Revista Presei – 20 Iunie / România între DNA şi CCR
20/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de joi. Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, iar în regiunile vestice se va menţine caniculară după-amiaza când şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. Temperatura aerului, în scădere în partea de sud a ţării, va avea valori maxime cuprinse, în general, între 26 şi 36 de grade şi minime între 13 şi 23 de grade, mai scăzute în depresiuni. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare mai ales în partea a doua a zilei când se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local la munte şi pe arii restrânse în centrul, vestul şi sud-vestul teritoriului. Izolat pot fi condiţii de grindină.
În Bucureşti, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, deşi valorile termice vor marca o scădere uşoară faţă de intervalul anterior. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 4992 RON; 1 USD = 3. 3602 RON; 1 EURO = 1. 3390 USD; Francul elvetian 3. 6496 RON. Gramul de aur 147.5254 RON.
De ce se împrumută România la 5%, iar Polonia la doar 3%? Ministerul Finanţelor se împrumută în lei la un cost cu două puncte procentuale peste randamentul plătit de statul polonez pentru obligaţiunile în zloţi, deşi cele două ţări au acelaşi necesar de finanţare raportat la mărimea economiei, iar noi stăm mai bine decât polonezii la deficitul bugetar. Dobânda plătită de statul român la ultima licitaţie cu obligaţiuni pe cinci ani a crescut uşor, până la 5,2% pe an, în timp ce polonezii reuşesc să se împrumute în zloţi la 3,3% pe an. Diferenţa de dobândă se menţine la două puncte procentuale şi la scadenţe mai scurte. „Diferenţa de randament la titlurile pe termen scurt este influenţată de nivelul inflaţiei, dar la titlurile pe termen lung teoria convergenţei spune că randamentele ar trebui să fie relativ egale. Faptul că există această diferenţă şi la titlurile pe termen lung ţine într-o anumită măsură şi de politica monetară. BNR ar avea spaţiu să reducă dobânda-cheie cu un punct procentual dacă ar lăsa cursul de schimb liber“, consideră analistul financiar Florin Cîţu. Banca centrală a Poloniei a coborât în criză dobânda de politică monetară la 2,75% pe an, în timp ce dobânda-cheie la lei a fost îngheţată de BNR la 5,25% din mai 2012. BNR a semnalat totuşi că intenţionează să reia ciclul de relaxare a politicii monetare, iar analiştii prognozează o tăiere a dobânzii-cheie chiar de luna viitoare. Calculele acestora ar putea fi date însă peste cap de creşterea presiunilor pe cursul de schimb din ultimele săptămâni. Leul a pierdut aproape cinci puncte procentuale în faţa euro de la începutul lunii iunie după ce străinii şi-au lichitat poziţiile de pe piaţa titlurilor de stat în lei, ceea ce a dus la creşterea cererii de valută. Integral in Ziarul Financiar.
Victor Ponta: „Nu există nici 1% şanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL“. Liderii USL, premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitaţi, miercuri seara, la emisiunea „Sinteza Zilei“. Premierul Victor Ponta a făcut o trecere în revistă a realizărilor Guvernului USL. ”Autostrada Comarnic Braşov a fost blocată de PDL şi deblocată de guvernarea USL. Autostrada Arad-Sibiu: Blocată de Guvernarea Boc, deblocată de guvernarea USL. Teatrul Naţional: început de guvernul Boc, va fi finalizat de Victor Ponta şi guvernul USL. Anul viitor, în martie, va fi inaugurat. Sala Dinamo: începută de guvernul Boc, terminată de guvernul USL. Cota unică introdusă de guvernul Tăriceanu şi păstrată de Victor Ponta şi Guvernul USL. Restituirea proprietăţilor a fost începută din anii 90 şi finanţată de USL. Hidroelectrica a fost pe pierdere în guvernarea PDL, este pe profit în guvernarea USL”, sunt numai o parte din realizările enumerate de premier. În altă ordine de idei, Ponta şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la administraţia publică. ”Sunt foarte hotărât să facem o reformă pe care nimeni nu a făcut-o din 1989 încoace. La stat, dacă nu faci nimic, câştigi acelaşi salariu. Sunt profund nemulţumit de modul în care arată administraţia publică. Avem prea mulţi funcţionari”, a mai afirmat premierul. Referindu-se la revizuirea Constituţiei, premierul a precizat că au fost adăugate amendamente promise în campania electorală. ”Am precizat, pe baza experienţei de conflict între Parlament, Guvern şi Traian Băsescu, că în viitor nu vor mai exista scandaluri, am promis că vom sancţiona migraţia politică. Am promis că parlamentarii nu vor mai avea un regim juridic special: vor fi judecaţi după judecata comună, ca orice om obişnuit. Am spus că vom încerca să avem pentru cetăţeni drepturi cât mai clare. Am vorbit despre faptul că vrem să descentralizăm, am pus chestia asta în constituţie. Este ceea ce am promis în campanie”, a explicat prim-ministrul. Integral in Adevarul.
