-si-ia-concubine-2027799
DE citit:
“Cum își tratează România adevăratele valori. Ironia unui cunoscut economist: „E un cancer al ruralității tâmpe”…..”
https://adevarul.ro/stiri-interne/cum-isi-trateaza-romania-adevaratele-valori-2458853.html
Are 100% dreptate. Pe toata istoria moderna. Caragiale, Coanda, etc… mai sunt si alte nume de care nemu mult prost si-a batut joc in decursul timpului.
E o boala mentala de durata transmisa ereditar la neamu’ prost sa isi batjocoreasca valorile. Matematicus Dan e o exceptie ca nu a fost tocat pana acum, ca exceptie ce intareste regula.
“Zeci de magistrați, unii pensionari, plătesc chirie între 60 și 197 de lei în locuințe din centrul Capitalei puse la dispoziție de Ministerul Justiției…..”
https://hotnews.ro/zeci-de-magistrati-unii-pensionari-platesc-chirie-intre-60-si-197-de-lei-in-locuinte-din-centrul-capitalei-puse-la-dispozitie-de-ministerul-justitiei-2027774
11,000 de pradatori speciali jefuiesc 11,000,000,000 roni anual de la bugetul statului, majoritatea fara nici o contributie. Indeosebi la justitie, prin “constitutie”.
Daca nu umbla astia la pradatorii speciali necontributivi se alege praful de tot ce zic ca vor sa faca.
“Primăria lui Negoiță cheltuiește cu 108% în plus pe salarii, față de acum 4 ani. Câți angajați iau sporuri și de ce….”
https://spotmedia.ro/stiri/social/primaria-lui-negoita-cheltuieste-cu-108-in-plus-pe-salarii-fata-de-acum-4-ani-cati-angajati-iau-sporuri-si-de-ce
“Ralph Goff, fost șef al operațiunilor CIA în Europa: „Vladimir Putin este un tip care se teme de COVID-19. Nu mi se pare genul care ar risca la un poker nuclear”…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/ralph-goff-fost-sef-cia-europa-vladimir-putin-poker-nuclear-razboi-ucraina-iran-orientul-mijlociu-5384527
https://www.libertatea.ro/stiri/cristian-tudor-popescu-nicusor-dan-discurs-legionar-calin-georgescu-dumnezeila-puscarie-5386418
In loc sa bata campiile cu “ceva intunecos si rece”, reputatul CTP mai bine i-ar explicalui Matematicus Dan (care bate si el decorul cu gratie si incapatanare), dar si CCR-ului, ca:
1. Legionarii sunt cu totii morti, decedati, kaput, etc. Au comis genocide, crime, dezmaturi, tradari de tara si popor, toate tembelismele acum 80-90 de ani, dar acum gata: sunt epuizati de mult.
2. Doctrina legionara a ramas insa scrisa ici si colo, ca si istoria faptelor criminale.
3. Doctrina si istoria criminala au fost preluate coordonat de kremlin de orci fascisti locali, tradatori ai Romaniei in slujba turmei de criminali a kremlinului:
aur, sos, pot, diavolul Constantei si altii din BOR, kremlin georgela, sechila, portra, etc… toti criminalii, cretinii si toate gunoaiele stiute.
Asta este singura lentila de intelegere, restul sunt baliverne si irosire de timp pe tampenii.
Rezistenta din Fagaras? Acolo a fost mixt: si legionari si ne-legionari anticomunisti amestecati de-a valma.
Mai bine s-ar ocupa cu totii doar de fascistii noi, de reforma a statului, de pradatorii speciali, etc. Teme actuale fara asteptare.
Singurul pesedist care mai poate salva turma… Singurul cu creier.
https://ziare.com/primarii/primar-psd-apreciere-taiere-organigrame-guvern-bolojan-politist-local-beat-1954335