Premierul şi-a asumat vânzarea CFR Marfă pe 180 milioane €. Ultimul concurent al Grupului Feroviar Român pentru preluarea CFR Marfă s-a retras. Gruia Stoica are cale liberă să cumpere compania la preț minim. Consorţiul format din Transferoviar şi Donau Finanz s-a retras ieri din cursa pentru CFR Marfă. Motivul ar fi fost preţul „mare”, solicitat. În etapa anterioară, o altă companie înscrisă în cursă, Omnitrax, a fost descalificată. Prin urmare, Grupul Feroviar Român (GFR) are cale liberă pentru preluarea colosului feroviar. Evenimentul Zilei şi revista Capital au scris deja că GFR era singurul competititor cu calibrul necesar pentru a prelua CFR Marfă, şi chiar despre existenţa unui complot între participanţi, aşa încât GFR să îşi adjudece licitaţia. Ceea ce contează nu este însă cine va cumpăra CFR Marfă, ci preţul încasat. Bâlbele autorităţilor, generate poate de dorinţa de a face pe plac FMI, ducând la capăt cu orice preţ privatizarea, pun „pe tavă” colosul feroviar companiei GFR. Rămas singur în cursa pentru CFR, Gruia Stoica, patronul GFR, nu are niciun motiv să ofere mai mult decât minimul solicitat de stat – 180 de milioane de euro. Or, valoarea CFR Marfă, companie ale cărei datorii au fost şterse printr-un artificiu de ultimă oră, este de circa 600 – 700 de milioane de euro. Integral in EVZ
Procurorii au descoperit contracte falsificate la cabinetul de europarlamentar al lui Vadim Tudor. Ce spune fostul lider PRM. Procurorii Parchetului General au descoperit că trei contracte de muncă înregistrate la cabinetul de europarlamentar al lui Vadim Tudor au fost falsificate. Acesta este anchetat de Parchet General după ce, în 2011, a fost reclamat de fostul său consiler Cezar Marin că ar fi încasat nelegal 40.000 euro în baza acestor trei contracte. Procurorii au administrat şi o expertiză care arată că trei contracte ale fostului asistent al lui Vadim au fost falsificate însă nu au putut determina cine a comis falsurile. Vadim respinge acuzaţiile fostului colaborator şi spune că din punctul său de vedere povestea este încheiată. n iulie 2011, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, recent înlăturat de la conducerea PRM, a fost reclamat la Parchetul General de către Cezar Marin, fostul său consilier de la cabinetul de europarlamentar. Acesta l-a acuzat pe Vadim că a încasat 40.000 euro în numele său şi în baza unor contracte falsificate. În plângerea penală depusă de Cezar Marin la Parchetul General, acesta arăta că, în momentul în care a dorit să acceseze un credit bancar, a constatat existenţa unor contracte la cabinetul de europarlamentar al lui Vadim Tudor. În 2009 Cezar Marin a fost angajat al lui Vadim în calitate consilier. El a explicat procurorilor că nu a încasat nici un ban pentru această activitate. În 2011 în momentul în care depus actele pentru un credit bancar Cezar Marin a descoperit că la cabinetul de europarlamentar ale lui Vadim Tudor au mai fost întocmite alte trei contracte pe numele său. Integral in Gandul.
“Drepturile TV ale Gloriei Bistriţa au ajuns la Mircea Sandu”. Sunt suspectaţi şi magistraţi! Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a trimis banii din drepturile tv care se cuveneau echipei Gloria Bistriţa pentru anul 2010 în conturile soţiei lui Mircea Sandru, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), arată procurorii Parchetului General, în rechizitoriul prin care acesta din urmă a fost trimis în judecată, alături de Dumitru Dragomir, pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova. Aceste acuzaţii vor fi cercetate într-un dosar separat. Circulaţia banilor încasaţi din drepturile de transmisie a meciurilor de fotbal, plângerile penale împotriva abuzurilor unor magistraţi sau instituţii bancare vor fi cercetate într-un nou dosar, separat din cel al dezafilierii Clubului U Craiova, în care au fost trimişi în judecată Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. În rechizitoriu se precizează că se vor verifica şi plângerile cu privire la magistraţii Rodica Voicu, Maria Luiza Păun, Emanuel Albu, Claudia Mihaela Bârgan, Decebal Vlad, acuzaţi de Adrian Mititelu, patronul “U Craiova”, care susţine că, în ciuda probelor, magistraţii ar fi dat câştig de cauză Federaţiei de Fotbal, prejudiciind clubul craiovean cu 50 de milioane de euro. De asemenea, în acest nou dosar sunt anchetaţi preliminar reprezentanţii unor unităţi bancare, ai unor cluburi de fotbal precum şi angajaţi de la Federaţia de Fotbal şi de la Liga Profesionistă de Fotbal. Ei sunt cercetaţi fie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz, fie pentru fals.Integral in Romania Libera
Noua Constituţie umflă muşchii Parlamentului. Noul proiect al Legii fundamentale, adoptat ieri de Comisia de revizuire a Constituţiei, extinde foarte mult puterea senatorilor şi a deputaţilor. Constituţia României a fost revizuită după numai 11 zile de lucru. Parlamentarii care au modificat Legea fundamentală s-au întâlnit ieri, într-o şedinţă fulger, şi au aprobat noul proiect constituţional cu o largă majoritate: 17 voturi „pentru“ şi o abţinere. Cel care s-a abţinut a fost deputatul UDMR Mate Andras, în timp ce reprezentanţii PDL şi PPDD nu au mai participat la lucrări în ultimele zile, în semn de protest faţă de amendamentele adoptate de USL. După ce s-au întrecut în a adopta diverse amendamente inutile, ilogice sau scandaloase, senatorii şi deputaţii sunt marii beneficiari ai acestei revizuiri. „Parlamentul este marele căştigător, ca instituţie, după această revizuire şi el îşi defineşte şi îşi întăreşte nişte poziţii şi nişte prerogative clarificate în raport cu preşedintele României şi în raport cu Guvernul. Am făcut acest lucru din convingerea că oricât de popular sau impopular ar fi Parlamentul, nu există niciun motiv care să ne facă să ezităm în a afirma că nu există democraţie puternică fără Parlament puternic“, a fost concluzia lui Crin Antonescu, cel care a ţinut frâiele Comisiei de revizuire. Pentru a întări poziţia Parlamentului, aleşii care s-au ocupat de revizuire nu au ezitat să reducă din puterile Justiţiei. Comisia a eliminat din articolul 72 prevederea potrivit căreia, în cazul parlamentarilor, „urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“. Practic, prin eliminarea acestui paragraf, parlamentarii mai câştigă o instanţă de judecată. Aleşii care vor săvârşi fapte penale vor fi traşi la răspundere mai întâi de judecătorie, apoi de tribunal şi de Curtea de Apel, pentru ca, în ultimă instanţă, să poată ajunge la ÎCCJ (dacă procesul începe la tribunal sau la Curtea de Apel). Integral in Adevarul.
Cum arată calculele liderilor PSD şi PNL. Social-democraţii şi liberalii au tot mai multe neînţelegeri în public, cea mai recentă vizând atitudinea diametral opusă faţă de referendumul lui Traian Băsescu. În culise, ambele partide caută variante de majoritate parlamentară pentru eventualitatea despărţirii. Acuzaţi de social-democraţi că ar fi încălcat o înţe-legere privind avizarea referendumului dorit de Traian Băsescu, liberalii au început să riposteze. Crin Antonescu a susţinut, ieri, că, înainte de votul din Parlament, a convenit telefonic cu Victor Ponta să nu sprijine iniţiativa prezidenţială. Dialogul a avut loc în timp ce Crin Antonescu era într-o vizită oficială în Croaţia. „Am discutat cu domnul Ponta şi, cu termenul domniei sale, îl citez, am convenit că vom exprima prin votul nostru ideea că este inoportun acest referendum. Asta a fost înţelegerea, nu a fost, ca să spun aşa, o decizie oficială“, a susţinut Crin Antonescu. El a încercat să explice şi faptul că, în plenul Parlamentului, PSD a sprijinit referendumul lui Traian Băsescu, în timp ce PNL a votat împotrivă. „În legătură cu votul de ieri, părerea mea e că au fost nişte neînţelegeri în legătură cu ce se votează. Dar mai mult de atât nu aş dezvolta, până la urmă fondul problemei nu se schimbă“, a explicat Antonescu. El a spus că, din moment ce avizul Parlamentului este consultativ, Legislativul nu-l poate împiedica pe şeful statului, în termenii actuali ai Constituţiei, să facă referendum când vrea, respectiv „în fiecare săptămână“. Replica lui Crin Antonescu a venit după ce liderii grupurilor PSD din Camera Deputaţilor şi Senat, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, i-au acuzat pe liberali că ar fi încălcat o înţe-legere din USL privind avizarea referendumului lui Traian Băsescu. Nu a fost singura neînţelegere dintre PSD şi PNL la şedinţa de marţi a Parlamentului. O altă dispută a vizat unul dintre cele 11 locuri din Consiliul de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Integral in Ronmania Libera
Chişinăul avertizează că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean. Chişinăul avertizează că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean. Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiştilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la “frontiera de stat” a Transnistriei. Da, situaţia este tensionată, şi nu de ieri, de azi. Este tensionată de ani buni, dar, luând în considerare ultimele evoluţii, în special promulgarea legii cu privire la aşa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puţin accentele şi în soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la isterie sau la panică în legătură cu un potenţial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premise pentru un conflict militar, asta pentru că potenţialul, atât a aşa-numitelor forţe transnistrene, cât şi al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanşarea unui conflict militar. Interesele, necesităţile lor, la momentul actual, nu sunt în favoarea unui conflict militar”, a declarat Vitalie Marinuţa, citat de Jurnal de Chişinău. Ministrul moldovean al Apărării a adăugat că nici Transnistria nu este pregătită pentru un conflict militar şi nici Rusiei nu i s-ar permite suplimentarea contingentului militar din Transnistria. “Armata naţională moldoveană are capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile constituţionale şi alte misiuni. (…) Însă situaţia nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decât cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii şi în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. Integral aduce Mediafax
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata si o zi linistita ! 🙂
buna ziggy,
multumesc pt. mail.
cu placere. ma bucur daca ti-a placut 🙂
o zi buna tuturor.
escrocherie pe fata in ceea ce priveste CFR Marfa.
buna Sare,
si inca cum. Sa le ramana in gat spagile si sa le dea la doctor!
bun gasit
ma asociez la urare !
CE PROST SI ASTA – SE DEZICE DE PROPRIUL GUVERN! – Ioan Oltean (PDL): “Regret ca ne-am atins de pensiile oamenil” – in Adevarul
da,
tripleta geniilor super IQ – Blaga Cezar Preda si Oltean!
buna dimineata
@saren ochi
si care ar fi escrocheria?ca unu da 180 milioane euro pe ceva care are datorii de 500 milioane euro?
EU nu a anulat datoriile cfr;fenechiu a mintit,nici macar n-a solicitat asta!
problema” e” cel putin 2
1. cum i s-a permis lui stoica ca in 15 ani sa ajunga mai competitiv decat cfr marfa atat ca pret pe piata cat si ca viteza medie de circulatie?
escrocheriile au fost inainte si vor urma dupa-nu acum la cumparare-
2. daca db ar fi luat cfr-ul ,i-ar fi pus sa plateasca tot,pana la ultimul banut
daca il ia gfr-ul,mai mult ca sigur vor inchide ochii
d-asta db -desi acum vreo 3 ani era interesata nici macar n-a mai cumparat caietul de sarcini;
gruia si-a ” planificat” cu multi ani inainte cumpararea cfr;a inceput de prin 97-98;omul a avut un plan si l-a urmat cu tenacitate,ajungand in situatia ideala=concureaza singur
salut. aceasta-i escrocheria: In plin proces de privatizare, actionarii CFR Marfa au decis transferul gratuit a sute de imobile, printre care cladiri si terenuri, catre CFR SA si SAAF-ZiuaNews. Actionarii CFR Marfa au decis pe 28 mai 2013, dupa ce au fost depuse ofertele de privatizare, sa trasfere gratuit catre către două societăţi 356 de active şi 28 de hectare de teren, a căror valoare de inventar este de 11,4 milioane de euro, aflate, la ora actuală, sub sechestru. . In acelasi timp, s-a mai decis scoaterea din patrimoniul CFR Marfă a încă 291 de active şi 10 hectare de teren, evaluate la 2,8 milioane de euro. Practic, au fost transferate o mulţime de active şi mijloace fixe foarte atractive aflate, în prezent, sub sechestru, din patrimoniul companiei, către CFR SA şi Societatea de Administrare Active Feroviare SA
am vazut si eu, inca de ieri povestea. chiar o escrocherie de proportii:
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15032301-plin-proces-privatizare-actionarii-cfr-marfa-decis-transferul-gratuit-sute-imobile-printre-care-cladiri-terenuri-catre-cfr-saaf-ziuanews.htm
asta da,nu am stiut!
macar doamna aia de la mf nu a semnat
sper sa nu fie “convinsa” – schema cl;asica de escrocherie romaneasca de 2 bani!
Pentru interesati – Ştiri Externe: 20 iunie 2013 / Este America asediată ?
Buna dimineata. Haideti sa va spun o poveste legata de CFR, Oamenii de acolo au deschis o serie de procese privind niste drepturi salariale neacordate de prin 2009, 2010. Au castigat in serie la tribunal, iar la curte au ajuns de curand, Se castiga la un complet prezidat de presedintele sectie de civil si la un altul, dupa care, brusc, liderii de sindicat sunt chemati si li se spune sa renunte la procese. Urmarea? Un judecator care daduse solutie favorabila intra in concediu cu 1 luna inainte de vacanta judecatoreasca, iar celelalte cauze sunt repartizate, in mod suspect, doar la 2,3 complete care le resping pe capete.
Credeti ca si-a bagat cineva coada ?
Salut Craiovean,
cum naiba sa nu si-o bage! Este clar ca lumina zilei 🙁
Salutare!
@Craiovean, a fost manarit sistemul ECRIS de repartizare aleatorie a dosarelor si s-au creat presiuni de la Presedintele Curtii de Apel Craiova (cel mai plauzibil).
Anunt pe toata lumea ca azi dupa amiaza apare al VIII-lea episod din serialul “Constiutia revizuita pentru linisitea infractorilor”. Un episod-ancora, pentru scrierea caruia am asteptat finalizarea lucrarilor “comisiei” lui Crin Somnorila Antonescu. Acum, ca aceste “dezbateri” s-au terminat, putem sa ne dam seama de sensul modificarilor pe care USL le doreste introduse in Constitutie. Discutam deci juridic, nu doar politic-speculativ.
Din pacate nu voi putea comenta dupa amiaza, insa voi citi in timp real comentariile tuturor, si daca este ceva de clarificat, o fac maine dimineata.
O zi buna tuturor! 🙂
Salut Citi,
multumesc 🙂
Văd că în Constituția din 2013 „minoritățile naționale” capătă noi drepturi constituționale. În Franța ar fi vorba de „comunități regionale”, care au drepturi de prezervare a „limbilor regionale” (alsaciana, bretona, occitana…). Încercarea românească de separare a regionalismului de particularitățile etno-culturale (evidente chiar și în cadrul etniei române) este de-a dreptul caraghioasă și retrogradă. Adică ajungem la ideea că cine nu subscrie la centralismul de tip vechi franțuzesc e „bozgor” sau „țigan”. Abordarea asta nu va rezolva problemele, ci le va inflama, va duce la acțiuni distructive în revers cu politica, tot distructivă, de dizolvare a particularităților regionale.
Care ar fi problema dacă o comunitate etno-culturală ar avea și autonomie în ce privește serviciile publice neculturale? Dacă există autonomie pentru serviciile culturale, a le exclude pe ălea neculturale (rețeaua de apă, îngrijirea spațiului verde etc.) este de-a dreptul stupidă, și crează o separare absolut ineficientă între tipurile de servicii publice. Crezi că dacă ungurii primesc dreptul să cultive panseluțe în parcuri, pleacă cu Ardealul? Dimpotrivă s-ar certa pe ungurește dacă panseluțele nu ar fi udate, ar fi mai mare interes. Prostia, asta e problema în România.
Nu se asigură autonomie administrativă pe criterii etno-culturale pentru serviciile publice de natură economică dintr-un motiv foarte simplu: ca să poată fura cei din capitală.
Dacă ungurii nu vor să bage banii în biserici ortodoxe, trebuie să aibă autonomia ca să nu o facă. Serviciile publice locale, județene, regionale trebuie prestate în deplină autonomie, în conformitate cu interesele celor din regiune, județ, localitate. Doar cultura le ferește de corupție, le asigură raționalitate și eficiență. Vezi cum comuniștii în prostia lor culturală au distrus rețeaua de transport feroviar orășenesc în capitală, au asfaltat drumurile prin centrele satelor, în loc să ocolească satele etc. etc.
Comuniștii sunt o specie culturală. Și etnia este o specie culturală. Dacă președintele regiunii Székelyföld dă un ordin în legătură cu curățenia și secuii îl ascultă, serviciul public va fi altfel organizat. Ascultatul ăsta de decizii și legi este o chestie pur culturală. În Sibiu o olteancă mătura gunoiul din cofetărie direct în stradă, ca la ea la țară. Probabil la secui e altfel. De aceea nu trebuie să facă parte din aceeași regiune.
Statul face multe la cererea oamenilor, inclusiv a celor organizați în regiuni. Nu pentru că așa i se năzare lui. Sistemul dependențelor personale atât de înrădăcinat în Regat este nou în Ardeal. Primarul din satul meu natal face lucruri bune, nu neapărat în interes personal. Deci avem o diferență de concepție, o diferență culturală, de aceea orașul meu și satul meu natal trebuie să facă parte din regiuni diferite în raport cu zonele în care primarii taie și spânzură. Avem deci regiuni delimitate pe criterii cultural-etnico-istorice.
Referitor la asimilarea culturală, asta tot se poate întâmpla, chiar dacă planul dezvoltării regionale este făcut la Sibiu. Cultura este a oamenilor, nu a statului. Statul doar mai ajută și el, chiar le promite ungurilor, prin noua Constituție, că ajută și cultura secuiască.
Salut Theophyle
Ai scris foarte bine pe curs de guvernare . “afacerea fregate relaoded “.
Din pacate la asta e redusa o natiune cu pretentii dar fapte mizerabile . Chiar de conducatorii ei . 🙁
Salut, multumesc
Am sa incerc maine sa detaliez intr-un articol pe care il voi publica aici.
A murit ieri la Roma actorul principal din seria tv Sopranos . La doar 51 de ani .
Scriam ieri seara de caldura eccesiva de aici .
Combinat cu obezitatea evidenta a lui James Gandolfini , ictusul a devenit realitate . Pacat . Mare pacat .
Da, am citit dimineata.
Chiar imi pare rau.
Pacat….. genial actor al unui singur serial …. genial la randul lui.
pentru interesati – Geopolitica: Transnistria
Buna ziua,
Ma uimeste faptul ca cei care ne conduc sunt foarte docti: Crin si Zgonea. Parlamentul condus de 2 repetenti: http://www.petreanu.ro/2013/06/prestantele-dlui-zgonea/ . Unde am ajuns 🙁
Poporul votant este analfabet. Doi repetenti dau clasa analfabetului. In tara orbilor, chiorul e imparat
fiecare popor isi are conduatorii pe care ii merita 🙁
Postare noua – Constituţia revizuită pentru « liniştea » infractorilor (VIII)